Saksan linnat 26kpl/25 000 linnaa

Saksan linnat

Saksassa on linnoja noin 25 000. Huh! Laskin käyneemme 26 linnassa, mikä sekin tuntuu paljolta. Vai vähältä? Hienoja nähtävyyksiä myös sisätiloiltaan niistä ovat monet, jotkut vähän enemmän raunioita, joissa usein on torneja, muureja, pihoja, portaita ja näkymiä, ja jotkut on otettu hotellikäyttöön tai ainakin perustettu sinne ravintola tai kahvila.

Kävimme tässä linnassa lokakuussa 2023 muiden Rügenin kohteiden ohella. Parkkipaikalta linnalle oli parin kilometrin kävelymatka metsän läpi, oikein mukava sekin. Turistibusseillakin pääsee kyllä ihan perille asti.

Linna on rakennettu 1800-luvun puolivälissä ja se on avattu yleisölle vuonna 1900. Se on Pohjois-Saksan Mecklenburg-Pommernin suosituimpia linnanähtävyyksiä Schwerinin linnan rinnalla. Sisätiloissa on nähtävillä 1900-luvun säilyneitä kalustuksia ja suuri kokoelma eläinten sarvia vähän myös eri puolilta maailmaa. 

Linnassa on myös 140 metriä korkea torni, jonne pääsee kiipeämään hienoja kierreportaita pitkin. Pääsylipun minulle myynyt virkailija sanoi, että sinne pitää ilman muuta mennä, se on parasta koko linnassa. Ja olihan se, portaat olivat helpot kävellä ja tornista oli hienot näköalat.

Täältä voit lukea lisää Rügenin retkeilystämme ja tästä linnasta. Rügen

Schwerinin linnassa poikkesimme automatkalla syksyllä 2022. Linna on tosi upea sekä ulkoa että sisältä. Meidän käyntimme osui hetkeen, jolloin sisätiloista niin suuri osa oli remontissa, että emme menneet sisälle. Linnan puistomaisemat olivat valtavan hienot nekin ja Schwerinin kaupungissa on myös paljon kaunista nähtävää. Lempinimi ”Pohjoisen Neuschwanstein” kuulosta erittäin sopivalta tälle linnalle, joka on myös Unescon maailmanperintökohde.

Täältä voit lukea käynnistämme Schwerinin kaupungissa: Schwerin

Sanssoucin linna on Potsdamissa, jonne pääsee helposti junalla Berliinistä. Olemme käyneet Potsdamissa ja Sanssoucissa kaksi kertaa. Toisella lisäksi Neues Palais -linnassa, joka ei ole yhtä tunnettu ja Belvereden linnassa, jota ainakin käyntimme aikana käytettiin yksityisjuhliin, lähinnä häihin. Suuri Sanssoucin linna on rakennettu Fredrik II:n eli Fredrik Suuren käskystä lomalinnaksi vuosina 1745 – 1747. Linna tunnetaan myös nimellä ”Preussin Versailles” ja Sanssouci -nimi, joka on suomeksi ”Ilman huolia” kuvastaa linnan roolia lomalinnana. Linnan puisto on aivan mahtavan kaunis.

Osallistuimme täällä opastettuun kierrokseen koristeellisissa tiloissa.

Voit lukea lisää täältä: Sanssouci
Belvederen ja Neues Palaisin linnoista täältä: Sanssoucin linna Potsdamissa

Celle on ihana ristikkotalokaupunki Niedersachsenin maakunnassa. Linna ja sen puisto olivat osa meidän iltapäiväpyöräilyämme. Komea linna, vaikka emme sisällä käyneetkään ja aivan ihana kaupunki. Kaupunkinäkymien takia tänne kannattaa todellakin mennä

Lue lisää täältä: Celle pyöräillen

Moritzburgin linna on lähellä Dresdeniä. Lähestyimme linnaa pohjoisesta ajaessamme Berliinistä Dresdeniin ja järven takana meitä kohtasi tällainen näkymä. Metsästyslinna? Ihanko totta?

Kiersimme linnan pihan ja puiston ja sen jälkeen järven ja ihailimme linnan näkymiä joka suunnasta.

Lue lisää täältä: Moritzburgin linna

Friedensteinin linna oli kesän 2023 automatkamme yllätyskohde. Näimme tienviitan ja käänsimme rattia. Emme ehtineet sisälle, mutta oli hieno rakennus kauniin puiston keskellä ja lähistöllä oli useita muitakin kulttuurirakennuksia.

Lue lisää täältä: Friedensteinin linna

Wartburgin linna on yksi turistien suosikkeja Saksassa. Se oli siksi meidänkin reittisuunnitelmassamme, eikä ollut pettymys. Viime vuosina kävijämäärät ovat vain kasvaneet, ja linnaa on alettu pitää jo jonkinlaisena luterilaisten pyhiinvaelluskohteena, sehän on paikka, jossa Luther aikanaan oli paossa piispojen tuomiota yhden vuoden ja silloin käänsi Uuden testamentin saksaksi.

Olimme linnassa opastetulla kierroksella ja kannatti kyllä. Linnassa oli niin paljon historiallista nähtävää ja kauniita tiloja.

Täältä voit lukea lisää: Wartburgin linna.

Altenburgin linna Bambergin kaupungin yläpuolisella rinteellä on ennen kaikkea näköala- ja patikointipaikka. Siellä on torni, jonne kiivetä, kappeli, jossa järjestetään tilaisuuksia, ja ravintola.

Lue lisää täältä: Altenburgin linna Bambergissa

Schloss Herrenchiemsee on linna kauniilla Herrenchiemseen saarella Baijerissa. Sinne risteily oli mukava kokemus ja siellä riitti kävelypolkuja satamasta linnalle. Kävimme puiston ja ulkotilojen lisäksi myös opastetulla kierroksella. Oli kaunis ja valtavan koristeellinen linna.

Kävimme samalla myös Fraueninselillä.

Lue lisää täältä: Chiemsee Herreninsel und Fraueninsel

Schloss Hohenaschau on Aschaussa lähellä edellistä Chiemseetä. Majoituimme Aschaussa AirBnb-asunnossa ja kävelimme illalla katselemassa ympäristöä, kiipesimme silloin myös linnan pihalle. Jokirantojen ja puistojen lisäksi vierailimme myös hienossa kirkossa.

Lue lisää Aschausta täältä: Aschau is ”A schau”

Neuschwansteinin linna on varmaan Saksan kuuluisin linna. Olemme käyneet siellä kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla meillä oli vielä lapsiammekin mukana ja toisestakin kerrasta on niin paljon aikaa, että Juhan hiukset ja parta eivät vielä olleet harmaat.

Silloin emme vielä kirjoitelleet blogiteksejä, mutta joitain kuvia arkistoista löytyi tuosta käynnistä.

Langenburgin linna oli hieno kokemus. Linna oli kaunis, osallistuimme opastetulle kierrokselle. Sen lisäksi linnan vieressä oli Deutsches Automuseum, jossa oli myös kiva käydä. Langenburgin linnasta osa on museona auki yleisölle, mutta siellä asuvat edelleen omistajat, joilla on sukulaisyhteyksiä prinssi Philipiin. Siitäkin oli kuvia ja todisteita sekä automuseossa että linnassa.

Lue lisää täältä sekä automuseosta että opastetusta kierroksesta: Langenburgin linna

Heidelbergin linna on hienosti Neckar-joen rinteellä, mikä tarjoaa fantastiset maisemat joelle ja kaupunkiin. Linna on kokenut useita tuhoja, sekä luonnon ilmiöiden että valloittajien ansiosta, mutta se on edelleen hieno nähtävyys. Erityisesti maisemat terasseilta ovat hienot.

Lue lisää täältä. Kerromme samalla myös pyöräretkestämme pitkin Neckaria: Heidelberg

Heppenheim on kuuluisa Rathausin vieressä olevasta ristikkotalojen ympäröimästä Marktplatzista, mutta sen rinteellä on myös vanha Starkenburgin linna, josta on kauniit näkymät. Tämä on yksi niitä Saksan linnoja, jotka on muunnettu hostellikäyttöön. Me teimme kävelyretken pihalle ja katselimme näkymiä Heppenheimiin.

Tämä kuva on toisin päin, eli Heppenheimin kaduilta rinteelle linnaan.

Lue lisää Heppenheimista täältä: Heppenheim

Mannheimissa teimme illansuussa kävelykierroksen, ja sekin oli monipuolinen. Jesuiittakirkko ja Wasserturm olivat varmaan parhaat nähtävyydet, mutta kyllä katujen varsilla oli muutakin. Linna oli juuri menossa kiinni, kun ehdimme sinne, mutta se näytti niin lupaavalta, että tulimme seuraavana aamuna kiertämään sen. Kierroksella ei ollut opastusta, mutta oli oikein kiva kiertää paikkoja rauhassa ja pysähtyä näyttelytiloissa juttelemaan valvojien kanssa, jos oli jotain keskusteltavaa. Oikein hieno paikka.

Lue koko kierroksesta täältä. Sisätilat olivat hienoa nähtävää: Mannheimin linna.

Biebrichin ja Eltvillen linnat olivat molemmat kauniita ja näyttäviä, aivan erilaisia kylläkin. Biebrichin näyttävässä linnassa Wiesbadenissa ei ollut mahdollisuutta päästä sisälle, mutta kävely puistossa oli oikein hyvä sekin.

Lähdimme Biebrichin linnan parkkipaikalta pyöräilemään Reinin vartta ja pyöräretken varrelle osui Eltville. Siellä vietimme hetken pihalla ja eväshetken muurin ulkopuolella terassilla.

Burg Eltville

Tästä retkipäivästämme voit lukea lisää täältä: Darmstadt ja Wiesbaden

Saarburgin kaupunki on Saar-joen varrella. Se on mainittu usein turistisivuilla keskustassa olevan vesiputouksen takia, mutta on siellä linnakin, jonka pihoilla ja portailla oli kiva kierrellä näköaloja katselemassa, eli ei varsinaisia sisätiloja.

Lue lisää. Tämä teksti kertoo käyntikohteistamme ja pyöräilyistämme Saar-joen varrella:
Saar-joen varrella Saarbrücken, Saarlouis ja Saarburg

Bernkastel-Kues on tunnettu eniten ristikkotaloistaan ja viinintuottajien liikkeistä, mutta Mosel-joen rinteellä on myös Bad Landshutin linna, jossa käymiseen on monta hyvää syytä. Ensimmäinen on tietysti ne mahtavat näkymät sieltä joelle, mutta siellä on myös ravintola ja sinne kiipeämiseen on tarjolla rinteellä nouseva polku, joka ei ole turhan pitkä tai hankala. Päivä, jolloin vierailimme siellä sattui olemaan sateinen, mutta siitä huolimatta käynti oli kiva.

Täältä voit lukea lisää: Bernkastel-Kues

Reichsburgin linna on olennainen osa jokaista Cochemista otettua turistikuvaa. Eikä ihme. Rinteellä oleva linna on näyttävän näköinen alhaalta katsottuna, mutta se on ilman muuta myös käymisen arvoinen. Sinne pääsee opastetulla kierroksella, mikä oli oikein hyvä. Linnalle nousu voi olla joillekin raskaskin, mutta turistibussilla pääsee mäen ylös.

Lue lisää täältä: Reichsburgin linna Cochemissa

Burg Eltz on yksi turistisivujen tunnetuimmista ja turistien suosimista linnoista. Yksi syy tälle on varmaankin linnan sijainti keskellä metsäistä luontoa, minkä ansiosta se on säilynyt vahingoittumatta, kun se ei ole osunut sotarintamien keskelle ja valloitettavaksi tai hävitettäväksi. Linnalle on mukava kävellä puolentoista kilometrin metsäpolkua parkkipaikalta, vaikka pääsee sinne shuttlebussillakin. Sisälle pääsee vain opastetuilla kierroksilla.

Lue lisää täältä: Burg Eltz.

Burg Thurant oli automatkallamme yksi sattumalta keksityistä reitiltä poikkeamisista. Tien varressa oli viitta ja ylhäällä näkyi linna. Ratti kääntyi heti, kun tiekin näytti lupaavalta. Oli mukava poikkeaminen. Linnan pihat olivat kauniita, niillä oli mukavia istumapaikkoja, eikä torniin kiipeäminenkään ollut mitenkään huono juttu. Muutama pieni sisätila näytti linnan historiaa ja kappelin.

Täältä voit lukea lisää: Burg Thurant

Ehrenbreitsteinin linna on Koblenzin kaupungin vastakkaisella rannalla eli Reinin toisella puolella. Sinne voi Koblenzista nousta upeita näkymiä ihaillen vaijerihissillä, mutta sinne pääsee toki myös autolla. Me teimme nuo molemmat. Linnoitus on korkealla ja sieltä on hienot näkymät Reinin ja Moselin yhtymäkohtaan. Linnoituksessa on myös paljon tapahtumille sopivia ulko- ja sisätiloja ja erilaisia maakuntaan liittyviä näyttelyitä ja museoita. Oli oikein hyvä ja monipuolinen kokemus tämäkin.

Lue lisää täältä: Ehrenbreitsteinin linnoitus

Alun perin Preussin kuningatar Charlotten kesäasunnoksi tarkoitettu vanha linna on rakennettu 1600-luvun lopussa. Se on upea barokki- ja rokokooarkkitehtuurin esimerkki. Toisen maailmansodan lopussa lähes kokonaan tuhotut linnarakennukset ja puutarhat on nykyään entisöity täsmälleen entiseen asuunsa.

Sisällä olisi monia eri saleja. Koristeellisten tapettien koristamat salit, posliini- ja keramiikkasalit ja taidemuseot ja -näyttelyt olisivat varmaan hienoja, mutta eipä ole tullut käytyä sisällä. Linnassa olisi Orangeriessa jopa konsertteja. Puisto on mahtava ja laaja, siellä olemme kierrelleet montakin kertaa.

Kupolin reunoilla on kuvauksellisia patsaita ja portin vieressä miekkailevat vartijat.

Niistä näkyy jotain myös näisssä kuvissa, jotka olemme ottaneet Berliinin valofestivaaleilla, jolloin Charlottenburgin linna on ollut aikamoisen videoshown valaisema ja värittämä.

Itse olen juuri nyt vähän yllättynytkin, että emme ole käyneet sisällä. Ehkäpä ympäristössä vaeltelu on hassustikin mennyt edelle, kun se on ollut niin kivaa.

Siinä oli lista niistä 26 linnasta, joissa muistamme käyneemme. Linnoja on kyllä nähty enemmän, esimerkiksi jokirannoilla pyöräillessämme erityisesti Reinin varrella tuntui siltä, että linnoja oli joka kylässä.

Tämä linna on Bacharachin yläpuolella.

Ja tämä linna näkyy Beilsteinin kylään.

Joitain linnoja on jäänyt väliin olosuhteiden takia, esimerkiksi tämä linna Dresdenin kaupungissa oli ympäristöineen totaalisessa remontissa. Mutta nettisivujen mukaan täälläkin pitäisi joskus vierailla.

Linnat ovat aikamoinen osa Saksan nähtävyyksiä. Oletko sinä poikkeillut niissä? Me ajattelimme jatkaa. Poiketaan, kun sattuu matkan varrelle.

Voit seurata meidän matkojamme myös Facebookissa Ailajajuha

9 ajatusta artikkelista “Saksan linnat 26kpl/25 000 linnaa

  1. In Via

    25000! Siinä olis elämänpituinen urakka, jos niitä kaikki pitää käydä läpi. 26 on mielestäni kunnioittava luku. Hienoja nähtävyyksiä ne on. Itse käyn mielelläni sellaisissa kohteissa, jotka ovat entisöityjä kauniisti. Ellei kyse ole jostain esihistoriallisesta kohteesta. Onhan kivempaa saada käynnistä myös silmille iloa.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kyllä meillekin mieluisimpia ovat ne kauniit entisöidyt kohteet, joissa on esillä kaikkea koristeellista ja historiasta kertovaa. Nuo erilaiset raunioituneemmat kohteet ovat kyllä nekin useimmiten olleet kivoja pysähtymispaikkoja, on pihoja, torneja ja varsinkin näköaloja. Niistä on myös silmille iloa.

      Liked by 1 henkilö

      Vastaa
  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kyllä, omastakin mielestäni 26 on todella paljon. Ja muuten on tuo 25 000 myös aivan käsittämättömän paljon, mitäköhän kaikkea siinä mahtaakaan olla mukana… Hienoilta näyttävät kaikki ja olisivat varmasti käymisen arvoisia! Itselläni on noista käytynä toistaiseksi mielestäni vain yksi, mutta eiköhän omakin lista tule tulevaisuudessa kasvamaan.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Olen päätellyt, että tuohon kokonaismäärään on laskettu kaikki myös raunioituneet linnat. Sellaisia nimittäin oli niin paljon esim. jokirannoilla pyöräillessämme näkyvissä, että luku nousee huimasti niillä. Toinen lukumäärään vaikuttava on ilmeisesti se, että paikkakunnilla on useita linnoja. Tähän törmäsimme esim. Potsdamissa, jossa olimme käyneet kolmessa, mutta vielä ainakin kolme olisi ollut tarjolla. Pienempiä, eivätkä kaikki turisteille avoimia. Mutta silti, on tuo luku uskomaton! Ja kun olen nyt katsellut karttaa, voisin ajatella, että kerätään noin 40. Ainakin sen verran kiinnostavia kuvauksia olen nähnyt.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Löysitkö itsellesi vinkit seuraaviin? Meillekin suuri osa kertyi syksyn automatkalla, vain muutamat olivat tuttuja aiemmilta matkoilta, kuten juuri nuo mainitsemasi. Ja etsiessäni tietoja laitoin kyllä listalle ainakin kymmenkunta uutta: Nämä vielä! Nämä ovat yksi kiva piirre Saksan matkailussa, vaikka muutakin kivaa toki olemme vuosien mittaan löytäneet.

      Tykkää

      Vastaa
  3. Paluuviite: Matkavuosi 2023 oli hyvä | Aila ja Juha

Jätä kommentti