Chiemsee – Herreninsel ja Fraueninsel

Chiemsee on suosittu matkakohde Baijerissa. Etukäteen jännitimme, mitä eroa Herrojen ja Rouvien saarilla olisi. Ja olihan niillä. Kolmaskin saari Chiemseen järvellä on, mutta se on pieni ja asumaton. Krautinselillä on kasvatettu yrttejä, eivätkä laivat poikkea siellä.

Ostimme menopaluuliput molempia saaria varten ja vaikka laivoja näin lokakuun lopulla (=talviaika) kulkee enää kerran tunnissa, ei aikaa mennyt odotteluun tai jonotteluun, katsoimme aikataulut etukäteen. Eivätkä laivat olleet täynnä. Kaikki sujui tosi mukavasti.

Herreninselin tärkein nähtävyys on huikean iso Herrenchiemseen palatsi (Neues Schloss Herrenchiemsee). Se tunnetaan myös Baijerin Versaillesina, koska Baijerin kuningas Ludvig II teki siitä tavallaan Versaillesin kopion, Ranskan kuninkaan ihailun takia. Rakennutti hän muitakin komeita linnoja, kuten esim Neuschwansteinin linnan.

Laivalta oli linnalle noin vartin kävelymatka. Ainakin sateenvarjo kädessä.

Ennen linnaan menoa olisi voinut käydä myös augustinolaisluostarin (Altes Schloss) museossa ja taidenäyttelyssä,  mutta ne jäivät nyt meiltä väliin. Augustiner Chorherrenstift. Kuvista päätellen olisi kannattanut kyllä käydä sielläkin.

Kävelimme linnalle ja pysähdyimme linnan edustan patsaiden ja suihkulähteiden luokse. Kuiva kesä(?) lienee syynä sille, että vettä ei altaassa ollut.

Ei sitä ollut suihkulähteessäkään, joka on kopio Versaillesin vastaavasta Latona lähteestä. Marmoripatsas on kuningatar Latona, jolla on vieressään lapset Diana ja Apollo. Tarina kertoo, että alueen viljelijät kieltäytyivät hankkimasta heille vettä ja siksi Latona muutti heidät sammakoiksi ja muiksi vesieläimiksi. Mitähän muuta veden puute nyt saisi aikaan paitsi suihkulähteen vaatimattomuutta?

Ulkoa päin iso palatsi ei näytä ollenkaan niin koristeelliselta kuin sisältä. Kannattaa ehdottomasti tutustua sisätiloihin. Niihin ei pääse yksin, vaan pelkästään opastetuilla kierroksilla, joita on englanniksi tai saksaksi. Kuvata ei saa, mutta tilat olivat niin uskomattomat, että kamera luiskahti pari kertaa päälle ihan vahingossa. Ei voinut tarkentaa tai asetella, mutta kuvittele loput.

Kierroksen jälkeen oli ihan pakko ostaa muutama postikortti.

Myös palatsin ympäristössä oli puistoa ja käytäviä. Jos ei olisi satanut, olisimme kiertäneet koko saaren.

Palatsin toisella puolella on alkuperäinen sisääntuloavenue.

Käveltiin reippaasti takaisin ja jatkettiin laivalla Fraueninselille.

Fraueninsel on vähän toisen tyyppinen kuin loisteliaan linnan ympäristö Herreninselillä. Fraueninselillä on 3000 asukasta ja useita majataloja turisteille. Kiersimme saarta ensin.

Turisteille on myös kauppoja ja näyttelyitä. Keramiikkapajan tuotteita oli piha-alueellakin.

Ja jippii! Pilvet alkoivat väistyä ja sateenvarjot saatiin taittaa pois.

Fraueninselin päänähtävyys on luostari, mutta se oli nyt tilapäisesti kiinni. Kiertelimme sen ympäristössä, katselimme rakennusta ja hautausmaata.

Luostarin kirkkoon pääsi pistäytymään sisälle, mutta sielläkin oli keskikäytävällä rakennusta remontoiva kone, eli kuvakulmat ovat vähän outoja. Kaunis oli taas alttari ja katto kuitenkin.

Vaikka Fraueniselillä kaikki ei ollut sitä, mitä turisti odottaa, päivä oli silti todella hieno. Hienoksi sen teki se, että sade loppui ja laivamatkoilla voi nauttia Chiemseen ihanista aurinkoisista maisemista.

Lisää maisemanautintoja tarjosi matka takaisin majapaikkaamme Aschaun kylään.

Olet tervetullut seuraamaan myös muita matkojamme. Tässä linkki Facebook-sivullemme:

Ailajajuha

5 ajatusta artikkelista “Chiemsee – Herreninsel ja Fraueninsel

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Nuo suihkulähteet näyttävät kyllä upealta, harmi ettei niissä ollut vettä. Itse olen sitä mieltä, että jos opaskierros on mahdollinen ottaa, kannattaa niin tehdä, sillä useimmiten saa aina mielenkiintoista tietoa. Ja näyttää kyllä todella koristeelliselta tuo palatsi.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Opaskierros oli täälläkin todella hyvä idea. Saksaksi mentiin, eli kaikki ei kyllä tullut perille, mutta edes jotain. Tuonne palatsiin ei yksin edes päässyt.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Paluuviite: Baumwipfelpfad Neuschönau | Aila ja Juha

 3. Paluuviite: Aschau is ”A schau” | Aila ja Juha

 4. Paluuviite: Matkavuosi 2022 | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s