Sanssouci

Sanssoucin linna on yksi Saksan kuninkaitten upeita asuntoja. Versailles oli Hohenzollern-suvun kuninkaan Fredrik II:n eli Fredrik Suuren esikuva, kun hän käski rakentaa lomalinnan itseään varten. Sanssouci eli ”ilman huolia” linnan nimeä kuvastaakin sen käyttöä lomailuun. Potsdamiin on helppo kulkea Berliinistä junalla ja jatkaa asemalta bussilla linnalle ja linnan ihanaan puistoon, jos ei halua kävellä. Senkin voi hyvin tehdä. Olemme käyneet täällä kaksi kertaa. Toisella myös kivan puistokävelyn päässä (1,8km) olevassa Neues Palais -linnassa, joka näyttää olevan paljon tuntemattomampi.

Linna on rakennettu 1700-luvun puolivälissä, eikä linnan rakentaminen ihan toteutunut Fredrik II:n toiveen mukaisesti, koska hänet syrjäytettiin hallinnosta, eikä hän ehtinyt täällä paljon aikaa viettää ennen kuolemaansa. Syrjäyttämisen syinä on mainittu sekä hänen omalaatuinen eristäytyvä elintapansa että rahan tuhlailu linnojen rakentamiseen. Mutta tällaiset asiat eivät mitenkään ole esillä linnassa vieraillessa.

Kun näin tämän ensimmäisen huoneen, pyörsin heti takaisin. Mieli teki mennä sisälle, mutta ovella huomasin, että vain lunastamalla valokuvauspassin, sai kaivaa kameran esiin. Kaivoin siis yhdelle tädille vielä kolme oiroa ja sain punaisen rannekkeen. Ranneke oli tarpeen, jossain huoneessa lähes kaikki kaivoivat jonkun välineen esille, mutta vain ne saivat jatkaa, joilla oli ranneke. Muita kehotettiin laittamaan kännykät takaisin laukkuun. Ollaan Saksassa, nih. 

Väkeä oli sen verran, että oli ihan onni, ettei kaikilla ollut ranneketta. Ei siellä oikein ehtinyt tähtäillä ja kuvakulmia hakea, mutta huoneet olivat aivan uskomattomia, kai sen kuitenkin näistäkin kuvista näkee.

IMG_0511.jpg
IMG_0513.jpg
IMG_0527.jpg
IMG_0532.jpg
IMG_0537.jpg

Tämän kaapin käyttötarkoitus yllättää. Klapilaatikko se on takan vieressä. Etuosan laatikot ovat pelkkää hämäystä, puut saa esille oikealla olevasta sivuovesta.

IMG_0545.jpg
IMG_0547.jpg

Peilejä oli tarjolla omakuviin enemmänkin. Harvoin sitä tällaisia raameja saa.

IMG_0549.jpg
IMG_0552%20%281%29.jpg
IMG_0560%20%281%29.jpg

Hui mikä lattia!

IMG_0566.jpg
IMG_0578.jpg
IMG_0579.jpg
IMG_0582%20%281%29.jpg

Viivyin kukkahuoneessa niin kauan, että Juha väitti minun tulleen viimeisenä pihalle. Ei ole totta, kyllä sinne kukkahuoneeseen vielä joitain muitakin jäi.

Ja ulkona loisto jatkui. Linnan molemmin puolin oli tällaiset huvimajat. Tämä aihe oli ilmeisesti suosituin linnan matkamuistomyymälän postikorteissa.

IMG_0588.jpg

Ja tämä kuvanottopaikka suosituin ulkona. Jonossa kukin vuorollaan. Kyllä turistit tämän jo osaavat aika hyvin.

IMG_0592.jpg

Näitä näkymiä ei lakkaa ihmettelemästä. Taas hehtaarikaupalla terasseja, lampia, puita ja nurmikkoa.

IMG_0593.jpg
P1060678.jpg
P1060682.jpg

Ja lisää kukkia tälle päivälle. 

P1060687%20%282%29.jpg

Tämä kuva on oikeastaan otettu polkupyöristä. Ihmisillä on täällä hurjan hyviä ja kalliita pyöriä. Sähköpyöriäkin näkee täällä paljon enemmän kuin Suomessa.

P1060714.jpg

Ja viereisessä Marly puistossa taas lisää kukkia, kukkia, kukkia.

P1060726%20%281%29.jpg

Toimiikohan tämä oikeasti? Parkkipaikka, jolla voi maksaa vapaaehtoisesti parkkimaksun puistojen ylläpitoon. Ei kyllä nähty myöskään autoja parkissa ainakaan ihan tässä.

P1060740.jpg

Jos minulta kysyttäisiin, mikä on Saksan linnojen suosikkini, luultavasti sanoisin, että Sanssouci Potsdamissa. Se on kaunis rakennus kauniissa ympäristössä ja sisältä ihanan koristeellinen. Potsdamissa on paljon muutakin nähtävää, sekin vielä lisää tämän linnan viehätystä.

Voit seurata meidän matkojamme myös Facebookissa Ailajajuha

10 ajatusta artikkelista “Sanssouci

  1. FinnsAway Nomad Travelers

    Tämä oli itselleni ihan tuntematon linna, mutta voi miten hieno! Jo tuo ympäristö on todella kaunis, ja noissa koristeellisissa huoneissa epäilemättä riittää ihasteltavaa ja kuvattavaa. Sinänsä muuten edullinen tuo valokuvausmaksu, toisinaan kun tämän kaltaisissa linnoissa kuvaaminen on kokonaan kiellettyä tai sallittua vain huomattavan korkean maksun suorittamalla.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Minusta on oikeastaan aika kurjaa, jos itselle muistoksi tai tällaisiin harrastelijoiden teksteihin ei saa ottaa kuvia ollenkaan. Siksi ilman muuta maksan muutaman euron, jos se vaaditaan. Tänä kesänäkin parissa paikassa oli maksu, mutta vain pari euroa extraa. Ja Sanssouci on niin viehättävä, että ilman muuta tekisi mieli käydä vieläkin uudelleen, varsinkin, kun sinne on niin helppo mennä Berliinistä.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Olisipa mielenkiintoista kuulla tuo. Meidän linnojen vierailut ovat olleet sellaisia, että kun joku sattuu matkan varrelle, silloin mennään, jos on sopivasti aikaa. Joitain olemme ihan varta vasten laittaneet suunnitelmiin, kuten esim tuo Sanssouci, ja Schwerin, Wartburg, Reichsburg ja tietysti Neuschwanstein, vaikka siitä on kyllä aikaa niin paljon, että Juhan hiukset eivät niissä kuvissa vielä ole harmaat.

      Tykkää

      Vastaa
  2. Paluuviite: Sanssoucin linna Potsdamissa | Aila ja Juha

  3. Paluuviite: Saksan linnat 26kpl/25 000 linnaa | Aila ja Juha

  4. Raija / Kohti avaraa maailmaa

    No nyt on hulppeaa! Yksityiskohtien määrä on hengästyttävä, ja kaikki varmaankin käsityönä tehtyä tuohon aikaan. Ihmettelin myös porttien määrää puutarhassa siinä kohtaa, jossa oli jonkinlainen pengerrys asteittain… ? Ihana selfie sinusta!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Noissa Saksan koristeellisimmissa linnoissa on tosiaan niin hulppeaa tuo koristeellisuus, että on välillä ihan vaikea käsittää, miksi, miten ja kuka? Mutta kiva niitä on katsella.

      Tykkää

      Vastaa

Jätä kommentti