Friedensteinin linna

Saksassa on 25 000 linnaa. Näin luin. Uskomatonta! Kävimme samana päivänä kahdessa, molemmat olivat hienoja. Friedensteinin linna Gothassa oli upean puiston keskellä ja sen ympäristössä oli myös museoita ja muita hienoja kohteita. Sisälle meno jäi, kun ulkona oli selostusta remontista. Toinen linna vasta hieno olikin. Wartburgin linna on yksi Saksan suosituimmista. Se on rakennettu jo 1100-luvulla ja sitä on vuosisatojen aikana kehitelty. Historiaan liittyy paljon, ehkä tutuin asia on se, että Martti Luther oli siellä paaveja paossa noin vuoden (1521-22) ja käänsi sinä aikana Uuden Testamentin saksaksi. Wartburgin automerkinkin varmaan kaikki tuntevat. Tässä ensin tekstiä Friedensteinin linnasta, joka oli meille ihan sattuma ja yllätys.

Olimme siis ajamassa Erfurtista Wartburgiin, kun yhtäkkiä huomasimme reitin varrella Gothassa viitan Friedensteinin linnaan. No, sinnehän pääsi rattia kääntämällä ja parkkipaikkakin löytyi puiston läheltä.

Friedensteinin linnan puisto on näyttävä ja kaunis. Tällainen näköala on puiston ylemmästä osasta terassilta.

Linna on tosi iso. Näytti olevan sisältä remontissa, emme sitten menneet sinne, vaikka se auki olikin.

Kävin etsimässä netistä sisäkuvia ja löysin tällaisia, joita on lupa käyttää blogiteksteissä. Olisi ilmeisesti ollut hienoa tehdä sisäkierroskin.

Me tyydyimme katselemaan vain puistosta nähtäviä rakennuksia. Tämä on kappeli.

Friedensteinin linnaa Gothassa pidetään Saksan vanhimpana barokkilinnana. Vähän ennen 30-vuotisen sodan päättymistä herttua Ernst der Fromme alkoi rakentaa vaikuttavaa kokonaisuutta. Kaikki herttuan edustuston ja valtionhallinnon toiminnot sijoitettiin alkuperäisiin neljään siipeen. Harvinainen on Ekhof-teatteri, jonka barokkilava on edelleen käytössä. Ducal Park kokoaa yhteen tärkeitä puutarhateoksia eri aikakausilta. Barokkitarhassa oli aikoinaan eksoottisia kasveja, jotka tunnettiin kaikkialla Euroopassa. Englantilainen puutarha, vain 20 vuotta nuorempi, on yksi varhaisimmista englantilaisen maisemataiteen luomuksista Euroopan mantereella. Linnamuseolla, luontomuseolla ja historiallisella museolla sekä Gothan tutkimuskirjastolla ovat juuret peräisin samalta herttualta. Historiasta löysimme myös sellaisen tiedon, että Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan äiti prinsessa Sibylla on syntynyt täällä 1908.

Kaikenlaista siis oppii ihan sattumalta, kun vain rattia kääntää ja vähän googlettaa.

Linnan ympäristössä siis on monia museoita ja kulttuurirakennuksia, joita käytetään kulttuuritoimintaan aktiivisesti. Tässä niistä karttakuva linnan etupihalta.

Ja tässä kuvat parista niistä:

Linnan pihalla oli vanha auto, mutta se oli Trabant, eikä Wartburg. Siitä huolimatta lähdimme seuraavaksi ajamaan Wartburgin linnaan.

Kirjoitan kohta uuden tekstin Wartburgin linnasta. Se oli hieno käynti linnaan, josta olimme kuulleet aikaisemminkin.

Wartburgin linna

Voit seurata meitä ja matkaamme myös Facebookissa Ailajajuha

5 ajatusta artikkelista “Friedensteinin linna

  1. Paluuviite: Erfurt | Aila ja Juha

  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tuo Saksan linnojen määrä toden totta on ihan valtava. Friedensteinin linna näyttää hienolta, kuten linnat yleensäkin. Itsee tosin yleensä pidän eudustan puistoa ja/tai puutarhaa vielä hienompana ja niin se tuossakin tapauksessa on todellahieno. Toki nuo sisäkuvatkin näyttäviä ovat!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tämänkertaisella automatkallamme näimme aivan valtavan määrän linnoja. Niitä oli kovin monenlaisia. Oli sellaisia ylellisiä nähtävyyksiä, joissa kierrettiin opastettu kierros, oli raunioituneita vanhoja, joissa pääasia oli ennemminkin näköalat ja ympäristö ja sitten oli sellaisiakin raunioituneita, joissa ei ollut enää paljon mitään, jossain rinteillä vain näkyi vähän muureja ja torneja. Mutta kyllä Saksassa linnoissa on paljon nähtävää. Vielä enemmän kuin ennen tätä matkaamme tiesin.

      Tykkää

      Vastaa
  3. Paluuviite: Automatka Saksassa | Aila ja Juha

  4. Paluuviite: Saksan linnat 26kpl/25 000 linnaa | Aila ja Juha

Jätä kommentti