Heidelberg

Heidelbergin linna, Neckarin jokimaisemat ja joen ylittävä silta – näistä näkemämme kuvat houkuttelivat meidät Heidelbergiin. Ihan oikeat houkuttimet! Heidelbergin linnan esittelysivuilla sanotaan, että siellä käy vuosittain miljoona ihmistä. Ihmettelemme ja emme. Linna on varsinkin näköaloiltaan hieno käyntikohde, mutta ei siellä minkäänlaista ruuhkaa näkynyt. Sillan katselimme sekä ylhäältä rinteeltä että vierestä ja jokimaisemissa teimme oikein hyvän pyöräilylenkin kauniissa säässä.

Vihreitä metsiä ja niiden ruskaa vasten kohoavat punaiset hiekkakivirauniot näkyvät upeina Neckar-joen laaksoon. Linnan siluetti hallitsee Heidelbergin vanhan kaupungin keskustaa.

Heidelbergin linnan rikas ja tapahtumarikas historia alkoi vuodesta 1225. Alun perin siitä oli tarkoitus tulla yksi renessanssin mahtavimmista linnoista. Kolmikymmenvuotiseen sotaan asti Heidelbergin linna olikin yksi valtakunnan merkittävimmistä rakennuskokonaisuuksista ja renessassin tyyliset julkisivut luovat sisäpihasta vieläkin mahtavan. 1600-luvun lopulla ranskalaiset hyökkäsivät linnaan toistuvasti ja lopulta tuhosivat sen. Näitä katastrofaalisia tapahtumia muistetaan vieläkin ilotulitusnäytöksillä, joita järjestetään useita kertoja vuodessa. Vuonna 1764 kolhiintunut linna vaurioitui taas pahoin joidenkin hätäkorjausten jälkeen: tällä kertaa kahden tuhoisan salamaniskun aiheuttamana. Paikka syttyi tuleen – ja jäi raunioiksi. Myöhemmät päätökset ovat hylänneet ajatuksen rakentaa linnaa uudelleen. Raunioita on vain huollettu, puutarhaa hoidettu ja joitain sisätiloja on muutettu kuvaamaan historiallista taustaa. Nämä nähdäkseen pitää osallistua opastettuun kierrokseen, jota me emme tällä kertaa tehneet. Oli muuta mielessä. Mutta kun kävin linnan esittelysivuilla katsomassa tietoja, sieltä löytyi tällainenkin kuva, mikä kyllä houkuttelisi katsomaan niitä sisätilojakin.

Niitä raunioita ihmettelimme vähän katsellessamme linnan ympäristöä.

Linnalle on kohtuullisen helppo ajaa jokilaaksosta rinteelle, parkkipaikkakin on merkitty selvästi ja ainakin näin lokakuussa tilaakin oli. Linnalle saapuminen oli jo jännää ja lupaavaa.

Linnan puiston reunoilla on niin laajat ja kutsuvat terassit, että suuri osa kävijöistä viettää siellä aikaansa – niin mekin.

Terasseilta oli ne upeimmat näkymät Neckar-joen laaksoon, joen toiselle puolelle, vanhaan kaupunkiin ja linnan rakennuksiin.

Me jätimme opastetun linnakierroksen ja lähdimme etsimään jokirannasta parkkipaikkaa, josta voisimme lähteä pyöräilemään. Ei löytynyt heti, mutta sitten löytyi oikein hyvä, vähän pohjoiseen vanhasta kaupungista.

Ja sitten samat maisemat toisesta suunnasta. Siltaa ja sen takana olevaa linnaa kuvasivat kaikki muutkin.

jokirannan maisemat olivat todella ihania. Sekä rinteillä olevat talot että itse joki.

Rinteillä näkyi myös muita sellaisia rakennuksia, että kävi kyllä mielessä, että muutakin tutustumisen arvoista olisi.

Ajoimme sillan pohjoisempaa rantaa niin pitkälle, että joen yli oli silta, jota pitkin vaihdoimme rantaa ennen kuin käännyimme takaisin. Paikan nimi oli Neckargemund.

Paluumatka oli maisemiltaan yhtä hieno ja ennen pitkää olimme takaisin Heidelbergin kohdalla ja sen jälkeen autollamme.

Olipa ihana päivä!

Olimme jo edellisenä iltana käyneet katsomassa, miltä jokirannat näyttävät. Majapaikkamme oli Ludwigshafen am Rheinissä, eikä ihan sen keskustassa, ja pyöräilemällä kävimme vähän katsomassa ympärillemme.

Tässä vielä kartta Heidelbergin ja Neckargemundin välisestä pyöräretkestämme.

Seuraavana päivänä kävimme tutustumassa Heppenheimiin, jonka ristikkotalokuvia FB oli meille tarjoillut koko kesän sen jälkeen kun olimme alkaneet miettiä Saksan matkaa. Hyvä tarjonta, erinomainen paikka nähdä! Siitä sitten seuraava teksti.

Heppenheim.

Voit seurata meitä ja matkaamme myös Facebookissa Ailajajuha

10 ajatusta artikkelista “Heidelberg

  1. Paluuviite: Langenburgin linna ja automuseo | Aila ja Juha

    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Nämä meidän pyöräilyt johtavat tosiaankin sellaisiin rentoihin maisemankatseluihin, jotka ovat tosi iso lisä patikointiin tai autolla ajoon. Suosittelen kyllä! Mutta ehkäpä tekin siirrytte tällaiseen helppoon liikuntaan vasta kun olette yhtä vanhoja kuin mekin?

      Tykkää

      Vastaa
  2. Katriina

    Saksassa on paljon romanttisia vanhoja kaupunkeja ja Heidelberg mielestäni niistä romanttisin. Pafalzin vaaliruhtinaat olivat aikanaan vaikutusvaltaisia. Yli 600 vuotta vanha Heidelbergin yliopisto on Saksan vanhin ja yksi Euroopan vanhimmista.
    10 km:n päässä Schwetzingenissä vaaliruhtinaan kesälinna ja suurenmoinen puutarha on myös näkemisen arvoinen. Vaaliruhtinas rakennutti 20 km:n päähän Mannheimiin uuden Versaillen linnaa suuremman linnan, jonka tiloissa on nykyään Mannheimin yliopisto. Neljäs linna oli Reinin toisella puolella Oggersheimissa, missä vaaliruhtinaan vaimo piti hovia. Nykyisin siitä ei ole edes raunioita jäljellä. Nykyisin Oggersheim on Ludwigshafen am Rheinin kaupungiosa. Friedrich Schiller oli maanpaossa Oggersheimissa kuvassa olevan kirkon lähellä (Schillerstraße).Ludwigshafenin keskustassa ei ole vanhaa kaupunkia. Sodan jälkeen keskusta oli raunioina, kun britit kävivät pommittamassa BASF:n tehdasta. Keskusta on rakennettu 1950-luvun ankeaan tyyliin. Kurpfalzissakin asuu suomalaisia. Terveisiä Ludwigshafenista!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos Katriina! Olipa kivoja vinkkejä tulevaisuutta ajatellen. Tuolla Mannheimin linnassa kävimmekin tällä retkellämme, kirjoitan kohta lisää siitäkin. Schwetzingenin linnan kuvausta
      googlettelin juuri äsken ja laitettiin ehdottomasti muistiin. Saatamme olla siellä päin jälleen ensi huhtikuussa, niin suunnitellaan reittiä tämäkin mielessä. Olimme muuten Ludwigshafenissa juuri Schillerstrassella ne kolme yötä, jotka tällä kertaa siellä pysähdyimme.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tosi on, Heidelbergin päivänä meillä oli koko päivän tosi hyvä sää. Muina matkapäivinämme satoi vähän väliä, ainakin vähän. Saksassa on kyllä tosi paljon kivaa nähtävää. Tykätään jokimaisemista, ristikkotaloista, linnoista ja historiasta, esimerkiksi Berliinissä on sitä paljon. Tosi moni moittii Saksaa, mutta minusta tuntuu, että ne moitteet perustuvat siihen, että on ajettu ruuhkaisia moottoriteitä pitkin Saksan läpi. Sellaista me emme tee, hakeudumme paljon mieluummin pikkuteille.

      Tykkää

      Vastaa
  3. tulitukkahannele

    Olipa kiva pyöräilyreitti teillä ja kauniita maisemia. Itselläni on lähihistoriassa Saksasta käytynä Berliini ja sekin oikein kiva kohde, vaikka toki täysin erilainen.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Onhan Berliini toki ihan erilainen, mutta meille mieluisa kohde sekin. Osallistuimmehan tälläkin matkallamme Berliinin valofestivaaleille jälleen kerran. Saksassa on niin monenlaista nähtävää.

      Tykkää

      Vastaa
  4. Paluuviite: Saksan linnat 26kpl/25 000 linnaa | Aila ja Juha

Jätä kommentti