Kodinvaihtoloma Almerían maakunta

Kodinvaihtolomatarjous tuli Rodalquilarista. Kaikki kolahti kohdalleen: eriaikainen vaihto, Almerían maakunta houkutteli, koska ei ollut vielä tuttu. Eli vastasimme ”SI/YES!” ja lähdimme sopimaan yksityiskohtia. Ja niin lopulta kaksi espanjalaista rouvaa vietti heinäkuun lopulla kaksi viikkoa meidän kodissamme Suomessa ja sanoi tullessaan helteestä kärsivien ystävien kadehtivan heitä Suomen lempeän sään takia. Me sovimme viettävämme seuraavana talvena helmikuussa kaksiviikkoisen Rodalquilarissa Almerían maakunnassa heistä toisen omistamassa loma-asunnossa. Ehkä silloin meidänkin Suomen pakkasista ja pimeästä talvesta kärsivät ystävät kadehtivat meitä.

Rodalquilar on pieni valkoinen kylä maaseudulla ja se tarjosi hyvän mahdollisuuden tehdä sekä autoilu- että patikkaretkiä pitkin Almeríaa ja lähiseutuja. Kahdessa viikossa ehdimme tutkia Rodalquilarin kylän, sen ympäristön kultakaivokset, ympäristön hedelmä- ja vihannesviljelmät, Tabernasin Villin Lännen kuvauskohteet, Nijarin keramiikkakylän, Cabo de Gatan luonnonsuojelualueen upeat rannat, bongata Sorbasin kylän rotkonäkymät ja luolat, käydä kolme kertaa Almeríassa tutkimassa perusteellisesti kaupungin nähtävyyksiä ja vierailla vähän pidemmälläkin, eli Cartagenassa ja Almuñecarissa. Oli tutustumisen arvoinen alue monin tavoin, ja sen jälkeen ajelimme jälleen Frigilianan, Nerjan ja Rincon de la Victorian kautta maaliskuuksi ja pääsiäisajaksi Aurinkorannikolle, joka oli jo edellisiltä vuosilta kovinkin tuttu toisin kuin tämä Almerían seutu.

Tässä tekstissä on vähän tekstiä ja muutama kuva niistä paikoista, joissa kävimme. Niiden jälkeen on linkki tarkempaan kuvaukseen, eli linkeistä pääsee lukemaan ko. paikasta ja sinne pääsystä yksityiskohtaisemmin.

Kodinvaihtoloman periaatteet

Olemme liittyneet Intervac-järjestöön, jonka vuosimaksu jäseniltä on 80€. Sillä saa laittaa esittelyn omasta kodistaan, itsestään ja toiveistaan sivustolle. Jäsenmaksut maksaneet jäsenet näkevät ne ja voivat ottaa toiseen jäseneen yhteyttä ja alkaa sopia kodinvaihdosta. Me olemme tehneet vaihtoja jo 18 ja osa niistä on ollut eriaikaisia vaihtoja, kuten tämäkin. Voi siis sopia, että meidän kotimme on toisen jäsenen käytössä tietyn ajan ja hänen kotinsa meidän käytössä tietyn ajan. Olemme tehneet näitä eriaikaisia vaihtoja espanjalaisten kanssa, koska he lomailevat Suomessa mieluiten kesällä, me taas lähdemme Espanjaan mieluiten talvella, jolloin Suomessa on kylmää ja pimeää. Olemme näin olleet kuukauden Marbellassa, pari viikkoa Granadassa, Tarragonassa ja Kataloniassa. Kodinvaihdossa kumpikaan ei maksa toiselle mitään, eli tämä on usein myös edullinen tapa lomailla. Kodinvaihto tarjoaa myös hyviä paikallisia vinkkejä lomailuun ja kontaktit vaihtokumppaniin. Olemme tavanneet kumppaneitamme myös uudelleen ja jopa neljä kertaa vierailleet opettajakumppaneiden koululuokissa kertomassa Suomesta.

Rodalquilar

On pieni valkoinen kylä keskellä luontoa. Paikasta oli helppo lähteä autolla ajelemaan milloin minnekin. Toisaalta se oli niin pieni, että lähimmät kaupat olivat yli 15 kilometrin päässä Campohermosossa. Itse kylässä oli pari aivan pientä putiikkia, muutamia terassiravintoloita ja majapaikkoja, mutta ne olivat kovin hiljaisia helmikuun lopulla, jolloin itse olimme siellä. Mutta ei mitään haittaa, teimme ruokaostokset retkipäivinämme takaisin tullessa.

Rodalquilariin ajaminen oli mukava maisemareitti.

Tällaisia näkymiä oli vaihtoasuntomme kattoterassilta. Näistä näkyy hyvin se, miten Rodalquilar on vuorten keskellä oleva pieni kylä.

Talojen seinissä oli paljon muraaleja.

Iltakävely kylässä oli mukavan rattoisa ja rauhallinen.

Rodalquilar – Espanjan kultakaivos

Iltakävelyllä näkemämme vuoret houkuttelivat lähtemään vuorten rinteille katsomaan maisemia. Patikkareittejä olisi ollut moneenkin suuntaan, mutta valitsimme reitin, jonka varrella oli myös Rodalquilarin kylän historiaa Espanjan kultakaivoksena. Paljon kiinnostavaa näkyikin. Kaivosluolia, lohkottuja rinteitä ja lopuksi myös kaivosten tuotantoon liittyviä rakennelmia. Tämä vaihe on kylällä jo ohi, ja siksi kylässä oli paljon myös asumattomia ja ränsistyneitä taloja. Mutta vuorten rinteiden näkymät olivat hienot.

Täällä kuvaus koko retkestä:

Vaellus Rodalquilarin vuorilla

Cortijo de Fraile – vihannesviljelmät

Aivan toisenlaisen patikointipäivän vietimme Cortijo de Frailen seudulla, jossa kuljimme enimmäkseen keskellä paikallisia vihannesviljelmiä, mutta oli siellä muutakin, esimerkiksi elokuvamaisemia, joita näillä seuduilla löytyi muitakin. Tämä kokemus antoi paljon näkökulmaa Espanjalaisiin vihanneksiin.

Cortijo de Fraile

Cabo de Gatan luonnonpuiston rannat

Yksi tämän seudun hienoja piirteitä on Cabo de Gatan luonnonpuiston alueella olevat erityyppiset hienot rannat ja rantamaisemat. Me tutustuimme niihin tekemällä päivän kestäneen automatkan eri rannoille, mutta niillä löytyy myös hyviä mahdollisuuksia pyöräilyyn tai kävellen patikointiin. Meidän käyntiajankohtamme oli helmikuu, joten näistä maisemista löytyi tosi harvoja rantanautiskelijoita, mutta heti kun kevät on pidemmällä, väkeä on huomattavasti enemmän. Leirintäalueetkin tarjoavat silloin enemmän tilaa.

Cabo de Gatan rantamaisemat

Almerían maakunta tarjoaa sisämaassa myös useita ehdottomasti käymisen arvoisia kohteita. Näistä nostamme esille erityisesti Tabernasin, joka on lännenelokuvien filmauspaikka, Nijarin, joka on täynnä Espanjan upeimpia keraamisia tuottajia ja putiikkeja ja Sorbasin, joka on yksi Espanjasta löytyviä kyliä rotkojen reunoilla.

Tabernas

Almeria oli erityisen suosittu 60- ja 70-luvuilla tehtyjen niin kutsuttujen spagettiwestern-elokuvien kuvauspaikkana. Lähes kaikki italialaisten tuottamat elokuvat kuvattiin Tabernasin aavikolla. Paikkakunnalla on kaksi Hollywood-kylää, joissa näitä elokuvien kuvauspaikkoja esitellään. Oli kiinnostavaa kulkea niissä.

Lännenelokuvat Almerían Tabernasissa

Sorbas

On kylä, joka on rakennettu rotkojen reunalle. Ihan tulivat mieleen vastaavalla tavalla rakennetut suositut turistikohteet kuten Ronda tai Cuenca, mutta turistien tungosta täällä ei ollut, ainakaan helmikuussa. Saimme hyvinkin rauhassa kävellä kaduilla, rotkojen näköalatasanteilla ja kiivetä kylää vastapäätä olevalle mäelle. Rotkomaisemien lisäksi Sorbas tarjoaa myös kiinnostavan luolaretken. Kävimme katsomassa sen esittelyä, mutta totesimme, että jätämme kokemuksen nuoremmille.

Sorbas

Nijar

Nijar on kaunis valkoinen kylä kauniissa ympäristössä. Sen paras anti kylän maisemien lisäksi ovat keramiikkapajat ja putiikit.

Nijarin kylän yläpuolella on myös näkötorni, jolle kannatti kyllä kiivetä.

Nijar

Almería

Rodalquilarista oli noin tunnin matka Almerían kaupunkiin. Kävimme Almeríassa kolme kertaa, koska siellä oli todella paljon hienoa nähtävää.

Ensimmäisellä kerralla kiertelimme puistoja ja katuja ja päivän hienoa antia olivat erityisesti soitinmuseo ja katedraali.

Almeriassa yksi päivä

Toisella kerralla vietimme suuren osan ajasta Alcazaban linnoituksella.

Alcazaban linnoitus Almeriassa

Kolmannella kerralla kiertelimme Arkeologisessa museossa ja osallistuimme opastettuun kierrokseen sisällissodan aikaisessa väestönsuojassa, jonka tunnelit olivat todella mielenkiintoisia ja koskettavia.

Almeriassa historiaa

Cartagena

Cartagenaan oli sen verran enemmän matkaa, että päätimme tehdä sinne kahden päivän matkan ja yöpyä siellä. Kannatti ilman muuta tehdä juuri näin. Kuljimme kaupungin kaduilla vaikuttavien koristeellisten rakennusten keskellä, kävelimme rauhallisessa satamassa, nousimme hissillä ylös linnalle ja tietysti näimme sen lisäksi kaupungin toisen päänähtävyyden, eli roomalaisen amfiteatterin. Haaveilimme myös kulkevamme ympäristön vuorenrinteillä tai osallistuvamme satamassa veneretkeen, mutta sattui olemaan sellaiseen turhan tuulinen sää, mutta ehkä joskus toiste.

Cartagena

Almuñecar

Pois lähtiessämme päätimme pysähtyä kolmeksi yöksi Almuñecarissa, jossa emme myöskään olleet aikaisemmin käyneet. Oli oikein hyvä vierailu tämäkin. Almuñecarissa riitti paljon nähtävää kahdeksi päiväksi ja kävely siellä oli nautinnollista ja monipuolista. Oli rantaa, puistoja, näköalapaikkoja, linna ja vanhan kaupungin kujia ja patsaita.

Almuñécar

Kodinvaihtomme oli jälleen aivan erilainen kuin muut. Aikaisemmin olemme olleet isoissakin kaupungeissa, kuten esimerkiksi Berliini, Pariisi, Wien, Lyon, Marbella, Tarragona ja Granada, tai joissain pienemmissä, kuten Haag. Muutamat maaseutukylätkin Tanskassa, Saksassa, Sveitsissä ja Sloveniassa ovat olleet isompia kuin tämä Rodalquilar. Mutta mukava oli loma-asuntomme nytkin. Oli viihtyisä ja tilava ja kaikki tarvittava löytyi, kuten wifi, keittiö, kylpyhuoneet, astianpesukone, pyykinpesukone ja parkkipaikka. Emäntämme vietti kanssamme lähes yhden vuorokauden, näytti ympäristöä, antoi paljon vinkkejä palveluista ja käyntikohteista – ei yhtään enempää olisi voinut odottaa.

Tässä vielä uudelleen linkit vierailukohteisiimme. Itsekin muistelemme iloisina sitä, miten monissa ja monenlaisissa kohteissa ehdimme parin viikon aikana käydä. Oli todella antoisa kodinvaihtoloma jälleen.

Vaellus Rodalquilarin vuorilla

Cortijo de Fraile vaellus

Cabo de Gatan rantamaisemat

Lännenelokuvat Almerían Tabernasissa

Nijar

Almeriassa yksi päivä

Alcazaban linnoitus Almeriassa

Almeriassa historiaa

Sorbas

Cartagena

Almuñécar

23 ajatusta artikkelista “Kodinvaihtoloma Almerían maakunta

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tuo kodinvaihto voisikin olla kokeilemisen arvoinen juttu. Kun en yhtään systeemiä tiedä, niin aloin miettimään, että onko kodinvaihtoa tarjolla useissa maissa vai miten tuo mahtaa mennä? Jotenkin oman kodin antaminen muiden asuttavaksi, mutta ilmeisesti arvosteluja annetaan puolin ja toisin.

    Tuo Cabo de Gata näyttää muuten erityisen hienolta, siellä olisi mukava päästä itsekin käymään.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kodinvaihtoja on kyllä tarjolla ympäri maailmaa. Meidän järjestömme eli Intervacin sivuilla olen selannut joskus Yhdysvaltojen, Kanadan ja Australiankin kohteita, mutta toistaiseksi olemme tehneet vaihtoja vain Euroopassa. Tällä sivustolla julkisia arviointeja ei kirjoiteta, klikataan vain suositus, mutta esim. Home-exchange.com sivustolla niitä kirjoitetaan. Meille ei ole ollut mitenkään hankalaa antaa kotiamme vaihtokumppaneille, joskus olemme vaihtaneet jopa autoja. Eikä vaihtareiden kodeissakaan ole ollut mitään valittamista koskaan. Eli me kyllä jatkamme tätä hommaa. Cabo De Gata on paikallinen luonnonsuojelualue joka tarjoaa rantoja ja rinteitä, oikein kiva puoli tuossa Almerían maakunnassa tämäkin.

      Tykkää

      Vastaa
  2. Anne | Elämää Nomadina

    Tässä oli koottuna paljon tuttuja kohteita ja maisemia Almeriasta, mutta paljon myös sellaisia missä itse emme ole käyneet. Teillä oli kyllä todella kivan kuuloinen kodinvaihto, ja paljon ehditte sen aikana kiertelemään, ja tutustumaan Almeriaan monipuolisesti! Kodinvaihto on ihan mainio konsepti, vaikkakaan ei meille vaihtoehto nyt kun omaa pysyvää kotia ei ole, mutta kenties joskus tulevaisuudessa!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kodinvaihdossa on tosiaan omat hyvät puolensa. Erityisesti paikallisuus, rauhallisuus ja edullisuus ovat meille mieleisiä juttuja. Mitähän Almeríassa vielä pitäisi nähdä? Kyllä me sitä kautta vielä joskus ajamme uudelleenkin.

      Tykkää

      Vastaa
  3. Mari/ Maailma kotina

    Ihanat maisemat teidän kodista. Olen juuri nyt kollegani kanssa kodinvaihdossa Pohjois-Norjassa. Tässä ollaan vain kaksi päivää. Tämä on hiihtokeskuksessa ja näin syksyllä lähinnä vierastyöläisiä näyttää asuttavan tätä. Tämän omistava lapsiperhe on täällä neliössä viikonloppuja usein.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
      1. Mari/ Maailma kotina

        Ei varmasti kannata vaihtaa, mutta halutessaan ottaa rinnalle toinen. Intervacissa ei luultavasti ole niin paljon kakkoskoteja kuin home-exchangessä? Nämä kakkoskodit vähän persoonattonampia, mutta ei-sesonkina saa tosi helposti vaikks kahdeksi yöksi.

        Liked by 1 henkilö

      2. Aila ja Juha Kirjoittaja

        Kakkoskoteja olen kohdannut melko vähän, mutta Espanjassa olemme joitain eriaikaisia vaihtoja tehneet näin, että vaihtokotina on ollut loma-asunto, kuten tämä Rodalquilarinkin kohde. Tuo toisen ottaminen rinnalle on kyllä pyörinyt mielessä.

        Tykkää

  4. matkallakaikkialle

    Hieno konsepti tuo kodinvaihto ja varmasti pääsee näkemään paikkoja, joihin ei muuten välttämättä olisi tullut lähdettyä. Onko vaihdossa myös pienempiä koteja, kuten kaksioita?

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Juuri tuo on kodinvaihtolomien yksi iso plussa, vietetään aikaa paikkakunnalla ja paikoissa, joissa paikalliset yksityiset asuvat, ei siellä, missä kaikki muut turistit. Vaihdossa voi olla ihan minkälaisia tahansa koteja, eikä vaihdon tarvitse tapahtua samanlaisten kotien välillä, kunhan kumpikin vaihtokumppani vain hyväksyy toisen kodin. Me olemme pari kertaa asuneet kaksiossa, pari kertaa lomamökissä ja toisaalta joskus omaamme isommissa kodeissa, esimerkiksi isossa omakotitalossa. Näyttää kyllä päällisin puolin siltä, että suurin osa vaihtoon tarjottavista kodeista on jonkinlaisia perheasuntoja koon puolesta.

      Liked by 1 henkilö

      Vastaa
  5. Maailman äärellä / Heidi

    On kyllä mielenkiintoinen systeemi tämä kodinvaihto ja tosi kivalta vaikuttaa teidän Almerían-loma. Vaikka olen itse kymmeniä kertoja reissannut pitkin Espanjaa, kaikki nämä teidän vierailemat kohteet oli minulle ihan uusia. Ihanalta kohteelta näyttää esimerkiksi toi Almuñecarkin!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Siispä ensi kerralla sitten tänne Almerían suuntaan? Nämä meidän käymämme kohteet olivat kaikki meidän mielestämme kivoja. Kiinnostus tietysti riippuu siitä, mitä haluaa. Mutta tuo Almuñécar tosiaan oli kiva tuttavuus ja jos viipyy Aurinkorannikolla, se ei ole liian kaukana sieltäkään. Olen kuullut jopa päiväretkistä, vaikka itse kyllä tykkään enemmän rauhallisesta viipyilystä.

      Liked by 1 henkilö

      Vastaa
  6. Merja / Merjan matkassa

    Kodinvaihto kuulostaa kiinnostavalle, vaikka ei tällä hetkellä meidän elämäntilanteeseen sovi. Siinä pääsee kohteisiin minne tuskin muuten tulisi mentyä, vaikka näköjään olette myös suurkaupungeissa olleet vaihdon kautta. Almerian seutu ei minulle ole tuttu, mutta näyttää tosi kivalle. Monipuolinen loma teillä on taasen ollut. 🙂

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kodinvaihtoloman yksi plussa onkin juuri tuo, kohteiden monipuolisuus. Ja suurkaupungeissakin harvoin paikalliset asuvat niillä kaikkein turistisimmilla seuduilla, eli sielläkin, esim juuri Pariisissa, Wienissä ja Berliinissä näkökulma on ollut toinen kuin hotelleista. Ja Wienissä ja Berliinissä meillä oli käytössä myös vaihtokumppaneiden polkupyörät ja auto, sekin toi toisenlaisen näkökulman myös vähän tavallista pidempiin lomiin.

      Tykkää

      Vastaa
  7. Eveliina / Reissukuume

    Jäin pitkäksi aikaa ihastelemaan noita rantakuvia. Upeita!

    Mua on alkanut myös kovasti kiinnostaa tämä kodinvaihto-systeemi. Toistaiseksi en kuitenkaan ole saanut miestäni innostumaan asiasta. No, taivuttelu jatkuu… 😀

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Rantojen kiertely oli todella meillekin antoisa päivä. Ne olivat niin erityisiä ja erilaisia jokainen. Ja kun käyntiaikamme oli helmikuu, rannoilla ei paljon ketään näkynyt. Maisemat palkitsivat. Me olemme tehneet ensimmäisen kodinvaihtomme jo 2010 ja nyt niitä on takana 18. Jatkamme kyllä.

      Tykkää

      Vastaa
  8. elinanmatkalaukussa

    Tuo kodinvaihto on kyllä mielettömän kiinnostava konsepti! Itse voisin avoimin mielin ”ryhtyä” siihen, mutta puolisolle taas oma koti on niin tärkeä, ettei halua että tänne tulee ventovieraita asumaan kun itse olisimme poissa… Tuo villilänsi on kyllä kiva! Siellä käynyt lapsena ja jäi hyvin mieleen!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Ymmärrän hyvin tuon asenteen. Oma koti on oma koti, ei sinne kaikkien tee mieli ketään päästää. Meillä on kyllä kotimme jakamisesta muitakin kuin näitä kodinvaihtokokemuksia, esim. sellaisia, että jos olemme lähteneet kuukauden parin lomalle, ja joku lähellä asuva on saattanut tarvita tilapäistä väistökotia esim. rempalle, olemme tarjonneet. Tähän jakamiseen sopeutuu. Villilänsi jäi meiltä vähän kesken, jos joskus ajelemme siellä jälleen, poikkeamme vielä.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kissa ja mies ovat kyllä kodinvaihdossa haasteellisia. Lemmikkien hoitoa kyllä vaihdetaan myös, mutta en ole kuullut, että miehiä. 🙂 Nämä kodinvaihtojutut ovat olleet kyllä tosi antoisa matkailuratkaisu.

      Tykkää

      Vastaa
  9. Paluuviite: Matkavuosi 2023 oli hyvä | Aila ja Juha

  10. Paluuviite: Kuukaudessa Helsingistä Aurinkorannikolle | Aila ja Juha

  11. Paluuviite: Matkailun trendejä 2024 - In Via - Live To Travel

Jätä kommentti