Lännenelokuvat Almerían Tabernasissa

Almeríassa sijaitsevalta Tabernasin aavikoitten ja vuorten keskeltä löytyy yllättävä retkikohde. Alueella on kuvattu useita villin lännen elokuvia, joiden lavastusta varten rakennettiin muutamia villin lännen kyliä. Näistä vanhin on jo 50-luvulta kuvauspaikkana toiminut Fort Bravo. Sen rinteellä tervehtii komea kyltti:

Toinen samanlainen kävijöille avoin kylä Mini Hollywood.

Jo maisemat kuvaavat hienoa villiä länttä. Aavikko ja vuoret ovat uskomaton miljöö kaikelle.

Almería houkutteli kuvausryhmiä , koska siellä oli ainakin Yhdysvaltoja edullisemmat kustannukset. Almeria oli erityisen suosittu 60- ja 70-luvuilla tehtyjen niin kutsuttujen spagettiwestern-elokuvien kuvauspaikkana. Lähes kaikki italialaisten tuottamat elokuvat kuvattiin Tabernasin aavikolla. 

Tunnetuimpia alueella kuvattuja elokuvia ovat muun muassa Arabian Lawrence (1962), Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989) ja Exodus: Gods and Kings (2014). Almeriassa ovat kuvanneet elokuviaan esimerkiksi näyttelijät Clint Eastwood, Brigitte Bardot, Sean Connery ja Harrison Ford.

Fort Bravo on täynnä saluunoita ja muita tyypillisiä villin lännen rakennuksia ja siellä on jopa pari kirkkoa.

Jo ränsistyneiltä näyttävät talot ovat yleensä pelkkiä julkisivuja. Sen takana on pelkät julkisivua pystyssä pitävät telineet.

Kylässä on kuvauksia ja shownäytäntöjä varten myös tietysti hevosia ja niille tallit.

Hevoset ovat mukana kylällä muutenkin. Pääsylippuun sisältyy ajelu hevosten vetämillä rattailla.

Alueella on myös paljon kaikenlaista rekvisiittaa kuvauksia varten. Kokonainen huone täynnä hevosten satuloita, keramiikkaa, patsaita, kuvia ja intiaanien asuttamia tiipii-telttoja.

Pari ajoneuvoakin.

Puistossa on myös show-esityksiä. Näimme taloja katsellessamme miekkailuharjoituksia.

Kylässä on turisteja varten myös palveluja. Hauska ajatus olisi ollut pukeutua oman suosikin roolin vaatteisiin ja otattaa itsestään kuva. Näimme kyllä sitä tehtävän. Kuvia varten oli paljon vaatteita, hattuja, jalkineita ja muuta rekvisiittaa.

Matkamuistomyymälästä olisi voinut ostaa aseita, mukeja ja jopa soittimia. Niiden kuvaaminen oli kielletty, mutta välillä kamera laukesi vahingossa.

Ravintola oli houkutteleva, WC:t siistejä ja kontekstin mukaisesti merkittyjä.

Kylässä esitetään myös show aukiolopäivinä. Seurasimme neljän miehen ratsastusta ja kiivasta taistelua. Lopulta kolme heistä makasi kuolleeksi ammuttuina. Mutta ei se mitään, yksi ampujista oli katsoja, jolle suotiin mahdollisuus myös selfieen.

Muutama kilometri Fort Bravosta etelään on Mini Hollywoodin kylä. Kylä näytti vielä monimuotoisemmalta ja värikkäämmältä kuin Fort Bravo ja siellä oli lapsillekin leikkipaikkoja ja alue, jolla olisi voinut nähdä eläimiä. Tässä on kartta, joka on kopioitu kylän esitteestä:

Emme käyneet itse kylässä, koska toinen yli 15 euron pääsymaksu samana päivänä ei innostanut. Kävelimme kylän länsireunaa sen ulkopuolella ja sieltäkin näkyi paljon.

Tämäkin kylä oli aivan mahtavien aavikkoa kuvaavien kuivien vuorten ympäröimä.

Lännen kylissä vierailu oli oikein kiinnostava retkipäivän aihe. Mutta täytyy kyllä sanoa, että nämä on kerralla nähty, ei ole mitään syytä lähteä tänne uudelleen.

Hyvä päivämme ei päättynyt näihin hienoihin maisemiin. Ajoimme majapaikkaamme Sorbas nimisen kylän kautta ja se yllätti rotkon reunoille rakennetuilla taloillaan. Sinne oli pakko pysähtyä hetkeksi katselemaan. Tulivat mieleen ennalta tutut Ronda ja Cuenca, joissa myös tämä rotkojen reunoille rakentelu näkyy.

Matka jatkui sieltäkin aivan mahtavien maisemien keskellä. Onneksi tien varrelle oli rakennettu yksi Mirador, että oli ihan lallinenkin pysähtymispaikka.

Toinenkin pysähdys piti tehdä, onneksi löytyi paikka, jossa piennar riitti autolle.

Ihan joka paikassa ei pysähtyä voinut, mutta tuulilasin läpi otetut kuvat riittävät kyllä muistoiksi matkasta ja maisemista.

Lännenelokuvien kuvaamiseen Almerian maakunnassa on ollut houkutuksena myös se, että täällä sataa harvoin. Ennemminkin helle haittaa, jopa 50 asteen helteitä on kuulemma koettu. Meille sattui näillä vuoristoteillä sellainen yllätys, että yhtäkkiä tuli raekuuro. Olin juuri autosta ulkona Miradorilla ottamassa kuvia ja rakeet ihan sattuivat poskiin. Onneksi ei autoon tullut kolhuja.

Päivä täynnä yllätyksiä. Ihan kuin ei Espanjassa matkailtaisikaan.

6 ajatusta artikkelista “Lännenelokuvat Almerían Tabernasissa

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Oho, tämä oli ihan uutta tietoa, että tuolla on kuvattu lännenelokuvia! Ja ihan totta, maisemat sopivat siihen kyllä ihan loistavasti. Nuorempana tuli katsottua lännenelokuvia aika paljonkin, olisi hienoa vierailla tuolla. Ja tuo näyttäisi muuten varsin kiehtovalta muuten ilman tuota lännenelokuvaaspektiakin!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Me olemme joskus jo kauan sitten lukeneet tästä, mutta ei ole ennen sattunut sopivasti reitille. Oli todellakin mielenkiintoista nähdä tällainen miljöö ja kuulla elokuvista laajemminkin. Meillä Juha on ollut innostunut näistä elokuvista koko ikänsä aivan riittävästi, minulle asia on vähän vieraampi, joskus olen jotain sivusta katsonut. Mutta nyt ajattelin jo varata aikaa niillekin. Ja todellakin, tuon alueen aavikkoiset vuoristomaisemat ovat aivan huikeita. Ihan toisenlaisia kuin monella muulla alueella. Niitä haluaisin kierrellä joskus uudestaankin, vaikka noihin lännenelokuvakyliin riittää kyllä kertakäynti.

   Tykkää

   Vastaa
 2. stacysiivonen

  Olen tunnistanut feikit aidosta kasvillisuuden ja joskus lintujen perusteella. Indiana Jones elää vahvasti feikin maailmassa, minkä takia en pidä siitä. Olen liian nörtti rentoutumaan elokuvan äärellä. Minusta elokuva pitää kuvata siellä, missä sen kuuluisikin tapahtua autenttisuuden vuoksi tai ainakin tarpeeksi lähellä. Jotkut suomalaiset elokuvat ovat aika hyviä. Mutta sitten westernit, olen ollut monella niiden kuvauspaikoilla Yhdysvalloissa. Eihän ne sivistä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Ne ovat kuitenkin aikamoinen osa kulttuuria joillekin ihmisille. Autenttisuus on tietysti ihanne, mutta ei lavastusta aina voi feikiksi kutsua.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

  Siis eikä, ihan mahtavia paikkoja, en ole tällaisista tiennytkään! Haluaisin päästä ehdottomasti, ja maksaisin varmasti kiltisti pääsymäksun molempiin. 😀 Villin lännen kylämaailma on niin viehättävä, että olisi mahtavaa päästä tallaamaan sellaisessa – vaikka kuinka kulissi onkin. 🤩 Kiitos kun kerroit näistä!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos, kiva kuulla, että innostuit. Minustakin nämä kyllä oikeasti kannatti nähdä. Ja siitä Mini Hollywoodista jäi sellainen pieni haikeus, että vaikka me aidan takaa aika paljon miljööstä näimmekin, niin sielläkin järjestetään showesityksiä ja ilmeisesti siellä on lännen maailman lisäksi myös vesipuisto ja eläimiä. Jos joskus toiste sattuu matkan varrelle, kyllä mekin vielä siellä poikkeamme.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s