Cartagena

Joku oli kokenut Cartagenan turvattomaksi, toinen turhaksi, kolmas viihtynyt, neljäs löytänyt kauniita kuvia ja hyviä museoita. Entä me? Pettyisimmekö vai viihtyisimmekö? Jännitti jo etukäteen. Cartagenalla on myös pitkä historia. Itse asiassa se on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista ja siksi sen nähtävyydet ja museot kuvaavat koko Espanjan historiaa. Toki se on myös nykyaikainen espanjalainen kaupunki. Nimenomaan espanjalainen, ei ollenkaan mikään turistirysä. Voiko tämä olla syy siihen, että turistit ovat pettyneet? Yhdenlainen pettymys kohtasi kyllä meitäkin.

Varasimme majoituksen Hotelli Habaneroksesta, veimme tavarat ja jätimme auton sinne yksityiseen parkkiin. Ja sitten lähdimme uteliaina kiertelemään kaupungille. Mitä löytyi?

Panoraamahissi

Kiirehdimme Calle Gispertiltä nousevalle panoraamahissille, joka oli menossa jo kiinni, eli oli käytössä vain 17:00 asti. Pääsymaksu 2€ kahdelta eläkeläiseltä, eli ei oikeastaan mitään, kun sen jälkeen olimme jo ylhäällä katselemassa näkymiä kaupungin yli.

Museo del Guerra Civil

Panoraamahissin vieressä ennen ylös nousemista voi poiketa sen juurella olevaan Museo de la Guerra Civiliin eli sisällissodan museoon. Museossa oli paljon tietoa Espanjan sisällissodasta, eli vuosista 1936 – 1939. Kuvien vieressä oli selkeät tekstit espanjan lisäksi myös englanniksi, joten sitä oli helppo käydä.

Koskettavaa oli nähdä lasten piirroksia sisällissodasta.

Castillo de la Conception

Hissin vieressä näkyi vanha härkätaisteluareena, jota kunnostettiin. Tarkoitusta emme saaneet selville, mutta härkätaisteluja ei Espanjassa enää sallita.

Olimme korkeimmalla mäellä, jossa sijaitsi Cartagenan puolustamiseen rakennettu linna. Castillo de la Conception oli myös jo menossa kiinni, joten jätimme sisätiloihin tutustumisen ja torniin kiipeämisen seuraavaan päivään, mutta oli täällä silti hauska kävellä. Puistomainen ympäristö ja hienot näkymät kaupungin yli ilta-auringossa.

Yksi hauskimmista kohtaamisista oli tämä:

Eivätkä nämä hauskuudet loppuneet tähän. Yhdet portaat lisää ja lammen rannassa oli jälleen näitä ihmeitä.

Seuraavana päivänä palasimme ja maisemakuvat tulivat vielä korkeammalta.

Linnasta on hyvät näkymät myös Roomalaiseen amfiteatteriin ja sen katsomoon, jonne mahtuisi 6000 ihmistä.

Roomalaisen amfiteatterin vieressä oli tällainen uusi rakennelma, jolle emme myöskään löytäneet tarkoitusta. Hienolta näytti. Jonkinlainen esiintymislava ja katsomo sen täytyy olla.

Myös Castillo de la Conceptionin sisätiloissa oli historiaa ja siellä oli myös mahdollisuus istahtaa katsomaan Cartagenan historiasta kertovaa videota.

Roomalainen amfiteatteri

Roomalaisella amfiteatterilla on pitkä historia. Se on rakennettu jo ennen ajanlaskumme alkua, jolloin keisari Augustus rakennutti Cartagenaan sekä linnan, teatterin että kappeleita. Amfiteatteri oli rinteessä ja se hautautui maanvyörymän alle. Kummalliselta kuulostaa, että noin iso rakennelma unohtui ja se löydettiin uudestaan sattumalta, kun sen päälle oltiin rakentamassa taloa 1988. Kun se löytyi, se kaivettiin uudelleen esille ja julistettiin kulttuurikohteeksi. Nyt se on turistikohde, jonka näkee yläpuolelta näköalatasanteelta ilmaiseksi, helpoiten juuri laskeutumalla sinne linnasta ylhäältä, mutta sinne pääsee myös sisälle.

Teatteriin siis pääsee sisällekin, mutta tänään se ei ollut auki. (Maanantaisin yleensä suljettu.) Roomalainen museo on tässä, vastapäätä komeaa kaupungintaloa.

Myös Santa Marian Katedraali Roomalaisen amfiteatterin vieressä on auki vain harvoin ja tiettyinä päivinä. Ei tänään.

Sen takana on aukio, jossa on näyttävä muraali seinillä.

Tältä aukiolta ei monta askelta alaspäin tarvitse ottaa, kun on kaupungin varmaan suosituimman rakennuksen vieressä, eli Cartagenan kaupungintalon aukiolla.

Satama

Satama on paikka, josta voi lähteä myös merenlahdelle, jonne tehdään turistikierroksia. Satamaan tullessa on kaksi majakkaa, joilla on yllättävät nimet. Toinen on Pyhän Pietarin majakka ja toinen Neitsyt Marian majakka.

Satama on avoin ja viihtyisä. Siellä on tilaa liikkua ja istua silloin, kun sää sallii. Ja se tarjoaa hienoja näkymiä lähivuorille, joilla on erilaisia linnoja. Cartagena on ollut sotilaallisestikin tärkeä paikka historiansa aikana.

Rannan aukioilla on patsaitakin. Näyttävin niistä on Victor Ochoan, El Zulo, omistettu terrorismin uhreille.

Rantakatu tarjoaa muutakin nähtävää. Yksi iso rakennus on Vedenalaisen arkeologian museo.

Tämä värikäs rakennus on Batelin kokouskeskus ja auditorio.

Iltakävelyllämme satamasta hotelliin takaisin näimme pari hienoa suihkulähdettäkin ja kauniin leikkipuiston..

Katselimme auringonlaskua hotellin ikkunasta. Tornin vieressä on Cartagenan bussiasema, eli Hotel Habaneros on ihan sen lähellä.

Calle Mayor

Kaupungintalon aukiolta pohjoisen suuntaan Calle Mayor on Cartagenan pääostoskatu. Tämä oli se kohta, josta olimme lukeneet aika ristiriitaisia kuvauksia. Emme kyllä mitenkään kokeneet tätä negatiivisena. Talojen julkisivut olivat näyttäviä, katu siisti ja pikku liikkeitäkin oli, jos shoppailu kiinnostaisi. Osassa rakennuksia kunnostettuna ja siistinä vain julkisivu, eikä kaikissa sitäkään, mutta paljon oli myös näkyvillä rakennustyön tekijöitä, eli ei näitä varmaan ole kokonaan pyritty unohtamaan.

Eli näyttävä kävelykatu, Calle Mayor:

Kadulla on myös yksi kaupungin näyttävimmistä hotelleista, Gran Hotel de Cartagena.

Ja yksi pieni kaunis kirkko, joka sekään ei ollut nyt auki. Portista pääsi kurkistamaan sisälle ja Pyhä Maria istui kadulla.

Aukiolla oli myös taas yksi hauska suihkulähde.

Plaza de España

Calle Mayoria jatkaessa pohjoiseen tulee Plaza de España. Kävelimme sinne, ja se oli enemmänkin lasten leikkipuisto. Toki penkkejä oli ja muutama hieno pylväikkö.

Plaza Españan takana on mielenkiintoisen näköinen rakennus, mutta emme käyneet siihen tutustumassa. Etsin netistä tietoa. Se on Casa Zapata, joka on Victor Beltrin suunnittelema 1909. Rakennus inspiroituu sekä goottilaisuudesta että Gaudistasta. Sen pyrkimyksenä on yhdistää luontoa ja arkkitehtuuria rakennusta ympäröivän rehevän puutarhan kautta. Siitä on nykyään melko vähän jäljellä. Lisää tietoa löytyy Wikipediasta.

Kävellessämme takaisin hotelli Habaneroksen suuntaan ohitimme tällaisen muurin, jonka lähellä on myös Military Museum. Olisi varmaan ollut sekin mielenkiintoinen, koska Cartagenalla on ollut merkittävä osuus esimerksi Espanjan sisällissodassa ja toisessa maailmansodassa, jolloin se on joutunut usein pommitusten kohteeksi, mutta ollut tärkeä satama. Espanjan sisällisodan aikanahan Cartagena oli ainoa laivastotukikohta, joka pysyi tasavallan hallinnassa ja viimeinen kaupunki, joka joutui kapinallisten käsiin.

Tälläkin alueella oli muutamia hienoja julkisivuja.

Toinenkin Victor Beltrin suunnittelema rakennus osui matkalle: Palacio de Aguirre, joka on modernin taiteen museo. Näytti mukavalta. Katsoin sisäkuvia netistä, emme ehtineet itse sisälle.

Ja sen jälkeen olikin kiva kävellä hotellille ja katsoa päivänvalossa nätit katulamput. Tällaisia näkyi kyllä koko kaupungissa siellä täällä.

Hotelli Habaneros

Olimme tyytyväisiä valintaamme. Sijainti oli sopiva lähteä kävelemään ja kiertää kaupunkia. Parkkipaikka suljetulla pihalla on meille aina plussaa. Hinta oli kohtuullinen, eli yöpyminen 55€, aamiainen 10€/henkilö, parkkipaikka 12€. Paikka oli siisti, aamiainen ok, vaikka meikäläinen olisi kahvin, hedelmien, leivän, kananmunien, juustojen, leikkeleiden ja makeiden kakkujen lisäksi kuvitellut näillä seuduilla saavansa vielä vähän vihanneksia, eli vaikka tomaattia, kurkkua ja avokadoa, jota Almerian maakunnassa kasvatetaan. Mutta ihan ok.

Siis viihdyimmekö vai petyimmekö? Ilman muuta viihdyimme. Cartagenassa oli paljon hienoa nähtävää, siellä oli mukava kävellä ja me tykkäämme aina katsella maisemia myös ylhäältä. Historiaan tutustuminenkaan ei ole meille yhtään tympeää.

Ja sitten se pettymys. Ei johtunut Cartagenasta, vaan säästä, joka sattui vierailumme ajankohtaan. Oli ennätyksellisen kylmä päivä Espanjassa tähän aikaan eli helmikuun lopussa. Vain +8 astetta ja kun lisäksi oli tosi voimakas kylmä tuuli, se ei viihtymistä parantanut. Ja tämän takia meiltä jäi väliin yksi odotettu toiminta. Olisimme tosi mielellämme tehneet patikkaretkiä vähän ylemmäs myös vuorille, joilla oli muita linnoja. Nekin ovat olleet suosittuja ja niitä on tarjolla. Mutta ei meille nyt tässä tuulessa. Jos joku houkuttaisi takaisin Cartagenaan, se olisi juuri tämä. Vuorten rinteille kävelemään. Satamassa voisi tehdä myös laivalla turistikierroksen.

16 ajatusta artikkelista “Cartagena

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Pitääpä ottaa selvää. Kaikkialla, missä me olemme näitä härkätaisteluareenoja nähneet, ne ovat olleet muussa käytössä tai tyhjiä.

   Tykkää

   Vastaa
  2. Aila ja Juha

   Olet oikeassa, pari päivää tämän jälkeen näimme Roquetas de Marissa härkätaisteluareenan, joka oli käytössä. Sitä en tiedä vieläkään, miten yleistä tämä edelleen Espanjassa on.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Niistä on viime vuosikymmeninä puhuttu paljon negatiivista ja niitä on lopeteltu. Mutta ei sittenkään ilmeisesti ihan kaikkialta. Itsestä tuntuu kyllä aika hullulta, että moinen on sallittua.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Googletin itse kysymystä ja näin, että vielä viime vuonna oli useita paikkoja, joissa taistelut sallittiin. Keskustelu on ristiriitaista. Sitä puolustetaan kulttuurin säilymisellä ja vastustetaan eläinsuojelun nimissä. Lopullista koko maan päätöstä ei ole.

   Liked by 1 henkilö

   Vastaa
 1. Anne | Elämää Nomadina

  Cartagenasta tosiaan tuntuu olevan monenlaisia mielipiteitä, ja mekin suhtauduimme siihen vähän varauksella, kun olimme etukäteen joistakin blogeista lukeneet huonoja kokemuksia. Onneksi kuitenkin menimme, sillä tykkäsimme kaupungin tunnelmasta. Cartagena on riittävän pieni tutkittavaksi kävellen mutta kuitenkin todella monipuolinen. Ja ympäröivillä kukkuloillakin oli tosiaan muun muassa linnoja tutkittavaksi, ja kivoja polkuja lenkkeilyyn.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Juuri teidän blogitekstinne meitäkin rohkaisi siellä käymään. Ja sitten harmitti, kun se kylmä tuuli ei rohkaissutkaan rinteille, vaikka mieli teki. OIkein kiva paikka.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Merja / Merjan matkassa

  Hienoja maisemakuvia! Cartagena on minulle vain nimenä tuttu enkä muista olenko koskaan lukenut siitä yhtään blogikirjoitusta. Paljon sielläkin näköjään on nähtävää. Minua kiinnostaisi joku laivamatka. On aina mukava katsella kaupunkia mereltä käsin.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Cartagenan satamasta lähtevä turistikierros kuulosti meistäkin oikein kivalta idealta, koska ympäristön maisemat olivat niin hienoja, oli rinteitä, vuoria, kallioita ja myös kaupunki osin kukkuloilla. Sellaista olisi kiva katsella mereltä. Kiitos kehuista!

   Tykkää

   Vastaa
 3. Anna K - Kaukaa haettua

  Nuo Calle Mayorin talot on juuri sellaisia mistä tykkään ja joita täällä Kanarialla kaipaan. Kauniita ja tyylikkäitä, hyvin espanjalaisia mun silmään.
  Ei tulisi ensimmäisenä tämä kohde mieleen Espanjaan mennessä, mutta varmasti nähtävää riittäisi, amfiteatteri ainakin kiinnostaisi.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Mekin tykkäsimme niistä talojen julkisivuista. Hienoja! Cartagena ei taida olla sellainen kohde, johon joku erityisesti suuntaisi, mutta meidän mielestämme se on oiva pysähtymispaikka, jos vaikka on automatkalla tuolla suunnassa. Pari päivää riittää hyvin. Tai sitten päiväretkikohde esim. Alicanten suunnalta, jossa monet viettävät pitempiäkin aikoja.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s