Sorbas – kylä rotkojen reunalla

Ronda on kaikille tuttu turistien suosima kylä rotkojen reunalla. Miksi emme koskaan ole kuulleetkaan kylästä, jonka nimi on Sorbas?

No nyt kuulet sinäkin. Vierailimme siellä tänään.

Samantyyppisiin rotkon reunalla riippuviin taloihin olemme törmänneet muuallakin. Tämä kuva on Cuencasta, jossa yövyimme kerran matkallamme Aurinkorannikolta kotiin.

Näimme Sorbasin rotkon reunoilla riippuvat talot ajaessamme viime viikolla Tabernasista itään. Päätimme heti, että tänne pitää tulla uudelleen.

Jo näkymät tieltä N-340 vuoristoon ovat huikeita. Tien varrella on muutama Mirador, jolla on helppo pysähtyä.

Autolla emme kylään ajaneet, vaan jätimme sen isolle parkkipaikalle heti tien viereen ja lähdimme kävellen kylään. Ihan heti tiesimme tehneemme oikean ratkaisun, kun näimme muutaman kadun varteen ahtautuneen auton. Ei sinne meidän auto olisi mahtunut.

Pieni pettymys tuli heti. Turisti-info oli kiinni.

Oven vieressä oli kartta, johon oli merkitty tärkeimmät nähtävyydet.

Siispä lähdimme vain eteenpäin. Kylässä oli kaikenlaista pientä kivaa nähtävää. Posliinilaatoilla päällystetyt penkit kaupungintalon aukiolla, kauniisti koristellut seinät yleisessä kauppahallissa, Koronan perusteella nimetty katu (?) kirkko keskellä kylää.

Koko ajan olimme tyytyväisempiä siihen, että emme edes yrittäneet ajaa tänne autolla. Kaasupulloja jakeleva auto mahtui ihme kyllä kulkemaan uskomattoman ahtailla kaduilla, joilla jalkakäytävät olivat niin kapeita, että niillä ei kyllä lastenrattaita työnnetä eikä rollaattoreilla edetä. Ajoväylällä kävelimme mekin koko ajan.

Jotkut rakennukset tunnistimme. Tämä on Alban herttuoiden talo 1700-luvulta.

Hienoimpia paikkoja olivat näköalapatiot ja niiden parvekkeet.

Yhdellä näköalapatiolla katselimme ympäröivien talojen räystäiden alla olevia pesiä. Mikähän niissä pesii? Lintu vai hyönteisiä?

Ja ne näköalat! Kannatti tulla. Kameran kanssa. Joka suuntaan oli näkymiä, eli koko kylä on rotkon ympäröimä joka suunnasta. Näitä näköalapaikkojakin on useita joka puolella kylää, kannattaa kiertää koko kylä. Tieltä vie kylälle silta.

Yhdeltä näköalatasanteelta näkyy myös kylän alaosaan, jossa on San Roquen Eremitaaši ja kylän keramiikkakeskus. Sorbas on Almerian keramiikantuotannon tärkeä paikkakunta myös historiallisesti.

Yksi Sorbaksen hienoimpia nähtävyyksiä on Yesaresin vierailukeskus, jossa on esillä tämän paikkakunnan maanpäällistä, maanalaista ja virtaavaa ympäristöä. Kuvia on seinillä ja huoneet muistuttavat luolaympäristöistä. Harmi, paikka oli kiinni tänään.

Olimme katsoneet nettisivuja ja siellä oli houkuttelevia kuvia.

Mitä muuta tehdä Sorbasissa? Ympäristössä olisi mukavia muutaman kilometrin pituisia patikkareittejä, joilla voisi nähdä luonnossa tätä monipuolista kallioiden ja maakerrosten maailmaa.

Me katselimme kylällä kierrellessämme vastapäisellä mäellä olevaa Sagrada Corazón de Jesús -patsasta ja mieli teki kiivetä sinne katsomaan kaupunkia eri suunnasta. Emme vain keksineet heti reittiä. Lähdimme tietä pitkin ensin alas, ja sieltä erkani polku, joka vei ylemmäs. Ei mitään selkeää, mutta mutkitellen ylös ja lopulta olin siellä. Näkymät kaupunkiin olivat taas hienot, eikä patsaan näkeminenkään huono ajatus ollut.

Tällaisia patsaita olemme nähneet muuallakin. Aina jossain korkealla näköalapaikalla kylän tai kaupungin ulkopuolella. Esimerkiksi juuri Cuencassa, jossa katselimme patsaan juurelta niitä rotkon reunalla roikkuvia taloja. Pizarrassa on patsas, jonne johtaa mukava juuri meille sopiva patikointireitti. Sielläkin olemme käyneet useita kertoja.

Tulin alas, Juha oli odotellut alempana rinteellä ja katsellut näkymiä rotkoon ja kylään.

Tallensin alastuloreittini Wikilociin näin:

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/sorbas-corazon-de-jesus-127137412

Ja mitä vielä? Yksi Sorbasin hieno nähtävyys ovat luolat ja niiden opastetut kierrokset. Kävimme luolien sisäänkäynnillä kyselemässä tietoja luolista ja kierroksista. Peruskierrokselle ovat tervetulleita kaikki lapsista vanhuksiin, kunhan osaavat kävellä, ovat riittävästi kunnossa pieniin kiipeilyihin, ryömimisiin ja ahtaisiin paikkoihin. Eli ei ahtaan paikan kammoa, astmaa, sydänongelmia. Myöskään ylipainoiset tai raskaana olevat eivät olisi tervetulleita. Infon nainen katseli meitä, ja toivotti kyllä tervetulleeksi, jos haluaisimme. Itse päätimme kuvia nähtyämme, että ei. Kiipeily menisi, mutta ryömiminen ei.

Googlettamalla Cuevas de Sorbas löytyvät nettisivut ja tiedot ajan varaamisesta opastetulle kierrokselle, joita on eri tasoisia. Meille riitti tämä. Aukion reunoilla on paljon infotauluja, joissa kerrotaan lisää luolien sisällöstä.

Sellainen oli Sorbas. Oli oikein mukavaa löytää jälleen päiväretkikohde, josta ei aikaisemmin tiennyt yhtään mitään. Ainoa harmi oli ilmeisesti käyntimme ajankohta, eli turistisesongin ulkopuolella ovat monet paikat avoinna melko rajoitetusti.

12 ajatusta artikkelista “Sorbas – kylä rotkojen reunalla

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos, meillä oli hankalaa saada selville, mikä pesien tarkoitus oli, kun lähellä ei ollut mitään elämää, eli emme nähneet niitä lintuja.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Meilläkin se luolahomma oli vähän siinä ja siinä. Ryömiminen kovilla kivisillä alustoilla ei kiinnosta, mutta muuten olisi ollut kiva nähdä. Tuo turistien puute oli vähän myös miinusta, kun joihinkin kiinnostaviin paikkoihin ei päässyt. Jos olisi ollut turisteja enemmän, nehän olisivat olleet joka päivä auki. Keskiviikko ei ole mikään yleinen sulkemispäivä.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Ja on minusta oikein sopiva kohde esimerksi pysähtyä pariksi tunniksi, jos on vaikka automatkalla ja se sopii reitille. Se tie ei ole kuitenkaan kovin paha mutka, jos vaikka on ajamassa tietä A7 Murciasta Andalusian suuntaan. Ne museot ja varsinkin luolavierailu vievät kyllä ehkä enemmän aikaa. Mutta mihinkä tässä maailmassa matkallakaan kiire on.

   Tykkää

   Vastaa
 1. Anne | Elämää Nomadina

  Mekin olemme käyneet Andalusiassa usemmassa rotkon reunalla sijaitsevassa kaupungissa ja kylässä, mutta tämä Sorbas on uusi tuttavuus! Ohi ollaan varmaan tästäkin ajettu, mutta ehkäpä seuraavan kerran pitää pysähtyä tutustumaan tarkemmin, ja käydä myös tutustumassa noihin luoliin.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Näitä nähdessä aina ihmettelee, miksi aina vain Ronda, Ronda, Ronda, Ronda! Kyllähän sekin ihan ok on, mutta täynnä turisteja, ja tällaiset pienet aidot kylät jäävät ihan tuntemattomiksi. Luolat olisivat olleet mielenkiintoiset, mutta meidän polvet eivät enää kestä kivillä ryömimistä, joten jää meiltä näkemättä.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Mari/Kodinvaihtaja

  Upea, monipuolinen kohde. Ehkä ei Rondan kaltaista ruuhkaa edes high seasonina? Pidän kyllä itsekin enemmän avoimista luolista. Itsellä on kyllä ahtaanpaikankammo, mutta juuri olin 17 minuuttia onnistuneesti lannerangan magneetidsa eli eiköhän luolakin menisi😂😂😂

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   En tosiaankaan usko, että turistiruuhkaa olisi. Ja ehkä silloin ne nyt kiinni olleet kohteet olisivat enemmän auki. Nuo kammot elämässä ovat niin vaikuttavia, kun tunteet vaikuttavat verenpaineeseen, tasapainoon ja sydänten sykkeeseen. Siksi ne vain pitää ottaa tosissaan. Meidän luolaan menemättömyyteen vaikutti kyllä eniten ajatus siitä, mitä heikoille polvillemme tapahtuisi kovalla alustalla ryömiessä.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s