Wienin uudenvuodenkonsertti

Presidentin puhe ja Wienin uudenvuoden konsertti aloittavat meillä vuoden. Tänään vielä tunteikkaammin, kun edellisestä vierailustamme Wieniin on alle kolme kuukautta. Täydellistä!

Tässä tekstissä on sekä omia kuviamme että tämän päivän konsertista otettuja kuvakaappauksia Ylen sivuilta.

Musikvereinin konserttisali

Musikvereinin konserttisali on se traditionaalinen konserttipaikka, jonka muistamme jo lapsuudesta. Wienissä käydessämme sitä ei jätetä väliin tietenkään. Jo sisäänkäynti on juhlallinen.

Ja mikä fiilis onkaan olla itse odottamassa konsertin alkua tuossa ihanassa paikassa.

Omat kuvamme ovat kesältä ja syksyltä, joten uudenvuoden konsertin valtava kukkakoristelu puuttuu. Se tuokin ihan toisenlaisen juhlan tunnun.

Viime vuosina Wienin filharmonikkojen konserttia on kuvitettu Wienistä otetuilla kuvilla. Niin nytkin. Ja voi miten sydän sykki, kun saimme samalla nauttia myös niistä paikoista, joissa juuri lokakuun alussa itsekin olimme kulkeneet.

Mozartin muistomerkillä otin rauhallisen kuvan Juhasta patsaan edessä.

Eipä tullut silloin mieleenkään, että nuottiavaimen muotoon istutettujen kukkien joukossa voisi näin riemuita.

Ihania kuvia oli mukana myös Schönbrunnin linnasta.

Sieltä oli hyvät muistot meilläkin. Suihkulähteet olivat näyttäviä ja monet kukka-asetelmat noudattivat Itävallan lippujen väritystä.

Ylhäällä olevaan paviljonkiin emme silloin sisälle menneet, otin vain kuvia käytävän katosta, mutta nytpä näimme tanssijoiden pyörivän sielläkin.

Näiden kuvien ja muistojen myötä kuuntelimme konserttia televisiosta.

Jos haluat muistella kanssamme Wienin nähtävyyksiä ja kokemuksia, täältä löytyy:

Wien

Mutta sitten tuli vielä isompi yllätys, kun alkoi väliaika. Nimittäin

Mission Apollo

Ai mikä on Mission Apollo? Etsin tietoa konsertin jälkeen ja löysin tiedon, että Apollo- perhosen suojelemiseksi on olemassa missio. Tätä haluttiin kuvata konsertin väliajalla näyttämällä Itävallan Unesco-suojelukohteita yläilmoista.

Yllätys oli ensimmäinen kuva. Olimme Mozartin muistomerkin puiston reunalla nähneet Schmetterling-housen eli perhostalon, mutta olimme siellä niin lähellä sulkemisaikaa, että emme menneet sisään. Nyt näimme paljon sisäkuvia ja ilmakuvia talosta ja nurmikoista. Soittajat soittivat sisällä ja Apollo-perhonen istui kukinnolla.

Perhonen lenteli ensin Wienin keskustan rakennusten keskellä ja sitten seuraavaksi kamera kuvasikin Wachaun laaksoa Tonavan varrella, joka oli meillekin tuttu. Ensimmäisellä matkallamme viivyimme siellä asuntovaunun kanssa leirintäalueella, toisella matkallamme ajoimme sen läpi risteilyaluksella ja kolmannella vähän kauempaa moottoritietä pitkin. Kaunis laakso, ihan kauneimpia koko Itävallassa.

Tältä se näytti risteilyllä joelta käsin. Ja näitä muistoja kelasimme katsellessamme konsertin väliajalla perhosen lentoa.

Eikä oikeastaan edes yllättänyt, että seuraavaksi näimme Melkin luostarin ilmasta käsin perhosen näkökulmasta.

Omat kuvamme ovat tietysti maan tasalta.

Voit lukea lisää Wachausta ja Melkistä täältä

Kotimatkalla Wienistä Saksaan

Mitähän perhonen meille vielä keksisi näyttää uudelleen? Grazin näyttäminen toi mieleen muitakin muistoja kuin nämä värikkäiden kattojen talot ja Schlossbergin näkymät.

Omat kuvamme ovat taas Schlossbergiltä alaspäin. Ja seuraavan illan oopperakokemuksesta vasta kuvia onkin.

Kaikki Grazin kokemukset ja myös päiväretki Feldbachiin ja Riegensburgin linnaan:

Graz oopperaa, tunnelmia ja tunteita

Seuraavakin kohde yllätti. Hallstatt on suosittu käyntikohde. Meidän vierailupäivämme oli vähän sumuinen, mutta emme me kirkkaallakaan säällä tälle suolakaivoksen näköalaterassille olisi eksyneet.

Apollo-perhosen takana olevat näkymät olivat tutumpia.

Perhonen ilmeisesti istuu kukilla, joita kasvaa rinteellä olevan kirkon ja hautausmaan vierellä. Siellä kävimme. Näkymät olivat kauniit kaupungin yli järvelle, kirkko oli hieno ja sen vieressä oli pieni krypta, jossa oli pääkalloista ja luista tehty alttari.

Lisää Hallstattin kokemuksestamme:

Hallstatt

Ja mitähän vielä meille esiteltäisiin? Salzburgista tunnistimme heti Hohensalzburgin linnan, joka on varmaan kaupungin suosituin nähtävyys.

 Tältä näytti linna meidän näkökulmastamme, kun saavuimme Salzburgiin.

Ja tällaiset olivat näkymät linnasta alas.

Punaisen nuolen kohdalla on Schloss Mirabell, joka on tuttu myös Sound of Musicista. Siellä jäi käymättä ja se jäi vähän vaivaamaan, koska paikka oli kaunis. Apolloperhonen oli houkutellut Wienin filharmonikkojen soittajia linnan puistoon ja tämäkin vahvisti sitä, että Salzburgissa pitää vielä käydä ainakin kerran.

Täältä löytyy lisää Salzburgista ja myös lähellä olevasta Hellbrunnin linnasta:

Salzburg ja Hellbrunnin linna

Uudenvuoden konsertin väliaika oli kulunut todella rattoisasti syksyn matkaa muistellessa. Pari sellaista kohdetta omalta matkaltamme keksimme, joihin perhonen ei tällä kertaa lentänyt. Zell am See ja Kaprun olisivat varmaan olleet hienot näinkin, mutta olisikohan Krimmlin vesiputouksista saanut perhosen näkökulmasta toisenlaisen kuvan? Ne olivat meillekin pyöräily- ja patikkakohteita.

Krimmlin vesiputoukset

Salzach ja Zell am See pyöräilynautinto

Wienin uudenvuoden konsertin traditiot

Daniel Barenboimin konsertin toinen puolikas sisälsi sekä uusia siellä ennen kuulemattomia kappaleita, esimerkiksi muutamia kansainvälisiä muistoja, mutta varsinkin loppu oli täynnnä niitä tutuista tutuimpia. An der schönen, blauen Donau ja Radetzky Marsch, johon yleisö osallistuu taputtaen, päättivät konsertin nytkin. Itsekin osallistuimme Wienissä Schönbrunnin Mozart-orkesterin konserttiin, joka päättyi samoihin elementteihin. Tuo konsertti oli Schönbrunnin linnan Orangerie-salissa. Tämän orkesterin piti tehdä juuri nyt tammikuun alussa kiertue Suomessa, mutta peruutettu on sekin.

Meillä oli hieno uudenvuoden päivä tänään. Sekä konsertti että muistot olivat hyviä ja herättivät myönteisiä tunteita. Budjettimatkalaisina olimme tyytyväisiä myös siitä, että lokakuussa kummankaan konserttisalin liput eivät olleet ylikalliita. Aikamoisen lottovoiton tarvitsisimme, ennen kuin Musikvereinin uudenvuoden konsertin lippuihin olisi varaa, hinnoiksi löysimme tänään 695 – 1390€. Halvimmat liput ovat seisomapaikoille. Että sellaista. Parempi katsoa kotona telkkarista. Katsoin jo uudelleenkin Ylen Areenasta.

Meitä voit seurata myös Facebookissa: Ailajajuha

4 ajatusta artikkelista “Wienin uudenvuodenkonsertti

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Huh, arvasin kyllä että hinnat ovat kalliita, mutta en sitä että ne ovat aivan tuon hintaisia. Toki kokemus varmasti olisi ikimuisstoinen, mutta jää kyllä noilla hinnoilla meiltä jatkossakin väliin. No mukavaa sitä on telkkaristakin seurata. Minkä hintaisia liput olivat muuten lokakuussa?

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Tosi on, kyllä meiltäkin jää tuo uudenvuoden konsertti väliin ainakin niin kauan kuin sitä kaivattua lottovoittoa ei ole tullut. Sen verran se kiehtoo, että sitten varmaankin liput ostamme. Lokakuun lippumme Musikvereinin konserttiin olivat iltapäiväkonserttiin eikä ihan parhaille paikoille, eli halusimme paikkamme parvelta ollaksemme erillään muista, eivätkä sellaiset liput olleet kovin kalliita, muistaakseni sekä ne että Orangerien konsertit olivat noin 60€ hengeltä.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Eila / Metkaamatkustelua

  Hienoja omia kuvianne ja juttu toi mukavia muistoja Wienistä. Joskus takavuosina lippuja uunenvuoden konserttiin saivat ostaa ensisijaisesti vain Musikvereinin jäsenet ja jos niitä jäi yli, niin osto-oikeus arvottiin halukkaiden kesken, joten niitä ei välttämättä saanut rahallakaan. Tähän samaan aikaan on Wienissä useita muita konsertteja, joihin liput saa edullisemmin ja Musikvereinin saliin voi sitten mennä johonkin muuhun aikaan.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi ja hyvää uutta vuotta sinulle! Wienistä on helppo luoda hyviä muistoja, kuten koko Itävallastakin. Niitä on ainakin meillä. Tuo konserttilippujen kalleus on aika huikea. Me fiilistelemme telkkarin edessä ja muistelemme näitä muihin konsertteihin osallistumisia. On ihan toisenlaista katsoa telkkaria, kun on itse ollut salissa joskus, vaikka ei ihan tässä konsertissa olisikaan ollut. Kesällä siellä on hyvinkin usein Mozart- ja Strauss-konsertteja, joissa on murto-osan suuruiset lipunhinnat, mutta hyvä fiilis. Ja toki, on niitä muitakin konsertteja. Viimeksi olimme Schönbrunnin linnassa. Niitä puistokonsertteja on katsottu vain telkkarista. Voi kunpa joskus!

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s