Joulunähtävyyksiä Saksassa

Joulukoristeita niin, että päivässä meni ihan överiksi. Kultaa, punaista, valkoista, kuusenkoristeita ja kynttilöitä. Olimme kotimatkalla lokakuun toisella viikolla ja valitsimme ajoreitillemme Bambergista eteenpäin Coburgin ja Neustadt bei Coburgin ja Lauschan. Oli mielenkiintoinen päivä, kuvat kertovat tällä kertaa tunnelmamme parhaiten

Coburg

Olemme aikaisemminkin pysähtyneet Coburgissa ja silloin kävin Coburgin hienossa ja kuuluisassakin lelumuseossa. Nyt näimme julkisivun kyllä kadun varressa, mutta emme pysähtyneet. Oli muutenkin vaikeaa löytää parkkipaikkaa, etsimme tovin ja sitten katsoimme olevamme vielä kävelyetäisyydellä, kun löytyi riittävä tila autolle. Kävelimme keskustaan ja katselimme erityisesti torin varren hienoja rakennuksia. Parin tunnin kävelylenkki oli mukava pysähdys.

Die Alte Weihnachtsfabrik

Tämä vanha joulukoristetehdas on Neustadt bei Coburgissa. Tämäkään ei ollut ensimmäinen käyntimme täällä, mutta viime käyntimme jälkeen paikka oli laajentunut ja kehittynyt ja yläkerrassa oli myös museo. Oli näyttävän näköinen 800 neliömetrin laajuinen myymälä, jossa erityisesti INGE-GLASIN käsintehdyt puhalletut joulukoristeet pysähdyttivät katselemaan.

Myymälän toisessa kerroksessa on museo, jossa on joulukuusen koristelujen historiaa kahdelta vuosisadalta. On puisia koristeita, istuimia, seimiä ja myös lasinpuhalluksen historiaa. Museossa on saatavilla myös opastettuja kierroksia lisämaksusta. Pääsylippu museoon aikuisilta 6€.

Lauscha

Lauscha on Thüringenissa suosittu ja kuuluisa lasitehtaitten ja jouluesineitten paikka. Hienoin paikka on Lasikeskus. Hyllyt ovat täynnä aivan uskomatonta tavaraa. Kahvila ja ravintola olivat kiinni tällä kertaa. Ilmeisesti koronan syytä.

Pienen kävelymatkan päässä on myös joulutavaroitten outletmyymälä, jossa tavaroissa oli jonkin verran alennusta. Myyymälässä on samojen valmistajien tuotteita kuin myös äsken käymässämme Die Alte Weihnachtsfabrikin myymälässä. Melkein sanoisin, että kaikkea jouluista löytyy. On kynttilänjalkoja, puisia hahmoja, kaikenlaisia palloja ja kuusenkoristeita, vanerista tehtyjä maisemia ja poroja ja muitakin eläimiä. Lokakuussa näkyi myös Halloween-aiheisia tavaroita. Siis sanoisin, että melkein kaikkea. Nimittäin yksi asia, jonka kyllä liitän jouluun olisivat erilaiset seimihahmot ja seimet. Näitä olemme Espanjan matkoillamme tavanneet niin paljon, että näiden puuttuminen jotenkin ihmetytti. Näissä kuvissa ovat ne ainoat kaksi seimiasetelmaa, jotka Lauschassa näimme.

Lauschassa käynti oli tällä kertaa vähän vaivan takana. Jouduimme ajamaan noin parikymmentä kilometriä kiertoteitä, kun tietyömaan takia läpiajo oli estetty. Mutta tilapäistähän tällainen on, nyt kun kirjoitan tätä pari kuukautta käyntimme jälkeen, asia voi olla jo aivan toisin.

Lauschasta jo pois ajaessamme huomasimme tien vieressä tällaisen kyltin.

Totta kai näiden lasiesineiden jälkeen poikkesimme paikkaan, joka mainosti itseään joulupuukaupaksi ja näyttelyksi. Oli kyllä runsas paikka ja vaikka ihan tällaisia koristeita ja asetelmia en omaan kotiini toisi ja rakentelisikaan, pitihän nämä nähdä ja kuvia ottaa. Siis vähän liian värikkäitä ja runsaita olivat suomalaiskotiimme.

Joulupukkiakin tervehdittiin liikkeen ulkopuolella. Kysyin vastaanottaneelta neitoselta, tunnistiko hän suomalaisen joulupukin ja hän purskahti nauruun ja sanoi, ettei heti tunnistanut, kun maha oli paljon pienempi kuin hänen näkemillään joulupukeilla, mutta parrasta tunnisti kuitenkin.

Kaupan oven vieressä oli postilaatikko joulupukin kirjeitä varten.

Lauschan alueen rakennuksetkin ovat mielenkiintoisen näköisiä, tehty harmaasta liuskekivestä. Tällä kertaa meille oli uutta nähdä koristeellisempia taloja, kuin mitä aikaisemmin olimme nähneet.

Päivä oli ollut melko pitkä, emmekä koko ajan malttaneet kiirehtiä, vaan piti katsella ja poikkeilla kiinnostavissa kohteissa. Niinpä oikeastaan ensimmäistä kertaa koko lähes kuuden viikon matkallamme etsimme majapaikkaamme pimeässä.

Onneksi oli hyvät ohjeet, koska olimme varanneet nukkumapaikan pienestä Querenhorstin kylästä läheltä Braunschweigia, Avain löytyi koodilla boksista ja yläkerrassa odottivat sängyt petaamista. Paikka oli omakotitalo, jonka kolmea makuuhuonetta vuokrattiin halvalla näin omatoimisille matkaajille. Vietin siis yön kolmen miehen kanssa. Yksi oli omani ja vain hänen kanssaan jaoin huoneen. Niiden kahden muun kanssa juteltiin keittiössä matkoistamme ja saatiin taas kohtelias arvio hyvistä saksan kielen taidoista. Ihan kiva paikka, kolme kymppiä maksoi yöpyminen. Tällainen käy ihan hyvin silloin, kun ei muuta tarvitse kuin nukkumapaikan ja voi itse valmistaa aamiaisensa yhteisessä keittiössä.

7 ajatusta artikkelista “Joulunähtävyyksiä Saksassa

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Näyttääpä Coburg hienolta ja viihtyisältä paikalta, todella näyttävän näköisiä rakennuksia. Oikein näyttävältä näyttää myös tuo Lauschan lasitehdas, samoin tuo joulupuukauppa ja -näyttely. Pitääkin kysyä Marikalta mahtaako kyseinen paikka olla sama, mistä Marika joskus on minulle kerrtonut.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi, olitpa taas nopea! Tuo Lauscha lasitavaroineen ja jouluaskarteluineen on melko kuuluisa ja turistien suosima paikka, joten en yhtään ihmettele, jos Marika on käynyt siellä tai vähintäänkin kuullut siitä jotain.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Me iskemme useinkin kiinni juuri tällaiseen helppoon, halpaan ja omatoimiseen nukkumapaikkaan, jos vain löydämme. Pitkälle matkalle on hyvä löytää edullisia kohteita, muuten tulee kovin kalliiksi matkustaa. Kuten nytkin melkein kuusi viikkoa, se oli jo tällä kertaa 37 yötä.

   Tykkää

   Vastaa
 2. finintirol

  Saksassa on kyllä hienoja joulutoreja. Ensimmäisen kerran pääsin sellaiselle opiskeluaikoinani ollessani vaihto-oppilaana Baijerissa. Paahdettujen kastanjoiden tuoksu vanhan ja koristeellisen vanhankaupungin miljöössä Glühweinin lämmittäessä hieman kohmeista vartaloa piirtyi ikuisesti nuoren miehen sieluun.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Saksan joulutorit ovat meiltä valitettavasti jääneet tosi vähälle, koska olemme useimmiten ajaneet kotiin jo ennen kuin ne ovat olleet auki. Cellessä pysähdyimme kaksi vuotta sitten ja se on ollut ihan paras kokemus. Bad Munstereifel on ollut toinen, mutta siellä on paljon muutakin kuin joulua, kun se on samalla outlet-kylä. Saksan joulutorit ovat kyllä todella sellaisia, että voin hyvin kuvitella niiden piirtyneen nuoren miehen sieluun.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Paluuviite: Lauscha Riihimäen lasimuseossa | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s