LOPPIAINEN ESPANJASSA

Loppiainen on Espanjassa näyttävä juhla. Kolme kuningasta saapuu näyttävin kulkuein ja jakaa yöllä lahjat. Koronavuosina juhlat oli lähes peruutettu, mutta muistot elivät. Nyt ollaan ilmeisesti jälleen entisissä kuvioissa.

Olimme hyvissä ajoin Torremolinosin kävelykadulla, jossa tiesimme kohta tapahtuvan jotain. Odotimme kolmen kuninkaan kulkuetta, kun he saapuivat jakamaan lapsille lahjat. Tietäjät (eli täällä kuninkaat Los Reyes Magos) jakavat ne yön aikana ja lapset jättävät ulko-ovelle vähän jotain ruokaa tietäjien kameleille. Tätä ennen kuitenkin juhlitaan kaduilla yhteisöllisesti kuninkaitten saapumista. Itämaan tietäjät tulevat näyttävinä kuninkaitten kulkueena keskeisiä katuja pitkin ja heittelevät karkkeja lapsille.

Itämaan tietäjät eli kuninkaat

Tässä kappaleessa vähän taustatietoa: Itämaan tietäjät mainitaan Raamatun kertomuksissa vain muutamia kertoja. Ihan tarkkaan ottaen heidän lukumääräänsäkään ei kerrota, vain se, että he tulivat idästä ja toivat kolme lahjaa. Tästä on ehkä syntynyt mielikuva siitä, että heitä on täytynyt olla kolme. Joissakin kertomuksissa tietäjiä on peräti kaksitoista. Raamatussa ei myöskään kerrota heidän nimiään.

Tietäjät on myöhemmin tultu tuntemaan kolmena kuninkaana, jotka olivat Nuubian ja Arabian kuningas Melchior, Tarsiksen kuningas Kaspar ja Saaban tai Etiopian) kuningas Balthasar. Nimet ovat peräisin kreikkalaisesta kertomuksesta, joka on syntynyt vasta vuoden 500 tienoilla.

Jeesus sai idän tietäjiltä lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Suitsuke on Commiphora-sukuisten puiden hartsia, josta poltettaessa lähtee hyväntuoksuista savua. Mirha taas on Commiphora-puiden kuoren halkeamista valuvaa nestettä, joka jähmettyy kullanruskeiksi kyyneleen muotoisiksi kappaleiksi. Myös mirhaa poltettiin tai sitä käytettiin lääkitsevien ja hyväntuoksuisten voiteiden ainesosana. Muinaiset egyptiläiset tunsivat hyvin mirhan ominaisuudet ja käyttivät sitä ruumiiden palsamointiin. Kristillisessä traditiossa tietäjien Jeesukselle tuomat lahjat on tulkittu niin, että kulta merkitsi kuninkuutta, suitsuke rukousta ja mirha uhrikuolemaa. (Näiden tietojen lähde on Tieteen kuvalehti.)

Tämän muistoksi loppiaista vietetään kolmantenatoista päivänä joulusta, jota kutsutaan myös kolmen kuninkaan päiväksi.

Kuninkaiden lähettiläs saapuu espanjalaisiin kaupunkeihin jo muutamia päiviä ennen kuninkaita. Hän perustaa leirin jonne kaikki lapset tulevat tapaamaan häntä ja antamaan hänelle kirjeensä vietäväksi suosikkikuninkaalleen. Siis ihan samaan tyyliin kuin kirjoitellaan lahjatoiveita joulupukille.

Kuninkaitten kulkueet keräävät lapset ja aikuiset kaduille loppiaisaattona.

Kuninkaitten kulkueet

Kadunvarren kuppilassa Torremolinosin kävelykadulla oli vielä hyvin tilaa, kun tulimme noin tuntia ennen kulkueiden alkua. Tilasimme kahvit ja saimme kohta seuraa samaan pöytään. Keskustelumme norjalaisen seuran kanssa sujui ruotsiksi. Vähitellen alkoi olla niin paljon tungosta, että istuessamme olimme selkien muurin takana. Toivotimme norjalaisseurallemme hyvää loman jatkoa ja etsiydyimme paremmille kuvauspaikoille ylemmäs kadulle. Lapsia oli kadunvarsilla paljon muovikasseineen. Ihan kuin Suomessa penkkaripäivänä.

Ja sieltä ne kuninkaat sitten tulivat. Olivat yllättäen pukeutuneet Disneyn satuhahmoiksi ihan jokainen. Toy Story, Itse ilkimys, Kippari Kalle, Dumbo, Smurffit, Tuhkimo ja Aku Ankka.

Tuli sieltä lopulta joku itämainen kuningaskin, ikään kuin enemmän päivän aiheeseen liittyvä.

Loppiaisorkesteri soitti tunnettuja joululauluja: Michael Jacksonin Thriller, teema elokuvasta Pirates of the Caribbean ja Spiderman. Ei löydy meillä näitä edes uudesta virsikirjasta. Ja loppiaisorkesterilla oli tonttulakit.

Suomalaisista penkkariajeluista tutut karkkien pyydystyskeinot olivat käytössä täälläkin. Onneksi näitä sateenvarjoja ei näkynyt monta, tungos oli niin valtava.

Musta villatakki oli äkkiä serpentiinisilpun täplittämä ja karkkeja sai helposti poimittua kourallisen ihan omista jaloistaan .

Jätin poimimani karkit jollekin tenavalle, joka sieppasi ne nopeasti kädestäni. Sen isä kyllä sanoi nätisti kiitos.

Lähdimme junalla Malagaan, jossa törmäsimme vielä suurempaan meteliin ja tungokseen. Kuvauskulmia ei oikein löytynyt, sen kyllä kuvista näkeekin. Selkien takaa näimme, että kuninkaat olivat liikkeellä täälläkin. Kansa huusi rytmikkäästi ”Caramelo, caramelo!” Juha suomensi, että se tarkoittaa: ”Abit on parhaita!”

Malagassa nähtiin lisäksi Spider Man, Darth Vader, Lumikki ja muutama muu itämaan tietäjä. Lapset istuivat hahmojen kanssa vaunuissa ja heittelivät karkkeja suurista säkeistä.

Oli samalla vähän surullista että huojentavaa nähdä, että poikkikaduille oli pysäköity poliisiautoja poikittain. Ja poliiseja ja moottoripyöriä oli laumoittain.

Loppiaisena voi vielä nähdä kaupunkien jouluvalot

Loppiainen on viimeinen hetki nähdä myös kaupunkien näyttävät jouluvalot. Malagassa ne ovat aivan erityisen näyttävät joka vuosi. Ensimmäiset kuvamme ovat vuodelta 2018.

Seisoimme silloin aikamme odottamassa jokailtaista 21:00 alkavaa valoshowta yhdessä valtavan ihmismassan kanssa. 21:40 lähdimme pois näkemättä sitä. Laskeskeltiin, että se olisi aika sopiva hetki vielä mahtua junaan ja olimme varsin oikeassa. Jouluvaloshowt voi joka vuosi katsoa myös videolta Malagan kaupungin turistisivuilta.

Valoin katetulla kävelykadulla oli tietysti lasten iloksi tarjolla myös juhliin kuuluvat ilmapallot.

Seuraavana vuonna, eli 2019 jouluvalot uusittiin kokonaan. Täytyy kyllä sanoa, että tykkäsin vanhoista enemmän.

Mutta koko ajanhan ne muuttuvat. Vuoden 2022 valot miellyttivät kovasti. Olivat taas mielestäni rauhallisemmat ja tunnelmallisemmat.

Roscón des reyes

Pullan oloinen, kranssiksi leivottu roscón des reyes, on loppiaisen pakollinen leivonnainen. Sen sisälle on piilotettu perinteisesti kuiva papu sekä onnea tuova pikkuesine.  Tällaisen tarjosi meille espanjalais-ranskalainen vuokraemäntämme. Löysin pullastani pienen onnea tuottavan supermies-figuurin ja sain saman tien päähäni kranssin ympärillä olleen paperikruunun. Olin päivän kuningatar. Jos olisinkin osunut löytämään sen pavun olisin puolestani kustantanut roscón-kranssin porukalle ensi vuonna. Olisipa ollut syy matkustaa Ranskaan.

Luin viime vuonna Espanjan kuluttajaviraston tekemän vertailun kauppaketjujen valmiina ostettavista loppiaiskransseista. Sen voittivat Dían ja Eroskin kranssit. Vertailussa otettiin huomioon valmistusaineet ja maku. Koko vertailu on luettavissa täältä.

Tämän loppiaisaaton kuninkaitten saapumisen jälkeen lapset nukkumaan mennessään jättävät portaille vähän ruokaa kuninkaitten kameleille ja aamulla löytävät heidän tuomansa lahjat. Siis, jos ovat olleet kilttejä. Jos eivät, heitä odottaa sangollinen hiiliä. Joskus näissä kulkueissakin näkee lavan, jolla näitä hiiliä on. Lavaa kuljettavat kaivosmiehet. Emme kyllä sattuneet näitä näkemään. Loppiainen on lasten juhla ja silloin tuotetaan iloa lapsille näillä kulkueilla. Ehkäpä hiilikuorma on vähän pelottava, eikä sitä aina näytetä lapsille? Ennemminkin leikitellään Disney-hahmoilla.

Loppiainen on Espanjassa niin erilainen show, että tekisi joskus mieli olla siellä toinenkin kerta siihen aikaan. Ei sillä, että suomalaisessa loppiaisessa mitään vikaa olisi, sehän on ihanan rauhallinen pyhä vilkkaan joulunajan jälkeen. Joskus aiemmin meilläkin riisuttiin joulukoristeita silloin ja vietiin kuusi pois, mutta nyt ei ole kiirettä mihinkään. Miten sinä vietät loppiaista? Hyvää loppiaista, olit sitten missä vain.

Fuengirolan kaupungin tiedotuksesta luin, että kuninkaat saapuivat koronarajoitusten aikaan kuitenkin helikopterilla ja olivat tavattavissa eri paikoissa rantakadulla ja toreilla, mutta varsinaista kulkuetta ei järjestetty, vaan kuninkaat liikkuivat paikasta toiseen autolla. Vähän synkkä maskikuva sivustolla kertonee jotain silloisista tunnelmasta, mutta onneksi lapset eivät jääneet ihan ilman.

Kaupungin sivuilta näkyi muitakin näkymiä juhlinnasta. Eli lapset eivät jääneet ilman, kun tämä oli nähtävissä myös videona.

2023 on jo palattu traditionaalisiin kulkuevaihtoehtoihin. Fuengrirolaan kuninkaat saapuvat helikopterilla, Benalmadenassa satamaan ja Torremolinosissa Carihuelaan. Torremolinosin kulkue lähtee klo 17 kaupungintalon aukiolta ja seuraa tällaista reittiä:

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkastamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme. Vuodet 2020 ja -21 menivät pääkaupunkiseudun lähialueilla retkeillessä, mikä oli kyllä hyvin antoisaa, mutta syksyllä 2022 pääsimme jo taas Espanjaankin.

2 ajatusta artikkelista “LOPPIAINEN ESPANJASSA

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Mielenkiintoista tietoa Itämaan tietäjistä, jossa itselleni oli paljon uutta.

  Nuo Malagan valot ovat tosiaan näyttävät, mutta olen itse samaa mieltä, että vanhat ovat hienommat, vaikka uskon kyllä, että uusillakin on omat ystävänsä.

  Minulla ei ole ikinä ollut tapana erityisemmin viettää Loppiaista. Jos en ole reissussa, on Loppiainen minulle päivä hengähtää ja viettää rento päivä kotona.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Tuo Malagan valojen yliampuva räikeys jotenkin ihmetyttää. Se edellinen oli niin hienostuneen rauhallinen, tunnelmallinen ja kaunis. Loppiainen on meillekin ollut enemmänkin ylimääräinen vapaapäivä tai viimeinen joululomapäivä, ei siihen mitään erityisiä viettotraditioita ole meilläkään syntynyt. ”Joulun loppumispäivä.”

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s