Hallstatt

Hallstatt on suosittu käyntikohde Itävallassa. Jyrkälle vuoren rinteelle Hallstatt järven rannalle levittäytyvä kylä on erikoisen kaunis, joten emme ihmettele sen suosiota ollenkaan. Rinteelle kannattaa kävellä vähän ylöspäinkin ja ihailla aina vain paranevia näkymiä. Hallstatt tarjoaa muutakin nähtävää kuin vain rinteellä olevan kylän. Katolisen kirkon vieressä on erikoinen pääkallokokoelma ja luista tehty alttari pienessä kryptassa – mielenkiintoinen näkymä! Ja funikularilla pääsee Hallstattin kylän yläpuolella olevalle vuorelle, jossa sijaitsee Hallstattin historiaan olennaisesti liittyvä mutta jo käytöstä poistettu suolakaivos, jossa järjestetään opastettuja kierroksia.

Hallstatt on niin suosittu, että omalla autolla tulevalla voi olla paljonkin ongelmia parkkipaikan löytämisessä. Meilläkin oli, vaikka olimme paikassa syyskuun lopun sadepäivänä.

Kävelimme parkkipaikalta kylään niin kuin muutkin turistit paikallisten myymälöiden ohi. Suolatuotteita olisi ollut kaupan korttien ja muiden tyypillisten matkamuistojen ohella, mutta itse pysähtelin katsomaan näitä asuja.

Eivät silmät kyllä turistimyymälöiden ikkunoissa viipyneet. Rinteelle rakennettu kylä ja sen koristeelliset talot ja värikkäät kukat veivät katseen mennessään koko ajan.

Olemme käyneet täällä aikaisemminkin ja siltä käynniltä muistimme kryptan, jossa on luista rakennettu alttari ja sen päällä pääkalloja. Kiipesimme siis sinne, koska paikka on hyvin erikoinen ja vaikuttava. Yllätys oli, että kun lippua ostaessamme meiltä kysyttiin, millä kielellä haluaisimme selostuksen paikasta, niin saimme sen suomeksi. Mies kyllä ensin kysyi, olemmeko hollantilaisia. Selostuksessa kerrottiin, että luukirkko sai alkunsa siitä, että Hallstattin hautausmaalta kaivettiin esiin vainajia, että tehtäisiin tilaa uusille. Omaiset puhdistivat luut, latoivat ne lähelle sukulaisten luita ja maalasivat kuvioita ja nimiä pääkalloihin. Niihin maalattiin tammenlehviä rohkeuden, laakerinlehtiä arvokkuuden ja ruusuja rakkauden osoittamiseksi. Myöhemmin piti jo eläessään tehdä anomus, jos halusi omat luunsa tänne ja nykyisin ei ilmeisesti uusia enää otetakaan.

Kävimme tietysti myös upeassa kirkossa, emme vain tässä kryptassa. Oli taas hienoa nähtävää.

Kirkon edessä oleva hautausmaa luo oman tunnelmansa täältä ylhäältä otettuihin maisemakuviin.

Kylässä on valtavasti tunnelmallista nähtävää. Mieleen tuli tässä, että voisi olla hyvä idea yöpyä täällä ja nauttia maisemasta aamulla tai illalla ilman muita turisteja. Rinteelle voisi lenkkeillä ylemmäskin silloin.

Luulen kuitenkin, että emme olleet liikkeellä ollenkaan ruuhkaisimpaan aikaan. Olihan jo syyskuun loppu, arkipäivä ja vielä sumuinen ja lähes sateinen päivä. Siitä huolimatta väkeä oli niin paljon, että parkkipaikat olivat lähes kaikki varattuja. Eli jos käyt täällä, mieti milloin olisi vähemmän ruuhkaa.

Hallstattissa on myös suolakaivos. Emme käyneet suolakaivoksella, mutta olen lukenut paikasta useita sitä kehuvia postauksia. Tässä linkki kiinnostuneille. Hallstattin suolakaivos. Kirjoittajat ovat muistuttaneet myös siitä, että sinne mennessä kannattaa pukeutua lämpimästi, koska sisällä kaivoksessa on kesälläkin kylmä.

Ei ollut sadepäiväkään huono päivä käydä tässä ihmeellisessä paikassa.

Hallstatt ei ollut ollenkaan ainoa käyntikohteemme Itävallassa. Itävallan pienempiä järviä kiertelimme myös pyöräillen.

Mondsee ja Traunsee – Itävallan järviä pyöräillen

Salzburgissa on valtavasti hienoja rakennuksia ja elämää ja sen vieressä olevassa Hellbrunnin linnassa oli upean linnan lisäksi myös villi vesipuisto ja lisää muistoja Sound of Music -elokuvan kuvauksista.

Salzburg ja Hellbrunn

Ihana ja kuntoa ja terveyttä kohottava luontokohde on Krimmlin putoukset. Ai miksi mainitsen terveyden? On tutkittu, että putouksessa ionisoitunut vesi edistää terveyttä, eli jo pelkkä seisominen putouksen alapuolella voi olla hyväksi.

Krimmlin Vesiputoukset

Itävallassa vierailimme myös kahdessa tosi hienossa puisessa näkötornissa. Nämä ovat erilaisia ja miellyttäviä retkikohteita ja myös esteettömiä.

Baumwipfelpfad ja Pyramidenkogel

Tervetuloa lukemaan, muutakin näimme, ja pian julkaisemme lisää tekstejä. Voit myös seurata Facebookissa, mitä teemme.

Aila ja Juha

4 ajatusta artikkelista “Hallstatt

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kävimme Hallstattissa viime vuonna. Koronakesästä huolimatta ihmisiä oli silloinkin todella pljon ja eipä ollut meidänkään helppoa löytää parkkipaikkaa. Silloin oli tosin oikein kaunis päivä. Tuo krypta olikin itselleni tuntematon, mutta kuulostaa todella kiinnostavalta. Jos tuolla suunnalla tulee vielä käytyä, niin ilman muuta sitten vieraillaan myös tuossa kryptassa

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Kävittekö muuten siellä suolakaivoksella? Meillä ei tälläkään kertaa ollut aikaa sille. Kuulemma olisi hyvä.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Paluuviite: Grossglockner – alppiteiden suosikki | Aila ja Juha

 3. Paluuviite: Wienin uudenvuodenkonsertti | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s