Salzburg ja Hellbrunn

Salzburg on tuttu nimi musiikkia harrastaville. Mozart on näkyvin nimi, koska Salzburg oli Mozartin syntymäkaupunki, eli Mozartin kuulia on joka ikkunassa. Salzburgin turismille myös Sound of Music eli von Trappien tarina on iso vetonaula, jopa tämän kaupungin suuren pojan Wolfgang Amadeus Mozartin veroinen. Viihtyisä käyntikohde Salzburg on muutenkin, on katuja, toreja, linnoja, kirkkoja ja aivan huikeat näkymät Hohensalzburgin linnasta ja sen terasseilta. Sound of Musicin ystäville myös Salzburgin lähellä oleva Hellbrunnin linna tarjoaa pienen nostalgisen muiston musikaalista. ”I am sixteen, going on seventeen” – muistatko tämän?

Hohensalzburgin linna

Hohensalzburgin linna on Salzburgin suosituin nähtävyys. Ensimmäinen kuvamme Salzburgista oli juuri täältä, koska löysimme tämän näkymän juurelta parkkitalon (Hypogarage), jonne jätimme auton. Laitoin tuon nimen vihjeeksi, koska parkkipaikan löytäminen keskustasta ei ollut kovin helppoa ja tuo oli kätevä ja hyvä.

Ennen linnaan menemistä kiertelimme kuitenkin Salzburgin vanhan kaupungin alueella katselemassa kaikenlaista mielenkiintoista. Torilla oli väkeä, vaikka kaikki siellä oleva rekvisiitta, esimerkiksi karuselli ei ollutkaan käytössä.

Mozartin syntymäkaupunki

Näyteikkunoiden suklaa- ja leluvalikoimissakin näkyi, että olimme Mozartin syntymäkaupungissa. Ainakin osa leluista tuo mieleen musiikin, vaikka myös muuta laadukasta, eli Steiffin leluvalikoimaa näimme.

Ja musiikinopettajan oli helppo kuvauttaa itsensä Mozartin patsaan edessä.

Mozartin syntymäkoti ja Mozart-museo ovat Salzburgin olennaisia käyntikohteita. Kävimme ne jo viimeksi täällä käydessämme, eli nyt kertasimme nämä vain ulkopuolen kylteistä.

Salzburgin Katedraali

Aivan huikea ja valtavan koristeellinen kirkko taas. Katselimme kaikkein hämmästyneimpinä useita urkuja, joita oli joka kulmassa. Mitenkähän niitä käytetään?

Toisessakin kirkossa poikkesimme. Tämä kirkko oli ekumeeninen keskus, eikä yhtä koristeellinen ollenkaan. Mutta rauhallisen kaunis.

Torilla

Ihan vain käveltävää ja katseltavaa. Hymyillen katselimme ”soittajia” täälläkin. Itse katselin kasvistarjontaa ja valmiita kukka-asetelmia, ja kun silmäni vältti, Juha oli jo ehtinyt hakeutua omaan mielenkiinnon kohteeseensa.

Kävimme myös jokirannassa katsomassa maisemia. Joen toisella puolella olisi uudempaa Salzburgia, joka myös tarjoaisi nähtävää.

Hohensalzburgin linna – Festung Hohensalzburg

Lopulta lähdimme ylös Festung Hohensalzburgiin, jota ei todellakaan saa jättää väliin, jos Salzburgissa käy. Ylös voi kävellä noin vartissa, jos jaksaa, mutta funikularilla sinne pääsee ihan muutamassa minuutissa. Koronapassi kysyttiin lippua ostaessa ja ilman maskia jonottaville huomautettiin maskipakosta. Jos sinulla on aikaa vähän enemmän, linnassa on myös Nukketeatterimuseo, Rainer Regiment -museo ja Kultainen sali, joihin voi ostaa samalla liput, mutta me ajattelimme tyytyä pelkkiin näköaloihin.

Ja näköalat olivatkin aivan valtavan hienot ja vaikuttavat. Kaikkein vaikuttavin näkymä on luonnollisesti näkymä Salzburgin Altstadtin ja joen yli, mutta myös muihin suuntiin näkyy pitkälle.

Salzburg Museum

Meiltä jäi kaksi Salzburgin tärkeää nähtävyyttä näkemättä. Toinen näistä oli Salzburg Museum, joka on kiinni tiistaisin, vain kesällä auki joka päivä. Näytti kyllä kovin mielenkiintoiselta ja palatsimaisissa sisätiloissa olisi ollut kiva vierailla.

Schloss Mirabell

Toinen väliin jäänyt nähtävyys oli Schloss Mirabell, joka on myös tärkeä Sound of Music -elokuvan miljöö. Tässä linnassa otetussa kuvassa linna näkyy toisella puolella jokea nuolen kohdalla.

Kun näin tämän kuvan jälkeen päin Salzburgin turisti-infon sivulla, jäi tämän väliin jääminen todella harmittamaan. Mutta onpahan syy tulla tänne vielä vähintään kerran.

Hellbrunnin linna

Salzburgin jälkeen teimme erikseen käynnin Salzburgin ulkopuolella olevaan Hellbrunnin linnaan, jolla myös on yhtymäkohtia Sound of Music -elokuvaan. Linna oli todella näyttävän näköinen sisältä ja audioguidesta voi kuunnella selostukset englanniksi tai saksaksi.

Linnan piha ja puisto olivat hienot ja laajat myös.

Tämä paviljonki on se, jota tänne tullaan katsomaan, kun halutaan muistella Sound of Music -elokuvaa. ”I am sixteen, going on seventeen” on laulettu tässä paviljongissa.

Vilahtaako myös linnan pihalle vievä portti elokuvassa? Emme muista ihan varmaan.

Hauska ja erityisesti lapsiin vetoava paikka Hellbrunnin linnan puistossa on Vesipuisto, jossa on vettä suihkuttavia lampia, kaivoja, luolia ja patsaita sekä kreikkalaisen mytologian hahmoja esittäviä veistoksia. Suihkulähteiden viimeisin lisäys on vuonna 1750 rakennettu mekaaninen teatteri. Se esittää barokkityylistä kaupunkia, jossa on noin 200 vedellä liikkuvaa hahmoa.

Juuri nyt tuntuu siltä, että huh, olipa paljon nähtävää. Salzburg, Mozart, Sound of Music ja kaikki ympäröivä luonto. Suosittelen joka tapauksessa!

Emmekä me tähän historiaan ja kulttuuriin liittyviä nähtävyyksiä lopettaneet. Seuraavaksi ajoimme Kehlsteinhausiin, joka taas liittyy ihan toisenlaisiin historiakuvioihin, eli Hitleriin.

Berchtesgaden – Kehlsteinhaus

6 ajatusta artikkelista “Salzburg ja Hellbrunn

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Salzburg sinänsä ei varmaan ole patikointikohde, vaikka tietysti ympäristössä sitäkin löytyy. Kaupunki on enemmänkin kulttuurikohde, on museoita, linnoja, kirkkoja, konsertteja, musikaaleja yms. vaikka kuinka paljon. Me voisimme hyvin poiketa sinne vielä uudelleenkin, että pääsisimme mukaan myös näihin kulttuuritilaisuuksiin ja ehtisimme museoihin. Molemmat käyntikertamme ovat olleet enemmänkin tällaista kaduilla kulkemista kuten nytkin. On kyllä hyvä paikka ja monipuolinen.

   Tykkää

   Vastaa
 1. Paluuviite: Mondsee ja Traunsee – Itävallan järviä pyöräillen | Aila ja Juha

 2. Paluuviite: Hallstatt | Aila ja Juha

 3. Paluuviite: Grossglockner – alppiteiden suosikki | Aila ja Juha

 4. Paluuviite: Wienin uudenvuodenkonsertti | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s