Berliinin valofestivaalit

On paljon tosi näyttäviä kohteita. On isoja taitavasti valaistuja rakennuksia ja aukioita, on vaihtuvia värejä videoissa. Näyttävimpiä ovat Brandenburgin portti, Bebelplatz, Nikolaiviertel, Potsdamer Platz, Charlottenburgin linna ja Domkirche. Olimme festivaaleilla jo kolmatta kertaa. Suurin odotuksin, kuten aina, mutta harmi, tällä kertaa koimme elämysten lisäksi myös kaksi pettymystä.

Vuoden 2022 Berliinin FESTIVAL OF LIGHTS oli valinnut aiheekseen: Vision of our Future ja valoteokset toivat eri tavoin esiin näitä visioita. Toinen periaate tänä vuonna oli energian säästö. Festivaalin omilla sivuilla kerrotaan valtavasta energian kulutuksen vähentämisestä. Kulutusta oli pystytty vähentämään jopa 75%.

Tässä valoteos, jota katselimme ennen videoshow-esitysten alkamista Alexanderplatzilla. Energiansäästö 100%.

Aurinko valaisi vielä tämänkin kaikille tutun kohteen. Fernsehturm.

Tulevaisuuden visioiksi oli kuvattu esimerkiksi luonto, sen rikkaus ja säilyminen, yhteisöllisyys, suvaitsevaisuus, vapaus, toivo, rauha ja rakkaus. Nämä tulivat esille sekä kuvina että sanoina. Televisiotornia valaisi video, jossa nämä toistuivat.

Brandenburgin portin videossa kaikki oli esillä vielä näyttävämmin, olihan pohja laajempi. Värit vaihtuivat, kuviot leikkivät pylväiden pinnoilla.

Lähtiessämme jatkamaan Unter den Lindeniä pitkin, seinällä näkyi GREEN SCREEN Naturfilmfestivalin teos, jossa kuvattiin luontoa.

Luontoa oli esillä myös puistoissa. Yllättävän usein puistoista puuttui valaistus. Olikohan tämäkin osa säästötavoitteita?

Erityisesti Unter den Lindenillä oli esillä myös lapsia houkuttelevia valaistuja esineitä. Lähes kaikilla lapsilla oli kädessään jotain tällaista.

Nikolaiviertelin esitykset olivat hyvin toisenlaiset kuin Brandenburgin portin. Ei videoita vaan valoja ja valaistuja esineitä puita, joiden valaistus vaihtui koko ajan.

Yksi tiedotteissa ja mainoksissa esiintyvä esine oli tämä suuri valaistu sydän. Tiedotteessa kehotettiin ottamaan selfie tämän edessä ja julkaisemaan se. Ei julkaistu tätä kuitenkaan.

Kaikkein näyttävin ja käsittämättömän upea oli Bebelplatz, jossa aukiota reunustivat valaistuina Ooppera, Pyhän Hedwigin katedraali, Oikeustieteellinen tiedekunta ja Hotel de Rome. Aukio oli koko ajan tungokseen asti täynnä ja kameroita oli pystyssä kaikilla. Täällä vain Hotel de Romen seinillä oli vaihtuvaa kuvaa, muut pysyivät paikoillaan ja Oopperan seinillä oli aiheeseen liittyviä tekstejä.

Tämä aukio on ollut valofestivaalin näyttävin aukio muinakin vuosina. Nämä kuvat ovat vuosilta 2013 ja 2016. Kuvat on silloin otettu arki-iltoina. Johtuukohan tungoksen puute siitä?

Sitten niihin kahteen pettymykseen. Aikaisempina vuosina Domkirchen valaistus oli ollut tosi näyttävä. Kävelimme aukiolle sen eteen ja odottelimme, että tämä liitävien esineitten show loppuisi ja valaistus alkaisi tuomiokirkon seinissä.

Niin odotti moni muukin. Kuulin, kuinka ihmiset kyselivät toisiltaan, milloin tuomiokirkon valoshow alkaisi. Joku kysyi sitä jo meiltäkin ja vastasimme, ettemme tiedä. Lopulta kävimme kysymässä joltain järjestäjältä, joka vastasi, että ei sellaista ole. Siis ihan turhaan odotimme. Aikaisemmin seinälle on järjestetty näyttävä valaistus.

Myös kirkossa sisällä oli yhtenä vuonna näyttävästi valaistu konsertti, jossa alttarin suuntaan heijastetut valot leikkivät ja vaihtuivat koko ajan.

Näitä ilman jäimme nyt. Oliko tässä yksi säästökohde? Vai oliko kirkossa jotain sellaista menossa, että sen valaiseminen ei ollut ongelmatonta? Tältä kirkko näytti nyt.

Lähdimme kävelemään Potsdamer Platzin suuntaan. Sielläkin on ollut sekä näyttäviä että toiminnallisia kohteita. Esimerkiksi tällainen korttirakennelma.

Ja muutenkin valaistuja kohteita lähirakennuksissa.

Lähikaduilla oli rauhallista ja ilmeisesti aivan normaalia katuvalaistusta kuten myös läheisessä ostoskeskuksessa, jonka läpi kuljimme saapuessamme torille.

Potsdamer Platz olikin yllättäen aika tyhjä. Ainoa valaistu kohde oli valokilpailuun rakennettu asetelma, jossa vastakkain olevat pyöräilyryhmät polkemalla saivat oman värinsä etenemään katoksen kattoa myöten. Se kumpi polki voimakkaammin sai oman värinsä valtaamaan mahdollisesti koko katon. Katselimme leikkiä, näytti siltä, että siinä kaksi perhettä oli kilpailemassa keskenään.

Olimme odottaneet Potsdamer Platzilta entisenlaista monipuolista materiaalia, mutta nyt sitä ei ollut. Ainakaan enää sunnuntai-iltana, jolloin olimme paikalla.

Yksi hienoista ja näyttävimmistä valoesityksistä jäi meiltä näkemättä, kun olimme Berliinissä vasta loppuviikosta. Charlottenburgin linnalla oli aivan uskomaton valoshow. Majapaikkamme oli kävelyetäisyydellä sieltä ja sunnuntai-aamupäivällä suuntasimme sinne. Ensin pistäydyimme lähellä jumalanpalveluksessa ja istahdimme kirkon viereen kirkkokahville, jossa saimme jälleen kerran kertoa Suomesta ja matkoistamme niitä ihmetteleville berliiniläisille, joista kukaan ei ollut käynyt Suomessa. Tällainen on aina hauskaa.

Charlottenburgin linnalle saapuessamme meitä kohti vyöryi valtava yllätys. Paikassa olikin tänään Berliinin maraton, ja pääsimme todistamaan juoksijamassojen starttia, joka yleisöltä sai valtavat aplodit.

Ympäristö oli niin täynnä starttiin, maaliin ja juoksijoiden huoltoon tarvittavia rakennuksia ja myös erilaisia matkamuistomyymälöitä, joista olisi voinut ostaa vaikka mitalin tai osallistumiseen liittyvän urheilupaidan, että teimme johtopäätöksen, ettei täällä illalla enää olisi tilaa laittaa uudestaan pystyyn valoshown rakennelmia. Kiertelimme sitten kaunista linnan ympäristöä.

Korvasimme illan valoshown puutarhaa ympäröivällä ruskalla.

Jälkeen päin sitten katsoimme Youtubesta, millainen show täällä olisi alkuviikosta ollut. Vielä joskus! Harmi, että se on nyt jo poistunut Youtubesta. Oli todella näyttävä.

Parin päivän pysähdys Berliinissä oli taas ollut oikein antoisa. Meillä on sieltä paljon muistoja. Yksi parhaista oli kolmen viikon kodinvaihtoloma vuonna 2016, mutta myös pari täällä valofestivaaleilla vietettyä syyslomaa ovat olleet oikein kivoja.

Seuraavana päivänä jatkoimme Dresdeniin ja poikkesimme matkalla Baumkronenpfad Beeliziin, ja Moritzburgin linnaan. Molemmat tosi suositeltavia ja hienoja pysähtymiskohteita.

Baumkronenpfad Beeliz

Moritzburgin linna

Sadepäivä Dresdenissä

Olet tervetullut seuraamaan myös muita matkojamme. Tässä linkki Facebook-sivullemme:

Ailajajuha

5 ajatusta artikkelista “Berliinin valofestivaalit

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Luin, että säästöt oli enimmäkseen pyritty saamaan siirtymällä yhä enemmän led-valoihin, mutta ilmeisesti myös vähentämällä esitysaikoja, ja siihen ehkä perustuivat pettymyksemme, kun Domkircheä ei oltukaan valaistu, eikä Potsdamer Platzilla ollut enää sunnuntai-iltana paljoa nähtävää. Mutta olihan siellä tosi paljon upeaa nähtävää.

   Tykkää

   Vastaa
 1. Paluuviite: Schwerin | Aila ja Juha

 2. Paluuviite: Matkavuosi 2022 | Aila ja Juha

 3. Paluuviite: Matkoille 2023 | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s