Sadepäivä Dresdenissä

Dresden on yksi niitä Saksan kaupunkeja, jotka pommitettiin melkein maan tasalle toisessa maailmansodassa. Tämä näkyy kaupunkikuvassa. Vanhoja rakennuksia on tosi vähän, keskustan näkymät ovat hyvinkin moderneja ja asuinkortteleissa näkyy Itä-Saksan ajan tyyli. Vanhoja ristikkotaloja on turha etsiä. Barokkirakennuksia kyllä näkyy, on museoita, näyttelyjä ja shoppailupaikkoja.

Dresden on aikamoinen esimerkki siitä, miten sota voi olla täysin mieletöntä. Saksa oli jo käytännössä hävinnyt sodan, ja silti liittoutuneet päättivät pommittaa Saksan kauniin kaupungin maan tasalle. Paikka ei ollut edes merkityksellinen sodassa.

Helmikuussa 1945 lentopommit ja palopommit tuhosivat Dresdenin. Kuolleita ihmisiä oli noin 25 000-40 000. Tuhkaksi palaneita ei kaikkia pystytty laskemaan.

Itä-Saksan puolelle jäänyttä Dresdeniä rakennettiin suurelta osalta myös ennalleen barokin tyyliin. Tästä esimerkkinä on Zwingerin palatsi, josta kohta lisää.

Pitkin päivää jatkunut sade vaikutti valintoihimme. Me emme matkoillamme juurikaan shoppaile, mutta nyt poikkesimme vähän väliä tuttuihin liikkeisiin. Tkmaxx on yksi niitä. Merkkitavaroita myyvästä Outletistä on joskus tehty hyviäkin löytöjä.

Karstadt on myös yksi tuttu kohde. Kiva kierrellä katselemassa kaikkea ja yläkerrassa on ravintola, josta voi itse buffet-valikoimasta nostella itselleen lautasellisen, joka kassalla punnitaan ja hinta tulee painon mukaan. Selviämme yleensä lounaasta näin noin kympillä.

Muissakin liikkeissä tuli pistäydyttyä. Shoppailutarkoituksessa kävimme Saturnissa ja Mediamarktissa katselemassa kamerahyllyt. Ei löydy minun kameraani enää. On pieniä taskukameroita, joita en tarvitse, koska sellainen varakamera minulla jo on. Tarjolla on melkein pelkästään aika kalliita (yli 1000€) järjestelmäkameroita, enkä jaksa sellaisia retkilläni kantaa. Tämä minun käyttämäni automaattinen zoomattava malli on korvautunut kännyköillä.

Joulukin oli jo monin tavoin esillä, vaikka on vasta lokakuun puoliväli.

Sadepäivän takia kävimme Kulturpalastissa ja Dresdenin turisti-infossa etsiskelemässä illaksi esim. jotain konserttia. Ei ollut mitään tänään. Sinfoniaorkesterillakin oli taukopäivä ja info suositteli meille poliittista keskustelupalaveria. Ei tainnut huomata, että emme ymmärrä riittävästi saksaa selvitäksemme poliittisesta keskustelusta.

Yksi Dresdenin huippunähtävyyksistä on Frauenkirche 1700-luvulta, joka on remontoitu ennalleen maailmansodan jälkeen. Viimeksi täällä käydessämme oli esillä vielä rakennustelineitä, mutta nyt tilanne oli hieno.

Otin kameran esiin ja katselin ympärilleni. Kaikki muut turistit kuvasivat kännyköillä.

Kirkko on todella upea ja täynnä monipuolisia ja näyttäviä yksityiskohtia.

Toinen alue, jolla näkyy Dresdenin upeita vanhoja rakennuksia on Altmarktin ja Postplatzin lähellä oleva Zwingerin palatsi, joka on on historiallinen rakennuskokonaisuus, jota pidetään yhtenä barokkiarkkitehtuurin huomattavimmista esimerkeistä. Zwingerin palatsissa olisi ollut maailman hienoin posliininäyttely, mutta jäi väliin, koska puolet siitä oli remontin takia suljettuna. Nyt jälkeen päin väliin jättäminen vähän harmittaa. Olisi siellä ollut nähtävää. Japanilaisen ja kiinalaisen posliinin lisäksi myös lähellä sijaitsevan Meissenin upeaa posliinia. Porzellanmuseum.

Palatsin aluekin oli remontin mylläämä. Kunhan tuonne sisäpihalle taas oikeasti pääsee, se on takuulla hieno.

Sateesta huolimatta oli mukava päivä. Ja olimme tosi mukavassa hotellissa. Dresdener Panorama on noin neljän kilometrin bussimatkan päässä keskustasta. Sänky oli mukava, hinta kohtuullinen (50€) ja kalustus ja ympäristö hauska.

Dresdenin jälkeen poikkesimme lähellä Saksan rajaa oleviin Chebiin ja Frantiskovy Lázneen.

Cheb

Františkovy Lázně

Olet tervetullut seuraamaan myös muita matkojamme. Tässä linkki Facebook-sivullemme:

Ailajajuha

4 ajatusta artikkelista “Sadepäivä Dresdenissä

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kyllä Dresden ilman muuta käymisen arvoinen paikka on. Emme olleet ensimmäistä kertaa. Yksi paikka, jonka vielä haluaisin nostaa esiin, on Hygienische Museum. Jonkin verran toki lääketiedettä ja kosmetiikkaa, mutta näyttävästi erilaisia ”rotupuhtauden” asioita. Taustana natsit ja juutalaisuus tietysti.

   Tykkää

   Vastaa
 1. Paluuviite: Baumkronenpfad Beeliz | Aila ja Juha

 2. Paluuviite: Moritzburgin linna | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s