Matkoille 2023

Ihanaa, että taas pääsee. Jonkin verran on jo valmiita suunnitelmia ja ehkä vielä enemmän ideoita ja kysymyksiä. Valmiit suunnitelmat ovat meille tuttuja, eli Finnlinesin laivalla helmikuussa Travemündeen, automatka Espanjaan, siellä kahden viikon kodinvaihto, aktiivinen retkeilykuukausi Aurinkorannikolla ja taas autolla Euroopan halki vapuksi kotiin. Kesällä pyöräillään.

Mitä sitten sen kesän jälkeen tapahtuu? Siihen enemmänkin keräillään ideoita.

Matkan alku Finnlinesin lautalla Travemündeen on jo rutiini, johon palaamme lähes aina. Helppo ja rento keino siirtyä rauhassa Saksaan ja aloittaa ajaminen sieltä. On sekä muistojen matka että meille käytännöllinen valinta. Ensimmäiset majapaikatkin ovat ennestään tuttuja. Juuri nyt pohdimme, onko ensimmäin yö Lyypekissä Hotel Sweitzerhausissa vai pystyisikö illalla ajamaan vielä pari tuntia esimerkiksi Soltauhun asti, jossa viimeksi yövyimme paluumatkalla Landhaus Edenissä, joka oli oikein hyvä.

Näitä nukkumispaikkoja matkan varrelle valitsemme aina huolellisesti etukäteen suunnitellen ja varaten. Tärkeimät kriteerit ovat hinta ja parkkipaikka. Löysin jo joitain kiinnostavia AirBnb-huoneita alle 40€/yö, houkuttelee! Meillä on paljon hyviä kokemuksia tällaisista majapaikoista, sopii meille. Toinen valinta-alusta on Booking.com. Näitä selataan.

Samoin etsimme aina uusia reittejä. Travemündestä lähdettiin viime syksynä Berliinin suuntaan osallistumaan Berliinin valofestivaaleille ja sitten siitä itäistä reittiä jopa Tsekissä poiketen Alpeille, Ranskaan ja Espanjaan. Kerran reitille osui Belgiassa Brügge, Hollannissa Keukenhof, Pariisissa maraton, Lourdesissa pyhiinvaellus ja vaikka mitä muuta. Näiden läntisten ja itäisten reittien välille on sitten mahtunut paljon. On nähty Reinin ja Moselin seutuja, joista esim Rüdesheim oli todella hieno. On kierrelty Alppeja, Sveitsiä, Baskimaata ja Espanjaa perin pohjin. Nyt piirsin meille tällaisen reitin. Laitoin asetuksiin: Ei tietulleja. Tämä sopii meille yleensä hyvin, koska tykkäämme ajaa pienempiä teitä, eikä meillä ole kiire mihinkään. Tämä reitti ei kuitenkaan tällä kertaa paljon mutkia sisällä, koska meidän pitää olla perillä Rodalquilarissa ennen kuin kodinvaihtoemäntämme lähtee matkoilleen. Aikaa ajamiseen on viikko ja matkaa 2749km.

Kodinvaihto Espanjassa

Meitä odottaa tällä kertaa kahden viikon asuminen Rodalquilarissa Etelä-Espanjassa. Kaksi espanjalaisrouvaa oli meillä viime heinäkuussa. Pakenivat sopivasti Espanjan ennätyshelteitä ja me pääsemme nyt pakenemaan Suomen pakkassäitä. On mielenkiintoista viettää pari viikkoa pienellä paikkakunnalla. Olemme jo katselleet sopivia päiväretkiä ja vaellusreittejä. Almerian kaupungin lisäksi esim. Tabernasin ja Nijarin alueet, joita kutsutaan Espanjan Villiksi länneksi, ovat päiväretkelle sopivia. Emäntämme Elaine on myös antanut vinkkejä lähiympäristöstä valmiiksi.

Kodinvaihtolomat ovat meidän juttu. Tätä olemme tehneet jo vuodesta 2010. Tällainen eriaikainen vaihto on erityisen sopiva Espanjassa, koska sieltä halutaan tulla Suomeen kesällä, ja me taas haluamme Espanjaan talvella. Tällainen eriaikainen vaihto on meille Espanjassa jo viides. Olemme tehneet sen Marbellassa, Granadassa, Tarragonassa ja Sant Antoni de Calongessa Kataloniassa ja kerran Gran Kanarialla. Kodinvaihto on sopivaa rentoa lomailua. Ja sillä on myös omat plussat ja miinukset.

Kodinvaihtojakson jälkeen siirrymme tällä kertaa Fuengirolaan, jossa on todella paljon meikäläisten kaltaisia eläkeläisiä nauttimassa Espanjan kesästä silloin kun Suomessa on talvi. Olimme siellä viimeksi marraskuun ja joulukuun alun ja teimme lähes joka päivä retkiä jonnekin. Kaupungeista Estepona, Estepa, Rute, Puente Genil ja Malaga olivat tietysti joulua odotellessa hyviä retkikohteita, ja joulukuun tullessa Espanjan jouluvalot ovat upeita, mutta vielä enemmän liikuimme ulkona luonnossa reppu selässä ja eväät matkassa. Niin ajattelimme tehdä nytkin. On tiettyjä tuttuja kohteita, jotka varmasti käydään uudelleen, esimerkiksi Refugio de Juanar, Pizarra ja Malagan vuoret, mutta kyllä siellä vielä käymättömiäkin kohteita riittää. Syksyllä kirjoitimme parikymmentä tekstiä näistä retkistä Ailajajuha Andalusia.

Tähän asti ovat suunnitelmat valmiina. Ja tietty kehys on sillekin, että Fuengirolasta ajetaan autolla Travemündeen noin yhdeksässä päivässä. Reittiä emme vielä ole muokanneet. Huhtikuun loppu on kyllä ihanteellinen aika pysähtelyyn Espanjan lisäksi myös Ranskassa ja Saksassa.

Kesällä pyöräillään

Kesällä nautitaan Suomen kesästä. Ensimmäisenä koronakesänä toteutimme teeman ”Vantaa tutuksi pyöräillen” ja pyöräilimme myös Espoossa. Toisena koronakesänä pyöräilimme järjestelmällisemmin Helsingin rantoja ja viime kesänä tutustuimme Tuusulaan pyöräillen.

Syksyn 2023 suunnitelmat

Ovat aikalailla kysymysmerkki. Mennäänkö taas autoillen Espanjaan? Vai tekisimmekö jotain muuta? Automatka se taas todennäköisesti on, mutta minne? Muutama vuosi sitten ajoimme Montenegroon. Toissa syksynä omalla autolla omassa kuplassa retkellä Saksa-Tsekki-Itävalta-Slovenia tarjosi syys-lokakuussa kivoja autoilu- ja pyöräilymaisemia. Entä jos tutustuisimme vaikka Tonavaan? Eurovelo-reitit autoilun ja pyöräilyn yhdistelminä ovat pyörineet kartoilla myös. Ehkä voisimme keksiä jotain uutta maisemaa taas? Haaveissa on kyllä toisenlaisiakin matkoja, Amerikka, Afrikka, Japani, Israel – tällaiset nimet ovat mielessä silloin tällöin pyörineet. Ehkä voisit vaikka ehdottaa jotain muuta meille sopivaa? Hiihto- tai rantalomia emme tarvitse.

23 ajatusta artikkelista “Matkoille 2023

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Ehtiihän sitä todellakin. Tämä pysyvien ja tuttujen nautintojen näkökulma on nyt eläkeiässä vahvistunut, sitä ennen etsimme enemmän uusia kohteita, joihin tutustua. Eli haaveile rauhassa tulevasta.

   Tykkää

   Vastaa
  2. Kohteena maailma

   Itsekin tulee tehtyä lähes vuosittain tiettyjä reissuja, mistä on tullut sopivia perinteitä. Aika paljon omat reissut jakautuvat jo osin tuttuihin kuin uusiin kohteisiin. Alkuvuoden reissut on kaikki enemmän tai vähemmän jo tuttuja paikkoja, mutta aina niistä uusia juttuja löytyy tutkittavaksi.

   Liked by 1 henkilö

   Vastaa
   1. Aila ja Juha Kirjoittaja

    Näiden uusien ja tuttujen kohteiden yhdistely on oikein kivaa. Vaikka mekin tietyllä tavalla teemme näitä automatkojamme jo tuttuihin kohteisiin, aina löytyy myös uutta. Uusi reitti, uudet pysähtymispaikat – ja samalla. myös palaamista tuttuihin muistoihin. Perusasia tämänkin vuoden matkoissa on kyllä paeta Suomen kylmää ja pimeää sinne, missä aurinko paistaa ja on lämmin.

    Tykkää

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Krakova on hieno paikka. Olemme pari kertaa poikenneet sielläkin ja tehneet myös ne siellä pakolliset (?) päiväretket Wieliczkan suolakaivokseen ja Auschwitzin keskitysleirille. Siitä on hurjasti aikaa. Poikamme Tuukka lukee nykyisin äänikirjoja ja viimeisin julkaistu on Pako Auschwitzista. Julkaisupäivänä muistelimme käyntiämme siellä, jolloin hän oli 15v. Muut nuoremmat lapsemme eivät silloin päässeet niitä kauheimpia videoita silloin edes katselemaan. Mutta Krakovaan siis ei liity kauhuja ja läheltä Tatra-vuoristostakin meillä on kivoja muistoja lasten kanssa.

   Tykkää

   Vastaa
 1. Ismo for Takeoff

  Mukavan kuuloisia suunnitelmia, vaikka tällä kertaa menomatkan aikataulu onkin tiukahko välipysähdyspaikkojen tutkimiseen. Me tähyämme myös vähän Andalusian suuntaan tavalla tai toisella, mutta mitään varmaa suunnitelmaa ei ole vielä olemassa. Matkoja kun täytyy miettiä Nero-kissan kannalta. Äärimmäisen seurallista kissaneitiä ei viitsi kotikulmiltaan lyhyille matkoille ottaa mukaan, vaan pitää hommata sille hoitaja. Naapurit ovat onneksi olleet siinä(kin) suhteessa todella avuliaita, silloin kun eivät itse ole reissussa.
  Kun olette jo Montenegrossakin jo käyneet, kokeilkaapa muutakin Länsi-Balkania! Alkusyksy on hyvää aikaa, kun säät ovat vielä hyvinkin kesäiset, mutta kesän ruuhkat rajoilla eivät enää hidasta matkantekoa. Komeita maisemia löytyy, samoin edullista majoitusta. Hintataso on muutenkin edullinen (Montenegro ja etenkin Kroatia ovat kalliimmasta päästä), sekä ihmiset ystävällisiä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kissat, koirat ja muut lemmikit ovat meidän elämässämme jääneet aivan syrjään, osin juuri siksi, että ne tarvitsevat huolenpitoa eri tilanteissa. Neljä lasta elämässämme tarvitsivat aikanaan niin paljon huolenpitoa, että emme ole koskaan olleet halukkaita hankkimaan muuta huolehdittavaa. Näemme tällä hetkellä monien ystäviemme kokemuksista sen, miten paljon esim. koira aikatauluja ja lähtemisiä rajoittaa. Hienoa, että naapurit auttavat. Se on parasta. Länsi-Balkanin suosituksen ymmärrämme hyvin. Montenegron matka ei ollut ollenkaan ensimmäinen automatkamme sinne ja silloinkin ajelimme useiden pysähdysten kera erityisesti Bosnia-Hertzegovinassa. Sarajevossa olemme kierrelleet pari kertaa, samoin Mostarissa. Trebinje, Blagaj, Medugorje ja Banja Luka olivat reitillämme myös. Kroatiassa olemme autoilleet koko rannikon verran, ja myös Zagrebissa on pari kertaa kierrelty. Slovenia on yksi suosikeistamme, siellä kävimme viimeksi toissa vuonna pyöräilemässä ja autoilemassa muistellen Triglavin lähistöllä muutaman vuoden takaista kodinvaihtolomaa, jolloin myös pyöräilimme aika paljon. Balkan on monin tavoin tosiaan hieno kohde, erityisesti automatkailijalle, kun voi välttää ne ruuhkaisimmat turistiseudut. Tuo ihmisten ystävällisyys on kyllä tuttu piirre myös.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Eila / Metkaamatkustelua

  Onpa teillä mukavan tuntuisia automatkasuunnitelmia. Jos olisimme joskus tulleet opetelleeksi autolla-ajotaidon, niin tuollaiset hitaahkot reissut, joissa ollaan perillä pidempiäkin aikoja olisivat mieleeni. Eivätkä koiratkaan olisi rajoittaneet matkustelua, kuten nykyään tekevät. Tuttavapiirissä on useampiakin ihmisiä, jotka reissaavat Euroopassa koirien kanssa. Toisaalta voin myöntää, että koirat ja niiden kanssa harrastaminen ovat tuoneet monin verroin sisältöä elämään ja ystäviä eri ammattialoilta ja ikäluokista vaikka hiukan rajoittavatkin reissaamista.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Uskon kyllä, että koirat tuovat hyvää sisältöä elämään, mutta lemmikit ovat meille aika vieras asia jo lapsuudesta lähtien, emmekä ole opetelleet, kun on tuntunut siltä, että emme halua lisää huolehtimista arkeemme. Kunnioitus niille, jotka jaksavat senkin. Juha on aina ollut innokas autoilija, koko elämänsä, joten autolla matkustaminen on ihan luontevaa. Kyllähän minäkin ajan, mutta Juha navigoi paljon huonommin, eli minun ajamiseni on hyvin satunnaista. Suomessa kyllä. Matkailusta voi nauttia niin monella tavalla.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Anne | Elämää Nomadina

  Kivoja reissusuunnitelmia! Euroopassa autoilu on kyllä mahtavaa, ja Travemünden laivamatka tavallaan tuo Keski-Euroopan todella lähelle Suomea. Mekin ollaan pari kertaa ajettu eri reittejä Etelä-Espanjaan saakka, ja kuten te, yleensä valitaan aina tietulliton reitti. Etenkin Ranskassa siinä säästää ihan mukavasti rahaakin, mutta tärkeämpi pointti on nähdä pienempien reittien tarjoamia maisemia ja kauniita kyliä. Toki tämä vaihtoehto on huonompi jos sattuu olemaan kiire.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Ranskan tietullit ovat tosiaankin asia, joka kannattaa ottaa huomioon. Kyllä tullittomiakin reittejä löytyy, jos ei ole hurja kiire. Ja niiden varrelta löytyy paljonkin katseltavaa. Toisaalta ne maksulliset tiet ovat tosi hyviä, eivät liian vilkasliikenteisiä ja niiden levähdyspaikat ovat hyvin varusteltuja, joten kyllä me välillä ajelemme niinkin. Riippuu tilanteesta. Syksyllä ajoimme Espanjassa Ranskan rajalta AP7-tietä, joka on aikaisemmin ollut maksullinen, mutta nyt maksut oli poistettu. Espanja halusi näin ohjata isomman liikenteen valtaväylille, ettei tukittaisi niitä pienempiä teitä. Ihan ok tämäkin.

   Tykkää

   Vastaa
 4. Martina

  Mukavia matkasuunnitelmia. Finnlinesilla Travemündeen on jotenkin ihanan kiireetön tapa aloittaa matka. Me olemme kokeilleet sitä kerran kun perhematkailimme Moselin ja Reinin alueille. Voisin hyvinkin pohtia jos tekisimme jotain vastaavaa taas. Oma auto on meillekin mieluisa tapa matkustaa. Kodinvaihto sen sijaan on mulle vierasta, mutta kiinnostaa aiheesta. Täytyykin käydä lukemassa noita teidän muitakin juttuja. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kodinvaihto on meille ollut matkailutapa jo yli kymmenen vuotta. Liityimme järjestöön, jonka nimi on Intervac. On niitä muitakin. Kiva, jos käyt lukemassa, hehkutamme näissä teksteissä kokemuksiamme, koska todella tykkäämme kodinvaihdosta matkailussa. Paikallisiin ihmisiin ja paikkoihin tutustuminen on ihan parasta, ja yksi kiva puoli on tietysti se, että vaihto on ilmaista. Ei tarvitse maksaa hotelleista. Voit kuvitella, miksi meillä oli vähän aikaa sitten varaa viettää kuukausi jopa Sveitsissä.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Totta kai! Kodinvaihto antaa tosi kivan lisän tällaiselle automatkalle. Ja ne espanjalaisrouvat, jotka meillä heinäkuussa olivat, olivat tosi mukavia. Kiva tavata heitä uudelleen.

   Tykkää

   Vastaa
 5. Paula - Gone with the Gastons

  Kuulostaapa kivalle. Olisi mahtavaa päästä joskus road tripille Europpassa kun me olemme tottuneet ajelemaan vaan täällä Yhdysvalloissa. Siellä varmasti vaihtuvat maat siinä kun täällä osavaltiot, niin siinäkin oma eksotiikkansa. Tuosta viimeisestä lauseesta nappasin tuon Japanin. Suosittelen todella! Erilainen, ihana ja turvallinen.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Tykkäämme niin näistä road tripeistä Euroopassa, että joskus olemme haaveilleet ajelemisesta myös Yhdysvalloista. Yksi hyvä ystävämme asuu New Jerseyssä ja viimeksi jouluna tavatessamme hän kertoi aika houkuttelevista mahdollisuuksista lähteä retkelle hänen kodistaan sieltä vuokratulla autolla. Houkuttelevaa todellakin! Vähän aikaa sitten saimme myös kodinvaihtopyynnön Kanadan puolelta, joten tuo suunta voisi olla meille alue, jolle matka järjestyisi kiinnostavasti. Totta kai muitakin on, mutta tämä oli paikka, johon meitä kutsuttiin. Ja Japani on pyörähtänyt ajatuksissamme useasti. Ehkä vielä joskus… Vaatii vain enemmän rahaa kuin autoilu Euroopassa.

   Tykkää

   Vastaa
 6. Melissa L

  Kivat reissusuunnitelmat. Meillä myös pyöräily on joka kesäinen juttu. Jos pyöräily retket on yksi juttu, niin suosittelen Pääkaupunkiseudun Kuninkaankolmion fillaripolkuja. Reittien varrella on nähtävää paljon.
  Minulle tärkein reissu on se, että pääsisin jälleen Krakovaan…

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos vinkistä! Tykkäämme pyöräillä myös järjestelmällisiä reittejä ja pysähdellä katsomaan tärkeitä juttuja, joten tuo Kuninkaankolmio saattaa tarjota muutaman mukavan pyöräretken, kun taas kesä tulee. Näkyi siinä olevan paljon myös jo paikkoja, joissa olemme pyöräilleet, mutta ainahan on kiva tehdä taas uusi reitti. Hyvää matkaa Krakovaan. Siitä on paljon aikaa, kun siellä kävimme, koska se oli matkan varrella 90-luvulla, jolloin meillä vielä oli mukana 4 lasta ja asuntovaunu. Kaupungin lisäksi Tatra vuoristo ei ollut liian kaukana, samoin Auschwitzin vierailu ja Wieliczkan suolakaivos ovat jääneet lastemmekin mieleen kiinnostavina muistoina.

   Tykkää

   Vastaa
 7. elinanmatkalaukussa

  On kyllä kiva tehdä muutama tuollainen pidempi matka sen sijaan, että kävisi lyhyitä pyrähdysiä tekemässä viikko tuolla ja viikko tuolla 😀 No, työssäkäyvänä ei onnistu monen kuukauden reissut. Joka tapauksessa kuulostaa tosi kivoilta teidän suunnitelmat! Kiva lukea tässä vuoden varrella tarkemmin kohteista. Oli mukava tavata teidän blogi-illassa! 🙂

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Samoin, oli tosi kiva tavata. Nämä tällaiset pidemmät ja rauhalliset matkat ovat tulleet rutiineiksi eläkeiässä, vaikka kyllä me aikaisemminkin jonkin verran kesäisin pidempiä matkoja teimme – opettajan kesäloma mahdollisti sellaisetkin. Mutta kyllä töissä käydessä osa matkoista oli sellaisia viikon hiihtoloma- tai syyslomamatkoja. Ei kyllä ikinä sen lyhyempiä, eli viikonloppumatkoja emme ole tehneet koskaan. Ei vain ole meidän juttu. Ja automatkailu oli silloinkin yleinen tapamme matkustaa. Onneksi se onnistuu nytkin. Ihan kohta lähdetään.

   Tykkää

   Vastaa
 8. In Via

  Ei meillä ole mitään valmiita suunnitelmia vuodeksi 2023. Pelkkiä haaveita. Nyt ei oikein uskalla suunnitella mitään, sen verran työtilanne on epämääräinen.

  Tykkää

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s