Františkovy Lázně

Františkovy Lázně on yksi Tsekin kylpyläkaupungeista, joka on syntynyt 1800-luvun alussa kivennäisvesilähteidensä ympärille. Mariánské Lázně sen lähellä on toinen ja Karlovy Vary oli varakkaitten vapaa-aikaansa viettävien suosikkipaikka jo sitä ennen. Nämä ovat upeita paikkoja. Viime syksynä kävimme Karlovy Varyssa ja Mariánské Lázněssa ja nyt poikkesimme Františkovy Lázněssa ja sen naapurikaupungissa Chebissä.

Kaupungin vanhat kylpylärakennukset ja muu koristeellinen arkkitehtuuri on tallella. Varmaan lähes kaikki keskustan talot ovat hotelleja ja kylpylöitä. Me kuitenkin löysimme asuinalueelta keskustan ulkopuolelta oikein mukavan Pension Hela Vidan, jossa meidät toivotettiin tervetulleeksi erityisen ystävällisesti. Huone oli tilava, keittiö käytössä, parkkipaikka vieressä. Ihan se, mitä tarvitsemmekin ja vain 48€.

Aluekin oli oikein nätti ja hyvin hoidettu. Oli puita, istutuksia ja kauniita taloja.

Kävelimme keskustan suuntaan puiston läpi ruskasta nauttien.

Hyvin lähellä oli jo ensimmäinen kylpylä, sen lähteet ja pylväskäytävän sisältävä rakennus (tällä hetkellä remontissa).

Jotkut nauttivat kylpylöissä vesien puhdistavista vaikutuksista käymällä lääkärintarkastuksessa ja sitten hakeutumalla kylpylähoitoon, mutta kyllä tarjolla on myös mahdollisuuksia mennä uimaan virkistäviin vesiin ja hankkia itse hieronta. Näimme tällaisia uimapaikkojakin.

Kivennäisvesiä on kyllä mahdollista myös vain maistaa ihan helposti. Pylväskäytävissä ja katetuissa rakennuksissa on lähteitä, joista voi ottaa hanasta virtaavaa vettä itselleen. Karlovy Varyssa oli valtavasti matkamuistokojuissa myytävänä nokan sisältäviä mukeja vesien maisteluun, mutta täällä emme sellaista nähneet, ihmiset ottivat vettä juomapulloihin. Vesi on hyvin voimakkaan makuista ja vaikuttaa ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan. Näin olemme lukeneet, emme kokeilleet tällä kertaa. Ja taisimme olla jo turistisesongin ulkopuolella, koska kaikissa katoksissa ei lähde enää ollut avoinna.

Lääketiede on läsnä. Adlerin patsas on muisto böömiläisetä lääkäristä, joka perusti tänne ilmeisesti ensimmäisen kylpylän.

Puistoissa oli patsaita, istutuksia ja kaikkea kaunista.

Nämä kuvat ovat elävästä kukasta lammessa, eivät valmiita tauluja.

Keskustassa kiertely näytti, miten valtavasti täällä on vanhoja rakennuksia, jotka nyt olivat enimmäkseen hotelleina ja niiden vieressä lähteiden katoksia ja ravintoloita. Kävele kanssamme, kamera hidasti meidänkin menoamme kovasti.

Katukin oli reunustettu istutuksilla.

Tavallisten kauppojen puuttuminen kertoi siitä, että alueella ei ollut varsinaisia asukkaita. Joitain matkamuistokauppoja oli.

Iltamme päättyikin sitten niin, että käveltyämme hotelliimme lähdimme autolla lähimpään ruokakauppaan (Lidl) ja päätimme tuhlata loput Tsekin korunat (noin 20€) ja saimme sillä ison kassillisen eväitä. Täällä on ruoka halvempaa kuin Suomessa.

Huomenna matkamme jatkuu takaisin Saksaan. Siellä on suunnitelmissa kävellä toisenlaisissa maisemissa kuin täällä.

Tämän Tsekin kylpyläkaupungin jälkeen siirryimme takaisin Saksaan ja ajoimme seuraavaan luontokohteeseen eli Bayerische Waldin luonnonpuiston Neuschönaun Baumwipfepfadille. Oli taas kiva kiipeilykokemus ja hienoja maisemia.

Baumwipfelpfad Neuschönau.

Olet tervetullut seuraamaan myös muita matkojamme. Tässä linkki Facebook-sivullemme:

Ailajajuha

6 ajatusta artikkelista “Františkovy Lázně

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Emmepä mekään mihinkään kylpylöihin astu sisälle. Nämä pylväskäytävät, lähteet ja upeat vanhat rakennukset riittävät hyvin.

   Tykkää

   Vastaa
 1. Paluuviite: Moritzburgin linna | Aila ja Juha

 2. Paluuviite: Sadepäivä Dresdenissä | Aila ja Juha

 3. Paluuviite: Cheb | Aila ja Juha

 4. Paluuviite: Matkavuosi 2022 | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s