PALKINTO ESPANJAN HARRASTAJILLE

Yllätyimme tänään, kun kuulimme Costa del Sol Centro des Turistas Ignorantesin meille antamasta tunnustuksesta ahkerasta espanjanharrastuksestamme. Suomen Espanjanopettajilta oli kysytty suositusta ja suositus osui meihin. 

Neljä vuotta  sitten kyselin kavereilta, kannattaisiko meidän alkaa kirjoittaa matkablogia ja kyselin nimiehdotuksia sille. Sain rohkaisua ja ehdotuksia, joista en sitten valitettavasti valinnut mitään, vaan valitsin blogin nimeksi vähän hankalan ”Espanjaan Espanjassa Espanjasta”, koska ajattelimme kerätä siihen kokemuksemme Espanjan matkoista, emmekä siinä vaiheessa edes tienneet ajavamme vielä vaikka Montenegroon tai viettävämme kodinvaihtoviikkoja Hollannissa ja Sveitsissä, pyöräilevämme Sloveniassa tai kirjoittavamme myös lähiretkistämme Suomessa.

Mutta tehty, mikä tehty ja vaikka olemme jo vaihtaneet blogimme nimeksi paremmin meitä kuvaavan Ailajajuha olemme koko päivän sydän täristen iloinneet tästä Costa del Sol Centro des Turistas Ignorantesin meille antamasta hienosta  tunnustuksesta ja iloinneet siitä, että he ovat luvanneet meille palkinnoksi ilmaisen pääsyn Caminito del Reylle niin monta kertaa kuin haluamme. Olemme sen kyllä ansainneet – eikö? Harmi, että he eivät tienneet, ettei Juha lähde siellä parkkipaikkaa edemmäs, mutta kysyn heti, voinko valita muuta seuraa. Seurakseni vapaaehtoiset ilmoittautukaa! Ihan ahkerasti olemme yhdessä patikoineet tuntemattomilla vuorilla ja pikkukylissä ja kirjoittaneet niistä kaikenlaista positiivista ja sitä jatkamme yhdessä edelleen.

Tämä juttu kannattaa lukea loppuun asti ennen kuin onnittelet. Lopussa on yllätys.

Meidän muukin aktiivisuutemme Espanjassa mainittiin perusteluissa. Juha on villinnyt espanjalaiskoululaiset kitaransoitolla, tiptapilla  ja muumilauluilla  jo montakin kertaa, ja itse olen päässyt näyttämään Suomi-kuvia ja kokeilemaan espanjantaitojani:

Palkintoa myönnettäessä mainittiin myös myönteinen panoksemme verkostoitumiseen. Tässä jotain esimerkkejä:

Aurinkorannikon kuoro on saanut Juhasta tunnollisen ja vahvan tenorin.

Olemme tutustuneet Andalusian pikkukylien festareihin Andalucian elämysretkien kanssa. Yksi hauskimmista oli tämä porkkanafestari, jossa opimme, että porkkanat voivat olla violetteja ja isoja, melkeinpä mustia. On muuten ryhmä, jota suosittelemme kovasti.

Seurakuntakodilla olemme jo pitäneet kolme ihan omaa lauluiltaa laulattamalla matkalauluja ja kertomalla vinkkejä erilaisista patikointi- ja retkikohteista, joissa olemme itse käyneet. Tässä yksi suosikeistamme. Refugio de Juanar.

Yhtenä perusteena palkinnolle mainittiin, että olemme harrastaneet Espanjan yhteyksiä Suomessa ollessamme nytkin, kun matkusturajoitukset ovat estäneet meitä itse sinne lähtemästä. Yksi tällainen oli Aurinkorannikon seurakunnan ystävien kokoontuminen kesällä Tuusniemellä, missä myös järjestimme matkalaulutilaisuuden.

Koskettavinta tässä palkinnossa oli kuitenkin Espanjanopettajien yhdistyksen suositus. Kuten alkukuvassa näkyy, olemme ihan tosissamme ja sinnikkäästi paneutuneet myös espanjan opiskeluun. Meillä on jo todistukset lukion lyhyen espanjan kurssien läpäisystä. Keväällä olimme espanjan kertauskurssilla ja opettajamme oli niin vakuuttunut taidoistamme, että pyysi artikkelia Espanjanopettajien lehteen. Innostuneina valitsimme aiheeksi kodinvaihtokokemuksemme, kirjoitimme jutun ja kuvitimme sen muistoillamme:

Matkailusivustot alkavat jo aueta espanjaksikin, kun kaikenlaisesta kulttuurista ei oikein ole suomeksi tietoa saatavilla. Viimeksi selasimme niitä, kun piti hankkia tietoa jouluseimien kakkijasta.

Kokeilimme espanjan kurssilla myös kokonaisen blogikirjoituksen tekemistä espanjaksi. Ei kuulemma ollut huono.

Córdoba en español.

Kun vielä oppisi puhumaan ja yleensäkin muistaisi, mitä on oppinut.

Joku oli selvästikin seurannut meitä ihan viime aikoina, koska saimme kiitosta myös siitä, että olemme jakaneet esimerkiksi Espanjan joulunviettoon liittyviä tekstejä ihan viime viikkoinakin. Esimerkiksi näitä:

Rute – suklaata, seimiä ja anislikööriä

Estepa ja Espanjan jouluherkut

Seimet kertovat Betlehemistä, joulusta ja muustakin

Nyt olen hehkuttanut ilomme aiheita jo niin paljon, että päivän mieliala on pelastettu, vaikka joudunkin sanomaan:

APRILLIA!

Costa del Sol Centro Cultural des Turistas Ignorantes (eli Aurinkorannikon tietämättömien turistien keskus) olisi kyllä voinut meille jonkun tunnustuksen antaa. Nimittäin kaikki tuo edellä oleva oli kyllä ihan totta, mutta palkinto vain paikallinen aprillipila.

Tänään on viattomien lasten päivä, jota Espanjassa vietetään samaan tapaan kuin meillä aprillipäivää. Lehdissä ja muussa mediassa on valeuutisia, ihmisiä houkutellaan kerääntymään toreille katsomaan milloin mitäkin sensaatiota, ja joulutoreilla myydään pilailuvälineitä, peruukkeja, syyhypulveria, näkymätöntä mustetta ja muuta hauskaa.

Yksi yleinen pila on kiinnittää toisen selkään salaa valkoinen paperinukke. Joskus siinä lukee sana ”inocente”

Tietyillä paikkakunnilla on omia fiestoja. La fiesta de los locos de Jalance Valenciassa (loco=hullu), jossa hullujen pormestari johtaa kaupunkia vuorokauden. Murciassa on juhla, jossa tanssitaan kansantansseja ja lauletaan, ja muutamissa paikoissa Pohjois-Espanjassa valitaan lapsi piispan tehtäviin vuorokaudeksi. Hulluin juttu, jonka olen kuullut on Festa dels Enfarinats Alicantessa, jossa ensin kapinalliset kerääntyvät kaduille syöksemään kaupunginhallituksen vallasta ja tämä sitten johtaa sotaan, jossa heitellään jauhoja ja munia. Täällä on valaiseva video  tuosta fiestasta. Lisäys: Nyt tämän kirjoitettuani näin, että myös Iltalehdellä on ollut tästä juttu.

Kirkko ja kaupunki -lehdessä oli myös juuri tänään artikkeli siitä, miten viattomien lasten päivää eri maissa vietetään. Raamatussa sille on tausta, jossa sitä vietetään niiden viattomien lasten muistoksi, jotka kuningas Herodes määräsi tapettavaksi, kun tietäjät olivat pettäneet hänet, kun eivät tulleetkaan takaisin. Espanjaa puhuvissa maissa on otettu mukaan tämä tietäjien käyttämä huijaus, eli päivänä huijataan tämän muistoksi. Huijaaminen on saanut erilaisia muotoja eri maissa.

Kirkko ja kaupunki

Oikeastaan vähän harmi, että espanjalainen Día de los Santos Inocentes eli viattomien lasten päivä on sellaiseen aikaan vuodesta, että tuskin olemme siellä silloin koskaan. Olisi kiva nähdä, miten se toimii.

Kiitos kun kävit, jatketaan iloista patikointia, espanjanopiskelua ja kirjoittelua! Niille Caminito del Reyn lipuille olisin kyllä keksinyt käyttöä.

Päivitin samalla espanjanopiskelustamme kertovan tekstin. Se kertoo siitä, miten aloitimme, miten jatkoimme ja missä olemme nyt.

Opiskeletko espanjaa?

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkastamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme. Vuosi 2020 meni lähialueilla retkeillessä ja samoin kesä 2021, mikä on ollut hyvin antoisaa, mutta syksyllä 2021 teimme omassa kuplassamme autoilu- ja pyöräilymatkan Euroopassa. Hyvin onnistui sekin.

8 ajatusta artikkelista “PALKINTO ESPANJAN HARRASTAJILLE

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Olemme aika sinnikkäästi yrittäneet vain opiskella eri tavoilla. Kesäyliopistossa, aikuislukiossa, Torremolinosin Kymppipaikassa, työväenopistossa ja tietysti itse lueskellen erilaisia tekstejä. Meillä on todellinen puute se, että puhuttua kieltä on näissä opinnoissa oppinut tosi vähän ja ollessamme Espanjassa meillä on tosi vähän tilanteita, joissa puhuttaisiin oikeasti espanjaa. Välillä pärjätään, välillä menee tosi vaikeaksi. Kirjoittaminen on paljon helpompaa, kun voi käyttää samalla kaikkia apuvälineitä.

   Tykkää

   Vastaa
 1. Anna | Muuttolintu.com

  Hauskoja nuo fiestat! Itsellä on myös käynnissä ahkera espanjan opiskelu siinä toivossa, että lähivuosina pääsisi sitä johonkin espanjankieliseen maahan kunnolla testaamaan. Kieltä osaamalla pääsee niin paljon paremmin sisälle kulttuuriin. Opiskelin espanjaa aikoinaan yliopistossa, mutta se on pahasti unohtunut kun ei ole ollut käyttöä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Tätä juttua oli niin hauska kirjoittaa, kun uskoimme, että hyvin moni oikeasti luulee sen olevan totta. Opiskele ihmeessä lisää ja uudestaan espanjaa. Espanja on muistaakseni koko maailmassa viidenneksi suurin kieli, eli sillä on paljon käyttöä esim. Etelä-Amerikassa Espanjan lisäksi. Meidän kielenopiskelumme on ollut sillä tavalla takkuista, että kirjallisia opintoja, kirjoittamista ja kielioppia on riittänyt, mutta kaikenlaisissa ryhmissä puhuminen jää aina vähemmälle, vaikka sitä esitteissä luvataan. Ja vaikka olemme jo viiden eläkevuoden aikana viettäneet paljonkin aikaa Espanjassa, eli Aurinkorannikolla, siellä on niin paljon suomalaisia ja mahdollisuuksia harrastaa kaikenlaista heidän kanssaan, että espanjan harjoittelu jää sielläkin aika vähälle. Onnea opiskeluun!

   Tykkää

   Vastaa
 2. Jenni / Unelmatrippi

  Onnea palkinnosta! Caminito del Rey on aivan huikea. Käymme varmasti siellä vielä joskus uudelleen, sillä niin hieno paikka kyllä kestää toisenkin vierailun. Minulla alkaa olla viimeisimmistä espanjankursseista jo niin kauan, että täytyisi pian kerrata, ettei kaikki aikanaan opittu haihdu unholaan. Onneksi kieltä on välillä tullut käytettyä matkoilla espanjankielisissä maissa.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Caminito del Rey on todellakin niin hieno juttu, että olisin tosi onnellinen, jos tämä juttu olisi ollut totta eikä espanjalainen aprillipila viattomien lasten päivänä. Kyllä varmaan joku kerta käyn siellä uudelleenkin, omalla kustannuksella sitten. Ja espanjan kursseja selasimme juuri äsken ja mietimme, mille ilmoittautuisimme.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Kohteena maailma

  Hauska tarina, ja hienosti olette päässeet paikallisen aprillipäivän höynäytykseen! Tällaiset jutut ovat mukavia, kun sattuu omalle kohdalle. Vaikka jäi nyt elinikäiset parikointiliput saamatta 😀

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Tällaisia juttuja on hauska keksiä ja samalla kertoa näistä kulttuuripiirteistä, joista harva tietää. Itse keksin itselleni mieleisen palkinnon, vaikka tiesin hyvin, että Juhalle se ei olisi kelvannut alkuunkaan.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s