Joulurauhan julistus Turussa

Joulurauhan julistus Turussa on perinne, jonka lähes jokainen kokee radiosta tai telkkarista, mutta oletko osallistunut itse paikalla? Me päätimme tänä jouluna kokea sen, vaikka itse asumme Tuusulassa. Tänä jouluna rauhan julistus tuntui vielä tärkeämmältä kuin tavallisesti.

Ajoimme Turkuun ja ollessamme noin kilometrin päässä Tuomiokirkon aukiolta aloimme katsella parkkipaikkaa. Ei ollut helppoa löytää. Kello oli noin puoli kaksitoista ja tajusimme olevamme vähän myöhään liikkeellä. Lopulta löytyi TYKSin parkkihallista ja sitten kävelimme Tuomiokirkon suuntaan. Menijöitä oli paljon. Tänä vuonna ilmeisesti ennätysmäärä. Kävijöiden määräksi on arvioitu 18 000. Eli kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Suurtorin varrella on kaduilta liikennettä katkaistukin.

Joulurauhan julistus alkoi komealla Mieskuoro Laulun ystävien ja Turun NMKY:n mieskuoro Naskalien laulamalla Jumala ompi linnamme -virrellä.

Laivaston soittokunta aloitti Marsalkan hopeatorvet -alkufanfaarilla ja sitten Brinkkalan talon parvekkeelta protokollapäällikkö Mika Akkanen luki perinteisen tekstin:

Lopuksi hän perinteen mukaisesti toivotti kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.

Joulurauhan julistus on perinne, joka johdattaa joulun viettoon ja julistaa joulun alkaneeksi. Tradition ensimmäisiltä vuosisadoilta ei ole säilynyt tarkkoja sanamuotoja, mutta sen keskeinen sisältö on säilynyt samana: ääneen luettu julistus muistuttaa joulurauhan alkamisesta, kehottaa viettämään juhla-aikaa sopuisasti, uhkaa rikkomuksen tekijöitä ankarilla rangaistuksilla ja toivottaa hyvää joulua. Nykyinen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903.

Joitain poikkeuksia on ollut, jolloin julistusta ei ole luettu, esim isonvihan vuodet 1700-luvulla, vuodet 1809 – 1815, miliisilakko 1917 ja ilmapommitusten pelko 1939. Radiossa se on kuultu vuodesta 1935 lähtien ja televisiossa nähty vuodesta 1983. Oli hienoa olla itse mukana kuuntelemassa, katsomassa ja myös laulamassa Maammelaulua. Oli hienoa myös nähdä torin reunoilla olevia muita hienoja rakennuksia, joita ei samalla tavalla telkkarissa ole näytetty. Kuten tämä vanha Raatihuone 1800-luvun alusta.

Pieni yllätys oli, että Porilaisten marssin alkaessa kansa alkoi kävellä poispäin. Somessa on nähty viestiketjuja, joissa kommentoidaan Laivaston soittokunnan rumpujen osuutta marssissa, mutta nyt tungoksen ja liikkuvien ihmisten keskellä soitto jäi sen verran kauas, että musiikinopettaja Juhallakaan ei rummuista ollut mitään sanottavaa. Somesta kyllä luimme kommentit myöhemmin.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Turun kaupunki on tehnyt päätöksen, että Brinkkalan talon parvekkeella ei tapahdu koskaan mitään muuta. Se on pelkästään joulurauhan julistusta varten. Kävimme tilaisuuden loputtua parvekkeen lähellä katsomassa sitä ja soittokunnan lavaa lähempää, kun kerran olimme täällä.

Katselimme ympärillemme ja kävelimme Tuomiokirkon eteen. Jokavuotinen komea kuusi oli kirkon portaiden edessä.

Lähiympäristöstä löytyy kyllä muutakin katsottavaa, mitä ei telkkarista näe, esimerkiksi tämä Suomen kenraalikuvernööri Per Brahen patsas ja sen ympärillä olevat jouluvalot.

No, tämä 1600-luvun alussa Ruotsin keskushallinnossa ollut ”kreivi” ei nyt enää liity tähän Turun joulurauhan julistukseen, mutta oli mukava palata tällaiseenkin historiaan. Hänen virkakaudellaan kun Suomeen perustettiin yliopisto, organisoitiin postilaitos, perustettiin runsaasti kaupunkeja ja tehostettiin hallintoa kaikin tavoin. Brahen ajan muistona syntynyt sanonta ”kreivin aika” on säilyttänyt vuosisatoja positiivisen perussävynsä. Mutta siis se siitä.

Jatkoimme jouluaattomme viettoa jälleen yhtä kokemusta rikkaampina. Oli kyllä kiva kerran olla mukana täällä itsekin.

Voit seurata meidän matkojamme myös Facebookissa Ailajajuha Hyvää ja rauhallista joulua!

5 ajatusta artikkelista “Joulurauhan julistus Turussa

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tämä on kiva tapahtuma, aika usein tulee itsekin sitä telkkarista katsottua, mutta ei joka vuosi. Olen asunut Turussa useita vuosia, ja silloin tuli useita kertoja oltua myös paikan päällä. Nykyään ei paikan päälle oikein tule lähdettyä, kun kaikki läheiset asuvat muualla.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Minäkin olen lapsuuteni ja nuoruuteni asunut lähempänä Turkua, noin 50 kilometrin päässä. Mutta ei silloin ollut mahdollista lähteä, meillä ei ollut autoa, linja-autot tuskin kaikki kulkivat ja siihen olisi mennyt koko aatto. Mutta nyt täältä Helsingin seudulta tällainen tuli mieleen, kun meillä oli aatoksi kutsu Naantaliin perheeni luo. Oli kyllä oikein kiva olla läsnä kerran. Niin tuttu tapahtuma, ja erilainen näkökulma.

      Tykkää

      Vastaa
  2. reissukuume

    Joulurauhan julistus kuuluu jouluun – joko etänä tai paikan päällä 🙂 Tänä vuonna se tuli katsottua telkkarista. Ihanaa, että te pääsitte kuitenkin paikalle!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
  3. matkallakaikkialle

    Näyttää tunnelmalliselta käydä paikan päällä katsomassa! Onhan joulurauhan julistus erikoinen perinne, kun miettii sen pitkää historiaa, mutta hienoa että säilynyt näin kauan hyvin samanlaisena 🙂

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tuo samanlaisuus sai uuden piirteen, kun tällä kertaa seisoimme torilla itse, tähyilimme tapahtumia tungoksen keskeltä ja lauloimme mukana Maammelaulua. Aikalailla eri juttu kuin telkkaria katsoessa. Olisi pitänyt varata vielä vähän enemmän aikaa sille ympäristölle, vaikka Turku minulle aika tuttu nuoruudesta onkin.

      Tykkää

      Vastaa

Jätä kommentti