Torremolinos – älä jätä väliin!

Torremolinos on kestosuosikki

Torremolinos on mukava paikka Fuengirolan ja Malagan puolivälissä. Juna ohittaa sen tunnelissa. Ethän sinä sentään? Torremolinos on ollut vuosikymmeniä suosikki aurinkolomakohteena, mutta siitä on tullut myös suosittu paikka asua talven yli ja se tarjoaa muutakin nähtävää kuin rantapaseon, esimerkiksi rauhallisisa puistoja, shoppailumahdollisuuksia ja tapahtumia kulkueineen.

Torremolinos junalla

Pitkään Torremolinosin juna-asemalla piti kulkea portaat alas ja ylös tässä komeassa käytävässä, mutta aseman muuttettiin esteettömäksi pari vuotta sitten ja nyt siellä kulkevat liukuportaat harmaassa käytävässä.

Torremolinosin keskustan aukiot ja kävelykadut

Jos jäät pois Torremolinosin keskustassa, olet saman tien Plaza de Nogaleralla. Siinä voi heti istahtaa ensimmäiselle lasilliselle tai kahvikupposelle ja nauttia vähän auringosta terassilla.  Aukion esiintymislavalla tapahtuu aina, kun jotain tapahtuu, eli jokainen fiesta näkyy myös siellä. Aukion toiselta reunalta löytää myös lähimmän taksin. Kerran olemme matkalaukkujen kanssa tarvinneet sitäkin. Ei muuten, mutta rannan suuntaan on tältä korkeudelta joka korttelissa jotkut portaat.

Plaza de  Nogaleran ylittämällä olet saman tien Calle Miguelilla, jonka pikkuputiikit houkuttelevat pysähtelemään ja pistäytymään sisälle. Alas rantaan päin kävelemällä olet pian kadun päässä aukiolla, jonka takana on Torre de Molina, eli torni, jonka mukaan kylä on nimensä aikanaan saanut. Aivan tornin vierestä lähtevät kiemurtelevat juuri uusitut portaat kohti Bajondillon rantaa. Jatkamalla taas Plaza de Nogaleralta suoraan Calle Miguelin yli, tulet Plaza Europalle, jossa Euroopan liput liehuvat liikenteenjakajassa. Kääntymällä Calle Miguelia ylöspäin tulet muutamia vuosia sitten uusitulle Plaza de Andalucian kävelykadulle, jolla lauantaisin on artesaanimarkkinat ja aina kaikenlaisia tapahtumia.

Plaza Europa

Plaza de Andalucian kävelykatualue

Pääsiäisen aikaan täälläkin kulkueet kulkevat. Toki huomattavasti vaatimattomammin kuin esimerkiksi Malagassa.

Tämä kuva on vanha iltakuva kävelykadusta, mutta nyt katu on aivan eri näköinen. Remontoitu kävelykatu avattiin 7.12.2018,  jolloin Torremolinosin jouluvalot syttyivät siellä.

Keskellä katua on näyttävä aaltoileva katosrakennelma.

Tällä kävelykatualueella järjestetään kaikkia mahdollisia tapahtumia. Yksi näyttävimpiä on tietysti jouluvalojen sytyttämiseen liittyvä juhlailta, jolloin sekä valot syttyvät että alueella on ohjelmaa.

Loppiaiskulkueet ovat täälläkin aivan loistavia ja suosittuja.

Calle Miguel

Shoppailu- ja kävelykatu Calle Miguel on varmaan se, jolle jokainen osuu. Se on ihan keskeisin paikka Torremolinosissa.Minun on aina vaikea  ohittaa Calle Miguelilla pöytäliinoja pilkkahintaan myyvää putiikkia, mutta useimmiten onnistun. Minulla on jo kaksikin pöytäliinaa täältä ja omia Marimekkoja riittämiin. Ja kun on joskus tutustunut KonMariin, tajuaa, että todellakaan mitään ei tarvitse. Ellei se sitten tuo elämään pirskahtelevaa iloa.

En ole shoppailija luonteeltani ollenkaan, mutta pari seimiasetelmaa olen joutunut tuomaan kotiin. Ja kyllä sieltä kaikille jotain löytyy. Mistä kukin sitten tykkää. Ja jos ei tykkää tavarasta, voi ostaa vaikka leivoksen. Ja jos haluaa väriä elämään, olisiko tässä jotain?

Calle Miguelin alapäässä Plaza Miguelin vieressä on kaunis katolinen kirkko, jossa noin kerran kuussa myös Aurinkorannikon suomalainen seurakunta järjestää jumalanpalveluksen. Viimeksi olimme siellä itse laulamassa kauneimpia joululauluja, jolloin kirkko suomalaiseen tapaan oli tupaten täynnä.

Aukiolta suoraan alas  lähtevät Bajondillon rantaa kohti muutama vuosi sitten uusitut mutkittelevat leveät portaat, joiden varrella on hyvä matkamuistotarjonta. Ruukkuja, laukkuja, haukkuvia kiinalaiskoiria,  koruja, keramiikkaa ja koreja löytyy.

Miguelin kirkon ohi oikealle kääntymällä pääsee Torremolinosin kauniille espanjalaiselle hautausmaalle. Sen vierestä on jyrkät portaat alas rantaan. Jos kaipaat elämääsi porrastreeniä, tämä voisi olla se paikka. Portailta on rantaan kivat näkymät ja täältä voi laskeutua rantaan ihan ilman matkamuistokioskeja. Hissikin tälle reitille löytyy, mutta se ei ole ilmainen, eikä ilmeisesti ole toiminnassa talvella.

Portaiden vieressä kasvavat kylän kauneimmat ihmeköynnökset.

Jos ei vielä tee mieli suoraan rantaan, jatkamalla muutaman korttelin verran kirkolta eteenpäin tulee eteen näköalapaikka, josta on mukava rauhassa katsella merelle ja vasta sitten laskeutua alas isoja valkoisia portaita suoraan Carihuelan rannalle.

Näillä nurkilla silmäilemme usein ”Se vende” -kylttejä. Aavistamme, mitä tekisimme, jos se loton päävoitto joskus osuisi.

Ranta ei suinkaan ole Torremolinosin ainoa nähtävä paikka. Listasin tähän vähän kävelykatujen ulkopuolelta joitain paikkoja, joista itse tykkään.

Montemar Altosta ja Bateria Parkista Molino de Incaan

Entä jos et aloittaisi ollenkaan Torremolinosin keskustasta? Jää pois Montemar Altossa, kävele sillan yli radan toiselle puolelle Batería Parkiin.

Puistossa on karuselli, joka pyörii viikonloppuisin.

Karusellin vieressä on lapsille paljon muuta leikkitilaa.

Ja hauska tuttipuu, jonne voi henkilökunnan luvalla ripustaa oman hylätyn tuttinsa.

Puistossa on kiva kävellä, katsella puita ja lintuja, erityisesti vihreiden papukaijojen parvia, tai isoa lampea, jonka rannalta voi vuokrata myös veneen.

Yksi oma suosikkini on torni, josta on näkymä Torremolinosin yli merelle. Itse tykkään katsella tornista auringonlaskua.

Tornissa ja puistossa voi joskus nähdä myös perheen juhlahetkien kuvaajia, eli hääparin tai konfirmaatioon valmistautuvia lapsia. Niin söpöä seurattavaa. Tämä tyttö pyöri ympäri puistoa vanhempineen. Noin 11-vuotias tyttö valmistautui konfirmaatiojuhlaansa ja oli pukeutunut viimeisen päälle valkoiseen prinsessamekkoon, niin kuin espanjalainen tapa on.

Batería-puistosta voit jatkaa takaisin radan pohjoispuolelle, eli vielä pois päin rannasta. Lähellä on Torremolinosin kaupungintalo ja sen takana Plaza de Toros -feria-alue, jossa pidetään katumarkkinat kerran viikossa.

Kaupungintalo ja sen edessä oleva aukio on usein tapahtumien paikka.  Sieltä lähtee kulkueita ja sieltä kuninkaat heittelevät  karkkeja kansalle loppiaisena. Kaupungintalon tapahtumia voi helposti seurata kaupungin Facebook-sivulta ja samalla ottaa vähän haastetta espanjan kielen ymmärtämisestä. Ayuntamiento de Torremolinos. Vähän aikaa sitten luin sieltä uutisen, että Torremolinos kehittää nyt voimakkaasti matkailuimagoaan ja palvelujaan. Saa nähdä, mitä on tulossa.

Kaikkein mielenkiintoisimpana kaupungintalon tapahtumista  minulle on jäänyt mieleen puoli aulaa täyttävä seimi joulun aikaan. Se on kaupungin paras ja hienoin.

Viime jouluna aulassa oli myös joulukuusi, jonka kuva sai käsitöitä tekevät ystäväni innostumaan.

Kaupungintalolta lähtiessä voit valita, mitä mukavaa haluat nähdä.

Kaupungin pohjoisreunaa etenemällä saavut vesipuiston jälkeen kasvitieteelliseen puutarhaan. Ja jos haluat katsella Torremolinosin kaupunkia, voit lähteä Calle Europaa pitkin paikallisten asuma-alueen halki  keskustaan, katsella taloja ja pistäytyä paikallisten keskellä ravintolassa tai kahvilla ennen turistisempaa keskustaa ja rantaa.

 Kaupungintalolta luonnontieteellisen museon suuntaan kävellessä matkan varrelle jäävät Vesipuisto ja Krokotiilipuisto. Kummassakaan en ole käynyt, mutta hyviä kokemuksia olen kuullut. Krokotiilipuistoon en edes mene, koska koen epäeettisenä pitää esillä tällaisissa olosuhteissa luonnon eläimiä. Niiden vastakkaisella puolella on rauhallinen pinjametsä Pinar de Manantiales, jossa voi pistäytyä piknikillä, juosta aamulenkkinsä tai istuskella muuten vain.

Lähellä Inca de Molinaa puistossa on pieni nätti kappeli, joita Espanjassa näkee milloin missäkin.

Minä en mielelläni jättäisi väliin hienoa  luontokohdetta eli  luonnontieteellistäen puistoa Molina de Incaa. Puiston sisäänkäynnin lähellä on myös Molina -museo, jonka jälkeen onkin mukava kierrellä puistoa, katsella kasveja, puita, lintuja ja kilpikonnia.

Molina de Inca on kaunis ja kohtuullisen kokoinen kasvitieteellinen puisto, joka ilman muuta kannattaa käydä. Ei ole turistiruuhkia koskaan.

Tässä vielä kartalla Montemar Alton juna-asema, Batería-puisto, Kaupungintalo, Plaza de Toros, Vesipuisto ja Molina de Inca -kasvitieteellinen puutarha.

Kongressipalatsi on itsenäisyysjuhlien näyttämö

Kasvitieteelliseltä puutarhalta ei enää ole pitkä matka myöskään Kongressipalatsiin (Palacio de Congresos), jossa olemme jo kaksi kertaa juhlineet Suomen itsenäisyyspäiväjuhlat. Eri paikkakuntien (Fuengirola, Benalmádena ja Torremolinos) suomalaiset järjestävät Aurinkorannikon juhlat vuorollaan ja ne ovat myös hauska sekoitus suomalaista ja espanjalaista kulttuuria.

Keskustan liepeiltäkin kannattaa kävellä vähän syrjemmälle.

Pablo Ruiz Picasso kulttuurikeskus

Kulttuurikeskuksen edessä on erinomainen ilmainen parkkipaikka, josta on kävelymatka keskustaan, Casa Navajasille ja myös portaita pitkin rantaan. Paikka ei todellakaan ole koskaan näin tyhjä, päin vastoin, joskus paikkaa saa hakea. Tämä kuva on otettu silloin, kun paikka ei vielä ollut käytössä. Kuvanottotalossa on Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan Torrentupa.

Pablo Ruiz Picasson kulttuurikeskuksessa on näyttelyitä, tapahtumia ja konsertteja ja hyviä espanjan kursseja. Tutustu tarjontaan. Nämä esineeet ovat Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi toteutetusta suomalaisen designin näyttelystä.

Torremolinosin rannat

Torremolinosilla on rantaviivaa 7 km ja se on mukavaa rauhallista ja siistiä käveltävää. Meillä ei ole kokemusta kesäajan turistisesongista, mutta muuten rantapaseolla ei ole minkäänlaista ruuhkaa. Tämänkin kuvan väkimäärä vaikuttaa jo epätavallisen paljolta normaalipäiväksi.

Tämä iltakuva näyttää omiin silmiini paljon normaalimmalta.

Päiväsaikaan Paseolla voi pysähdellä katselemaan näitä tyypillisiä varsin taidokkaita hiekkataideteoksia.

Torremolinosin seitsemän kilometrin mittainen ranta on luonteeltaan vähän erilainen eri paikoissa. Malagan rajan tuntumassa on Playa de Alamos, joka on syrjäisin ja rauhallisin. Ilmeisesti lapsiperheitten suosiossa. Lähellä ovat myös Playamarin hotellit ja kauppojen valikoimat. Ja vielä ennen Bajondillon rantaa on Playa de Playamar, mutta eipä näiden rantojen nimien vaihtumista toiseksi mitenkään huomaa.

Keskeisin ranta on Playa Bajondillo, jolla on rantapalvelujen lisäksi huomattavan paljon rannan matkamuistotarjontaa ja ravintoloita. Tälle rannalle osuu, jos tulee Calle Miguelin päästä isoja myymälöitten reunustamia portaita alas. Tähän asti rannan suuntaisesti kulkee vielä myös autojen katu.

Playa Bajondillo päättyy Punta de Torremolinosiin eli pieneen kallioniemekkeeseen, joka työntyy merelle ja tarjoaa isojen kivien reunustaman näkymän merelle. Tässä mutkassa on mukava istahtaa katsomaan rantaan kiviä vasten tyrskiviä aaltoja tai katselemaan kissoja, jotka kiertelevät kallion ja penkkien välillä ruokkijoiden houkuttelemina.

Meidän suosikkirantamme on Playa Carihuela.

Paseo de Carihuelan kanssa samansuuntaisesti kulkee toinen suosittu kävelykatu, jolla on paljon putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Sen varrella on myös paljon turistien suosimia huoneistoja ja pieniä hotelleja.

Carihuelan ranta päättyy Benalmadenan satamaan, jonka jälkeen kävelyä voi jatkaa vielä pitkin Benalmadenan rantapaseota.

Täällä päässä rantaa näkee usein surffareita.

Carihuela on vanha kalastajakylä, kuten koko Torremolinos. Kalastajien veneitä näkyy merellä.

Etsitkö suomalaisia Torremolinosista?

Jos etsit, varmasti löydät, mutta toisin kuin esimerkiksi Fuengirolassa, et törmää suomalaisiin ihan koko ajan. Torremolinosissa on hyviä yhteisöllisiä paikkoja suomalaisten kesken. Yksi hyvä paikka on Kymppipaikka, joka on Suomi-seuran kokoontumistila. Kymppipaikassa olemme viettäneet hauskat pikkujoulut, juhlineet itsenäisyyspäivää ja käyneet Ineksen rennontehokkailla espanjantunneilla pari kertaa viikossa yhden kevään. Toki muutakin on tarjolla, esimerkiksi karaokea ja tanssia, mutta meidän perheessä toinen ei tanssi, ja toinen ei laula. Vapaaehtoisten joukko tekee töitä toisten eteen vaivojaan säästelemättä.

Toinen hyvä suomalaisten kokoontumispaikka on Aurinkorannikon seurakunnan Torrentupa Kulttuurikeskus Pablo Ruiz Picasson viereisellä kadulla.

Myös Torrentuvalla vapaaehtoisten joukko on tehnyt töitä toisten eteen vaivojaan säästelemättä, ja joinain aamupäivinä siellä on ollut tarjolla kahvit ja lounaat ja hyvää seuraa. (Ajankohtaiset tiedot Aurinkorannikon seurakunnan sivuilta) Ja täälläkin on juhlittu juhlapäivinä ja jouluna. Torrentuvalla on myös ollut hyllyssä hyvä valikoima suomalaisia kirjoja kaikkien lainattavaksi ja totta kai uusimmat Costa del Solin suomalaiset lehdet.

Juuri tällä hetkellä koronapandemian jälkeen sekä Kymppipaikan että Torrentuvan tilanne on hieman epävarmempi kuin se oli muutama vuosi sitten. Pientä vapaaehtoisten osallistumisen vähenemistä on näkynyt, ja se on vähentänyt aukioloaikoja ja toiminnan tarjontaa. Lisäksi Aurinkorannikon seurakunnassa on ollut epävarmuutta, voidaanko Torrentuvan tiloissa jatkaa entisenlaista toimintaa. Näiden kahden paikan eteen kannattaa nyt ehdottomasti kaikkien niiden tehdä töitä, joilla on mitään mahdollisuutta vaikuttaa, koska Torremolinos on tärkeä paikka monille suomalaisille, jotka ovat siellä vielä pysyvämmin kuin esimerkiksi Fuengirolassa, jossa osa suomalaisista on siellä kiinteästi ja osa vain turisteina. Yhteisöllisyys on tärkeä elementti hyvinvoinnille ja sitä nämä suomalaisten paikat ovat edistäneet hyvin tarjoamalla sekä toimintaa että ystäviä. Meille itsellemmekin tämä on ollut olennainen asia hyvinvointiin Aurinkorannikolla. Toivoisimme mahdollisuuksien jatkuvan.

Mutta kuten olemme tässä tekstissä kuvanneet, Torremolinos on myös hyvä käyntikohde sille, joka matkustaa turistina Aurinkorannikolle. Puistot, rannat, tapahtumat ja aktiviteetit ovat kaikki plussaa. Majoitus löytyy halvemmalla kuin muualta esim. Malagasta tai Fuengirolasta ja renfe vie kumpaankin sujuvasti ja vähässä ajassa.

Mitä muuta sinä suosittelisit Torremolinosissa?

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkastamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme. Vuodet 2020 ja 2021 menivät Suomessa pääkaupunkiseudun lähialueilla retkeillessä, mikä oli hyvin antoisaa, mutta juuri nyt olemme taas Aurinkorannikon kesässä. (maaliskuu 2023)

8 ajatusta artikkelista “Torremolinos – älä jätä väliin!

  1. Ellu

   Mä tykkään keskustan tuntumassa olevasta Sabores – ravintolasta. Suomalaiset pitäjät, hyvä ruoka ja rento fiilis. Muita suosikkeja ovat Benalmadenan rannassa oleva italialainen Pinokkio ja kalaravintola San Juan siinä Carihuelan rannan kävelykadulla. Ja kyllä Torressa on tultu käytyä usein.

   Tykkää

   Vastaa
   1. espanjaan Kirjoittaja

    Kiitos, tämäntapaista tietoa kaipailinkin, me kun ihan valtavan harvoin syömme missään muualla kuin omassa keittiössä tai sitten retkieväitä luonnossa. Tuo Sabores oli kyllä yllättäen tuttu, olemme olleet siellä kerran yksien ystävien viemänä ja meidän kokemuksemme myös on positiivinen. Laitan nuo muut muistiin, ehkä ensi kerralla. Kiitos kommentistasi!

    Tykkää

  1. espanjaan Kirjoittaja

   Torremolinos ei näytä olevan omatoimimatkailijoiden suosiossa. Kirjoitin oman tekstini eniten ajatellen Aurinkorannikolla pitempään oleskelevia ihmisiä. Olen nähnyt ja kuullut, miten moni on jättänyt sen väliin ”Kun siellä on sitäjatätä” ”Kun siellä on sellaistajatällaista”, eikä ole lähtenyt ollenkaan itse todentamaan mielikuviensa sisältöä. Torremolinosissa ei ole mitään isoja nähtävyyksiä, mutta puistot, aukiot, rantapaseot ja sellaiset ovat kyllä ihan visiitin arvoisia. Itselle se on ollut kiva tukikohta, josta on päässyt sujuvasti kaikkialle.

   Tykkää

   Vastaa
 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Näyttipä tuo Torremolinosin juna-asema hienolta laattoineen, ja niin näyttää hienolta myös Torremolinosin jouluvalot, kuten jouluvalot yleensä näyttävät. Batería Parkista aloittaminen voisi sopia muuten meille loistavasti, tykätään tuollaisista alueista itse asiassa enemmän kuin keskustoista. Krokotiilipuisto jäisi muuten itseltänikin väliin.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Olemme kahdeksan eläkevuotemme aikana neljänä talvena majoittuneet Torremolinosissa ja siksi se on meille näin tuttu. Juuri tuo puistomaisemien ja kävelykatujen olemassaolo on saanut meidät viihtymään. Torremolinosin keskusta linja-autoaseman paikkeilla ei kiinnosta yhtään. Ahdasta, korkeita kerrostaloja, eikä mitään, missä viihtyisi. Olen lukenut joitain kriittisiä kokemuksia Torremolinosista, mutta ne ovat perustuneet juuri näihin kokemuksiin. Me olemme löytäneet ihan muuta, kuten näit.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s