Muistojen matka alkaa Finnlinesilla

Lähdimme matkaan ja suunnittelimme reitin niin, että moni asia oli jo aikaisemmilta matkoiltamme tuttu. Ensimmäinen oli Finnlinesin laiva Helsingistä Travemündeen, joka on ollut monien lomamatkojemme alku. Meillä on kokemuksia jo 90-luvulta, jolloin Finnhansa oli nykyistä selkeämmin rahtilaiva. Uusimpia laivoja on nyt uudistettu huomattavasti matkustajien tarpeisiin, joten tekemistä ja virikkeitä on vielä enemmän.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten ajoimme laivaan asuntovaunu perässämme ja neljä lasta takapenkillä. Isolle perheelle oli aina varattuna iso ikkunallinen hytti ja buffetpöydästä sekä isommat että pienemmät löysivät mieleistä syötävää. Yksi ”erehtyi” kerran herkuttelemaan kokonaisella lautasellisella mustekalarenkaita ja tajuttuaan, mitä oli syönyt, joi ainakin litran vettä hävittääkseen mielikuvan siitä, mitä vatsassa oli. Muistaakseni oli noin viisivuotias. Rahtilaiva-aikaan hinta matkasta asuntovaunuineen ja ruokineen oli erittäin edullinen tapa siirtyä Saksaan. Ja jo silloin laivalta löytyi jopa lapsille riittävää tekemistä. Muistan, miten yhdellä matkalla kaksi heistä viihtyi poreammeessa tuntikausia.

Sataman alueella on aina mukava virittäytyä lähtötunnelmaan laivojen, sinisen meren ja saariston näkymissä.

Myös laivan kannella on viihtyisää. Kesällä ja auringon paistaessa täällä on mukava istuskella.

Olemme viime vuosina matkustaneet talviaikaan, eli sesongin ulkopuolella, jolloin laivassa on runsaasti tilaa kaikille ja hinnat edulliset. Eivät ne hinnat näin syyskuussakaan enää korkeimpia sesonkihintoja ole (menopaluu meiltä 811€), mutta yllätyimme, kun olimme osuneet jonkinlaiseen ruuhkapäivään, jolloin autokansi oli täynnä ja aamiaisellakin jonoteltiin. Saksaan palaavia näytti olevan paljon.

Kannattaa olla Star-Klubin jäsen, saa joustavampia peruutus- ja varausten muutosehtoja, 5% alennuksen hinnoista ja vähän edullisemman WiFin laivalla.

Jos on budjettimatkalla, voi lipun ostaa myös ilman hyttiä. Itse en tällaiselle matkalle 29 tunniksi lähtisi, mutta kyllä täälläkin näyttää joskus muutamia olevan.

Finnlinesilla on viime vuosina panostettu rahtilaivojen muuttamiseksi enemmän myös matkustajien tarpeisiin ja luimme Finnlinesin uutislehdestä, että siihen suuntaan mennään vielä voimakkaammin tulevina vuosina. Näytti kyllä siltä, että isoimmat satsaukset tulisivat ensin Turun ja Tukholman vaihtoehtoreitille Naantali – Kapellskär.

Viihtyisää laivalla on kyllä nytkin. On sauna ja poreamme, kuntosali, kahvila, baari, myymälä ja lapsille tilaa leikkiä. Brunssi ja illallinen tarjotaan avarassa ravintolassa. Jos joku arvostaa enemmän laivamatkan showpalveluja, sellaisia ei täällä ole. Vielä ainakaan. Me emme niitä kaipaa ollenkaan, meille laivamatka on rento tapa kiireettöminä levätä yksi päivä sekä matkan alussa että lopussa.

Parhaita asioita meidän laivamatkallamme ovat kannelta avautuvat näkymät. On hienoa katsella merta ja aurinkoa päivällä, ja sekä auringon nousua että laskua ja Travemündeen tullessa valaistua kaupunkia.

Yksi ratkaistava ongelma Helsingistä Travemündeen tullessa onkin juuri tuo pimeys. Kaikkien hotellien vastaanotot eivät enää ole auki, ja tie on pimeä lähteä ajamaan. Oma suosikkimme on Hotel Schweizerhaus, jossa avaimen saa laatikosta koodilla ja jonka aamiainen on loistava. Harmiksemme siellä ei tällä kertaa enää ollut tilaa. Vaihtoehdoksemme jäi Hotel Ibis Budget Lübeck Süd, jossa koodilla sisään pääsy onnistui. Ei ole meidän juttu, jos parempia on saatavilla. Ei ollut aamiaistakaan.

Näytti myös siltä, että saimme laivalta tullessamme pihan viimeisen parkkipaikan.

Eipä sitä tietenkään yhden yön nukkumapaikaksi mitään erityistä tarvitse löytää. Aamulla lähdimme matkaan, edessä alle parisataa kilometriä Lyypekistä Celleen. Siitä päivästä tuli aurinkoinen ja samalla sekä monipuolinen että rento päivä. Pysähdys Ratzeburgissa, visiitti Soltaun Designer Outlet -kylään, kävelykierros Bergen-Belsenin keskitysleirin alueella ja Harry’s Klingendes Museum eli intiimi musiikkimuseo Schwarmstedtissa – ei todellakaan ollut tylsä päivä.

Linkki seuraavaan päivään: Lyypekistä Celleen.

Ja erillinen kirjoitus musiikkimuseosta: Harry’s Klingendes Museum.

11 ajatusta artikkelista “Muistojen matka alkaa Finnlinesilla

 1. Ukonhattu

  Mä olin 1972 tai 3 Finnhansan (nyt kai romutettu Intiassa) risteilyllä Travemündeen isäni ja tätini seurassa. Laiva kävi vain kääntymässä, tipautti kai rahtia ja lähti takaisin.
  Olin siis n 15-vuotias, mutta se oli ensiaskel matkailun parissa. Oli kokemus, josta sai vähän kehaista koulussakin. En muista laivasta muuta kuin sen, että kannella oli aivan ihanaa, vaikka oli jo syksy. Eräs saksalaismies kiinnitti minuun huomiota ja yritti jutella. 15-vuotiaalle siitä tuli ”romanssi”. Itse en puhunut saksaa tuolloin. Hyvä paatti muistaakseni!
  Muistan, vaikka ikää on nyt 64.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Ihana muisto. Kuulostaa kokemuksesi aika tutulta, vaikka meidän ensimmäiset kokemuksemme olivatkin vasta 90-luvun alusta.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tuo Finnlines kuulostaa todella kätevältä tavalta matkustaa. Luin siitä ensimmäistä kertaa vasta tänä vuonna, mutta kiinnostuin heti. Luulen, että meidänkin tulee tuota koitettua, ehkäpä jo ensi vuonna, jos koronatilanne silloin on sellainen, että se sen mahdollistaa.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Meille se tosiaankin on ollut rauhallinen tapa aloittaa ja päättää matka. Ja nykyisin, kun meidän laivamatkamme eivät osu sesonkiaikoihin (kesä) matkan kustannukset ovat kohtuulliset, eikä laivalla ole tungosta eikä jonotusta edes ravintolassa.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Eveliina / Reissukuumeessa

  Komppaan Mikkoa, Finnlines kuulostaa ehdottomasti järkevältä matkustusvaihtoehdolta. Meillä on haaveissa tehdä ensi keväänä (asunto)automatka Keski-Eurooppaan, ja kieltämättä innostuin kyllä nyt tästä laivavaihtoehdosta. Ei tarvitsisi ajella pitkiä pätkiä Ruotsin ja Tanskan kautta. Säästäisi bensaa – ja hermoja 😉

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi ja hyvää matkaa! Meille juuri tuo ajamisessa säästäminen on ollut yksi tärkeä motiivi valita laiva. Ja jos pystyy matkustamaan sesongin ulkopuolella, hintakin on järkevä. Jos pystytte jo päättämään matkanne aikatauluista, Matkamessuilta on yleensä saanut hankittua lippuja tarjoushintaan, ihan vain vinkkinä.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Ajattelen ihan samoin. Tosi moni valittaa, että Finnlinesin laivoilla ei ole mitään tekemistä, kun sieltä puuttuu shoppailu ja viihde. Pieni kauppa toki on. Mutta minulle tosiaankin pelkkä merellä oleminen on se paras juttu.

   Tykkää

   Vastaa
   1. Mari / kodinvaihtaja

    Eihän Turku-Tukholma välilläkään mitään ihmeellistä shoppailua ole ja jotenkaan en viihdy myöskään ravintoloiden esityksiä katselemassa – koen, että niitä ei ole luotu tarpeeksi katsomoiden kaltaisekdi. Eli Finnlines voisi olla ihan oma juttu.

    Liked by 1 henkilö

   2. Aila ja Juha Kirjoittaja

    Kiitos kommentistasi! Minulle ainakin juuri Finnlinesin rauhallisuus ja turhien virikkeiden poissaolo ovat se oma juttu. Siksi jatkan.

    Tykkää

 4. Paluuviite: Matkoille 2023 | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s