Baumwipfelpfad ja Pyramidenkogel

Baumwipfelpfad on erilainen ja erikoinen puusta rakennettu näkötorni metsän keskellä ja mäen päällä. Niissä tuotetaan elämyksiä luonnossa, erityisesti metsissä, ja järjestetään tämä kaikki niin, että elämyksiin pääsee esteettömästi, pyörätuoleilla, kävellen ja  lastenvaunuja työntäen. Elämyksiin kuuluu puinen rakennelma korkealla, niin että sieltä voi katsella metsää ja muuta ympäröivää luontoa. Puisen, rakennetun polun varrella on levähdyspaikkoja ja mukavaa tekemistä erityisesti perheille. Samalla jaetaan tietoa metsästä, luonnosta ja metsäteollisuuden merkityksestä. Paikoille järjestetään opastettuja teemaretkiä ja tapahtumia, jopa konsertteja tai häitä. Näitä Baumwipfelpfadeja on useita Saksassa, Itävallassa, Slovakiassa ja Tsekissä.

Kävimme ensimmäisen kerran tällaisessa Schwarzwaldissa kaksi vuotta sitten ja tällä matkalla kahdessa, eli Tsekissä Lipnossa ja Itävallassa Salzkammergutissa. Näiden lisäksi bongasimme Itävallasta Klagenfurtin läheltä Pyramidenkogel-näkötornin, joka myös on puusta rakennettu, vaikka ei Baumwipfelpfad olekaan. Kiipeily näissä on hieno juttu. Baumwipfelpfadit ovat yleensä myös niin esteettömiä, että niissä näkee myös lapsiperheitä rattaineen kiipeämässä puiden latvojen yläpuolelle maisemia ihailemaan.

Baumwipfelpfad Lipno nad Vltavou

Miten Baumwipfelpfadille pääsee

Tsekissä on muutama Baumwipfelpfad ja Lipnon torni on yksi niistä. Katsoimme sopivinta parkkipaikkaa ylös kävelyyn ja löysimme helposti parhaan mahdollisen. P2 oli sen verran ylhäällä rinteellä, että sieltä ei ylämäkeen enää tarvinnut kiivetä puolta tuntia kauempaa ja tie oli leveä väylä, jota ajoivat myös sekä pyörät että autot. Omalla autolla ei ollut lupa ajaa ylös, mutta väylän harvat ajoneuvot olivat ilmeisesti sekä turistibusseja että huoltoajoa. Eniten liikkeellä näytti olevan ylös käveleviä lapsiperheitä.

Alhaalta järven rannassa olevilta parkkipaikoilta pääsisi köysiradalla, mutta mieluummin kävelemme jos se on mahdollista. Eli tätä katsoessamme olimme iloisia ylempää rinteeltä löytyneestä parkkipaikasta.

Kävellessämme metsän halki kuuntelimme ihmeissämme kovaäänistä selostusta, joka kuului kaiuttimista. Ja vielä hämmästyneempiä olimme, kun törmäsimme valtavaan määrään poliisiautoja, ambulansseja ja paloautoja. Vieressä oli kojuja ja kysyimme yhdestä, jossa oli Punaisen ristin tunnukset, mitä täällä oikein tapahtuu. Vastaus oli huojentava. Oli menossa lapsiperheille suunnattu tiedotus- ja demonstraatiopäivä hälytyksistä, hätäavusta ja ensiaputoimista.

Samalla mäellä on lapsille suunnattu leikkipuisto, jossa on myös eläimiä. Sinne pitää maksaa pääsymaksu erikseen, siksi meillä on vain kyltti portista.

Baumwipfelpfad Lipno

Pääsymaksu 26€ maksettiin portilla ja siellä kysyttiin taas koronarokotukset myös. Aika tarkkaa, vaikka kyseessä on ihan ulkoilmakohde. Ei haitannut meitä. Aloimme kävellä ylös.

Matkan varrella on pikku aktiviteetteja lasten iloksi, mutta ovat ne hauskoja tasapainokokeiluja aikuisillekin.

Ylhäällä maisemat palkitsivat. Niin kuin kaikkialla muuallakin näissä torneissa.

Tästä kuvasta näkee, miten puinen rakennelma kulkee pitkän matkan puiden latvojen seassa ennen varsinaista kiipeämistä torniin. Eli niitä parissa kuvassa näkyviä kierreportaita pitkin ei tarvinnut kävellä.

Oli oikein mukava ja leppoisa alku päivällemme. Jatkoimme matkaa ja ajoimme Itävallan puolelle, siitä seuraavassa tekstissä lisää. Pari päivää myöhemmin nousimme Itävallassa Salzkammergutin Baumwipfelpfadille.

Baumwipfelpfad Salzkammergut

Tänne tullessa vähän harhailimme, kun navigaattori ohjasi Baumwipfelpfad Salzkammergut -osoitteella umpikujaan, josta olisi ollut kilometrien nousu kävellen kohteeseen ja sitten takaisin. Oikea osoite olisi ollut Talstation Grünberg-Seilbahn osoitteessa  Karl-Josef-von-Frey-Gasse 4, 4810 Gmunden. Olin lukenut infosivun huolimattomasti.

Mutta kun oikea osoite ja parkkipaikka löytyi, olimme hetken päästä köysiradalla nousemassa Baumwipfelpfadin juurelle. Hissi oli aika täynnä. Onneksi tännekin kysyttiin koronapassi pääsymaksua maksettaessa (21€/eläkeläinen) ja oli maskipakko. Joku nuorempi olisi varmaan jaksanut kävellä.

Täällä oli upeita näkymiä jo ennen kuin olimme itse tornissakaan. Oli vain melko sumuinen päivä, mikä kyllä kuvissa näkyy.

Oli ylös käveleminen taas yhtä hauskaa aktiviteetteineen.

Baumwipfelpfadit eri maissa

Tällä Baumwipfelpfadilla oli esillä kuvia myös muista. Näitähän on eri maissa ja lisää rakennetaan. Voitaisiinkohan tämä konsepti tuoda myös Suomeen?

Olen katsonut näiden sijaintia kartalla ja ihan varmasti poikkeamme näissä, jos vain matkan varrelle sopivat. Kaksi uusimmista eli Mettlachin ja Rügenin tornit olisivat jo olleet matkan varrella, jos ne olisivat olleet vähän aikaisemmin olemassa, mutta kyllä me vielä joskus niissäkin käymme.

Pyramidenkogel Klagenfurt

Pyramidenkogel Klagenfurt Itävallassa lähellä Klagenfurtia ei ole Baumwipfelpfad, mutta sekin on rakennettu puusta ja sinne voi kiivetä. Tosin kiipeäminen tapahtuu portaita pitkin, eli nousu ei ole esteetön. Kiipesin tietysti, ei 441 porrasta ole paljon. Jo ensimmäisten portaiden teksti oli rohkaiseva. Täältäkin olisi voinut liukua putkea pitkin alas, mutta ei kyllä tullut mieleenkään.

Ja jälleen niin mahtavat näköalat, että soitin jo alhaalla odottavalle Juhalle, että joutuu odottamaan odotettua kauemmin. Ymmärsi hyvin. Jo tornin juurelta käsin on hienot näköalat.

Kiinnostuitko näistä puisista näkötorneista nimeltään Baumwipfelpfad? Täältä löytyy lisää tietoa erityisesti Saksan kohteista ja kartta myös muiden maiden torneista. https://www.baumwipfelpfade.de/portal-de/

Meidän ensimmäisestä tutustumisestamme Baumwipfelpfadiin vuonna 2019 on toinen teksti täällä:

Baumwipfelpfad Schwarzwald – elämys metsässä.

Joku jo kysyi, mistä ihmeestä me löydämme näin kivoja käyntikohteita. En tiedä, mutta todella olen sitä mieltä, että nämä tässäkin tekstissä olleet olivat tosi kivoja. Ei se seuraavakaan ollut yhtään huonompi. Ei todellakaan. Pyöräily auringon laskiessa Tonavan rannalla oli yksi kohokohtia tällä matkallamme.

Tonavan rannat pyöräillen

Ja seuraaviin päiviin osui myös vierailu tunnetussa kohteessa, eli Hitlerin kotkanpesällä. Siitä löytyy tekstiä, kuvia ja tunnelmia täältä:

Kehlsteinhaus – Hitlerin kotkanpesä.

11 ajatusta artikkelista “Baumwipfelpfad ja Pyramidenkogel

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kuulostaa kyllä todella hauskoilta kohteilta, kummatkin. On näkymätkin mukava lisä, mutta jotenkin nuo matkalla olleet aktiviteetit kuulostavat erityisen hienoilta ja sellaisilta, että sopivat tosiaan kaiken ikäisille. Enpä tiedä, olisikohan tuollaiset tosiaan Suomen ilmaston vuoksi mahdollisia täällä? Hienoa kyllä, jos olisi. Vierailisin varmasti.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Nuo aktiviteetit sijoittuivat ainakin näissä näkötorneissa siihen osuuteen, jossa metsässä suunnilleen puiden latvojen korkeutta tavoitellen noustiin varsinaiselle tornille. Ja eniten ne kyllä varmasti kiehtoivat pikkupoikia, eläkeläistaata lähinnä pelleili kuvia varten. Mutta erilaisia infotauluja oli myös. Jos tällainen olisi Suomessa, talviaika olisi varmaan liian haastava. Jäätä ja kylmää. Ehkä etelässä sesonki voisi olla riittävän pitkä, että se kannattaisi. Voisin kiivetä vaikka jonnekin Porvoon kallioille tai Sipoonkorven Högbergetille tai Porkkalanniemellä.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Paluuviite: Hallstatt | Aila ja Juha

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Tosi on, vaikka tuollainen tuntuisi hyvin sopivan Suomen luontoon ja nähtävyyksiin, pitkä kylmä kausi kyllä jotenkin rajoittaa näiden käyttöä. Noihinkin kiipeillessämme koimme usein tuulen kylmänä, kun tultiin puitten latvojen yläpuolelle, vaikka oli muuten kohtuullisen lämminkin päivä.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Paluuviite: Grossglockner – alppiteiden suosikki | Aila ja Juha

 4. Paluuviite: Millstätter Seen ympäri pyöräillen | Aila ja Juha

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Haaveilimme vähän ensi keväällä ajavamme taas Espanjaan, mutta emme tee mitään päätöstä ennen kuin näemme, millaiset olosuhteet ovat. Ollaan tällaisia ylivarovaisia, kuten ehkä käyntikohteittemme valinnastakin huomasit. Onnellista aikaa teille sinne! Nauttikaa jouluvaloista meidänkin puolestamme.

   Tykkää

   Vastaa
 5. Paluuviite: Zelena Horan linna Nepomuk | Aila ja Juha

 6. Paluuviite: Baumkronenpfad Beeliz | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s