Helsingin rantoja pyöräillen – Katajanokka

Katajanokka on Wikingin satama, Uspenskin katedraali, Allas Sea Pool ja jäänmurtajien kesälomapaikka. Ja yllättävän toisenlainenkin, kun pyöräilee sen rannat.

Allas Sea Pool

Muutaman vuoden ikäinen merikylpylä Allas Sea Poolin ravintolaterassi ja maauimala näkyvät Kauppatorille.

Paikassa on ravintoloita, uima-altaat ja paljon musiikkitapahtumia terassilla. Vaikka tällaiset paikat eivät kovin usein osu meille, olemme kerran olleet täälläkin konsertissa. Esiintyjänä oli silloin Mikko Kuustonen.

Vieressä on näyttävän näköinen Sky Wheel Helsinki maailmanpyörä. Sen lämmitetyt gondolit mahdollistavat ympärivuotisen toiminnan, joten vähän ihmettelen, miksi emme ole sielläkään pyörineet. Nytkin kuvasimme pyörää vain vierestä.

Siitä ohi pyöräillen tulee Wiking Linen käyttämään satamaterminaaliin, jonne pääsee myös ratikalla. Pyöräiltiin ohi Matruusinpuistoon.

Matruusinpuisto

Olimme paikassa ensimmäistä kertaa ja ihan yllätyimme rauhallisesta puisto- ja merinäkymästä. Istuimme penkille katselemaan, miten Wiking Linen laiva saapui satamaan Suomenlinnan takaa ja kääntyi jyrkästi lähestyessään itse satamaa.

Täältä näkyy myös Katajanokanluoto, jonne pääsee Luotsituvan ravintolaan ja terassille Kauppatorin Kolera-altaalta lähtevällä yhteysaluksella.

Laivastopuisto

Pyöräilimme kohti Laivastopuistoa Katajanokan kärjen kautta. Kärjessä on Katajanokan jalkapallokenttä ja sen ja rannan välissä on puisto. Puistosta näkyvät lahden toisella puolella Kalasataman tornit ja Kruunuvuorenrannan rakenteilla oleva kaupunginosa, josta alun perin kaavailtiin raitiovaunujen ja kevyen liikenteen siltaa Katajanokalle. Myöhemmin suunnitelmat siirtyivät vähän pohjoisempaan, eli reitille Korkeasaaren kautta Siltavuoreen. Olisikohan tämä ranta säilynyt yhtään näin rauhallisena, jos suunnitelma olisi toteutunut? Rannassa oli näkyvissä myös paljon veneliikennettä. Pienempiä veneitä, Kauppatorilta tai muilta laitureilta lähteneitä risteilyjä ja esimerkiksi juuri Korkeasaaren lautta.

Laivastopuistossa näytti olevan enemmän istuskelijoita ja kävelijöitä. Täällä on myös yksi Helsingin merenrantojen matonpesupaikoista, eli Katajanokan mattolaituri, joka on epävirallisena uintipaikkana myös uimareitten suosima.

Tärkeimmät nähtävät kohteet täällä ovat ilman muuta kesällä lomalla olevat jäänmurtajat.

Täältä näkyy komeana myös Mustikkamaan ja Kalasataman välillä oleva muutama vuosi sitten rakennettu Isoisän silta.

Aivan Jäänmurtajien vieressä on myös Ulkoministeriön näyttävä rakennus.

Monelle on tuttu myös sen lähellä oleva Katajanokan kasino.

Takaisin Kauppatoria kohti tulimme varsin ruuhkaista Kanavanrantaa. Katajanokan Kanavanrannasta on tullut varsin hieno ja suosittu trendiravintoloiden keskittymä. Pitäisi tietysti hehkuttaa paikkaa ja kehottaa tutustumaan ja viihtymään, mutta minulle tuli paha tunneryöpsähdys kuunnellessani erittäin äänekästä rytmimusiikkia ja katsellessani sen tahdissa lasit kädessä ja lähekkäin liikkuvia nuorehkoja ihmisiä. Purskahdin itkuun. Klassisen musiikin konsertteihin tuleminen ja niissä paikallaan maskien kanssa istuminen on ollut kiellettyä jo puolitoista vuotta ja on edelleenkin, koska pandemia. Ja miksi tällainen viruslinkokokoontuminen sitten on sallittu!

Piirsin jokaisen pään kohdalle oranssin pallon. Tässä kuvassa lähekkäin olevia ihmisiä on 35. Onko pakko!

Yritin katsoa lohduttautuakseni edessä olevaan Rakkauden siltaan kiinnitettyjä sitoutumista kuvaavia lukkoja. Jotkut ihmiset ovat sitoutuneet välittämään toisistaan.

Pyöräilymme Katajanokalla päättyi tähän. Valitettavan ikävään tunteeseen, vaikka muuten olimmekin nauttineet ympäristöstä ja näkemästämme. Ilta-auringon vielä paistaessa olimme kohta jo siirtymässä Olympiastadionin ohi Keskuspuistoon Auroran siltaa pitkin.

Pyöräretkemme jatkuvat. Ja voin luvata, että ne enimmäkseen päättyvät tyytyväiseen ja aurinkoiseen hehkutteluun kyynelten sijasta. Voit seurata meitä myös Facebookissa. Ailajajuha.

2 ajatusta artikkelista “Helsingin rantoja pyöräillen – Katajanokka

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Heh, ei ole itsekään tullut Sky Wheelissä ikinä käytyä, vaikka ohi tosiaan on tullut käveltyä lukuisia kertoja. Nyt innostuin katsomaan jopa lipun hinnan nettisivuilta, 13 euroa. Eli ei sinällään ihan mahdoton hinta, vastaavat kohteet jossain muualla voivat olla selvästi hintavampia!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos jälleen kommentistasi ja siitä, että jaksat lukea näitä meidän juttuja varsinaisista ei-maailmanluokan kohteista. Eihän sitä ole edes tuo maailmanpyörä. Oli hinta mikä oli, pitäisi se kai joskus käydä katsomassa. Pitää vain saada jotain muuta seuraa kuin tuo vieressäni istuva korkeanpaikankammoinen mies.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s