Wismar

Wismar on 45km Lyypekistä itään, 30km Schwerinistä pohjoiseen ja sieltä on 60km Rostockiin. Nuo kolme kaupunkia ovat monille tuttuja nimiä, mutta oletko kuullut Wismarista, jolla on pitkä historia ja joka on UNESCOn maailmanperintökohde? Rantojen pitkä Seebrücke, puistot, Saksan suurimpiin kuuluva tori (Marktplatz), kirkontornin näköalatasanne, historialliset talot ja vielä lähellä oleva pyöräilyyn sopiva Poelin saari ovat Wismarin parhaat nähtävyydet.

Wismar oli kaupunki, joka Lyypekin ja Rostockin kanssa teki vuonna 1259 Itämeren merirosvoilta puolustautumiseen tähtäävän sopimuksen, josta alkoi Hansaliitto. Wismarin historiaan liittyy muutakin mielenkiintoista, se on 1600-luvulta lähtien ollut Ruotsin vallan alla ja palannut Saksalle vasta 1900-luvun alussa. Toisen maailmansodan jälkeen se jäi Itä-Saksan puolelle ja ilmeisesti rapistui, mutta Saksojen yhdistymisen jälkeen sitä on uusittu kaupungin historiaa kunnioittaen. Arkkitehtuuria ja niitä koristeellisia talonpäätyjä oli paljonkin nähtävillä, kun kiertelimme siellä. Wismar sai 2002 UNESCOn antaman arvostuksen, kun siitä tehtiin Stralsundin vanhankaupungin kanssa maailmanperintökohde. Eli hyvin historiallinen kaupunki.

Nähtävyyksiä etsiessämme joka paikassa mainittiin Seebrücke. Siispä sinne ensimmäiseksi. Ja olihan se. 350m pitkä laituri Itämerelle. Sen molemmin puolin oli tietenkin myös uimarantoja vuokrattavine auringonottokoppeineen.

Turisteille oli läheisyydessä tarjolla paljonkin hotelleja ja ravintoloita. Törmäsimme hauskaan puistoon, jossa oli terassi. Näytti olevan kaikenlaista merirosvoihin liittyvää historiaa ja niiden lisäksi pelipaikkoja.

Lähellä rantaa olevalla asuntoalueella oli kyllä melkolailla DDR:n aikoihin viittaavia neutraaleja kerrostaloja.

Eli seuraavia nähtävyyksiä varten ajettiin sitten keskustaan. Kadut kertoivat jo keskustan 1300 – 1800 luvuilla rakennetusta kaupungista, jota siis Saksan yhdistymisen jälkeen on vielä korjattu entiseen muotoonsa.

Eipä täällä ihan kaikki vuosisatoja vanhaa katsottavaa ollut. Jotain hauskaakin löytyi.

DDR:n aikana kirkkoja ei säilytetty kirkkoina ja tähän törmäsimme kaksi kertaa nytkin. Kuvittelimme astuvamme katsomaan vanhaa koristeellista kirkkoa, mutta yllätys! Ensimmäinen olikin muutettu elokuvastudioksi, jossa pääsi katsomaan elokuvia. Ulkoa rakennus oli ihan kirkon näköinen, mutta ympäristössä oli ilmeisesti muutakin kulttuuria.

Sitten tuli toinen yllätys. Kirkkosali olikin ihan tyhjä ja sen toisessa päässä oli hissi, joilla pääsi ylös torniin katsomaan upeita näköaloja kaupungin yli. Oli siellä kierreportaatkin, mutta vain hätäpoistumistienä, joten hissillä mentiin.

Upeat näkymät. Oli ihanan turvallista katsella kaiteiden takaa joka suuntaan. Täältä näkyi sekä historiallista vanhaa kaupunkia koristeellisine julkisivuineen ja vanhoine kattoineen, että myös uutta, eli tuulimyllyjä, joita Saksassa näkyy paljon kaikkialla.

Wismarin keskustan tori eli Marktplatz on Saksan suurimpia ja olisipa joskus hienoa päästä tänne kokemaan torin joulumarkkinat. Mutta olihan se näin kesälläkin aivan mahtavaa katsottavaa. Aukion reunoilla voi ihailla vanhoja huolella kunnostettuja vanhoja rakennuksia.

Pohjoislaidalla on komea uusklassinen kaupungintalo.

Alter Schwede ja sen vieressä oleva vaalea koristeellinen talo An der Wasserkunst ovat varsinaisia vanhoja katseenvangitsijoita. Alter Schwede on peräisin jo 1300-luvulta, jolloin se on ollut varasto. Nythän tällaiset on tietenkin kunnostettu ravintoloiksi.

Toriaukiolla oli joka puolella terasseja. Aurinkoinen päivä houkutteli istahtamaan kahville ja saimme hetken jopa etsiä vapaata paikkaa. Samalla ihailtiin toria reunustavia restauroituja talojen päätyjä.

Aukion keskellä on erikoinen Wasserkunst, joka on 1600-luvulla Hollannista tuotu kaivo, tehty raudasta.

Torilta pohjoiseen päin jatkuu Altstadt ja lisää päätyjä riittää. Lohberg on katu, joka johtaa satamaan ja sen varrella on tosi paljon nähtävää.

Täällä löytyi tällainenkin erikoisuus. Mitähän erilaista on ollut DDR:n aikaisessa jäätelöreseptissä?


Ja täällä löytyi tällainenkin erikoinen rakennus.


Kaupungilla kävelty päivä ei ollut vielä ihan illassa ja niinpä lähdimme pyöräretkelle turisti-infon meille suositteleman Poelin saarelle. Parkkipaikka löytyi heti sillan jälkeen ja siitä sitten hyvin merkittyjä pyöräteitä pitkin sisemmälle saaren keskustaa kohti. Saaren olisi hyvin voinut kiertää pyörällä kokonaankin ympäri, mutta päivä oli jo liian pitkällä, emme me pyöräile pimeässä. Mutta näin ehdimme kiertää:

Rantamaisemat olivat kauniita, ja niillä oli myös eläimiä.

Saaren toisella puolella Timmendorfin rannan vieressä on majakka ja sen vieressä iso leirintäalue. Näkyi olevan paljon väkeä liikkeellä, vaikka majakka ei enää auki ollutkaan.

Oli oikein mukava pyöräilyalue. Harmi, että meillä ei ollut koko päivää aikaa. Olisimme vieläkin enemmän nähneet sekä luontoa että kylien tunnelmallisia katuja. Mutta toki hyvä näinkin.

Kyllä on iloinen mieli, että näimme tämän vanhan historiallisen kaupungin! Seebrücke ja rannat, historiallinen vanha kaupunki, näköalat ja vielä lopuksi tämä pyöräily. Runsas päivä, ja mukava. Suosittelemme Wismaria käyntikohteeksi.

Wismarin jälkeen jatkoimme matkaa Rügenin suuntaan. Matkan varrelle osui (pienen mutkan kanssa) Ivenackin Baumkronenpfad, josta seuraava teksti.

Ivenackin Baumkronenpfad

Sen jälkeen Rügenissä parissa päivässä ehdimme nähdä Baumwipfelpfadin, hienon metsästyslinnan ja pyöräillä Sassnitzin lähellä Jasmundin kansallispuistossa. Majapaikkamme oli Stralsundin lähellä, joten senkin näimme. Kaikki tämäkin oli oikein antoisaa. Niistä seuraava teksti.

Rügen

Voit seurata meitä ja matkaamme myös Facebookissa Ailajajuha.

Wismar on kolmenkymmenen kilometrin päässä Schwerinistä. Sekin on upea paikka, aivan erityisesti Schwerinin linna on nähtävyys, mutta on kaupunki hieno muutenkin. Viime vuonna pysähdyimme siellä ja täältä voit lukea käynnistämme:

Schwerin.

12 ajatusta artikkelista “Wismar

  1. Paluuviite: Lyypekistä Klütziin | Aila ja Juha

  2. finintirol

    Wismar näyttää kauniilta kaupungilta kauniine rakennuksineen. Ihmisillä on vain ikävä puoli synnyttää aikakausia, jolloin kaikki pitää tuhota tai muuten pilata.
    Tuo BMW on myös hieno. Pitkästä laiturista Itämerelle tuli mieleen Puolan Sopot, joka on Gdanskin ja Gdynian välillä. Siellä on myös pitkä laituri hiekkarannalla, pituus on luokkaa 511m. Kertovat sen olevan Euroopan pisimmän laiturin.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tuo tuhoaminen ja erityisesti valikoiva sellainen on todellakin surullista. Ihmisten arvot vain ovat niin erilaisia. Sopotissa emme olekaan käyneet. Olisipa kiva nähdä tuokin. Taitaa olla Itämerellä muotia. Näimme tällä matkalla kaksi muutakin, eli Boltenhagenissa ja Timmendorferissa Lyypekin lähellä.

      Tykkää

      Vastaa
  3. Mari/ Maailma kotina

    Huhtikuun pakureissulle oli tämä merkattu lounaspysähdyspaikaksi. Kiva nähdä, että kannattaa pysähtyä. Tuo kirkon muuttaminen muuhun tarkoitukseen yllätti – toisaalta ehkä Saksa jo aika maallistunut maa

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Pysähtykää ihmeessä. Ja jos ehditte, niin se kirkontornin näköala oli hauska ja kattava. Tuo tuhoaminen oli DDR:n aikaan kovin yleistä. Silloiset arvot.

      Tykkää

      Vastaa
  4. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    En ole Lyypekissäkään tai Rostockissa käynyt, mutta ne olisisin osannut sijoittaa varsin tarkasti kartalle. Wismaristakin olen kuullut, mutta sijaintia en olisi tiennyt, enkä käytännössä tosiaan tiennyt ennen tämän lukemista siitä mitään. Hienolta näyttävä paikka, jossa olisi mukava pistäytyä.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tosiaan, paljon harvemmin Wismar esiintyy kenenkään reitillä. Se oli kyllä yksi peruste sille, miksi siihen nyt tutustuimme, ja olimme kovin tyytyväisiä paikkaan. Ja minulle oli oikeastaan vasta käynnin jälkeen yllätys tuo arvokas historia.

      Tykkää

      Vastaa
  5. FinnsAway Nomad Travelers

    Wismar yllätti meidätkin positiivisesti! Käytiin tosin kaupungissa ja sen vanhassa keskustassa vain melko pikaisesti, kun se sattui matkan varrella olemaan, joten näin kattavaa kierrosta emme ehtineet tekemään kuin te – oli kiva siis lukea ja nähdä kuvia niistäkin paikoista jotka meillä jäi väliin!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Se on sen verran pieni alue, että kyllä siellä sen keskustan näkee aika pikaisellakin käynnillä, ihan hyvä sellaiseenkin. Mutta myös Ploenin saari ja Seebrücke siinä Wismarin rannalla olivat niin kivoja, että olen oikein tyytyväinen, että meillä oli aikaa edes kokonainen päivä.

      Tykkää

      Vastaa
  6. elinanmatkalaukussa

    Kylläpä tornista avautui kauniit maisemat, noista rakennuksista tykkään. Tästä paikasta en ollu aiemmin kuullut, mutta unescon kohteet kiinnostaa aina! Saksassa olisi ihan valtavasti nähtävää!

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Outo paikka etukäteen tämä Wismar oli meillekin. Mutta onneksi tutustuimme, oli kyllä hyvä paikka. Olemme kokeneet, että Saksassa on tosi paljon nähtävää ja siksi tälle syksylle teimme tällaisen kuuden viikon suunnitelman, jonka alkupuolelle tämä Wismar sijoittui. Jatkuu…

      Tykkää

      Vastaa
  7. Paluuviite: Automatka Saksassa | Aila ja Juha

Jätä kommentti