The Great Dolomites Road

Dolomiittien huippuja kiertelevä reitti on nimensä veroinen. Reitti kulkee Cortina d’Ampezzosta Bolzanoon ja sen varrella on solateitä, serpentiinejä ylös ja alas ja aivan huikeita maisemia laaksoihin ja vuorten rinteille. Ajoimme reitin lisäksi myös Valparolan alppitien saapuessamme pohjoisen suunnasta Dolomiittien maisematielle. Tässä kartta päivästämme:

Cortina d’Ampezzosta länteen reitti kulkee näiden paikkojen kautta:

 • Sorapis ja Antelao
 • Passo Falzarego (jolle tulimme Valparolan alppitien suunnasta)
 • Arabba
 • Passo Pordoi
 • Marmolada
 • Sassolungo
 • Canazei
 • Campitello di Fassa
 • Passo di Costalunga
 • Lago di Carezza
 • Val d’Ega (Eggental)
 • Bolzano

Käytimme näitä paikan nimiä usein yksitellen varmistaaksemme, että navigaattori todella ohjasi tätä maisemareittiä eikä ryhtynyt ohjaamaan meitä muualle.

Reitin varrella on niin paljon nähtävää, että sillä voisi aivan hyvin viettää pari päivää, eikä vain muutaman tunnin reittiä ajaen. Reitin varrella näkyi paljon myös erilaisia majapaikkoja, joten se olisi ihan helppoa. Koko päivämme ajomatka oli noin 190km, josta tätä alppitietä noin 100km. Ja koko päivän tähän käytimme. Tie oli usein melko kapeaa, eli vauhdilla tätä ei mennä ja vastaantulijat väistellään varovasti.

Reitin varrella on myös kaikenlaista muuta nähtävää kuin maisemia. On kyliä, kirkkoja, linnoituksia ja jokunen museokin. Esimerkiksi tämä toisen maailmansodan sotilaiden museo.

Laaksoja, kyliä ja maisemia riittää koko matkalle ja niissä on sopivia kahviloita ja ravintoloita pysähtelyyn.

Reitin varrella on myös useita paikkoja, joilta pääsee kaapelihisseillä ylös vuorille, tai patikkareittejä, joilla voi itse kiivetä rinteillä.

Reitin varrella on myös muutamia järviä. Kuivan kesän jälkeen ne näyttivät varmaan pienemmiltä kuin alkukesästä. Olihan nyt jo lokakuun loppupuoli.

Päivän upein asia olivat ehdottomasti mahtavat näkymät vuorille. Vähän väliä auto pysähtyi jollekin levikkeelle tai muuten vain tien reunalle, koska liikennettä oli tosi vähän. Ja kamera lähti rinteelle.

Toivottavasti jaksat iloita maisemistamme. Ruska, valot, kevyt usva, vuorten muodot, lumihuiput – kaikki olivat tosi vaikuttavia.

Kiitos matkaseurasta! Me jatkoimme seuraavana päivänä Stelvion alppitielle, eli lisää vaikuttavia vuorimaisemia ja serpentiinejä on tulossa.

Olet tervetullut seuraamaan myös muita matkojamme. Tässä linkki Facebook-sivullemme:

Ailajajuha

16 ajatusta artikkelista “The Great Dolomites Road

 1. Anne | Elämää Nomadina

  Huikeita maisemia ja mahtavan dramaattisia seinämiä! Tämä pitää laittaa muistiin, kun mekin ihan varmasti jossain vaiheessa päädytään vähän pidemmäksi aikaa Dolomiittien alueelle tutkimaan niin kyliä, serpentiiniteitä kuin patikkareittejäkin.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Patikkareittejä löytyy yllin kyllin ja niitä kaapelihissejä reitiltä korkeammalle, eli paljon on muutakin nähtävää kuin tämä reitti, jota autolla ajoimme yhden päivän.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kävin lukemassa tekstisi ja todellakin, meillä näyttää olleen ihan hieno tuuri varsinkin säästä johtuen. Olisihan sekin ollut ihan mahdollista, että lokakuun lopun sää olisi ollut ihan toista. Sinun tekstissäsi houkutteli Verano. Siellä emme ole koskaan käyneet. Vielä.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Sanna I Seven Seas

  Upealle näyttää kyllä! Ja etenkin näin ruskan aikaan. Jotenkin tuntuu, että monet kuvat mitä olen nähnyt tuolta on kesäaikaan otettuja.
  Yksi vuorenrinteistä toi mieleeni Yosemiten Kaliforniassa. Jylhiä ja upeita paikkoja!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Tuolla on varmaan turistisesonki kesäaikaan, kyllähän tämä lokakuun lopulla ajelu tuolla vuoristoteillä voi olla jo harvinaisempaa. Meille onneksi sattui vielä hyvä sää. Toisinkin olisi voinut käydä.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Paula - Gone with the Gastons

  Voi mitä maisemia! Olisi kyllä upea päästä ajamaan tuo vaikka kartalla näyttää kyllä melkoiselta mutkatieltä. Pysähdyspaikkojakin näyttää löytyneen kun joskus tuntuu, että vuoristossa on niin upeat maisemat mutta ei voi pysähtyä ottamaan kuvia.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Olihan se todellakin mutkia täynnä koko tie, eikä mikään leveä ajettava. Mutta ei mahdoton. Ja vaikka siellä ei kovin paljon varsinaisia näköalapaikkoja ollut, oli siellä jonkin verran sellaisia pieniä levennyskohtia, joille pystyi hetkeksi pysähtymään. Ja joka ikisessä kylässä oli kahviloita, ravintoloita ja hotelleja, jotka myös tarjosivat hyviä mahdollisuuksia pysähtymisiin.

   Tykkää

   Vastaa
 4. Paluuviite: Matkavuosi 2022 | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s