LUX HELSINKI – KIVA ILTAKÄVELY

Lux Helsinki aukesi tänään. Kannattaako karsittu Lux Helsinki nähdä? Osa teoksista on karsittu, taideteokset ovat hajallaan pitkin kaupunkia, reittiä ei ole – mitä siis on jäljellä? Kävimme katsomassa.

Aloitimme Stadionilta, missä pilvien ja valonheittimien luomat revontulet loistivat ja valot heijastuivat penkkiriveihin, kun kiersimme radan. Olimme paikan ensimmäiset kävijät, eikä kovin monta muuta näkynyt.

Stadionin ulkopuolella rätisi sähköinen torni,

Kävelimme kohti Alppipuistoa Talvipuutarhan ohi. Talvipuutarhan piti olla taiteellisesti valaistu, mutta taide siirrettiin tungoksen pelossa Suvilahteen. Kyllä tämä Talvipuutarha on oikein ihana näinkin. Olisiko se ollut vaaleanpunaiseksi valaistuna vielä hienompi?

Tämä kuva on kopioitu Lux Helsingin esittelysivuilta ja tällaisena teos ei toteudu, vaan siirrettiin Suvilahteen. Olisi kyllä kiva käydä katsomassa vaaleanpunaista maailmaa.

Jatkoimme radan alittaen Alppipuistoon ja radan alla oli muraaleja rivissä. Ei tämäkään kuulunut Lux Helsinkiin mitenkään.

Keksimme reittimme varrelta muutakin kaunista valaistua luontoa ja Linnanmäen tunnelmaa.

Alppipuistossa valo kiersi rataa ja ääni sen myötä. Täällä oli jo muitakin katsojia ja aika monta perhettä työnteli lapsiaan rattailla tai veti pulkalla perässään. Tässä radassa oli kyllä lapsillekin hauskaa katsottavaa.

Olimme sen verran laiskoja, että siirryimme autolla jäähallin vierestä keskustaan Elielin parkkiin. Aloitimme keskustakierroksen Kansalaistorin liepeiltä. Ensimmäiseksi katsottiin UPM Kymmenen seiniin heijastettua videota, joka olikin tosi näyttävä. Teos kuvaa metsää itse metsän alapuolella. Tässä kohtaa saimme ilmeisesti myös muistutuksen uhkaavasta viruksesta? Ehkä turhaan, ei täälläkään missään tungoksessa seisty.

Kansalaistorin ympäristössä näkyi paljon muutakin valaistua, vaikka sekään ei Lux Helsingin virallisella listalla ollutkaan. Finlandia-talolla on ennenkin nähty sininen valaistus.

Remontissa oleva Kiasma näytti ihan Lux Helsinkiin kuuluvalta.

Sanoma-talon julkisivussa oli värejä ja valoja.

Musiikkitalo oli komea ja valoisa.

Matti Toivasen Armour-taideteoskin oli valaistuna näyttävä puun haarniska.

Narinkkatorilta oli myös hyvät näkymät Lux Helsingin valaisemalle Eduskuntatalolle, joka vaihtoi väriään sinisestä ja vihreästä punaiseen. Ihan kuin olisi ollut politiikkaa.

Olimme ohi ajaessamme huomanneet, että Kansallismuseon puistossa oli kauniita värejä, vaikka sitäkään ei Lux Helsingin luetteloissa mainittu. Siispä kävelimme sinne

Museon puistoa vastapäätä oli myös hienosti valaistu Ostrobotnian rakennus.

Jatkoimme Mannerheimintien suuntaan Eduskuntatalon eteen.

Eduskuntatalon edestä oli myös hienot näkymät takaisin Kansalaistorille ja vastapäätä sijaitsevaan Oodiin, joka on aina kaunis. Samalla katselimme myös Mannerheimintien runsasta valaistusta.

Teimme pikku poikkeaman Narinkkatorille, jossa Kampin ostoskeskuksen julkisivu oli kokonaan valaistu.

Forumin nurkalla vilkkui Lux Helsingin valoja. Valonheittimien valot valaisivat taivasta ja näkyivät kauas.

Enemmän valoja oli kyllä Mannerheimintiellä ja Stockmannin nurkilla, kuten aina joulun aikaan. Nyt oli vielä perinteinen Stockmannin lapsia varten koristeltu jouluikkunakin esillä. Ja yllättäen ihan ilman tungosta. Ei tarvinnut odottaa vuoroa kuvien ottamiseen, kun läsnä oli vain yksi lapsi vanhempineen.

Esplanadin jouluvaloja ei pidä jättää väliin, vaikka niitäkään ei Lux Helsingin luetteloissa mainita.

Senaatintorilla Lux Helsingin aikaan on yleensä Tuomiokirkko valaistu eri värein. Nyt se oli vain juhlallisesti valkoinen. Kuten kuvasta näkyy, alkoi jo sataa vähän räntää, emmekä siksi kiivenneet Tuomiokirkon eteen katsomaan Senaatintoria, jonka ympärillä olevat rakennukset ovat myös aina tyylikkäästi valaistut. Ympäristössä näytti olevan myös vähän remonttitöitä, ehkä sekin oli jättänyt nyt Senaatintorin Lux Helsingin ulkopuolelle.

Takaisin sitten Aleksia pitkin. Enpä ole ennen nähnyt Lux Helsingin iltana Aleksanterinkatua näin tyhjänä.

Poikkikatujen valojakin sai ihailla rauhassa.

Citycenterin nurkallakin oli Lux Helsingin luetteloissa mainittu valonheittäjien luoma valaistus ja vilkkuvia valoja. Itseäni viehätti kyllä enemmän ihan vain Rautatieaseman edessä olevan kadun joulunajan runsas valaistus. Lux Helsingin yleistä rauhallisuutta kuvaa tämä Rautatientorin reunalla oleva Kansallisteatterin kuva. Ei ole kulkijoita. Tällä kohdalla on talvisin ollut luistelurata, mutta tänä vuonna ei.

Siis kannattiko tutustua Lux Helsinkiin tänä vuonna? Me teimme oikein mukavan iltakävelyn ensin Stadionin ja Alppipuiston seutuvilla ja sitten Kansalaistorin ympärillä, Mannerheimintiellä, Esplanadilla ja Aleksanterinkadulla. Päivän askeltavoitekin täyttyi. Jos ajattelee pelkästään Lux Helsingin luetteloissa olevia teoksia, niitä oli tällä reitillä melko vähän, ja esimerkiksi Forumin ja Citycenterin rakennusten valonheittimet ja vilkkuvat valot eivät kadulla olleet ollenkaan niin näyttäviä kuin olisi Lux Helsingin luetteloista voinut kuvitella. Väriään vaihtava Eduskuntatalo ja UPM:n seiniin heijastuva video olivat keskustan näyttävimmät teokset Lux Helsingin listoilta, mutta kokonaisuutena Helsingin keskustassa on runsaasti muutakin valaistusta ja paljon valon luomaa tunnelmaa. Se kannattaa kyllä nähdä, eli ilman muuta kannattaa tehdä iltakävely valojen joukossa.

Valolla voi luoda tunnelmaa monin tavoin. Tulimme kotiin ja katsoimme ulos ikkunasta. Lux Helsinki -illastamme tuli täydellinen

Täältä löytyy lisätietoa teoksista, niiden tekijöistä ja ideoista ja myös tietoa niistä teoksista, joita on sijoitettu Helsingin keskustan ulkopuolelle. Mukana myös kartat. Kyllä tämä tänäkin vuonna nähdä kannattaa.

LUX HELSINKI

Seuraavana iltana kävimme kiertelemässä keskustan ulkopuolella olevia kohteita, esimerkiksi sitä Suvilahteen siirrettyä pinkkiä maisemaa ja sen jälkeen Arabiassa, Malmilla ja Kannelmäessä. Koimme kyllä tarjonnan melko vähäiseksi, kun joka paikassa oli vain yksi teos, mutta kävimme matkamme varrella taas katsomassa myös muita valaistuiksi tietämiämme kohteita, kuten esim. Vanhankaupungin kosken ympäristöä, josta tämä kuva.

Täältä voit lukea lisää:

LUX HELSINKI HAJALLAAN

12 ajatusta artikkelista “LUX HELSINKI – KIVA ILTAKÄVELY

 1. askoleppilampi

  Kiitos Aila ja Juha! Sain kulkea mukananne tuon näyttelyn läpi ja ekstrana tuli paljon sellaista, joka päihitti varsinaisen näyttelyn. Huomionne todistavat mikä on valikoivan tarkkaavaisuuden merkitys. Kun on lähtenyt katsomaan valoja, näkee niitä kaikkialla. Olisipa aina noin eli että osaisimme löytää sen kaiken kauniin mitä ympärillämme on. Summa summarum. Olin ajatellut käydä katsomassa tuon valonäyttelyn, mutta koronan tässä vaiheessa en halua astua lähijunaan vapaaehtoisesti, kun ei ole pakko. Omalla autollakaan emme nyt lähde, kun se LUX-Helsinki näyttely tuli tuossa nähdyksi. Kiitos Aila & Juha -valonäyttelystä. Se oli hyvä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos Asko! Tuo valojen valikoituminen katseiden kohteeksi oli kyllä eilen voimakas piirre kulkemisessamme. Etsimme ”valoteoksia” vaikka katuvalojen valaisemista puista ja löysimme, kuten näköjään huomasit. Nämä teokset, jotka olivat meidän reittimme varrella, ovat kyllä nähtävissä ilman lähijunaan astumistakin, mutta se muu anti on vähän kauempana käveltäväksi. Hui harmi näin bloggaajana huomata, että en olekaan rohkaisssut sinua näkemään tätä kohdetta. Mutta tällainen tämä tänä vuonna taas on. Aika vähän muuta kuin Helsingin muutenkin olemassa olevia jouluvaloja.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Eila / Metkaamatkustelua

  Tämä juttu sattui sopivasti silmiini, sillä sain juuri tyttäreltä viestin ja kutsun lähteä huomenna kävelylle koirien kanssa katsomaan LUX Helsinki valoja. Kiitokset muutamien yksityiskohtien nostamisesta esiin.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Oikein mukavaa iltakävelyä sinullekin. Meille oli ilo rauhassa kierrellä näitä ja samalla todeta, että valojen tarjonta on paljon runsaampaa kuin mitä Lux Helsingin oma esittely näyttää.

   Liked by 1 henkilö

   Vastaa
 3. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Helsinkiin päästäkseen siihen lähijunaan (tai muuhun vastaavaan) on kuitenkin pakko hypätä, ellei tosiaan aio tulla autolla. Minultakin jää Lux Helsinki väliin, mutta ensi viikolla on tarkoitus käydä Helsingissä, niin varmasti ihastelen silloin kaupungin muuta valaistusta, joka sekin vaikuttaa tosiaan todella kivalta!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Tuohon Askon kommenttiin vastasin noin, kun tiesin hänen matkustavan ei-lähijunalla Lahdesta. Ensi viikolla voi olla jo muutenkin vähemmän valoja, en ole ihan varma mihin asti nuo jouluvalaistukset esimerkiksi Stockmannin kulmilla tai Esplanadilla säilyvät. Pitääpä tarkistaa.

   Tykkää

   Vastaa
 4. Paluuviite: Lux Helsinki hajallaan | Aila ja Juha

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Me olemme olleet Pariisissa myöhään keväällä ja kesällä, enkä muista silloin nähneeni värejä. Oletko sinä nähnyt ne kesäaikaan?

   Tykkää

   Vastaa
 5. Tanja for Takeoff

  Onpa tuo laajentunut siitä kun me olemme Lux Helsingin viimeksi nähneet! Helsingissä asuessamme kävimme katsomassa Ruttopuistossa, eikä tuo muistaakseni silloin ollut vielä kovin laajalle levinnyt. Kaikki valotapahtumat ovat kyllä enemmän kuin tervetulleita vuoden pimeimpään aikaan.

  Tykkää

  Vastaa
 6. FinnsAway Nomad Travelers

  Luminen Helsinki näyttää kuvissa varsin kauniilta niin Luxiin liittyvillä valoilla kuin muutenkin. Kiva kuvaus valoisasta kävelykierroksesta, ja hienoja yksityiskohtia ja valon leikkiä voi todellakin nähdä milloin vain, kun vain osaa katsoa!

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Tänään on sitten Lux Helsinki purettu, samoin Helsingin jouluvaloistakin ainakin suuri osa. Purkamista on. Juuri hetki sitten tulimme kotiin kirkolta, josta purimme sinne rakentamamme espanjalaisen seimen. Pitää tosiaankin ryhtyä etsimään valoa ja kauneutta nyt muualta. Kadehdin teitä, jotka olette Espanjan lämmössä.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s