Saksin Sveitsi

Ensimmäinen käyntikohteemme oli Bastei, Saksin Sveitsin tunnetuin ja suosituin kohde. Oli upea! Mutta alueella on paljon muutakin nähtävää. Kansallispuisto on täynnä vaellusreittejä ja maisemia, näistä vierailimme Lichtenhainen vesiputouksella ja Kuhstallin näköalapaikalla. Alueella on myös viihtyisiä ja kauniita pienempiä kyliä ja kaupunkeja. Näistä kävimme Hohnsteinissa, Sebnitzissä, Pirnassa, Königsteinissa ja Bad Schandaussa. Majapaikkamme oli AirBnb:n kautta löytynyt huoneisto Ulbersdorfissa. Huoneisto oli upea ja isäntäväki ylitti kaikki odotukset. Ei niin keskeinen sijainti tarjosi mukavasti näkökulmia koko alueeseen, kun ajelimme sieltä milloin mihinkin suuntaan. Kaikkein ihanin aktiviteettimme oli pyöräily Elben rannoilla. Oli hyvät pyörätiet ja upeat maisemat koko ajan.

Ulbersdorf

Ulbersdorf on pieni kaunis kylä. Valitsimme sen majapaikaksemme, vaikka se ei mitenkään keskeisellä paikalla ole muita kohteita ajatellen, mutta sieltä voi mukavasti lähteä eri suuntiin ja itse majapaikkana se oli meille aivan täydellinen. Tilava ja rauhallinen huoneisto, oma kätevä parkkipaikka ja yliystävälliset ja huolehtivat majoittajat. AirBnb huoneisto löytyy täältä: Wohnen in Grünen.

Iltakävely kylässä oli mukava sekin.

Sebnitz

Sebnitz oli majapaikkaamme lähin pieni kaupunki. Majoittajamme sanoivat, että tämä noin 10 kilometrin päässä ollut paikka oli myös lähin ruokakauppa. Niin olikin, sieltä löytyvät Kik, Lidl ja Spar ja niiden lisäksi tori, kahviloita, muutama ravintola, ja vähän isompia rakennuksia. Teimme kävelyn sielläkin ja viimeisenä päivänämme isäntäväkemme saattoi ystävällisesti Juhan sinne heidän itse varaamaansa hammaslääkäriin, kun Juhalta oli lohjennut paikka hampaasta. Tällaisia näkymiä:

Lichtenhainen vesiputous ja Kuhstallin näköalapaikka

Lichtenhainen vesiputous löytyy Bad Spandaun ja Sebnitzin välisen tien varrelta ja sinne pääsee myös raitiovaunulla Bad Spandausta.

Näin syksyllä putous oli vähän niukempi kuin mainoskuvissa, mutta ihan kiva.

Vieressä palveli turisteja parikin ravintolaa ja majapaikka.

Paikasta pääsi myös erilaisille vaellusreiteille.

Me tiesimme jo tullessamme, että olisimme menossa Kuhstallin näköalapaikalle. Kello oli jo melko paljon ja tiesimme saman tien, että pitäisi lähteä astelemaan ylöspäin normaalia reippaammin, että ehtisimme alaskin ennen pimeää. Siispä vauhdilla ylämäkeen.

Kuhstallin näköalapaikka

Noin puolivälissä mäkeä oli monissa muissakin paikoissa nähtävillä olevia kivikasoja. Emme ehtineet itse tällaista rakentaa.

Lopulta olimme vähän hengästyneinä jälleen ainutlaatuisten kallioiden juurella. Kuvista näkee hyvin, miten fantastisen järjestelmällisesti taaskin onnistuimme retkeilemään turvallisesti omassa kuplassamme ilman kontakteja muihin turisteihin. Kuvat eivät valehtele yhtään.

Kallioille olisi voinut kiivetä myös niiden päälle, mutta eivät nämä portaat ja kallionkolot oikein houkutelleet. Kiivetköön nuoremmat.

Hienoja näkymiä oli täältäkin. Auringonlaskua pääsimme ihailemaan.

Kuhstall oli kyllä paikka, jota suosittelemme täällä retkeileville. Tätä suosittelivat meille majoittajammekin.

Pyöräilyä Elben rannoilla

Bastein ja Kuhstallin lisäksi meidän retkeilymme kohokohtia olivat pyöräilyt Elben rannoilla, jossa on hyvät pyörätiet ja mukavat näkymät hiekkakivistä hioutuneille kallioille, joilla olimme jo kiipeilleet. Parkkeerasimme auton rannan kaupunkeihin, ensin Bad Schandauhun ja sitten seuraavana päivänä Pirnaan, nostimme pyörät pois auton perästä ja sitten nautimme vain tasaisesta jokirannan pyörätiestä. Olisi seudulla toki voinut pyöräillä muuallakin, mutta ei oikein ole meidän juttu pyöräillä jyrkkiä mäkiä ja serpentiinejä. Pyöräilkööt nuoremmat.

Paikoin Elben yli meni myös lauttoja, joilla voi siirtyä toiselle puolelle.

Oli todellakin elämys katsoa alhaalta päin samoja kallioita ja Bastein siltaa, jolla olimme jo käyneet. Kirjoitimme Bastein näköalapaikasta oman tekstin, se on koko Saksin Sveitsin tärkein kohde. Linkki tekstin lopussa.

Näiden meidän käymiemme paikkojen lisäksi alueella on heinoja vaellusreittejä. Näistä erityisesti Malerweg on suosittu. Jos kiinnostuit siitä, esimerkiksi täältä löytyy perusteellista lisäinfoa: Malerweg Sächsische Schweiz.

Hohstein

Hohstein on mutkaisen ja mäkisen serpentiinitien mutkaisimmassa kohdassa. Teimme sielläkin parin tunnin kävelyretken vaikuttavissa maisemissa. Erityisesti linnan pihalta oli mahtavat näkymät.

Kirkkokin oli auki, joten poikkesimme tietysti sisälle.

Kannatti pysähtyä. Ja ellei meillä taaskin olisi ollut omia eväitä, olisimme viihtyneet hetken linnan terassilla näköaloja ihaillen.

Pirna

Pirna on ilmeisesti Saksin Sveitsin paikkakunnista yksi tunnetuimpia ja niitä, joilla on paras tarjonta majapaikoista, jos haluaa hotelliin. Me teimme sielläkin pienen kierroksen pyöräiltyämme ensin Elben rantaa sieltä Königstedtiin ja takaisin.

Pirna oli kaunis ja monipuolinen.

Ja tuomiokirkko täälläkin oli fantastinen näky.

Saksin Sveitsi oli ollut haaveissamme jo pitkään ja olisi siellä ollut vielä enemmän nähtävää kuin mitä kolmessa päivässä ehdimme edes nähdä. Ehkä pitää mennä uudelleen? Ja suosittelen tätä kohdetta erityisesti sinulle, joka olet innostunut vaeltamaan metsissä ja rinteillä. Se puoli jäi meiltä turhan vähälle. Laitan tähän vielä kartan, josta näkyvät ne paikat, jotka tekstissä mainitaan. Ja kartassa punaisella merkitty Elben ranta on se, jota pyöräilimme parina päivänä.

Bastei, sen kalliot ja komea silta ovat Saksin Sveitsin suosituin kohde. Kirjoitin siitä oman tekstin, löytyy täältä:

BASTEI

https://ailajajuha.com/2021/10/31/bastei/

2 ajatusta artikkelista “Saksin Sveitsi

  1. Paluuviite: Bastei | Aila ja Juha

  2. Paluuviite: Berchtesgaden – Hitlerin Kotkanpesä | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s