Magdeburg

Magdeburgissa on perinteisten nähtävyyksien lisäksi pari sellaista erikoista paikkaa, joita oli aivan pakko pysähtyä katsomaan, eikä vain ajaa ohi, kun olimme matkalla Cellestä Leipzigiin. Hundertwasser-kortteli ja Elbauen-puiston Jahrtausendturm ovat paikkoja, joita ei mistä tahansa löydy. Olivat todella ainutlaatuiset kokemukset.

Elbauen-puiston Jahrtausendturm

Etsimme siis parkkipaikan Elbauen-puiston vierestä ja lunastimme pääsyliput sinne. Pyörillä oli helppo pyöräillä Jahrtausendturmin viereen. Jo tornin muoto houkutteli lähemmäs ja kiipeämään kierretasoa pitkin ylös. Tapojemme mukaan toinen kiipesi, toinen jäi tornin juurelle vahtimaan pyöriä.

Kiipeäminen tätä väylää pitkin oli tosi helppoa ja näköalat palkitsivat sitä enemmän, mitä ylemmäs nousi. Torni on 60 metriä korkea.

Torni rakennettiin Liittovaltion puutarhanäyttelyn yhteydessä vuonna 1999. Se suunniteltiin alun perin vain puutarhaesityksen ajaksi, mutta ilmeisesti suosion takia se päätettiin säilyttää. Näinhän aikanaan syntyi myös Eiffel-torni, joka on maailman tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Tornin sisälläkin on tärkeää ja hienoa nähtävää, eli tieteen kehitystä käsittelevä näyttely. Kurkistin sisällekin, mutta en perehtynyt siihen ajanpuutteen takia enempää. Olisi kyllä selvästi ollut antoisaa tutustua tähänkin puoleen tornia eikä ottaa sitä pelkästään näköalatornina.

Lisääkin hauskaa jännitystä olisi voinut tähän torniin liittää. Ylhäältä on tarjolla myös vaijeriliukumahdollisuus. En tiennyt tätä etukäteen. Olisi pitänyt olla ainakin kypärä mukana itsellä.

Pyörät olivat vahtijan vieressä valmiina poljettaviksi seuraavan nähtävyyden luokse.

Elben rantojen pyöräreitti

Elbe-joen yli ja sen vieressä kulkevaa pyörätietä kohti keskustaa. Olisi todella ollut ilo pyöräillä pitempäänkin, mutta moottoritiellä oli ollut pari tosi ikävää ruuhkaa ja olimme jo vähän myöhässä siitä, että olimme luvanneet olla majapaikassamme Leipzigissa tiettyyn aikaan.

Hundertwasserhaus

Se seuraava nähtävyyskin eli Hundertwasserhaus oli aivan huikean hämmästyttävä näky. Olimme aikaisemmin nähneet Hundertwasserhausin Wienissä ja tämä oli kyllä aivan yhtä hämmästyttävä. Kokonainen mielikuvituksellisesti rakennettu ja maalattu kortteli.

Magdeburgin Tuomiokirkko

Sitten halusimme nähdä vielä tämän korttelin vieressä torin toisella puolella olevan Domkirchen. Upea paikka tämäkin. Juha meni tällä kertaa yksin sisään ja minä jäin pyörien kanssa ulkopuolelle.

En tietenkään malttanut seistä pyörien vieressä, vaikka näköyhteyttä en tietenkään hukannut. Kirkko oli ulkoa päinkin valtavan hieno.

Lyhyehkö pysähdyksemme Magdeburgissa loi toiveen joskus pysähtyä siellä uudelleen. On siellä muutakin, ja varsinkin Elben rannoilla pyöräily oli tosi kivaa. Sitä voisi tehdä pitemmästikin.

Seuraavana päivänä pyöräilimme Leipzigissa. 50 kilometrin pyöräilypäivänä ehti nähdä paljon ja nauttia siitä vielä enemmän. Juttu löytyy täältä: Leipzig pyöräillen:

https://ailajajuha.com/2021/11/09/leipzig-pyoraillen/

4 ajatusta artikkelista “Magdeburg

 1. Paluuviite: Leipzig pyöräillen | Aila ja Juha

 2. Unknown or Deleted User

  Kiitos taas hienoista kuvista ja niiden selityksistä. Olen tainnut jäädä AilajajaJuha -tarinoiden koukkuun.
  Kun itse kävimme vuosituhannen vaihteessa Magdeburgissa, oli siellä vielä silloin aistittavissa Itä-Saksan ilmapiiriä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
 3. Aila ja Juha Kirjoittaja

  Kiitos kommentistasi! Me luulimme, että Itä-Saksan ilmapiiri ei näkyisi enää missään, mutta juttelimme Leipzigissa majoittajaperheemme kanssa ja he sanoivat, että erityisesti politiikassa ja suhtautumisessa viranomaisiin näkyy, eniten sellaisena epäluuloisena asenteena. Tällä hetkellä näkyy esim. rokotevastaisuutena tai epäilynä, koska viranomaisten tiedotukseen ei luoteta ihan samalla lailla.

  Tykkää

  Vastaa
 4. Paluuviite: Celle pyöräillen | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s