Monipuolinen Meilahti

Meilahti tuo useimmille mieleen sairaalan, joka onkin varmaan näkyvimpiä asioita alueella, mutta se on kovin paljon muutakin. Meilahden historia on alkanut Meilahden tilasta, josta on maininta jo vuodelta 1476. Meilahden huvila-alueen historia alkaa 1880-luvulta, jolloin Helsingin kaupunki osti Meilahden tilan ja kaavoitti sen etelärannalle alkuun seitsemän palstaa kaupunkilaisten kesähuviloiden rakentamiseen. 1900-luvun alussa huviloita oli jo 34. Ensimmäisiä rakennuksia olivat Villa Toivola ja nykyisin pääministerin asuntona toimiva Kesäranta. Tämä osa Meilahtea on ihana kierros, joka sisältää vanhoja puutaloja, luontoa, rantoja ja maisemia.

Meilahden pohjoisosa on kerrostaloaluetta, jonka asuintaloista suurin osa on rakennettu 1900-luvun puolivälin tienoilla. En tiedä miksi, mutta alueen kadunnimet ovat puiden nimiä: Kuusitie, Mäntytie, Pihlajatie, Jalavatie. Siellä sijaitsee myös Meilahden kirkko ja katolinen Pyhän Marian kirkko. Meilahden kirkon tornista voi katsella koko aluetta. Se on yleensä yleisölle auki kerran vuodessa, Meilahti-päivänä.

Näkymä Meilahden kirkon tornista.

Uusin osa Meilahtea on rakennettu vasta 1990-luvulla, eli Pikku Huopalahti, joka levittäytyy kapean Huopalahden vesialueen rannoille.

Sairaala-aluekin uusiutuu. Sille rakennetaan lisää rakennuksia ja esimerkiksi vanhan Lastenlinnan tilalle noussut Uusi Lastensairaala on hauskan värikäs ollakseen sairaala.

Meilahti tarjoaa siis kaikenlaista nähtävää. Luontoakin Pikku Huopalahden rannoilla ja Humallahden kallioilla, mutta kiehtovin ja yllättävin on kuitenkin Meilahden huvila-alue eli Vähä Meilahti.

Meilahden kartano

Meilahden kartano on nimeltään huvila Bredablick, joka on kartanon puinen päärakennus. Se on 1700-luvulta peräisin. Sen viereen rakennettiin vasemmalla näkyvä kivinen tanssisalirakennus 1850-luvulla. Viimemainitun julkisivussa on klassinen joonialaisten pylväiden aihe.

Meilahden kartano

Kartano näyttää rapistuneelta. Ikkunoiden alla kasvavat perennat ovat nokkosia. Nurmikko oli kyllä ajettu, mutta muuten hoitamattomuus on päällimmäinen vaikutelma. Kartanolle on etsitty uutta omistajaa ja käyttäjää, mutta sopivaa ei ole löytynyt. Alueelle haettiin kaupunkilaisille julkista ja avointa toimintaa, joka kunnioittaisi alueen maisemallisia ja historiallisia arvoja.

Meilahden kartano

Kartanon vieressä on myös matala valkoinen 70-luvulla rakennettu rakennus, joka oli Helsingin kaupungin omistama taidemuseo. Se suljettiin kosteusvaurioiden takia 2012, eikä sille ole löydetty uutta käyttöä.

Kartanon takana rannassa on säilynyt vähän taidetta. Tämä Bernard Kirschenbaumin teos Helsinki Arch.

Helsinki Arch

Tamminiemi on Meilahden tunnetuin rakennus. Vuonna 1904 valmistuneessa rakennuksessa on vuodesta 1940 asunut Suomen presidenttejä. Kekkoselle paikka oli todella mieleinen ja hän asuikin siellä 26 vuotta. Tamminiemi on nykyisin Kekkosen museona. Museokortti käy, kävimme siellä ottamassa omamme käyttöön muutama viikko sitten. Suosittelemme! Tässä tekstissä on sekä Tamminiemen historiaa että sisätiloja.

https://ailajajuha.com/2020/08/01/otimme-museokortit-kayttoon-tamminiemessa/

Tamminiemen opastettu kierros oli myös tosi hyvä, se kuului lipun hintaan. Iltakävelyllämme bongasimme pihalta 34 vuotta sitten kuolleen Kekkosen näköisen miehen, joka odotteli jotain opastettua ryhmää, mutta meidän päiväsaikaiseen opaskierrokseemme ei Kekkosen tapaamista kuulunut. Olisipa ollut mielenkiintoista tavata tämä Jorma Uotista muistuttava Kekkonen.

Tamminiemi, opastus

Yksi alueen kiehtovimmista rakennuksista on Villa Nybacka. Kiehtovaksi sen tekee jo kaunis rakennus sinänsä, mutta erityisesti sen historia. Rakennus on nimittäin siirretty paikalleen presidenteille rakennetun Mäntyniemen tieltä. Nyt siinä asuu kolme perhettä. Piha on yksityisaluetta, mutta ollessamme mukana Good Guide Helsingin opastetulla kävelyretkellä, pääsimme pihallekin ja kuuntelemaan sen asukkaan Jouko Törmän esitystä Meilahden huvila-alueen historiasta.

Kauniita pihoja ja taloja porttien takana on paljon. Asuinympäristönäkin tämä kiehtoisi, mutta taitaa olla saavuttamattomissa. Löysin viimevuotisen myynti-ilmoituksen tästä vähän yli 60 neliömetrin talosta ja hintapyyntö oli noin 950 000€. Aika paljon talosta vuokratontilla.

Meilahden huvila-alueen kaavoitus on viime aikoina ollut esillä vähän ristiriitaisissa yhteyksissä. Helsingin kaupunki ei salli täydennysrakentamista muuten kuin poikkeusluvalla. Asukkaat taas protestoivat sitä ja poikkeuslupien myöntämistä on erinäisissä yhteyksissä pidetty epäoikeudenmukaisena.

Yleisökin on päässyt tähän asti nauttimaan huvila-alueen idyllistä Kaurilan saunassa, joka on ollut auki yleisölle. Joulukuussa 2020 luin kuitenkin Hesarista artikkelin, jossa kerrotaan sen lopullisesta sulkemisesta https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000007653830.html.

Heikinniementieltä voi kurkistella puiden, pensaiden ja aitojen takaa ja nähdä hyvin erilaisia puurakennuksia pitsikoristeineen ja koristeellisine ikkunoineen.

Yksi komeimpia on Villa Ljunganmo. Se on rakennettu vuosina 1900-1901 ja sen on suunnitellut arkkitehti John Settergren. Vuosina 1972-2016 huvilan alakerrassa toimi vanhusten virkistyskeskus. Yläkerta oli asuinkäytössä. Huvila myytiin yksityiskäyttöön 2017.

Villa Ljunganmo

Vuosina 1893 ja 1903 rakennettu Villa Furunäs on toiminut vuosikymmenien ajan taiteilijakotina. Asukkaana on ollut esim. säveltäjä Yrjö Kilpinen. Nyt se on myyty yksityiseen asuinkäyttöön.

Villa Furunäs

Vastapäätä sitä voi rannalta ihailla Mäntyniemen rantasaunaa.

Ja sen yläpuolella kohoavat Meilahden urheilupuiston rantakalliot, joille ei kuitenkaan ole varsinaisesti kiipeämismahdollisuutta tästä suunnasta. Toiselta puolelta, eli Meilahden urheilupuiston puolelta on polkuja. Näköalojen takia kiva nautiskelukohde tämäkin.

Meilahden urheilupuiston kalliot

Rantatie jatkuu Maila Talvion puistoon, jossa hänen puretun kotitalonsa raunioille on pystytetty Laila Pullisen veistos Itämeren tytär. Puistossa sen ympärillä nurmikolla oli alunperin myös ympäristötaideteos, mutta siitä on jäljellä lähinnä vähän aaltoileva nurmikko harjanteineen.

Itämeren tytär

Muutama askel vielä eteenpäin ja sitten tullaankin jo jännittävälle alueelle. Mäntyniemen porttien edessä on parasta hymyillä lukuisille kameroille.

Arjesta ja ihmisten keskellä elämisestä kertoo kuitenkin aidan vieressä vanhassa puutalossa toimiva päiväkoti Villa Tallbo, joka jo jossain vaiheessa päätettiin sulkea, mutta ainakin huhtikuussa 2023 näin pihalla leikkivän lapsiryhmän ja päiväkodin nimi oli joka paikassa esillä.

Villa Tallbo

Meilahden huvila-alue on kyllä nähnyt muutakin kuin idyllistä rauhaa. Tämän Villa Toivolan historia on värikäs. Siinä on asunut aikanaan Bobrikov. Toinen sen asukas ja pitkäaikainen omistaja oli Maria Åkerblom, uskonnollisen liikkeen perustaja, myöhemmin parkettiliikkeen omistaja, joka värikkäässä elämässään ehti rikolliseksi, vankilaan ja vankikarkuriksi, jota täällä piiloteltiin. Maria Åkerblomista on tehty elokuvakin. Yksi hänen ympäristöäkin pelottaneesta aktiviteetistaan oli hankkia huvilaan imetettäväksi kaksi leijonanpoikasta, jotka aika ajoin jopa karkailivat. Huh!

Villa Toivola

Hengeltään hyvin toisenlaista historiaa on Ronald Mc Donald -talolla, joka on rakennettu tänne lastensairaalan lapsipotilaitten vanhempia varten, että he voisivat olla lähellä lapsiaan. Nämäkin talot on siirretty tänne Hämeestä ja Pohjanmaalta.

Ronald Mc Donald talo

Mäki ylös sairaalan suuntaan ja ollaan Humallahden kallioilla ja pronssikautisen haudan vieressä.

Ja mäki alas pikkupolkua, niin ollaan kurkistelemassa Kesärannan porttien takana. Tämä on vanhimpia Vähä Meilahden huviloita ja saneerattu sisätiloiltaan nykyaikaiseksi 2000-luvulla.

Tästä eteenpäin pyöräilimme parinakin päivänä. Töölö ja Seurasaarenselän ranta kaikkine mielenkiintoisine mutkineen vei meidän perusteellisuudellamme aikaa, mutta oli kyllä tosi antoisa yksityiskohtainen tutustuminen tähän rantamaisemaan niemineen, saarineen ja näkymineen. Voit lukea jatkon täältä:

Töölön rantoja pyöräillen

Edellisellä iltakävelyllämme kiersimme vähän eri reittejä Meilahdessa. Kirjoitimme jutun siitäkin:

Iltakävelyllä Meilahden huvila-alueella

Ja yksi Meilahden parhaita virkistyskohteita on Meilahden Arboretum, jossa eri kasvit ja puut kukkivat pitkin kesää.

Meilahden Arboretum

Meidän retkiämme ja uusia juttuja voit seurata Facebookissa täällä:

Ailajajuha

Tuskinpa tämä on viimeinen kävelymme tai pyöräretkemme näissä maisemissa. Tästä viimeisimmästä iltakävelystämme kiitämme Good Guide Helsingin oppaita. Löydät heidän seuraavat kävelyretkensä Facebookista tuosta linkistä. Hyvää on tarjolla!

6 ajatusta artikkelista “Monipuolinen Meilahti

 1. Paluuviite: Iltakävely Meilahden huvila-alueella | Aila ja Juha

 2. Teija / Lähdetään Taas

  Tuo Kaurilan sauna on muuten ihana! Kävimme kerran siellä joskus vuosia sitten. Täytyisikin taas joku kerta käydä jossain yleisessä saunassa. Aikoinaan kävimme paljonkin ystävien kanssa, mutta on sittemmin jäänyt. Pitäisikin ottaa perinne uudelleen käyttöön.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Sauna siellä on minulta kokonaan kokematta. En kyllä saunoja ole muutenkaan, en edes kotona. Mutta tuo vaikutti niin ihanalta ympäristöltä, että jos saunomisesta tykkää, niin sitä se varmaan on. Luin paikasta arvosteluja, joissa sitä kehuttiin. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s