Schwetzingenin linna ja puisto

Schwetzingenin linnan puisto oli ihan uskomattoman kaunis ja hienosti hoidettu ja suunniteltu. Suihkulähteitä, puita, kukkia, muotoon leikattuja pensasaitoja, valkoisia patsaita, lampia, kirsikkapuisto ja aivan yllätyksenä vielä arkkitehtuuriltaan hieno moskeija keskellä saksalaisen linnan puistoa – olipa elämys.

Saavuimme Schwetzingeniin kahden maissa iltapäivällä kierreltyämme aamupäivän Bruchsalin valtavan hienossa linnassa parikymmentä kilometriä etelämpänä. AirBnb Marian huoneisto Tilsiter Weg 4 oli helppo. Joustava ajoitus, avain pihan parkkipaikan kotelossa koodilla ja kaikki hyvin ison kerrostalon alimmassa kerroksessa.

Lähdimme kävelemään parin kilometrin päähän Schwetzingenin linnaan. Kävelymatkakin oli nautintoa, kaunista ja siistiä katua, kukkivia pihoja.

Hetkeä ennen linnaa poikkesimme turisti-infoon ja näimme naapurissa olevan kirkon.

Sitten olimmekin jo linnan portilla ja etupihalla.

Linnan portista astuttiin sitten tyrmistyttävän hienolle pihalle.

Ensimmäiset suihkulähteet näkyivät keskellä istutuksia ja nurmikoita.

Kukkivia puita ja pensaita.

Näyttävästi leikattuja pensasaitoja, melko korkeitakin.

Vähän muun puutarhan sivussa oli alue nimeltään Kirsikkapuisto. Sen keskellä näkyi moskeija.

Emme lähteneet kävelemään Kirsikkapuiston nurmikkoa pitkin, vaikka sielläkin väkeä näkyi, vaan jatkoimme kävelypolkua.

Kirsikkapuiston kukkivien puiden keskellä näkyi sitten Moskeijan torneja, käytäviä ja seiniä.

Moskeija on yksi Schwetzingenin palatsin puutarhan kiehtovimmista rakennuksista. Sen rakentamisen 1700-luvun lopulla mahdollistanut ruhtinas Carl Theodor kuvaili itseään kosmopoliittisena, suvaitsevaisena hallitsijana. Se on ainutlaatuinen osoitus tuolloin vallinneesta kiinnostuksesta arabimaailmaa kohtaan. Koska rakennusta ei kuitenkaan rakennettu uskonnon harjoittamiseen, se siis symboloi ensisijaisesti suvaitsevaisuutta. Viittaukset eri uskontoihin on tarkoitettu rohkaisemaan vierailijoita mietiskelyyn.

Aika mielenkiintoinen näkökulma. Näimme kyllä alueella melko runsaasti myös muslimien tapaan pukeutuneita vierailijoita.

Länsimaisen ja itämaisen arkkitehtuurikielen yhdistelmä on kiehtova barokkikupolien, ikkunoiden, pyöristettyjen holvikäytävien, minareettien, paviljonkien ja puolikuiden kokoelma. Viittaukset eri uskontoihin on tarkoitettu rohkaisemaan vierailijoita uskontojen väliseen ja niitä yhdistävään meditointiin.

Sisälle moskeijaan pääsi vapaasti, eikä siellä ollut kanssamme ketään muita. Moskeijan sisätilat jakaantuvat pylväiden avulla värikkäiksi syvennyksiksi. Arabiaksi ja saksaksi kirjoitetut kirjoitukset viittaavat hyveisiin, kuten viisauteen, työllisyyteen ja harkintaan. Näkymä kupolin huipulle on vaikuttava.

Toisella puolella moskeijaa on ihastuttavasti valokuvaajia palveleva lampi.

Moskeijan jälkeen riitti puistoa myös selvään luonnossa kävelyyn. Alueella oli toisenkinlainen kappeli, jonka merkitystä emme löytäneet.

Senkin edestä näkyi vielä moskeija.

Puiston kierros isomman lammen ympäri oli nautintoa. Linnut lauloivat, joutsenet ja hanhet lentelivät ja ruokailivat lammella, maisemat olivat kauniit ja siltoja ja muitakin rakennelmia oli nähtävissä.

Puistossa oli vähän väliä myös erilaisia vaaleita patsaita.

Tällä kertaa meiltä meni jotenkin ohi itse linnassa vierailu. Sielläkin olisi nähtävää ollut, vaikka ei ilmeisesti ihan yhtä näyttävää kuin aamupäivällä vierailemassamme Bruchsalin huikeassa linnassa. Emme ihan ymmärrä, miksi emme osanneet mennä sisälle, koska linnan piti olla auki viiteen asti, puutarhan kahdeksaan. Ehkäpä puisto vain valloitti heti.

Tämän yhden sisäkuvan otin ulkoa ikkunan läpi. Linnassa on iso sali, jossa järjestetään tapahtumiakin.

Auringonlasku teki puistosta entistäkin näyttävämmän.

Sitten vain paluukävely takaisin. Pari kilometriä ilta-auringossa. Tulimme eri katua ja sillä oli paljon myös paikallisia kauppoja. Monenlaista sisustukseen, matkamuistoihin ja vaatteisiin liittyvää olisi löytynyt. Meille kuitenkin parasta antia taaskin olivat vihreät näkymät. Ja näimme muutakin pientä hauskaa. Parsaa myytiin ja pyöräiltiin.

Seuraavaksi sitten vähän pidempi pätkä kohti kotia. Ei kuitenkaan vielä, seuraavaksi kaksi yötä Bonnissa oikein kivassa majapaikassa ja Bruhlissä kaksi uutta hienoa linnaa.

Tervetuloa seuraamaan meitä Facebookissa! Ailajajuha.

9 ajatusta artikkelista “Schwetzingenin linna ja puisto

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tästäkään ei oikein tule perinteinen linna mieleen, vaan pikemminkin todella upea kartano. Mutta huh huh, miten hieno tuo piha onkaan, todella hienosti tehty. Valtavasti myös hienoja yksityiskohtia. Todella hieno myös tuo moskeija, niin sisältä kuin ulkoa. Enpä ihmettele, jos sisätiloihin tutustuminen unohtuu tuota pihapiiriä ihaillessa.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Oli kyllä niin hieno piha, että ei kamalasti harmita, vaikka emme sisällä käyneetkään. Kävin nimittäin katsomassa sisäkuvia paikan omalta turistisivulta. Hienoa kyllä, mutta ei kovin paljon.

      Tykkää

      Vastaa
  2. Katriina

    Ilahduin, että löysitte asuiseuduiltani Kurpfalzista Schwtzingenin. Haluttaa kertoa hiukan lisää.Harva suomalainen nimittäin löytää Schwetzingenin turistimatkallaan. Hauskaa, että löysitte sinne. Suomen kieli ei tunne erotusta linnan ja linnan välillä. Burg on keskiainainen puolustuslinna, Schloß nuorempi ja asumuslinna.

    Kurpfalz oli vanhastaan merkittävä Wiittelsbachin suvun vaalisuhtinaskunta. Heidelbergin linna (Scloß) oli sen ensimmäinen residenssi. Kun se jäi pieneksi, niin vaaliruhtinas rakennutti Mannheimiin uuden ja suuremman linnan kuin Ranskan Versailles. Pituutta sillä on 440 metriä. Silloin siellä asui myös koko hallitus virkamiehineen. Vaaliruhtinaan oli pakko muuttaa sukunsa päämiehenä Müncheniin 250 vuotta sitten, kun Müncheni viimeinen Wittelsbach kuoli ilman perijää, mutta hän oli siellä onneton, eivätkä ankarat katoliset pitäneet protestanttisesta ruhtinaastaan. Kurpfalzilaiset puolestaan surevat Carl Theodoriaan vieläkin. Kurpfalz näivettyi.

    Nykyisin Mannheimin linnassa on yliopisto. Schwetzingenin linna (Schloß) oli vaaliruhtinaitten ”kesämökki” ja puutarha kesänviettopaikka 15 kilometrin päässä Mannheimista. Puutarhassa on vanhempi barokkityylinen puutarha etuosassa ja englantilainen maisematyylinen takaosa. Parhaillaan Schwetingenissä on Lounais-Saksan radion järjestämät musiikkijuhlat, klassista musiikkia. Suomen yleisradio on aikaisemmin lähettäynt äänitteitä niistä. En tiedä lähettääkö enää.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos, olipa kiva saada tuollaista tarkentavaa tietoa näistä linnoista. On vähän vaikea löytää suomeksi mitään noin erityistä, rakennuttajien nimet ja vuosilukuja löytyy kyllä aina turisti-infoista, mutta linna kuin linna, joskus käytetään nimeä palatsi. Mannheimin linnassa kävimme viime syksynä, sekin on tosi hieno. Nyt sitten ajoimme ohi viime syksyä muistellen. Nämä Saksan linnat ovat olleet ihania kokea, nyt olemme käyneet jo 30 niistä. Ja vielä näyttää koko ajan tulevan lisää sellaisia, joissa pitäisi käydä. Seuraavaksi kävimme Bruhlissä, siitä kirjoittelen juuri tekstiä.

      Tykkää

      Vastaa
  3. Paluuviite: Espanjan auringosta kotiin 17 päivässä | Aila ja Juha

    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tuo oli tosiaankin yllätys ja varmaan varsin poikkeavaa. Infotiedoissa sanottiin, että se on ollut rakennusajan hallitsijan valinta suvaitsevaisuuden osoitukseksi. Ja nytkin sanottiin, että se tarjoaa ympäristön meditointiin ja uskontojen välisten asioiden pohdintaan. Mielenkiintoinen näkökulma.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Puisto oli kyllä ihana elämys senkin takia, että oli hyvä sää ja ulkoilu oli nautinto sen lisäksi, että puisto tarjosi niin ihania näkymiä ja yllätyksellisiäkin yksityiskohtia.

      Tykkää

      Vastaa

Jätä kommentti