Bruchsal

Saksan linnoista olemme suorittaneet jo 26, nyt matkalle sattui neljä houkuttelevaa lisää. Näistä Bruchsalin linna on linna Bruchsalin kaupungissa Baden Württenbergissä, Saksassa. Barokin tyylisuuntaa edustava linna rakennettiin Speyerin ruhtinaspiispojen asuinpaikaksi 1720-luvulla. Luimme etukäteen upeista portaikoista, kattofreskoista, seinävaatteista ja mekaanisen musiikin museosta ja kun katsoimme vielä turisti-infojen kuvia, ei paikkaa voinut jättää väliin.

Jo linnan pihalle saavuttaessa vaikutelma oli upea. Värikäs linna, paljon kaikkea koristeellista seinissä, oviaukoissa ja ikkunoissa, myös pieniä veikeitäkin yksityiskohtia. Palatsi on kolmisiipinen.

Jo sisäänkäynti pylväineen ja koristeellisine kattoineen oli valtavan hieno.

Linnan historiassa on ollut myös huonompia vastoinkäymisiä. Linna rakennettiin ruhtinaspiispojen asumiseen ja silloinen ruhtinaspiispa Hugo Damian von Schönborn vaikutti itse runsaasti suunnittelutyöhön. Schönbornin kuoltua valta siirtyi hänen seuraajalleen Franz Christoph von Huttenille. Von Huttenin aikana linnan sisätilat saivat osittain rokokoo-ilmeen. Von Huttenin kuoltua linna menetti asemaansa. Vuosina 1810–1832 rajakreivitär Amalie von Baden asutti linnan pohjoista osaa. Kreivittären kuoltua linnaa käyttivät paikallishallinto ja armeija.1920-luvulta asti linna toimi museona.[1]

Toisen maailmansodan pommituksessa vuoden 1945 maaliskuussa Bruchsalin kaupunki ja linna kärsivät huomattavia vaurioita. Linna pommitettiin käytännössä raunioiksi. Sodan jälkeen käynnistettiin kauan kestäneet kunnostustyöt, jotka saatiin päätökseen vasta vuonna 1993. Sisätiloissa kunnostustöitä tehtiin vuoteen 2017 asti.

Näimme esitteistä, että linnassa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyjä, mutta vakituisesti siellä on kaupungin historian lisäksi musiikin mekaniikan museo. Aloitimme innoissamme siitä nousemalla hissillä kolmanteen kerrokseen.

Emme olleet opastetulla kierroksella, mutta huoneissa oli läsnä henkilökuntaa ja tässä siellä seisonut nuori nainen kysyi, haluaisimmeko kuulla tämän orkesterin esityksen. No totta kai!

Palatsi on erityisen kuuluisa arkkitehti Balthasar Neumannin suunnittelemasta vaikuttavasta portaikosta: ”kaikkien barokkiportaikkojen kruunu”. Oli vaikuttava portaikko todellakin, joka suunnasta mahtavaa näkymää.

Speyerin prinssipiispat sisustivat Bruchsalissa sijaitsevaa asuinpaikkaansa paitsi portailla, myös arvokkailla seinävaatteilla, joissa oli raamatullisia, mytologisia ja eksoottisia aiheita. Kokoelma, jossa on yhteensä seitsemänkymmentä kuvakudosta, on nyt yksi Saksan suurimmista kokoelmista. Näitä kuvakudoksia oli seinillä useissa huoneissa.

Kattojen freskot ovat myös aivan uskomattomia maalauksia.

Koristeelliset huoneet olivat kyllä aivan uskomattomia. Niitä katsellessa ymmärsi hyvin, että toisen maailmansodan tuhojen korjaamiseen oli mennyt yli 50 vuotta.

Esitteistä näimme, että museon tiloissa oli ollut Legoihin liittyvä näyttely. Emme nähneet, olisiko sitä ollut enemmänkin jäljellä, mutta nämä legorakennelmat kuvaaavat havainnollisesti linnan historiaa. Pommitettu ja raunioitunut linna on korjattu hienoksi.

Poistuimme linnan pihalta linnan takapuolelle ja siellä näkymät olivat vähintään yhtä hienot.

Linnan takaa kävelimme kaunista puistoa pitkin takaisin parkkipaikallemme. Linnan edessäkin olisi ollut julkinen parkki, mutta se oli tullessamme ollut täynnä. Emme oikeastaan käsittäneet, miksi, koska linnassa ei todellakaan monta turistia näkynyt.

Päivä ei loppunut tähän. Ajoimme parikymmentä kilometriä eteenpäin, saavuimme majapaikkaamme ja lähdimme saman tien kävelemään kohti toista linnaa. Seuraava teksti on yhtä hienosta paikasta, eli Schwetzingenin linnan puistosta.

Tervetuloa seuraamaan meitä Facebook-sivullamme Ailajajuha

13 ajatusta artikkelista “Bruchsal

  1. Kullervo

    Kun raunioksi pommitettu linna saadaan palautetuksi entiselleen, ei se tapahdu tuosta vain eikä muutamassa vuodessa. II maailmansota raunioitti useita Saksan kaupunkeja ja aiheutti valtavan määrän paitsi sotilas- myös siviiliuhreja . puhumattakaan holokaustista. Kaikkea tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että nyky-Saksa haluaa viimeiseen asti välttää minkäänlaisen sodan tms. eskalaatiota III maailmansodaksi. Hiroshiman Rauhanmuseon vieraskirjaan kirjoitin joulun alla 1989 kommentiksi yhden lyhyen kysymyksen: ”Why?” – Miksi emme ota todesta sitä, että joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu?

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Kiitos Kullervo kommentistasi! Tuo on niin tärkeä näkökulma historiaan ja sen jäljiltä tuleviin nähtävyyksiin, joilla tosiaan on tuo historia takanaan. Tämä sotien tuoma tuho tulee todella usein esille näissä käymissämme kohteissa, joista suuri osa on jollakin tavalla muutettu museoiksi.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Saksassa on niin valtavan paljon satsattu linnojen remontointiin, erityisesti toisen maailmansodan jälkeen, jolloin tapahtui paljon tuhoja. Näistä on usein tehty samalla museoita, mikä selittänee myös paljon tuota upeutta.

      Tykkää

      Vastaa
  2. Paluuviite: Espanjan auringosta kotiin 17 päivässä | Aila ja Juha

  3. reissukuume

    Mikäköhän mahtaa olla linnan määritelmä? Tästä nimittäin tuli enemmän kartano mieleen 🙂 Niin tai näin, upea tämä on! Linnoissa (ja kartanoissa) on jotain todella kiehtovaa ja upeat pihat vanhoine puineen ja istutuksineen ovat tunnelmallisia.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tuo on totta, on vaikea joskus ymmärtää tuota ”linna” käännöstä, joka aina annetaan sekä Burg että Schloss -sanoille. Kyllähän niillä ero on. Burg on puolustuslinna, Schloß nuorempi ja asumuslinna, jolloin tämä Scloss-sanan voisi ehkä suomentaa kartanoksi tai palatsiksi. Nämä restauroidut rakennukset vain ovat kaikki jotenkin uskomattomia ja kiva käydä katsomassa, kun tielle sattuu.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Saksassa on 30 000 linnaa. Eivät tietysti kaikki ihan samassa kunnossa kuin tämä, eivät alun perinkään, koska osa linnoista on burg-nimisiä ja se tarkoittaa puolustukseen rakennettuja. Osa on nimellä Schloss, eli asumiseen tarkoitettuja. Me olemme nyt tämän Bruchsalin ja kolmen sen jälkeen käymämme linnan jälleen käyneet jo 30. Teen uuden päivityksen käymistämme linnoista piakkoin, eli lisätään entisiin Bruchsal, Schwetzingen, Augustusburg ja Flankenlust.

      Tykkää

      Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tämä oli tosiaan valtavien yksityiskohtiensa takia meillekin aivan uskomaton elämys. Saksan linnoista monet ovat olleet paljon komeampia kuin olemme tienneet.

      Tykkää

      Vastaa

Jätä kommentti