Bruhl

Brühl on Kölnin ja Bonnin välissä ja pysähdyimme nähdäksemme upeat linnat, eli Augustusburgin ja Falkenlustin linnat, jotka ovat osa samaa puistoa. Niiden välillä on siis parin kilometrin pituinen kiva puistoreitti käveltäväksi. Linnat ovat erittäin oikeutetusti Unescon maailmanperintökohteita. Upeat Brühlin nähtävyydet löysimme!

Nämäkin linnat ovat 1700-luvulta, jolloin Kölnin arkkipiispa Clemens August rakennutti ne. Augustusburg on kesäpalatsi ja Falkenlust metsästysmaja. Niihin ostimme yhdistelmälipun kahdelta yhteensä 23€. Augustusburgin linnaan pääsee vain opastetulla kierroksella. Opas oli iloinen, nuori ja kivasti kertoi asioista. Tosin saksaksi, englanninkielisen audioguiden olisi toki saanut ja meillä oli paperi englanniksi.

Parissa ekassa huoneessa ei saanut kuvata, mutta sitten sai vapaasti, ja se oli todellakin ilo. Ei tätä voi kerralla yksityiskohtia myöten nähdä, kuvista pitää kerrata. Palatsi on yksi Saksan ensimmäisistä rokokoo-tyylin luomuksista ja Sen valmistumiseen saakka vuonna 1768 lukuisat erinomaiset eurooppalaiset taiteilijat vaikuttivat sen kauneuteen. Balthasar Neuman mainitaan upeiden portaiden suunnittelijana. Portaat ovat uskomattomat ja jopa portaiden askelmat yllättivät koristeellisuudellaan ja värikkyydellään.

Onneksi kuvaaminen oli sallittua. Katoista olisivat yksityiskohdat jo mielestä ilman kuvia saattaneet kadota, niitä oli niin paljon.

Myös kaikenlaiset kaiteet ovat tosi koristeellisia.

Tässäkin palatsissa on samanlaisia kuvakudoksia kuin Bruchsalin linnassa. Eli nämä ovat kangasta, johon kuva on kudottu.

Huone huoneelta mentiin eteenpäin. Seinien lisäksi tämä kattojen koristeellisuus oli jälleen uskomatonta nähtävää.

Ja olihan tämä kaikki koristeellisuus ihan henkeäsalpaavan fantastista.

Palatsissa oli myös oleskeluun ja ruokailuun tarkoitettuja huoneita.

Kesäpalatsihan tämä nimeltään on. Kukkatapetteja ja lintukoristeita.

Tästä ”kesäpalatsista” lähdimme sitten palatsin taakse puistoon suunnistamaan metsästysmajalle.

Luksusta oli puiston kävelyreittikin.

Ja reitin varrella jopa näin komea raparperipelto.

Ja tuolla sitten Falkenlustin metsästysmaja.

Siis mitä! Metsästysmaja? Tällaiset portaat yläkertaan.

Ja yläkerrassa taas hienoja huoneita.

Nämäkö sitten viittaavat metsästysmajaan?

Tämä oli koristeena pukuhuoneeksi nimetyssä tilassa, mutta mitään muuta selitystä emme sille esitteistä löytäneet.

Kiersin lopuksi metsästysmajan vielä toiselta puolelta ja ihmettelin katolla olevia ihmisiä. Katolle meitä ei päästetty, kysyimme portaiden juurella, saako vielä kolmanteen kerrokseen kiivetä, mutta ei saanut. Ehkä tämä oli jokin opastettu ryhmä.

Kävelimme takaisin vähän toista reittiä, pitkin metsää ja sen lampia. Vähemmän oli ihmisiä reitillä, enemmän hanhia ja muita lintuja.

Palatsi ja sitä ympäröivä puutarha olivat kyllä selvästi myös suosittuja. Näimme tällaisiakin lenkkeilijöitä.

Palatsin portin pylväältä käännyimme sitten takaisin parkkikselle.

Luimme, että vuodesta 1949 lähtien Saksan liittopresidentti ja liittohallitus käyttivät Augustusburgin palatsia edustuksellisiin tarkoituksiin vuosikymmeniä.

UNESCO kunnioitti rokokoopalatsien historiaa ja läsnäoloa merkitsemällä Augustusburgin palatsin – yhdessä Falkenlustin palatsin ja niiden laajan puutarhan – maailmanperintöluetteloon vuonna 1984. Ei ihme.

Tällaisen kävelylenkin teimme linnojen välillä.

Majapaikkamme Bonnissa, tai oikeammin Bonnin ulkopuolella oli taas kohtuuhintainen ja viihtyisä AirBnb. Maksoimme kahdesta yöstä yhteensä 109€, kaikki hyvin, parkkipaikkakin kadulla asunnon vieressä. Felix-majoittajan osoite on Finkenweg 1.

3 ajatusta artikkelista “Bruhl

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Taas näitä enemmän kartanomaisia, tai palatsimaisia, kuten itse totesit. Minkähän takia ensimmäisissä huoneissa oli kuvauskielto? Mutta kylläpä on Augustusburgin linna upea sisältä, todella koristeellinen ja runsaasti erilaisia yksityiskohtia. Ja tosiaan, itse olen totteunut hieman vaatimattomampiin metsästysmajoihin kuin Falkenlustin metsästysmaja…

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Minä olen tottunut myös vähän vaatimattomampiin kesäsasuntoihin kun tämä Auugustusburgin linna. En osaa sanoa, miksi oli kuvauskielto, ajattelin ensin, että opas ei halunnut porukan pysähtyvän näppäilemään kuvia niihin kahteen melko pieneen huoneeseen, joissa oli ihan valtavan paljon yksityiskohtia koristeellisissa takkarakennelmissa. Sitten kun tultiin siihen porrastilaan, hän sanoi, että nyt saa kuvata.

      Tykkää

      Vastaa
  2. Paluuviite: Espanjan auringosta kotiin 17 päivässä | Aila ja Juha

Jätä kommentti