Erfurt

Erfurtin vanha kaupunki on Saksan parhaiten säilyneitä selvittyään toisesta maailmansodasta vähin vaurioin ja tämä näkyi heti, kun lähdimme kävelemään illalla Erfurtin sydämeen, eli juuri siihen vanhaan kaupunkiin. Vanhoja kauniita rakennuksia oli paljon, mutta oli myös modernia ja uutta, kuten kauppakeskus, raitiovaunuja, suihkulähteitä ja puistoja.

Erfurt on Thüringenin osavaltion pääkaupunki Saksassa. Aika moni osaa yhdistää Erfurtin nimen myös Lutherin elämäkertaan. Matkailun kannalta on kyllä sellainen tuntuma, että Erfurt sijaitsee vähän keskellä ei mitään, eli sieltä on matkaa tunnettuihin paikkoihin, eikä sinne eksy vahingossa. Me olimme menossa Berliinistä Bambergin suuntaan, joten meidän matkamme varrelle se osui näppärästi ja kun löysimme kivanoloisen majapaikan, päätimme varata sieltä kaksi yötä tutustuaksemme paikkaan.

Ajoimme keskustaan ja heti parkkipaikalta lähtiessämme tuli eka pysähdys.

Erfurt oli nuoren Lutherin hengellinen koti. Vuonna 1505 hän valmistui maisteriksi yliopiston filosofian tiedekunnasta. Sanotaan, että samana vuonna lähellä Erfurtia puhjennut raju myrsky sai hänet ryhtymään munkiksi Augustinian luostariin kiitokseksi selviytymisestä. Martti Luther asui Erfurtissa vuoteen 1511 asti ja vihittiin papiksi katedraalissa. Kaupungista lähtemisen jälkeenkin hän palasi usein saarnaamaan innokkaille ihmisjoukoille. Joka vuosi 10. marraskuuta Erfurtissa juhlitaan Martti Lutherin syntymäpäivää Pyhän Martinin juhlalla Domplatzilla. Sielläkin kävimme, mutta tässä keskustan torilla on Lutherin patsas.

Näiden hienojen rakennusten lisäksi Lutherin patsaan lähellä on iso ostoskeskus.

Tästä siis aloitimme ja kävelylenkkimme lopuksi sama rakennus auringon laskettua näytti tältä.

Torilla oli myös hieno suihkulähde.

Raitiovaunulinjoja oli paljon. Luin historiasta, että raitiovaunulinjoja on Erfurtissa ollut jo vuodesta 1894.

Näitä koristeellisia rakennuksia olimme tulleet Saksaan ihailemaan ja nyt niitä riitti. Useimmissa oli jokin liike alakerrassa.

Ja taas yksi suihkulähde. Ja lisää puistoja.

Tämän talon edessä huomiotamme kiinnitti Israelin lippu. Sota Lähi-Idässä oli alkanut lokakuussa ja Saksassa se oli aikaansaanut ristiriitaisiakin kannanottoja.

Auringon laskettua maisemat tulivat tunnelmaltaan vieläkin viehättävämmiksi.

Erityisen kaunista Erfurtissa on Erfurtin oma Pikku-Venetsia. Se on saanut nimensä siitä, että Erfurtin läpi virtaava Gera haarautuu siellä moniin pieniin vesireitteihin ja muistuttaa vähän italialaista kanavakaupunkia.

Tämä on Domplatz, joka mainitaan ensimmäisenä Erfurtin nähtävyyksissä. Täällä on siis kaksi kirkkoa, eli Erfurtin katedraali ja Pyhän Severin kirkko jotka muodostavat tällaisen kokonaisuuden. Niiden välillä on isot portaat, ja täällä juhlitaan ne Lutherin juhlat joka marraskuussa.

Domplatzin ympärillä on paljon muitakin hienoja rakennuksia. Tori on myös suosittu tapahtumien järjestämispaikka.

Tässä näyteikkunassa on kuvassa myös yksi Erfurtin päänähtävyys eli Krämerbrücke. Ja myös Nukkumatti (Sand Mänchen), joka on alunperin Itäsaksalainen nukkeanimaatiosarja. Jokaisen Pikku-Kakkosen jakson lopussa Nukkumatti heitti kameraa kohti unihiekkaa vaivuttaakseen lapset uneen. Ainakin meidän lapset peittivät silmänsä, kun tuli tämä loppukohtaus.

Ja tässä Krämerbrücke ihan livenä kahdesta suunnasta.

Olimme tehneet mukavan iltakävelyn ja seuraavana päivänä lähdimme pyöräillen tutustumaan kaupunkiin. Emme heti ajaneet takaisin keskustaan, vaan ajattelimme kierrellä kaupungin eteläreunaa sen länsipuolelle päämääränä Egapark. Egaparkiin oli matkaa majapaikastamme kartan mukaan noin 8km, mutta mutkia, u-käännöksiä, Umleitungeja yms riitti niin, että matkaa tuli ainakin 12km. Ei ollut ihan sellaisenaan ihannepyöräilyfiilis, mutta matkan varrella oli maisemia ja puistoja, joten oli kiva nähdä nämäkin.

Ja oli matkan varrella mukavia pyörätien pätkiä ja taukopaikkoja eväshetkiin osuessamme puistoihin.

Lopulta tulimme Egaparkin lähelle, missä oli sen lisäksi muutenkin kukkivia puistoalueita.

Egapark on iso aidattu alue, jolle on pääsymaksu ja jossa on saatavilla myös alueen kiertävä turistijuna. Se onkin hyvä vaihtoehto kävelykierrokselle, jos haluaa kiertää kaiken, erilaiset puutarhat, kasvihuonealueet ja puiston muutenkin.

Puistossa on myös isoja alueita lapsille.

Ja muutakin hauskaa, joka varmaan juuri lasten mielestä on mielenkiintoista nähtävää.

Kiersin lähimmän puistoalueen kävellen, koska kukkien katselu läheltä oli niin ihanaa. Varsinkin näin lokakuussa, kun eivät täydet kukinnot enää ole tällaiselle suomalaiselle itsestäänselvyys.

Toisaalta sadonkorjuusesongista kertoivat kyllä nämä kurpitsoista tehdyt rakennelmat, joita myös mainostettiin erikseen näyttelynä.

Tällaisen kuvan löysin Egaparkin omalta esittelysivustolta tämänhetkisestä kurpitsanäyttelystä.

Puistossa oli tietysti myös paljon tunnelmallisia suihkulähteitä.

Erfurtin turistisivuilla luetellaan Egaparkissa olevan vielä paljon muutakin, eli koristekukkapenkkejä, ruusutarha, japanilainen puutarha, veistospuutarha ja historiallinen Cyriaksburgin linnan ja Saksan puutarhamuseo. Eli nyt tiedän lisää, jos vielä joskus palaamme tänne.

Kierrokseni jälkeen katsoimme karttaa ja päätimme lähteä suorinta reittiä takaisin. Emme olleet aamulla valinneet sitä, kun se näytti tulevan keskustan läpi ja ajoteitä pitkin, mutta olimme olleet turhankin varovaisia. Pyörätie kulki autotien vieressä, keskustassa oli joitain pätkiä, joissa piti etusija antaa jalankulkijoille, mutta muuten tämäkin reitti toimi hyvin.

Takana oli kaksi miellyttävää retkeä Erfurtissa. Ensin iltakävely keskustassa, sitten pyöräilypäivä ja tutustuminen Egaparkiin. Oikein hyvä sisältö pysähdyksellemme. Erfurtista löytyisi kyllä muutakin, esimerkiksi Petersbergin linnoitus, mutta ei haittaa, voihan tämä sattua matkan varrelle vielä toistekin.

Matkamme jatkui täältä Bambergin suuntaan. Matkan varrella pysähdyimme kahteen linnan, eli Friedensteinin linnan puistoon ja sitten perusteellisemmin Wartburgin linnaan, jossa osallistuimme myös opastettuun kierrokseen. Saksan linnat ovat olennainen nähtävyys monin tavoin. Näistä seuraavat tekstit.

Friedensteinin linna

Wartburgin linna

Voit seurata meitä ja matkaamme myös Facebookissa Ailajajuha

6 ajatusta artikkelista “Erfurt

  1. Paluuviite: Berliinin valofestivaalit 2023 | Aila ja Juha

  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kieltämättä Erfurtin ssijainti matkailijan näkökulmasta on hieman hankala, mutta esim. Leipzig on itselläni toivelistalla, ja sieltä ei välttämättä mahdottoman pitkää koukkausta joutuisi tekemään. Pidän ilman muuta Erfurtin mielessä, kun Leipzig tulee ajankohtaiseksi.

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tuo Erfurtin sijainti on kyllä vähän syrjäinen muista isommista kaupungeista. Meille se oli oikein hyvä automatkan pysähtymiskohde, varsinkin siksi, että olemme jo vuosikymmenien aikana tutustuneet todella moniin isompiin paikkoihin. Leipzig on ollut meille hyvinkin antoisa. Bachin ja muidenkin musiikkinimien kotikaupunki tarjoaa paljon kulttuurielämyksiä ja musiikin historiaa, ehkä muistatkin, että Juha oli musiikinopettaja ja muusikko muutenkin. Kerran vietimme siellä viikonlopun A Cappella -festivaaleilla, jossa poikamme lauluyhtye esiintyi. Kaksi vuotta sitten pysähdyimme pariksi päiväksi ja teimme 50 kilometrin pyöräilylenkin pitkin puistoja. Sekin oli ihana kokemus. Siitäkin meillä on kyllä blogiteksti.

      Tykkää

      Vastaa
  3. vsiekkinen

    Piti oikein kartasta katsoa missä päin Saksaa Erfurt sijaitsee. Kiva lukea näistä vähän ei tunnetuimmista kohteista. Kivan oloinen kaupunki. Ja voi noita kukkia! Ei todellakaan suomalainen ole tottunut näkemään tuollaista kukkaloistoa lokakuussa – ainakaan Suomessa. 🙂

    Liked by 1 henkilö

    Vastaa
    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Me ihan tarkoituksella keräsimme kuuden viikon matkamme varrelle näitä pienempiä paikkoja, joita ei niin paljon tunneta. Olemme niin paljon matkustelleet Saksassa aiemmin, että tämä oli nyt ihan oma tarkoitus. Ja nuo kukat + lokakuu! Tosiaan.

      Tykkää

      Vastaa
  4. Paluuviite: Automatka Saksassa | Aila ja Juha

Jätä kommentti