Neubrandenburg

Neubrandenburg ja sen nähtävyydet kuulostivat pysähtymisen arvoisilta, kun olimme ajamassa Rügenistä Berliiniin. Emme olleet väärässä. Kaupungin näkymät olivat kauniita ja näyttäviä, ja keskustaa ympäröivä muuri torneineen ja muurissa roikkuvine ristikkotaloineen aika hauska. Kulturpark oli paikka, jossa olisimme ottaneet pyörät pois auton perästä, jos aikaa olisi ollut enemmän, eikä taivas pisaroinut.

Neubrandenburg on Mecklenburg-Pommerin osavaltiossa, koillisessa Saksassa. Kaupungista tuli 2011 Mecklenburgische Seenplatten piirikunnan pääkaupunki. Se sijaitsee noin 135 kilometriä pohjoiseen Berliinistä.

Ajoimme keskustaan ja parkkipaikka löytyi ihan tämän kirkon vierestä. Kirkko on Marienkirche, ja yllättäen meille selvisi, että se ei olekaan enää kirkko vaan konserttisali. Rakennus on 700 vuotta vanha ja se on tuhoutunut sisältä pahasti toisen maailmansodan lopussa. Päätösprosessi on sen jälkeen ollut monimutkainen, mutta siitä oli päätetty lopulta tehdä konserttisali, ei enää kirkko.

Neubrandenburgin keskustaa ympäröi muuri, jossa on useita torneja, portteja ja hauskan näköisiä ikään kuin roikkuvia ristikkotaloja (Wiekhäuser). Muurin ympärillä on vihreä kaistale, jossa on ollut ja on vieläkin puolustukseen kehitellyt ojat. Kaistale on melko leveä ja sitä kiertämällä voi kiertää koko muurin ja nähdä nämä portit ja talot. Me kiersimme muurin sisäpuolta, ja vain kävimme tuolla puiston puolella.

Ristikkotaloja oli muillakin kaduilla ja värikkäät köynnökset kirjavoittivat talojen päätyjä.

Ison kauppakeskuksen vieressä oli iso tori, jolla näytti olevan paljon myynnissä lokakuun tuoretta satoa. Kauppakeskuksessa oli monipuolinen valikoima liikkeitä.

Kulturpark Neubrandenburg Tollenseen rannalla on laaja alue lähellä keskustaa. Siellä on teemapuutarhoja, mukavia kävelypolkuja, viehättäviä siltoja, kauniita maisemia järvelle, venevuokrausta, lasten leikkikenttiä, penkkejä levähtelyyn ja alue, jolla järjestetään erilaisia tapahtumia.

Täällä on historiallistakin taustaa. Tollenseen pohjoispuoli oli sopiva alue mahdollisille etelästä tuleville vihollisille jo keskiajalla. Puistoa on kunnostettu toisen maailmansodan jälkeen myös kaupungista jääneillä raunioilla. Neuvostoliiton tykistö nimittäin tuhosi 84% Neubrandenburgista toisen maailmansodan lopulla. Kulttuuripuiston tapahtuma-alueella järjestetään nykyisin erilaisia tapahtumia, esimerkiksi konsertteja ja Oktoberfest. Käyntiämme edeltävinä päivinä siellä oli juhlittu 3.10. Saksojen yhdistämisen juhlapäivää ja niitä rakennelmia purettiin juuri nyt.

Puistossa on Tollenseen rannalla myös Behmsmöhen näköalatorni ja nyt kuvia katsottuamme vähän harmittaakin, että emme ehtineet sinne asti. Puisto on muutenkin niin laaja, että täällä voisi viettää kokonaisen päivän ja ehkä pyöräillä vähän muuallakin kaupungin ympäristössä.

Me tyydyimme vain ottamaan eväät esille ja katselemaan hetken Tollenseen pohjoispään maisemia ja siltoja.

Ja mihinkäs meillä sitten näin kiire oli, että piti jättää jotain meille sopivaa väliin? Olimme menossa Berliiniin, jossa alkoivat valofestivaalit ja halusimme olla perillä niin ajoissa, että ehtisimme jo samana iltana tehdä ensimmäisen kävelylenkin. Berliinistä kirjoitan seuraavan tekstin.

Berliinin valofestivaalit 2023.

Voit seurata meitä ja matkaamme myös Facebookissa Ailajajuha.

4 ajatusta artikkelista “Neubrandenburg

  1. Paluuviite: Rügen | Aila ja Juha

    1. Aila ja Juha Kirjoittaja

      Tämä oli meille yksi matkamme sellaisia kohteita, joista emme tienneet etukäteen oikeastaan mitään, mutta oli kyllä tosi kiva. Ensi kerralla pyöräilen Tollenseen ympäri.

      Tykkää

      Vastaa
  2. Paluuviite: Automatka Saksassa | Aila ja Juha

Jätä kommentti