Riogordon pääsiäisnäytelmä – koko kylä näyttämöllä

Pääsiäisviikolla Espanjassa todella tapahtuu. Pääsiäiskulkueita on kaikkialla ja ne ovat varsinkin suuremmissa kaupungeissa todella näyttäviä. Monissa kylissä on omia perinteisiä tapahtumia, esimerkiksi pääsiäisnäytelmiä. Yksi hienoimmista on Riogordon pääsiäisnäytelmä, jota pidetään yhtenä Espanjan upeimmista.

Riogordon kylä on nätisti vuorten sylissä. Kuvat on otettu Colmenarin suunnasta. Ensimmäinen helmikuun alussa, kun Sierra Nevadan huipuilla vielä näkyi reilusti lunta ja rinteillä kukkivat mantelipuut. Toinen maaliskuun lopussa, jolloin rinteillä jo oli paljon vihreämpää.

Näyttämö on luonnonrinne, jonne on rakennettu esityspaikat. Koko näytelmä tapahtuu rinteellä eri paikoissa.

Vasemmalla on juutalaisten ylipappien tila, edessä olevat pylväät kuuluvat roomalaisille ja niiden edessä Pilatuskin kätensä pesee. Jeesus opettaa rinteellä, kansa kulkee milloin missäkin, samarialainen nainen tulee kaivolle, sokea mies tulee kansanjoukosta, kansalla on mukanaan lapsia, joiden Jeesus sallii tulla lähelleen. Näytelmää on helppo seurata, vaikka ei osaisi espanjaa. Raamatun keskeiset kertomukset ovat useimmille niin tuttuja, että hyvin tietää, mitä on tekeillä.

Katsomoon mahtuu noin 6000 ihmistä ja hyville paikoile pitää tulla ajoissa. Tässä tilanne noin 1,5 tuntia ennen näytöksen alkamista. Keskellä edessä oli paikkoja varattu joillekin kutsuvieraille tai ryhmille. Onneksi vielä pääsimme eturiviin. Siitä oli helppo ketään häiritsemättä kuvata. Kamera sylissä.

Tämä aurinkoisempi kuva on ensimmäisestä kerrastamme vuodelta 2016. Silloin paistoi aurinko, mutta toisinkin voi olla. Näytelmä kestää ilman väliaikaa melkein neljä tuntia (vaikka ohjelman mukaan kolme), joten on hyvä myös pukeutua kunnolla. Toisella kerralla pipo ei ollut yhtään liikaa.  Mukana tuodut tuolin pehmusteet eivät myöskään olleet turhaa luksusta. Takanamme istunut pariskunta sanoi näytelmän jälkeen koko ajan kadehtineensa istuintyynyjämme.

Pääsiäisnäytelmä on koko kylän ponnistus ja harrastus. Siihen osallistuu 500 esittäjää. Kävellessämme esityspaikalle yksi ravintolanpitäjä ystävineen jäi juttelemaan. He kertoivat kohta olevansa näyttämöllä Barabbas ja Kaifas ja olivat aivan innoissaan, kun me kerroimme omien poikiemme olleen myös esittämässä pääsiäisnäytelmärooleja Suomessa. Toinen lauloi Jeesuksen roolin ja toinen Kaifaan.

Aluksi kaikki esittäjät marssivat näyttämölle hevosta myöten.

Naisia lapsineen, mukana myös ihan kannettavia pieniä. Naisten itse tehdyissä puvuissa oli mukava värimaailma.

Ensimmäisessä näytöksessä Abraham ja Iisak joutuivat ratkaisemaan vaikeimmista vaikeinta ongelmaa.

Isä ja poika olivat jo luopuneet taistelemasta Jumalan tahtoa vastaan, kun Jumala sanoikin Abrahamille, ettei Iisakia tarvitse uhrata ja antoi samalla isot lupaukset tulevaisuudesta. Paikalle tupsahti enkeli, jolla oli lammas sylissään. Lopulta lammaskin sai lähteä Iisakin olkapäillä pois.

Jeesus kohtasi kaivolla samarialaisen naisen, jolle kertoi olevansa Messias.

Nainen villiintyi täysin ja juoksi kertomaan kohtaamisesta kylän muille naisille. ”Hän kertoi minusta kaiken! Hän se on!”

Jeesus opetti kansaa. Vuorisaarna menossa:
– Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta.
– Autuaita ovat murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen.
– Autuaita ovat kärsivälliset, sillä he perivät maan.
– Autuaita ovat ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano. Heidät ravitaan.
– Autuaita ovat ne, jotka toisia armahtavat. Heidät armahdetaan.
– Autuaita ovat puhdassydämiset. He saavat nähdä Jumalan.
– Autuaita ovat rauhantekijät. He saavat Jumalan lapsen nimen.
– Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan. Heidän on taivasten valtakunta.
– Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa.
– Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä palkka, jonka te taivaissa saatte, on suuri.

Jeesus valitsi itselleen 12 opetuslasta. Mukana oli myös pettureita ja vallanhimoisia vehkeilijöitä.

Rikasta nuorukaista Jeesus kehotti menemään ja myymään kaiken ja antamaan rahat köyhille. Ei ihme, että rikkaan on vaikea päästä taivaaseen.

Jeesus opetti rukoilemaan. ”Isä meidän, joka olet taivaissa…”

Fariseukset yrittivät saada Jeesuksen tuomitsemaan aviorikoksesta syytetyn naisen, mutta Jeesus yllätti heittämällä pallon syyttäjille. ”Se joka on syytön, heittäköön ensimmäisen kiven!”

Naisen tuoneet miehet katselivat äänettöminä vaivihkaa sopivaa reittiä poistua tapahtumien keskipisteestä.

Sokea kerjäläinen tuotiin Jeesuksen luokse. Jeesus kysyi osuvan kysymyksen: ”Mitä haluat, että tekisin sinulle?” ”Herra, että saisin näköni jälleen”, vastasi mies ja kohtaamisen jälkeen hän lähti iloisena näkevänä eteenpäin.

Kansa heilutti palmunoksia kaupunkiin ratsastavalle Jeesukselle.

Jeesus antoi lasten tulla, vaikka opetuslapset ensin luulivatkin lasten häiritsevän Jeesusta.

Lapset innoissaan melkein peittivät Jeesuksen näkyvistä. Jokainen sai halit ja  kaksi poskipusua espanjalaiseen tapaan.

Opetuslapsetkin olivat ymmällään, kun Jeesus antoi naisen voidella jalkansa kalliilla öljyllä. Juudas piti sitä suurena tuhlauksena ja olisi keksinyt tuhlatuille rahoille paremmankin osoitteen kuin Jeesuksen jalat.

Illan isäntä sai näpäyksen siitä, että ei ollut huomioinut vierastaan tapojen mukaisesti.

Mariaan oli tämän näytelmän Jeesuksella tiiviimmät suhteet, kuin ennestään tiesin. En muista Raamatusta esim. sellaista kohtaa, jossa Jeesus kävisi kysymässä äidiltään neuvoa.

Enkä sitä, että Maria olisi tullut erityisesti Jeesuksen avuksi, kun hän lyyhistyi ristin alle.

Opetuslapset ja Jeesus viettivät viimeistä iltaa yhdessä. Paljon Jeesus puhui heille. Antoi leipää ja viiniä ja rukoili, että olisivat yhtä ja rakastaisivat toisiaan. Että maailma uskoisi. Rukoilee sitä varmaan vieläkin.

Juudas keksi, keneltä saa rahaa. 

Ja laski, että varmasti sai kolmekymmentä. Yksi puuttui, ja ylipappi sai kaivaa jostain vielä lisää.

Jeesus rukoili, muut nukkuivat. ”Jos on mahdollista, ota minulta pois tämä malja. Tapahtukoon Sinun tahtosi.”

Juudas kuitenkin kavalsi Jeesuksen ja Jeesus vangittiin. Äkkipikainen Pietari nousi puolustamaan Jeesusta ja huitaisi miekalla yhdeltä vangitsijalta korvan.

Jeesus yllätti nuhtelemalla Pietaria, että miekkaan tarttuva siihen hukkuu ja paransi palvelijan korvan.

Ja sen jälkeen vangitsijat lähtivät viemään Jeesusta köytettynä tuomiolle.

Jumalaa pilkannut Jeesus joutui tuomiolle.

Ja taas Jeesusta vietiin narussa sidottuna pitkin kenttää.

Pilatuksen antaman tuomion jälkeen Jeesusta ruoskittiin pahasti. 

Pilatus yritti pestä kätensä koko hommasta. Roomalaiset sotilaat olivat jo kruunanneeet Jeesuksen kuninkaaksi orjantappurakruunulla.

Pietari joutui tilille Jeesuksen tuntemisesta, kielsi kaiken ja kauhistui itsekin, kun kukko muistutti, mitä Jeesus oli ennustanut.

Samoin Juudas tajusi pettäneensä Herransa. Mutta tehtyä ei saanut tekemättömäksi, vaikka hän kävi palauttamassa saamansa kolmekymmentä kolikkoa. Jeesus oli jo otettu kiinni ja vangittu.

Juudas ajautui täysin toivottomaan tekoon. Koki tehneensä kovin väärin ja meni ja hirtti itsensä.

Jeesus päätyi kantamaan ristiä, jonka alle lopulta luhistui.

Golgatalle se risti kuitenkin vietiin, ja sotilaat marssivat tekemään, mitä tehtävä oli.

Lopulta siellä seisoi kolme ristiä. Muutama vaikuttava keskustelu käytiin. Ryöväri sai taivaspaikan ja Maria uuden pojan Johanneksesta. Lopulta Jeesus antoi henkensä.

Kuolinhetkellä tuli pimeys ja maanjäristys ja kansa pakeni.

Viimeisinä pakenivat sotilaatkin.

Vain Jeesuksen äiti ja Maria Magdaleena jäivät.

Jeesus laskettiin alas ristiltä ja häntä lähdettiin viemään Nikodeemuksen osoittamaan hautaan

.

Ja lopuksi oli vain tyhjä risti. Kansa lähti pääsiäislauantain viettoon.

Me lähdimme ajamaan pois muutaman kilometrin päähän Colmenariin hotelliin.  Liikennettä oli niin paljon, että piti tyytyä auton ikkunasta räpsimään hienosta iltamaisemasta mitä räpsittävissä oli. Ilta ei ollut vielä liian pitkällä, mutta olimme valinneet hotellimajoituksen, koska majapaikkamme oli tällä kertaa Granadassa ja sinne vanhaan kaupunkiin ajaminen olisi ollut pääsiäiskulkueiden takia mahdotonta perjantai-iltana.

Näytelmä esitetään vain espanjaksi, mutta sen seuraamisessa ei mielestämme ollut mitään ongelmaa, koska kohtaukset ovat niin tunnettuja Jeesuksen elämässä, että on helppo nähdä, mitä tapahtuu. Edellä olenkin kuvannut näytelmän kohtaus kohtaukselta.

Tietoa Riogordon tämänvuotisesta pääsiäisnäytelmästä: El Paso de Riogordo. (googlettamalla löytyy kyllä muitakin sivuja) Näytelmä esitetään pitkäperjantaina ja pääsiäislauantaina. Viimeksi emme onnistuneet saamaan etukäteen lippua. Menimme paikalle jo kahdelta, jolloin lippuja alettiin myydä portilla. Olimme ensimmäisten joukossa ja saimme lipun. Vaikka jono näytti kasvavan, luulen, että halukkaat lippunsa saivat.

Tänä vuonna (2023) onnistuimme ostamaan liput etukäteen netissä. Sähköpostiin tuli viesti, josta voi joko ladata lipun QR-koodilla tai tulostaa Pdf-tiedoston. Tästä linkistä ostimme liput. Hinta 10€, eläkeläisille 7€ ja netistä ostettuihin lippuihin 0.90€ lisämaksu palvelusta. https://www.mientrada.net/evento/el-paso-de-riogordo/2023-04-08/

Oletko sinä nähnyt tämän? Mitä tykkäsit? Voit jättää kommentin tähän alle. Me olemme nähneet näytelmän jo kaksi kertaa ja ostimme nyt liput kolmannen kerran.

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkastamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme. Vuodet 2020-21 menivät kotona Helsingin lähialueilla retkeillessä, mikä sekin on ollut hyvin antoisaa. Syksyllä 2021 uskaltauduimme kuitenkin jo automatkalle Eurooppaan ”Omassa kuplassa omalla autolla” ja tietysti omat polkupyörät mukana. Syksyllä 2022 ja keväällä 2023 teimme jo jälleen automatkan Espanjaan.

4 ajatusta artikkelista “Riogordon pääsiäisnäytelmä – koko kylä näyttämöllä

 1. Reetta / Matkasto

  Huh, siinä on nähty vaivaa kerrakseen näytelmän eteen! Tuollaisessa miljöössä pääsee varmasti tunnelmaan hienolla tavalla. Epäilen, etten olisi itse jaksanut 4-tuntista näytelmää osaamatta espanjaa, mutta pääseehän tuossa pääsiäistunnelmaan aivan eri tavalla kun rairuohoa kasvattamalla ja suklaamunia syöden. 😊

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Kyläläisten vaivannäköä ja innokkuutta arvostan minäkin kovasti. Kaikki ne järjestelyt, puvustukset ja lavasteet vielä itse näyttelemisen päälle. Toki kaupungilla näkyy myös sitten se, että kylä hyötyy yleisöstä, aika monenlaisia myyntikojuja on kulkureitillä, terassit täyttyvät ja sellaista. Espanjaa emme ensimmäisellä kerralla näytelmää katsoessamme osanneet yhtään ja toisellakin vain vähän, mutta näytelmää oli ihan helppo seurata, koska periaatteessa juoni ja kohtaukset ovat varmaan periaatteessa melko tuttuja. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Näytelmä on tosiaankin upea, monipuolinen ja tapahtumarikas. Ja kun siellä on koko kylä innoissaan näyttämölllä, niin jo se väenpaljous tekee tunnelmaa. En ihan tarkkaan muista, mitä liput maksoivat ja oliko jokin eläkeläisalennus, mutta eivät ne kalliit olleet. Jotain kymmenen euron paikkeilla.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s