Rusinareitti Andalusiassa

En ollut ikinä tällaisesta kuullutkaan, mutta olimme menossa Comaresiin ja kartalle löytyikin ihana serpentiinitie mahtavien maisemien keskellä ja nyt pitää ehdottomasti kirjoittaa tästä oma juttu. Rusinareitin idea on, että se on seudulla, jolla eteläiset rinteet luovat erinomaisen ympäristön kasvattaa viinirypäleitä ja tuottaa makeaa Moscatel-viiniä ja tietysti myös niitä kuivattuja rusinoita.

Tämä kartta näyttää, missä reitti kulkee.

Kuten kartasta näkyy, aikamoista serpentiiniä mennään. Jos on menossa vain Comaresiin, on helpompaa ajaa Velez-Malagasta sinne, on vähän suorempaa ja leveämpää tietä. Mutta tämä reitti, joka lähtee Rincon de la Victorian jälkeen pohjoiseen ja kulkee Moclinejon, Almacharin, El Borgen, Cutarin ja Benamargosan kautta Comaresiin on mutkainen ja mäkinen, mutta ei mikään mahdoton ajeltava ollenkaan. Reitillä oli myös aika paljon ohiteltavia pyöräilijöitä. Peukku heille, mäkien polkeminen oli varmasti rankkaa.

Kaikkein hienointa tällä reitillä olivat tietysti maisemat. Vuorenrinteitä ja valkoisia kyliä, viiniviljelmiä ja oliivipuita rinteillä. Piti pysähdellä, että sai muistoja kokemuksista. Onneksi pieniä levennyksiä tiellä oli kyllä.

Kylät toivottivat tervetulleeksi rusinatauluin.

Parissa kylässä pysähdyimme hetkeksi katselemaan ympärillemme. Ensimmäinen näistä oli El Borge.

Heti kylään saapuessa lähteellä oli nuorukaisen patsas, joka kantoi käsissään ja päänsä päällä suurta kuormaa viinirypäleitä.

Kylässä oli pieni näköalapaikka, josta näkyi kylän yli.

Näimme sieltä, että alhaalla kadulla oli jonkinlaiset myyjäiset ja kävelimme katsomaan. Tarjolla oli vaatteita, kodin tavaroita, vähän hedelmiä ja joitain kädentuotteita. Ostimme yhden sellaisen. Suomalainen maisema rikastuu isosta posliinisesta perhosesta kyllä.

Kylä oli portaita, portaita ja portaita. Ja koristeellisia kaakeloituja pihoja.

Kissoja ja koiria oli myös. Minulle kelpaavat tosi hyvin tällä tavalla sijoitetut koirat. Varsinkin kun haukkuvat rajusti.

Toinen kylä, johon poikkesimme, oli Benamargosa.

Siellä emme kulkeneet kovin paljon, tuntui vähän siltä, että emme keksineet mitään kovin houkuttelevaa. Oli vähän rähjäisiäkin kulmia, ja aika vähän mitään erityistä. Käsitöitä harrastavana huomasin kyllä, että puita suojeltiin täällä näin.

Ruokakaupassa poikkesimme. Ei löytynyt paikallisia Moscatel-merkkisiä viinejä, mutta ostimme muutaman Rioja-tuotteen. Nekin ovat yleensä hyviä. Ja sitten teimme varsinaisen löydön. Mukavan kypsiltä näyttävät mansikat maksoivat vain 1,90€/kg. Juuri hetki sitten söimme reilusti mansikoita iltajogurttimme kanssa. Hyvä! Vaikka kyllä suomalaiset mansikat maistuvat huomattavasti paremmilta.

Lopulta aikamoisen kiertelyn jälkeen korkealla mäellä alkoi näkyä Comares, joka on varsinainen Axarquian näköalapaikka kaikkein korkeimmalla. Sinne olimme menossa.

Ja pian parkkeerasimme auton kylän portille, jossa aina on ollut hyvin tilaa.

Aloitimme kierroksen Comaresissa, joka alun perin oli päiväretkemme kohde. Sekin kuuluu tähän rusinareittiin. Ja myös sen yksi piirre on yhteinen muiden Rusinareitin kylien kanssa. Alueella on paljon muslimihistoriaa. Comaresissa kiertämällä siitä löytää opastettua tietoa paljon.

Palataan Comaresiin seuraavassa tekstissä.

Tervemenoa Rusinareitille!

8 ajatusta artikkelista “Rusinareitti Andalusiassa

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   En muista minäkään olleeni näin korkeilla rinteillä. Jokirinteillä on kyllä paljon ollut viinirypäleviljelmiä, esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Sveitsissä, joissa olemme kulkeneet niiden keskellä.

   Tykkää

   Vastaa
   1. Aila ja Juha Kirjoittaja

    Sloveniassa mekin olemme niitä nähneet, mutta muuten ei niin paljon vuorten rinteillä, jokirinteillä kyllä. Tuo rusinareitti on saanut nimensä myös siitä, että noissa kylissä on erilaisia makeisiin viineihin ja rusinoihin liittyviä tapahtumia ja festivaaleja. Ei ollut nyt, mutta jos joskus sattuu kohdalle, mennään.

    Tykkää

 1. Reissu-Jani

  Rusinareitti vrt. viinireitti – nimen valinnalla voi olla mielikuvaan ja valintaan vaikutuksia. En ehkäpä olisi ”rusinareitille” ajamaan, mutta nämähän ovat ihan hienoja maisemia – ja samalla voi sitten syödä niitä rusinoita.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Rusinareitillä järjestetään erilaisia rusinatapahtumia, hauskaa. Ja mikäli ymmärsin oikein, siellä viinitkin ovat makeita Moscatel-viinejä, eli sikäli erikoinen viinireittikin. Maisemat ovat tosiaan vaikuttavia, harmi vain, että ihan kaikissa paikoissa ei serpentiiniteillä päässyt kuvia varten pysähtymään. Eli parempi todellisuudessa kuin minun kuvissani.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Me ostimme tuota Moscatel-juomaa, mutta avaamme pullot vasta kotona. Se mitä löysimme, oli likööriä, eli alkoholia 15%. Maisemat olivat tosi ihania, parempia kuin kuvissani, koska aina ei voinut pysähtyä.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s