Palmusunnuntaina Fuengirolassa

Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisviikon. Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin ja kansa levittää hänen eteensä palmunoksia ja huutaa hoosiannaa. Katolisissa kirkoissa siunataan palmunoksia, jotka ovat aikalailla koristeellisempia kuin olettaisimme maahan levitettäviksi ja niinpä niitä sitten säilytetäänkin kodeissa koristeina. Kulkueissa kannetaan aasilla ratsastavaa Jeesusta. Tällaista kulkuetta seurasimme Fuengirolassa.

Jo paikalle kävely oli yhtä juhlaa. Kukkivat seinämät ja puistot lämmittivät suomalaista mieltä kovasti. Feria-alueen porttikin oli koristeltu Semana Santa -aiheisella kuvalla.

Kulkueissa näkyi muiden joukossa myös paljon lapsia, joilla oli palmunoksat käsissään ja veljeskunnan väriset asut.

Tässä yksi koristeellisimmista palmunoksista.

Patsaan juurella oli myös aidompia palmunoksia, joita napsittiin sieltä ja jaettiin erityisesti katsomassa olleille lapsille.

Kulkueissa kannetaan veljeskunnan tunnuksia.

Kulkueen pysähdellessä papit ja muu henkilöstö luki Raamatun tekstejä ja ilmeisesti rukouksia ja joihinkin yhtyi myös yleisö vieressä ja monet tekivät ristinmerkkejäkin.

Kantajia oli valtavasti. Laske lukumäärä tästä. Puolet näkyvissä. Tätä tronoa oli kantamassa paljon nuoria, sekä miehiä että naisia.

Kannettava patsas oli siis palmusunnuntain kuva, jossa Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin.

Kannettava lava oli tietysti koristeltu näyttävästi.

Soittokunta marssi perässä, oli sekä rumpuja että puhaltimia.

Tämä ei tietenkään ollut Semana Santan ainoa kulkue Fuengirolassa. Kulkueita on lähes joka päivä ja ensimmäinen oli itse asiassa jo perjantaina. Siinä kantajat olivat kaikki naisia.

Palmusunnuntain iltana menimme aika täydellä junalla Malagaan katsomaan siellä marssivia runsaita kulkueita. Palataan niihin kuviin ja kokemuksiin seuraavaksi.

16 ajatusta artikkelista “Palmusunnuntaina Fuengirolassa

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Täällä on aika monessa paikassa erilaisia kulkueita ja niiden tunnelmat kyllä vaihtelevat. Tällä hetkellä meille ehkä hienoin on ollut muutama vuosi sitten kokonainen viikko Granadassa. Sitä ennen olemme nähneet Malagan ja Marbellan kulkueet. Palmusunnuntaina ja eilen kävimme Malagassa, mutta jotenkin siellä oli liikaa väkeä. Se aika meluisakin tungos vei tunnelmaa. Tänään ajattelimme kävellä katsomassa Fuengirolan kulkueita.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kävimme eilen Malagassa ja siellä oli niin paljon tungosta, että katsoin valmiiksi nämä pienemmät ja rauhallisemmat Fuengirolan kulkueet. Ei jatkoa seurannee.

   Tykkää

   Vastaa
 1. Mari/Kodinvaihtaja

  Upea. Itse vaelsin Santiago de Compostelaan yhtenä Pääsiäisenä. Käytiin kirkoissa päiväsaikaan, mutta valitettavasti yhden pääsiäispäivän olimme kylässä, jossa ei ollut kirkkoa ja toisena yövyimme alberguessa, jossa piti olla jo nukkumassa juuri iltakirkon alkamisen aikaan.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Vähän varmaan harmikin, että noita näyttäviä juttuja ei sattunut sitten kohdalle. Täällä juuri ne tekevät pääsiäisestä aivan erityisen. Ainoa pikku (tai isompikin) harmi on se, että kulkueet ovat niin näyttäviä, että varsinkin Malagassa ja Sevillassa ihmisiä on liikaa.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Ismo for Takeoff

  Hienoja kuvia! Kirjoitettiin juuri myös postaus Espanjan pääsiäisestä. Noiden pienempien paikkakuntien kulkueissa on se erityisen hyvä puoli, että ne saattaa jopa päästä näkemään, kun kansaa ei ole niin mahdottomasti eikä sitten itsekään tarvitse velloa ihmismeressä. Upea ja ainutlaatuinen perinne kaikkiaan.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Tuo on niin totta. Tungokset isommissa kaupungeissa ovat valtavat. Esimerkiksi Malagassa voi ostaa itselleen (kalliin 60 – 150€) istumapaikan, että pääsee paremmin rauhassa katselemaan ja jos ei sitä istumapaikkaa ole, on vaikea löytää paikkaa, josta kunnolla näkisi saati sitten pystyisi ottamaan valokuvia. Malaga ja Sevilla ovat tietääkseni pahimmat, kerran viikko Granadassa oli riittävän miellyttävä, mutta nyt tällä viikolla on kyllä helpointa ollut esimerkiksi Fuengirolassa ja Torremolinosissa. On nämä niin uskomattoman upeita juttuja. Ja nyt haluaisin hehkuttaa vielä pääsiäisnäytelmiä. Näimme niitä kaksi. Riogodossa ja Benalmadenassa.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Onhan tämä ihan valtavan erilaista kuin Suomessa. Katolinen maa, jossa on sallittua esim. kuvien palvonta ja jossa Marian asema on ihan toinen kuin mitä luterilaiset ollenkaan ymmärtävät. Toisaalta ei tämä ole pelkästään uskonnollista, meidän espanjalaiset ystävämme ovat kertoneet, että kysymys on kulttuuritraditioista enemmän kuin uskonnollisesta toiminnasta. Mielenkiintoista seurattavaa joka tapauksessa. Ja kyllä täällä katsojat ristinmerkkejä tekevät ja polvistuvat Marian ohi mennessä.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   On tosiaan niin uskomaton meininki, että valitsimme matkustuspäivämme niin, että lähdimme kotiin päin vasta kun pääsiäisviikko oli ohi. Joo, suomalainen Via Crucis is mene lähellekään tällaista, eikä seurakuntien pääsiäisvaelluksetkaan.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Anna K. - Kaukaa haettua

  On kyllä upeat ja suuret kulkueet siellä! Itse näin täällä Teneriffalla kulkueita, mutta olivat paljon pienempiä. Silti oli mielenkiintoista nähdä ne, kyllä siinäkin vähän pääsi tunnelmaan. Täällä oli myös noita tötteröhattuja, melko pelottavan oloisia iltahämärässä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Hatut luovat varmaan jotenkin pelottavaa mielikuvaa, koska ne peittävät ihmisten kasvot. Ja piiloutuminen on aina vähän pelottavaa. Meitä länsimaisia varmaan nuo huput pelottavat myös siksi, että ne ensimmäisenä luovat mielikuvan jostan Ku Klux Klanin kauhuista, mihin ne eivät onneksi ollenkaan viittaa. Ymmärrän!

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s