Ranska autolla halvalla

Monia harmittavat Ranskan läpi ajettaessa tietullien ja polttoaineen kustannukset, eikä pysähtely ja ruokailukaan aina halpaa ole. Matkaa on niin paljon, että yöpyminenkin tarvitaan. Me selvisimme halvalla. Diesel, ruokailu, yöpyminen ja tullit yhteensä 154€. Näin sen teimme:

Matkamme alkoi Trieristä, Saksasta. Luxemburgiin on sieltä parikymmentä kilometriä. Ajoimme sinne ja laitoimme tankin täyteen. Hinta oli 1,50€, eli tankki täyteen 105€. Tämä toi tietysti suurimman summan kustannuksiin. Seuraavaksi tankkasimme sitten vasta Espanjassa. Ranskan hinnat olisivat olleet kahden euron paikkeilla, Espanjassa noin 1,70€. Jos Luxemburg on matkan varrella, käymme aina täyttämässä tankin siellä.

Katsoimme  Google mapsista etukäteen meille sopivan reitin ilman tulleja. Tällainen siitä tuli: Metz, Nancy, Dijon ja Chatel Gyuon Clermont-Ferrandin lähellä. Ei tulleja senttiäkään. 

Nautimme matkasta, vaikka ajelimme yli 600km päivän aikana. Koko ajan maisemat muuttuivat vihreämmiksi. Suurin osa matkasta oli suoraa ja tasaista tietä, mutta toki tällaiselle matkalle joitain kyliä ja liikenneympyröitä mahtui mukaan.

Matka oli meille aika pitkä, emme yleensä aja noinkaan pitkiä matkoja yhdessä päivässä. Aurinko laski jo ennen kuin saavuimme majapaikkaamme. Kaunista oli, mutta toivoimme, ettei majapaikkaamme tarvitsisi pimeässä etsiä, mutta niin kävi.

AirBnb:stä löytyi pihamökki, jossa yöpyminen ja aamupala maksoi 25€. Ihan kiva hinta lämpimästä nukkumispaikasta ja aamukahvista kakkuineen. Emäntämme puhui englantia yhtä paljon kuin me ranskaa, mutta Googlen kääntäjän avulla juttelimme kaikenlaista matkoista, perheestä, säästä, paikkakunnasta ja tietysti asumastamme mökistä. Ihan hauska kokemus, niin kuin tällaiset pienet yksityismajoitukset AirBnb:stä yleensä ovat. Autokin ahtautui parkkiin ja portaista selvittiin pimeässäkin taskulampun valossa. Kuvat otin vasta aamulla auringon noustua.

Aamulla lähdimme auringon noustua ja valitsimme tien, jolla pääsi ylöspäin rinteelle katsomaan vähän paikkakuntaa. Näissä maisemissa olisi varmaan kiva joskus kulkea pitempäänkin.

 Yhden tietullin maksoimme, koska halusimme ajaa aurinkoisena päivänä Millaun sillan. Sillan yli ajaminen maksaa 10,10€. Voi sen kiertääkin ja katsoa ilmaiseksi siltaa kylästä alhaalta päin. Sen olemme kerran tehneet, mutta mutka oli melko aikaa vievä, eli emme halunneet nyt tehdä sellaista uudelleen. Pysähdyimme siis parkkipaikalle, jossa oli tällaisena maanantaiaamuna reilusti tilaa. Kävelimme mäen ylös näköalapaikalle kuvaamaan siltaa ja maisemia. 

Tässä kuvassa näkyy alhaalla kylä ja myös vähän joen rannallakin mutkittelevaa tietä. Jos on aikaa, toki tämäkin reitti on mukava kerran kokea ja katsella siltaa alhaalta päin. Komea on.

Ja sitten ne loput kustannukset, eli ruokailu ja kahvit. Pysähdyimme kahville kolme kertaa. Yhteensä rahaa kului 14€. Pelkkiin kahveihin. Kotoa jääkaapista autojääkaappiin mukaan otetut eväät riittivät vielä. Olimme matkassa vasta viidettä päivää, joten omat keitetyt kananmunat, voileipätarvikkeet, hedelmät, siemennäkkärit ja mehut  pitivät nälän poissa oikein hyvin. Pysähtelimme eväshetkille silloin tällöin.

Toisen päivän reitti on tässä. Ajoimme noin 70km vielä Espanjan rajan yli Bisbal d’Embordaan, jossa ystävämme odottivat meitä kodissaan. Ennen Espanjan rajaa Narbonnen jälkeen oli päivän mutkaisin kohta Pyreneiden vuoriston solia pitkin. 

Minusta meidän tarpeillamme ei 154€ kahden päivän ajamisesta Ranskan läpi ole paljon. En itse oikein löydä halvempaa tapaa tehdä tämä, ellei sitten vielä nuku autossa. Meille sellainen ei käy, ei tulisi uni. Ja tilaamamme sähköautokin viipyy ja viipyy, kuten tällä hetkellä kaikki. Miten sinä säästät kustannuksissa?

25 ajatusta artikkelista “Ranska autolla halvalla

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Ei tosiaan ollut paha hinta tuo. Polttoaine on tietysti se pakollinen menoerä ja sen lisäksi ei kovinkaan paljon kuluja näyttänyt tulevan. Minkähän verran Ranskan läpiajamisesta muuten kertyy tietullimaksuja ”pahimmillaan”? Ovat ärsyttäviä senkin vuoksi, että monesti saattaa olla niin, että joutuu jonottamaan pidemmänkin aikaa.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Olemme kerran ajaneet Ranskan halki päivässä Baskimaasta Colmariin. Matkaa tuli noin 1000km. Tästä on toki vuosia. Viime syksynä ajoimme joitain pienempiä pätkiä, ja laskeskelimme, että noin 13€/100km olisi maksanut silloin. Eli sen mukaan noin 130€ voisi mennä, jos valitsisi aina moottoritiet. Toki ne ovat myös hyviä, rauhallisia, hyvin hoidettuja ja tarjoavat hyvin varusteltuja levähdyspaikkoja. Ihan toista kuin Saksan ruuhkat. Mutta tällä kertaa siis näin. Ei ollut hankalaa tämäkään.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Sirkka Lehtnen

  Tuo mitä sanoit, nukkua autossa, siinä säästää tosi paljon, on toki hankalaa näin vanhemmalla eukolla jo, mutta on sekin koettu. Tuo Clermont-Ferrand moottoritie on upea, käydään tosi korkealla ja on hyvin hoidettu, siellä on niitä ”Aireja” eli rasteja, joissa on hyvä nukkua joko autossa tai jos raskii, niin hotellikin löytyy joka rastilta, ovat aika kalliita. Eväitten kanssa pärjää todella hyvin ja edullisesti. Luxemburg on myös tuttu polttoaine tankkaukseen.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Ihailen teidän kykyänne nukkua autossa. Ei onnistuisi meiltä. Oli paljon helpompaa nukkua ranskalaisrouvan pihamökissä ja hän tarjosi vielä aamupalankin sisältyen siihen 25€ hintaan. Ihan samaa mieltä, tuo reitti on kaunis, vaihteleva ja mukava ajaa.

   Tykkää

   Vastaa
   1. Janina Sippola

    Kannattaa! Se on Lyonin ja Dijonin välissä, me jäimme junasta pois Màcon-nimisessä paikassa. Se näkyy ekassa kartassasi.

    Liked by 1 henkilö

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Me olemme todella monta kertaa ajaneet Ranskan läpi ja lähes joka kerta ainakin osan matkasta tullittomia teitä. Noin halpaa majapaikkaa emme ole ennen löytäneet, kyllä ne aina vähintään useita kymppejä ovat olleet. Mutta nyt tuli tehtyä tällainen haaste. Ja erityisesti se moottoritie Montpellierin ja Clermont Ferrandin välillä oli kiva ja maksuton. Paitsi se Millaun sillan ylitys.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Ne Tammelat

  Ei tosiaan pahan hintainen ja kauniita maisemia on mahtunut matkan varrelle. Me ajoimme omalla road tripillä myös tuolta Nancyn kautta (ja Colmarin) Luxemburgiin. Euroopassa on kyllä niin paljon nähtävää ja reissattavaa maata pitkin!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Colmar jäi meiltä tällä kertaa sivuun, mutta sekin on hyvä, kun se on osa sitä viinireittiä, jossa joka kylässä on jotain esillä. Siitä on kyllä jo aikaa, kun siellä ajelimme.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Olisipa todellakin! Tämä on niin meidän juttu, olemme koko ikämme tehneet automatkoja. Lähdimme asuntovaunu perässä, kun lapset olivat leikki-ikäisiä ja jatkamme vielä nytkin, kun ensimmäiset lastenlapsetkin ovat jo aikuisia.

   Tykkää

   Vastaa
 4. Reissu-Jani

  Hyvä vinkki tuo Luxemburgissa tankkaaminen. Olen siellä muutamia kertoja ajanut ja juurikin huomattavasti halvemman polttoaineen vuoksi tehnyt koukkauksen. Samoin tuon Ranskan reitin olen juurin noin ajanut – tosin toiseen suuntaan ilman mitään tietulleja. Tietulleista voi hyvinkin tulla huomattava maksuerä Euroopassa – varsinkin Italiassa moottoritiet ovat kalliita, mutta kun kiertää ne niin voi nähdä muutakin kuin tylsää betoniaitaa ja Luigin sun takapuskurissa kiinni.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Suunnilleen tuota reittiä olemme joskus ennenkin Ranskan läpi ajaneet, mutta olemme kyllä ajelleet tosi erilaisiakin reittejä. Yleensä pysähdelleet enemmän kuin nyt. Tietullit väistämällä voi hyvin meidän kriteereillä yöpyä pari kolme yötä, eli saada juuri sitä muutakin nähtävää. Ranskassa on niin paljon esim. historiaa ja kulttuuria. Poikkeilemme vuorilla, rotkoissa, kirkoissa, museoissa, hautausmailla, sotien ja historian muistomerkeillä – ja lähes missä vain.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Me kyllä useinkin ajelemme hitaammin niitä tullittomia teitä. Eikä pelkästään hinnankaan takia, vaan siksi että tykkäämme sellaisesta matkailusta. Harvoin meillä on kiirettä johonkin määränpäähän ja jos on, se ei ole meidän juttu ollenkaan. Tämä oli kyllä erityishaaste, johon tuli mukaan halpa majoitus ja näin täydellisesti omin eväin selviäminen.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Nuo siltamaisemat ovat tosi usein hienoja katsottavia, ei voi jättää väliin. Ei Helsingissäkään. Esimerkiksi Mustikkamaalta Kalasatamaan vievä kevyen liikenteen silta on yksi lemppareitamme. Voi miten mielenkiintoiselta ”vinoköysisilta” kuulostaakaan!

   Tykkää

   Vastaa
 5. Heini

  Kesällä tarkoitus ajella pitempi pätkä Ranskan puolella. Mitä sovellusta tai karttapalvelua käytätte tullittomien reittien etsintään? Onko moottoriteiden tullimaksuissa eroja Ranskassa?

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Meillä ei mitään erityisiä sovelluksia ole tähän ollut. Ihan tavallinen TomTomin navigaattori auton tuulilasissa ja Google Maps kännykässä. Molempiin voi reittiä etsiessä laittaa oletukseksi tullien välttämisen. Tuon navigaattorin reittivalinnoista en aina ole samaa mieltä, se ehdottaa tosi usein pikkuteitä, jotka eivät ole ollenkaan parhaita mahdollisia reittejä. Siksi todella paljon katselemme tienviittoja, esimerkiksi jonkun paikkakunnan läpiajossa ne ovat paljon hyödyllisempiä kuin jotenkin lyhyimmälle reitille ohjaava navigaattori. Moottoriteiden tullimaksuissa en ole havainnut muita eroja kuin sen, että joskus peritään jossain kohdassa vain kertamaksu, kuten esim juuri tuon Millaun sillan ylityksestä, joka oli meidän reitillämme. Yleensä ne perustuvat tien käytön välimatkaan, joskaan en osaa sanoa, onko se ihan yksiselitteisesti niin. Viimeksi näitä maksaessamme hinta tuntui olevan noin 13€/100km.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä. Minne päin ajattelitte suunnata? Me olemme ajelleet aika paljon kaikkialla, tehneet matkoja Balkanin suuntaan, esim Bosnia-Herzegovina, Montenegro, Kroatia ja Slovenia. Ja sinne matkalla on ollut läpiajomaita ja pysähdyksiä niissä. Yhden pyöräilypainotteisen matkan teimme Saksin Sveitsiin, Tsekkiin, Itävaltaan ja Sloveniaan. Silloin siis pyörät auton perässsä mukana. Näitä matkoja eri maiden läpi Espanjaan olemme tehneet jo kymmenkunta. Meidän blogista löytyy näitä muitakin.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s