Rute – sokeria, suklaata, anislikööriä ja kinkkua

Kaikkien näiden ympärille on Rutessa rakennettu hieno museo, näyttely ja myymälä. Uskomatonta, että sokerista rakennetaan pienoismalleja katedraaleista ja tanssijoista, käytetään yli 1500 kg suklaata seimen rakentamiseen ja 130 kg Pipsa Possun patsaaseeen, kuvataan tietäjiä tuomassa anislikööriä Joosefille, Marialle ja Jeesuslapselle ja nähdään koululaistenkin parveilevan kinkkumuseossa. Kiersimme näitä jo toista kertaa ja oli oikein kivaa. Niin kiersi moni muukin. Näimme monta koululaisryhmää ja muitakin turistibussillisia sen lisäksi, että parkkipaikat olivat aika täynnä.

Rute

Rute on pieni noin kymmenentuhannen asukkaan paikkakunta Cordoban maakunnassa. Näin joulun alla sinne todellakin ryntää joukoittain turisteja katsomaan maailman suurinta suklaaseimeä, kinkunvalmistajia ja anislikööritehtaita. Niin siis mekin.

Sokerimuseo

Uskomatonta! Miten kenelläkään tulee mieleen tehdä tällaisia juttuja sokerista? Ja miten kenelläkään on aikaa ja kärsivällisyyttä tehdä tällaisia?

Ensin pari aikuisen kokoista flamencotanssijaa. Siis sokerista!

Myös julkkiksia, elokuvien ja historian hahmoja oli ikuistettu sokeriin.

Michael Jackson

Star Wars

Marilyn Monroe

Kaikkein eniten oli kuitenkin kuuluisia tuttuja rakennuksia.

Disneyn linna Pariisin Disney-worldista. Tätä katsellessa pienen pienten yksityiskohtien määrä ja koristeellisuus oli valtavan yllättävää. Mutta näitä katsoessa ei kyllä yhtään ihmettele, että tekemiseen on parilta ihmiseltä mennyt puolitoista vuotta.

Rooman Pietarin kirkko on varmaan vaatinut ainakin yhtä pitkän ajan.

Taj Mahal.

Ja sitten mennäänkin taas ihan toiseen suuntaan eli Moskovaan. Pyhän Vasilin katedraali.

Ja vielä kauemmas. Sydneyn oopperatalo.

Espanjalaiset palatsit, luostarit, kirkot ja Gordoban Mezquita ovat tosi komeita.

Museo-osassa nähtiin turronin valmistusta.

Museon pääsylippu maksoi vain euron. Sen olisi saanut takaisin, jos olisi ostanut kaupan puolelta jotain karkkimaistiaisia.

Galleros suklaamuseo

Jatkoimme seuraavaan museoon eli Galleroksen tehtaan suklaamuseoon, jossa on maailman suurin suklaasta tehty seimi.

Seimelle kulkiessa nähtiin vähän muutakin. Tehdassali, jossa pakattiin suklaata maailmalle lähetettäväksi. Sen näimme parvelta käsin.

Ennen seimihuonetta kuljettiin myös muiden suklaasta tehtyjen hahmojen kautta. Nämä olivat pääsiäiseen ja Virgen de la Carmenin juhlimiseen liittyviä suklaahahmoja. Siis ihmisen kokoisia, eli lähes samanlaisia kuin luonnossakin. Kunkin edessä oli kyltti, jossa sanottiin, paljonko suklaata oli hahmoon käytetty ja kuinka kauan sen rakentamiseen oli kulunut aikaa. Yleensä kymmeniä kiloja ja useita kuukausia.

Sitä ei kerrottu, paljonko tekijät olivat kuluttaneet suklaata muuten, mutta seinällä oli lause, joka muistutti siitä, että suklaata voi käyttää, sen sijaan, että käyttäisi sitä vain syömiseen.

Seimeen sitä oli käytetty tänä vuonna 1550kg ja rakentaminen oli kestänyt yli neljä kuukautta. Siis kaikki tämä kuvissa näkemäsi on suklaata.

Seimi on erilainen eri vuosina. Kävimme täällä kolme vuotta sitten ja silloin seimi täytti kokonaisen huoneen vähän eri tavalla ja oli värikkään linnan ympärillä.

Viereisessä huoneessa oli muita yllätyksiä. Kuningasperheen jäsenet olivat 300 – 400 -kiloisia suklaahahmoja.

Ja varsinainen hauska yllätys nähtiin myös viimeksi. 130-kiloinen suklaasta tehty Pipsa-possu. Taata päätti silloin ilahduttaa kuvalla heti kolmivuotiasta pojantytärtä ja sai saman tien pyynnön tuoda suklainen jätti-Pispa meille kotiin.

Tehtaan myymälästä olisi voinut jälleen maksetulla euron pääsylipulla ostaa suklaata lipun suuruisella alennuksella. Sieltä olisi saanut myös Ruten toista erikoisuutta eli Anisjuomia, mutta me jatkoimme Anismuseoon.

Anismuseo

Olipa jouluiseksi koristeltu tämäkin. Oli kaikenlaista kiiltävää, valoja, tähtiä ja kultakoristeita yllin kyllin.

Vitriineissä tyrkyttivät pullot itseään ja houkuttelivat ostamaan maistiaisia ja tuliaisia.

Yllättäen täälläkin oli seimi. Mutta sitä oli sovellettu museon omaan aihepiiriin. Tietäjät toivat anislikööripulloja lahjoiksi Joosefille, Marialle ja myös Jeesusvauvan seimen ääreen.

Kattolamputkin oli tehty pulloista.

Koristeellisen museon ja myymälän vieressä oli liköörin valmistusta esittelevä halli. Sieltä sai myös maistiaisia. Siellä yhtäkkiä tajusimme, että meidän kanssamme paikassa yhtaikaa ollut vanhusten ja invalidien turistiryhmä puhuikin ruotsia. Äänekkäästi ja nauraen.

Kinkkumuseo

Vielä yksi museo, joka oli noin sadan metrin päässä Anismuseosta, eli Kinkkumuseo. Esillä oli tietenkin kinkkuja.

Oli myös kaikenlaista kinkkujen syömiseen ja valmistamiseen liittyvää.

Ja maistiaisia. Muutakin toki kuin tätä peruskinkkua.

Seinillä oli myös kinkkuihin liittyvää tietoutta.

Senköhän takia opettajat toivat tänne myös koululaisryhmiä? Näitä bussilastillisia koululaisia olimme päivän mittaan nähneet jokaisessa museossa.

Meillä oli kiva ja rikas päivä. Suosittelemme Ruten retkeä muillekin, erityisesti näin joulun aikaan museoiden teemat korostuvat myös joulunviettotradition. Näiden mielenkiintoisten museoiden lisäksi Rute tietysti on viihtyisä andalusialainen valkoinen kylä ja tarjoaa myös kahviloita ja ravintoloita.

Me katselimme haikaillen ylös mäelle tätä tornia. Ei kuitenkaan tänään kiipeily noin paljon houkuttanut. Mutta näimme, että myös vaellusreittejä olisi tarjolla.

Onko Rute sinulle tuttu? Tai lähistön muut kylät? Esimerkiksi jouluvalojen keskus Puente Genil tai jouluherkkujen valmistuspaikka Estepa? Me jatkoimme Rutesta niihin.

2 ajatusta artikkelista “Rute – sokeria, suklaata, anislikööriä ja kinkkua

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Itse olisin voinut jopa ajatella, että parilta ihmiseltä olisi voinut mennä vielä enemmän kuin pari vuotta. On kyllä vaikuttavalta näyttävä paikka. Ovat todella hienosti toteutettuja! Ja euron pääsymaksu tosiaan on edullinen. Ja ihan hauskoilta nuo kaksi muutakin museoa vaikuttavat.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Tämä on tosiaankin paikka, jollaista ei ollenkaan odota näkevänsä. Ja yllättää sekin, että tällaisen eteen nähdään noin paljon vaivaa.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s