Avoimet puutarhat Loviisassa – aurinkoinen sunnuntai 2022

Kesäkuussa 2022 Loviisan perinteinen Avoimet puutarhat -tapahtuma oli järjestetty kaksipäiväiseksi, eli puutarhoja pääsi kiertelemään lauantaina ja sunnuntaina. Hieno järjestely meidän kannalta. Sateisena lauantaina kiersimme maaseudun puutarhoja ja maisemia, sunnuntain kävelimme Loviisan keskustassa ja aurinko paistoi.

Kauniisti hoidetut väljät nurmikot antoivat hienot kehykset istutuksille ja puille.

Puutarhoissa oli viihtyisiä pöytäryhmiä ja istumapaikkoja. Oli mukavaa istahtaa välillä ja joillain pihoilla oli tarjolla kahvitkin. Voin hyvin kuvitella, miten nämä puutarhoistaan innostuneet harrastajat istuvat täällä ja nauttivat pihoistaan.

Kuninkaanlammen puutarhassa on myös pieni kauppa, jossa myydään pihaan ja sisustukseen liittyvää esineistöä. Tämä puutarha, kauppa ja kahvio ovat auki myös muulloin.

Lammikot ja pienet suihkulähteet olivat tuomassa tunnelmaa.

Loviisa on täynnä perinteisiä puutaloja. Niiden pihoilla ihastelimme näitä puutarhoja, mutta talojen ja pensaiden reunustamilla kaduilla oli myös mukava kulkea. Ja muidenkin talojen nurkilla näkyi hyvin hoidettuja nurmikoita, puita ja istutuksia. Tapahtuman kulisseistakin oli näin pidetty huolta.

Kukkivat kasvit eivät millään antaneet kameran mennä ohi.

Puut ja pensaat tarjosivat aivan uusiakin näkymiä. En ollut ikinä ennen nähnyt tällaisia kirjavia lehtiä tai jännän kierteisiä hopeanvärisiä neulasia.

Eikä kukkiva koiranheisikään ollut tuttu.

Puiden ja pensaiden joukosta meille nousi yksi, jonka hankkimisesta omalle pihallemme aloimme oitis haaveilla, nimittäin Ruusuorapihlaja. Hurmaava puu täynnä pieniä ruusuja. Keskustelimme pihoilla sen hoidosta. Se voi kärsiä kylmästä talvesta. Omalla pihallamme mietimme, voisiko sen pitää matalampana. Pensasmaisena?

”Kaikki on kaunista sinitaivasta vasten” on jo monta vuotta ollut oma mottoni. Täällä konseptiin liittyviä kuvakulmia oli helppo löytää.

Hauskaa päivässä oli myös kuulla hyviä neuvoja kasvien ja puutarhan hoitoon. Yksi mielenkiintoisimmista oli kuulla, miten joulukaktuksesta saa kasvatettua upeasti kukkivan kasvin, joka on niin iso, ettei se edes mahdu kunnolla ovista. Meillä on tällä hetkellä parikymmentä ruukkua kasvamassa. Mitenkähän pihallemme ja olohuoneellemme vielä käy?

Moni mainitsi jotain lupiineista ja kielteisestä suhtautumisesta niihin. On vaikea ymmärtää, miksi näin komeita kukkia ei saisi kasvattaa pihalla, jossa siementen leviämisen pystyy kontrolloimaan.

Eihän niistä mitään haittaa hoidetussa puutarhassa ole, mutta ymmärrän kyllä huolen niiden leviämisestä tienvarsien niityille. Tämä kuva ei ole Loviisasta vaan seuraavan päivän pyöräretkeltämme Tuusulasta.

Omalle pihallemme tehtävistä uusista hankinnoista heräsi haaveita. Yksi haave on selvästi hakea jotain keltaista tai kellertävän kirjavaa pihallemme, jossa nurmikko ja tuija-aidat antaisivat niille mielekkään taustan.

Ja muukin kaunis kirjava kyllä kävisi.

Loviisa on kaunis kaupunki kävellä muutenkin, vaikka tähän päivään ei kovin paljon mahtunutkaan.

Olimme paikalla jo kymmeneltä, koska halusimme osallistua messuun Loviisan kirkossa.

Sen jälkeen keskustelimme hetken muiden osallistujien kanssa ja yhteiset puheenaiheemmekin liittyivät luontoon ja puutarhaan. Monilla meistä oli kokemuksia esimerkiksi linnunpesistä pihallaan. Kuten meilläkin viime kesänä mustarastaasta.

Torillakin oli kukkia.

Veimme automme parkkiin puiston ohi lähelle Bastioni Rosenia. Olipa hienoa katsella taas näitä puistoja ja muureja. Viime syksynä teimme metsässä kävelyn, jossa Bastionia ja sen ympäristön luontoa näki lähempääkin.

Ja aina on kiva kävellä puiston sillalla ja tarkkailla luontoa sieltä.

Tänäkin vuonna avoinna olevia puutarhoja oli parikymmentä. Puutarhat ovat avoinna jälleen 7.8.2022. Suosittelen tänä vuonna erityisesti sitäkin, koska kesä oli vähän myöhässä, monet kasvit vielä odottivat kukkaan puhkeamista, eikä elokuun alussa kesä vielä ole mitenkään ohi.

Lisää tietoa, yksityiskohtia, kartat, aikataulut ja puutarhojen luettelo on täällä:
Loviisan Puutarhayhdistys

Puutarhat, kukat ja vihreät, kukkivat pihat tuovat iloa monille. Tavattuamme kahden päivän ajan asialleen omistautuneita harrastajia istahdimme hetkeksi omalle pihallemme.

Tämä ei ollut ainoa teksti Loviisan Avoimista puutarhoista.

Viiimevuotisen tekstin löydät täältä: Avoimet puutarhat Loviisassa

Lauantain sadepäivän kuvaus on täällä: Avoimet puutarhat Loviiisassa 2022.

Ja on puutarhoja ollut avoinna Helsingissäkin: Avoimet puutarhat Helsingissä ja Avoimet puutarhat

Haluaisitko seurata, missä kuljemme? Klikkaa Facebook sivullemme: Ailajajuha.

10 ajatusta artikkelista “Avoimet puutarhat Loviisassa – aurinkoinen sunnuntai 2022

 1. Paluuviite: Avoimet puutarhat Loviisassa kesäkuussa 2022 | Aila ja Juha

 2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  En ole ikinä itsekään ennen nähnyt tuollaisia kirjavia lehtiä tai jännän kierteisiä hopeanvärisiä neulasia. Miksiköhän lehdet olivat kirjavia, kun eihän kasvi silloin pysty hyödyntämään kyseisiä lehtiä yhteyttämisessä. Miten muuten vuosittain avoinna olevat puutarhat määräytyvät?

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiiitos kommentistasi! Tuo on hyvä huomio, että yhteyttäminen vähenee, kun vihreys vähenee. Lehtien kirjavuus ja keltaiisuus mainiitaan usein huonekasvien kohdalla häiriönä, joka johtuu usein liian vähäisestä valosta. Nämä ovat sellaisia jalostettuja kasveja, ei kai luonnossa paljon muuta olekaan kuin vihreitä lehtiä ennen lakastumista.

   Noihin tapahtumiin ymmärtääkseni voi itse ilmoittautua, jos haluaa. Loviisan Puutarhayhdistys on organisoija ja markkinoija ja ymmärsin parin omistajan kanssa puhuessani, että sieltä on rohkaistu mukaan. Näistä puutarhoistahan valtaosa on ihan yksityisiä pihoja, eli sellaiisenakin mielenkiintoinen ilmiö.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Anne | Elämää Nomadina

  Kaunista kukkaloistoa! Itselläni ei ole ollut koskaan omaa puutarhaa eikä kovin paljon huonekasvejakaan, mutta nyt nomadielämässä ja talonvahtipuuhissa on päässyt myös puutarhanhoidon makuun. Tämä kesä ollaan Bulgarian Sofiassa, ja hoidettavia kasveja on jopa enemmän kuin tarpeeksi – suuret puutarhat molemmin puolin taloja ja lisäksi vielä iso terassi jossa on satakunta ruukkua… eli kasteltavaa riittää, mutta toisaalta tämä miljöömme on myös todella vehreä, kukkea ja kaunis, ja tuottaa myös syötäväksi marjoja ja hedelmiä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Wau! Tuollaiseen paikkaan minä lähtisin kovin mielelläni. Tykkään nyppiä kuivuneita kukintoja ja lakastuneita lehtiä, kastella ja melkeinpä jopa kitkeä, jos on tarvis. Tuota olen tehnyt tänään omallakin pihallani. Meillä on kodinvaihdoissa ollut vain pari kohdetta, joissa on edes vähän päästy hommiin. Kaikkein ihanin oli iso omakotitalo Sveitsissä. Kokonainen kuukausi sitä luxusta. Ja sielläkin söimme syyskuisesta pihasta vadelmia, tomaatteja, salaattia yms. Lähtisin heti uudelleen.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos käynnistä! Puutarhoista on tullut erityisesti parin viime vuoden aikana aina vain mieleisempi ja kiinnostavampi käyntikohde meille. Jos voisin, kiertelisin niitä varmaan joka päivä.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi. Yksi kiva juttu tuolla kiertelyssä oli myös kokemusten jakaminen. Kun itsellä on oma piha, ideat ovat tosiaankin tervetulleita, mutta myös erilaiset hoito-ohjeet ja ajatukset tästä harrastuksesta. Jos olemme Suomessa 7.8. tiedän kyllä varmasti jo nyt, mitä siilloin tehdään.

   Tykkää

   Vastaa
 4. Paluuviite: Matkavuosi 2022 | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s