Avoimet puutarhat

Avoimet puutarhat – tapahtuma 2020

Oletko joskus haaveillut, että voisit piipahtaa mielenkiintoisille pihoille katsomaan ja ehkä juttelemaan vieraankin asukkaan kanssa? Puutarhaliitto ja Svenska Trädgårdsförbundet on järjestänyt Avoimet puutarhat -teemapäivän vuodesta 2012 lähtien.  Mukana on noin 500 puutarhaa. Osa on yksityisiä puutarhoja, osa julkisia ja osa kauppapuutarhoja. Kävijöitä on vuosittain ollut jopa 50 000.

Kohteet löytyivät tapahtuman nettisivuilta sekä listana että karttana. Me katselimme lähiseudultamme sopivan valikoiman pyöräretkeä varten ja tältä se näytti:

Paratiisin hedelmien tarha Pirkkola

Pirkkola on täynnä matalia puutarhojen ympäröimiä puutaloja. Alkukesästä sireenit ja omenapuut kukkivat näkyvästi ja syksyllä näkee joskus portin pielessä korillisen omenoita ja kehotuksen: Ota tästä. Emme ole koskaan käyneet yhdelläkään pihalla, joten aloituskohteemme oli itsestään selvä. Piha, jossa luvassa oli kaikenlaisia eksoottisia hedelmäpuita. Niitä kokeillaan täällä, ja samalla valmistaudutaan siihen, että ilmastonmuutoksen myötä mahdollinen lajivalikoima laajenee. Mukana on viiniköynnöksiä, persikkapuita, aprikoosipuita, saksanpähkinöitä, silkkipuita ja paljon, paljon muita.

Piha oli niin eksoottisen kiinnostava, että se kiinnosti myös mediaa. MTV3 oli paikalla, kuvasi isännän ja emännän haastattelun ja lopuksi haastatteli meitäkin. Videolinkki MTV3:n uutisiin kannattaa katsoa niin kauan kuin se on nähtävissä, isäntäväki kertoo valikoimistaan hyvin. Kirsikkapuu oli lintujen takia paketissa, muissa puissa ei ilmeisesti vielä ollut lintuja kiinnostavaa tavaraa. Otimme pyörät ja jatkoimme matkaa.

Oulunkylän seurahuone

Tämä paikka ei mitenkään ollut kartalla tai listalla, eikä se kuulunut tähän teemapäivään, mutta pyöräillessä on hauska pysähtyä milloin vain näkee jotain hauskaa tai kaunista. Eli hetkeksi penkille talon eteen ja ruusupenkkiä ihailemaan.

Käpylän pysäkki

Käpylän Pysäkki on Koskelantiellä Invalidisäätiön kuntoutuskeskuksen vieressä oleva palvelutalo.

Sen pihalle on rakennettu muistia tukevaa aisti- ja perinnepuutarhaa 2017-2019. Puutarhasuunnitelma on tehty asukkaiden ja läheisten toiveita kuunnellen. Istutukset houkuttavat ikääntyneitä ihmisiä ja heidän läheisiään sekä muita kävijöitä liikkumaan pihassa, upottamaan sormensa multaan ja nauttimaan pihan antimista.

Piha oli viihtyisä ja vastaanotto hyvin ystävällinen. Katselimme ympärillemme ja kuulimme talon ja pihan historiasta.

Tästäkin puutarhasta media on ollut joskus kiinnostunut. Valtavan iso jättikuukunen on päässyt kympin uutisten loppukevennykseen.

Tästäkin puutarhasta on video.

Intia

Taas sattumanähtävyys, mikä ei liittynyt sinänsä teemapäivään. Puiston kyltissä luki Intia, ja se oli lähellä Kumpulan maauimalaa. Pitihän se käydä katsomassa, kun norsut näkyivät kauas tielle. Jos olisi ollut eväitä mukana, täältä olisi löytynyt piknikpöytiä.

Annalan puutarha

Annalan huvila Vanhassa kaupungissa ja sen puutarha on kaupallinen puutarha, jossa kasvatetaan tuotteita ja perennoja myyntiin. Niitä myydään kesällä tapahtumapäivinä.

Kiertelimme katselemassa kauniita kukkia.

Puutarhassa on myös teemapuutarhoja, joiden aiheina ovat muun muassa keittiöpuutarha, värjäyskasvit, lääkekasvit ja perhoskasvit tai teeyrtit, kuten tässä.

Huumoriakaan unohtamatta.

Annalan puutarhan pihapiirissä on myös eläimiä. Myskisorsa?

Seepra?

Tähtäilin hetken pörriäisten elämää kukissa.

Jos haluat katsoa lisää Annalan puutarhasta tai näistä pörriäisistä, näet ne videolta.

Kumpulan ja Vallilan siirtolapuutarhat

Kumpulan siirtolapuutarha-alueella emme käyneet, pyöräilimme vain puutarhapalstojen ohi. Kumpulan kauniinväriset rakennukset pilkottavat puiden takaa.

Kumpulan ja Vallilan siirtolapuutarhojen väliin jää Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Sinne menemme sisälle joskus toiste.

Siirtolapuutarhoihin on lupa yleisille käytäville mennä kävelemään muutenkin, mutta tänään oli erityinen päivä, kun joillekin pihoille pääsi katselemaan lähempää ja juttelemaan ihmisten kanssa. Tapaamamme asukkaat olivat valtavan innokkaita puutarhaharrastajia ja kertoivat oleskelevansa mökeissään jopa talvella vapaa-aikoinaan.

Ihanaa nähtävää oli yllin kyllin!

Olipa antoisa päivä. Ja kiva liikkumispäivä myös. Ajelimme kolmisenkymmentä kilometriä ja nautimme kovasti näkemästämme. Jos päivältä vielä olisimme jotain kaivanneet, niin enemmän yksityisiä pihoja ja puutarhoja, joita ei muuten näe. Muualla maassa niitä näytti olevan vähän enemmän. Kauneutta riitti näinkin yhdelle päivälle ja erilaiset arboretumit, kasvitieteelliset puutarhat ja kartanoitten puistot kuljemme varmasti vielä tänäkin kesänä.

Seuraavana päivänä leikin vähän ruoalla tämän päivän innostamana. Annoin lastenlastenkin leikkiä ja koristella uunimunakkaansa värikkääksi. Nämä koristelijat ovat 3- ja 6-vuotiaat pojat, eli mielestäni aika taitavaa toimintaa.

Ja katselin uusin silmin myös oman pihamme kukkia.

Voit seurata retkiämme myös Facebook-sivumme kautta. Ailajajuha.

3 ajatusta artikkelista “Avoimet puutarhat

  1. Paluuviite: Avoimet puutarhat Helsingissä | Aila ja Juha

  2. Paluuviite: Avoimet puutarhat Loviisassa – aurinkoinen sunnuntai 2022 | Aila ja Juha

  3. Paluuviite: Avoimet puutarhat Loviisassa kesäkuussa 2022 | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s