Puente Genil – jouluvalojen keskus

 Ximénez Group on  johtava jouluvalojen valmistaja.

Puente Genililin pienessä kaupungissa Gordoban maakunnassa  Ximénez Group valmistaa jouluvaloja, jotka valaisevat maailman kaupunkeja.

550 työntekijää valmistaa valot yli 70 kaupunkiin. Niistä suuri osa on Espanjassa. Esimerkiksi Malagan, Madridin, Barcelonan, Fuengirolan ja Gordoban valot tulevat täältä. Maailmalla on nelisenkymmentä kaupunkia, joiden valot valmistetaan myös Puente Genilissä, esimerkiksi New York, Moskova, Berliini, Madrid,  Bryssel, Dubai,  Milano, Oslo ja Lontoo. Aurinkorannikolla joulun maissa olevat tungeksivat joka vuosi katsomaan valtavan näyttäviä Malagan jouluvaloja. Tältä ovat näyttäneet viimeisimmät jouluvalot, jotka olemme nähneet.

Puente Genilin kaupunki pyrkii joka vuosi olemaan myös ensimmäinen paikka Espanjassa, jossa jouluvalot sytytetään. Tänä vuonna (2021) ne syttyivät 26.11. eli noin viikkoa ennen kuin useilla muilla paikkakunnilla. Valaistuina ovat Paseo del Romeral, La Matallana, Aguilar Street and Don Gonzalo. 2019 uutena paikkana oli Cuesta del Molino ja 2021 Parque de los Pinosissa sijaitsevien joulumarkkinoiden ympäristö. Valoja on joka vuosi enemmän, tänä vuonna 199 kaarta, 130 valaistua puuta ja valtava määrä, eli 1,4 miljoonaa lamppua valaisee tämän pikkukaupungin. Ximénez Groupin johtaja Jiménez sanoi tänäkin vuonna avajaispuheessaan, että valaistuksessa pyritään entistä enemmän energian säästämiseen ja siksi lähes 100% lampuista on LED-lamppuja. Yhtiö sanoo pyrkivänsä siihen, että se on samalla edelläkävijä energian säästämisessä ja CO2-päästöjen vähentämisessä

Valaistus on 2021 päällä sunnuntaista torstaihin 18:30 – 23:00, perjantaisin ja lauantaisin 18:30 – 1:30 ja joulunpyhinä 18:30 – 15:00.

Puente Genilin jouluvalot 2019

Lähdimme Aurinkorannikolta vasta kolmen maissa iltapäivällä käveltyämme ensin kunnon lenkin Calahondan ja Cabopinon lankkupoluilla auringon helliessä. Olimme miettineet etukäteen, minne jättäisimme auton päästäksemme sujuvasti keskustan pikkukaduille kävellen. Katsottuamme Googlen streetviewsta paikkoja näytti siltä, että Lidlin parkkipaikka keskustan pohjoispuolella olisi juuri sitä, mitä etsimme. Ja niin se olikin. ”Vain asiakkaille” luki sisäänajossa, mutta mikäs siinä, kävimme täydentämässä ensin vähän eväitä ja sitten lähdimme kävelemään.

Matallanan kauppakadulle on luotu LED-valoilla ja kristalleilla tähtitaivas, joka kiiltelee, vaikka valot eivät vielä ole syttyneetkään.

Auringonlaskua vasten oli hauska kuvitella, miltä nämä valot kohta näyttäisivät.

Turistijuna odotti valmiina ajeluttamaan niitä, jotka eivät jaksaisi itse kävellä. Ei tulisi meille kuuloonkaan. Mikään kuski ei pysähtelisi jokaiseen tärkeään kuvanottopaikkaan.

Katulamppujen syttyessä tähdet alkoivat näyttää jo tutulta olkihimmeliltä.

 Ehdimme Plaza del Romeralille pari minuuttia ennen kuin valot syttyivät. Juha jo huolissaan kysyi kadun varren herkkumyyjältä, syttyvätkö valot tänään ja sai vastauksen, että juuri tällä sekunnilla. Ja niin kävi. Olimme todistamassa shown alkua. Kiireesti ottamaan kuvia.

Joku kameran edessä mikrofoniin puhuva nuori nainen yritti saman tien haastatella meitä ja kysyi, nautimmeko tästä, mutta ulosantimme espanjaksi oli sen verran hidasta, että hän kääntyi saman tien nuoren perheen puoleen.

Nainen bongasi meidät hetkeä myöhemmin ilman mikkiä ja kameraa ja kysyi, mistä olemme. ”De Finlandia” sai hänet kietomaan kädet ympärilleen ja sanomaan:  ”Ai sieltä, siellähän on aina kylmä!” Sanoimme, ettei ole, jolloin hän totesi, että sitä se ilmastonmuutos tekee.

Jatkoimme kiertelyä suuren tähden ympärillä. Hassua, mutta vaikka väkeä oli paljon, autoliikenne viereisellä kadulla oli sallittua. Väriään vaihtavasta isosta tähdestä oli vaikea saada  kuvia ilman autoja, mutta show oli todella näyttävä.

Kaksi suurta tähteä, 18 metriä pitkät, seitsemän metriä korkeat ja kuusi metriä leveät kaaret olivat valojen keskus, joka samalla yhdistää ylemmän ja alemman osan kaupungista. Olimme tulleet tuolta La Matallana kadulta, jolla nyt oli tähtitaivas.

Vuoden 2021 tiedotteesta luimme, että Romero-kadulle on suunniteltu myös tunneli, joka on seitsemän metriä leveä ja 50 metriä pitkä ja mukana on myös valojen leikkiä ja musiikkia. Olisipa kiva nähdä tällainenkin uusi asia ihan livenä. Kävin katsomassa pari YouTube-videota aiheesta ja tällaisia valoja näkyi olevan jouluna 2021

Lähdimme Plaza del Romerolta toiseen suuntaan alaspäin. Kaupunki tarjosi valoja ja tunnelmaa ja vähän tyhjempiäkin tunnelmallisia katuja.

Lopulta olimme Puente de Miragenilillä eli Genil-joen ylittävällä sillalla. Kannatti tulla. Joen rannalla oli valaistu seimi, jonka valot heijastuivat jokeen.

Ja takaisin ylös toista reittiä.

Yhdessä kirkossa oli ilmeisesti juuri tilaisuus päättynyt, ihmisiä tuli ulos ja pääsimme kurkistamaan sisään.

Löysimme mukavat portaat, joita oli helppo kiivetä takaisin ylös kaupunkiin.

  

Tällaista katua pitkin tulimme takaisin Plaza del Romerolle.

 

Plaza del Romerolla show jatkui ja nyt oli mukana myös musiikkia. Väkeä ja autoja oli vielä enemmän kuin valojen syttyessä. 

Palasimme takaisin pitkin La Matallana katua, jossa nyt pimeässä valaistut tähdet olivat aivan eri näköisiä kuin ne ”himmelit”, joita olimme katselleet tullessamme auringonlaskua vasten.

Nytkin valokuvien ottamista pikkuisen vaikeutti se, että piti samalla varoa autoja.

Oli näyttävän näköistä. Kannatti käydä. Eikä 120 kilometrin matka takaisin rannikolle ollut hankala pitkin selkeää moottoritietä. 

Feliz Navidad kaikille! Viikonloppuna ovat valot syttyneet jo muuallakin. Oli hauska nähdä niiden kotikaupunki.

Puente Genil on noin 120 kilometriä rannikolta suunnilleen Gordoban suuntaan. Tällaisen reitin kävelimme siellä.

Joko seuraat meidän Ailajajuha sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon erityisesti automatkoistamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa. Vuosien 2020 ja 2021 kirjoitukset ovat keskittyneet olosuhteiden pakosta lähinnä pyöräilyyn ja patikointiin Suomessa pääkaupunkiseudulla, mutta syys-lokakuussa teimme jo automatkan Eurooppaan ja siitä tuli tekstejä paljon. Varmaan ennen pitkää suunnaksi tulee jälleen myös Espanja.

Oletko käynyt Puente Genilissä? Oletko tänä vuonna? Jos olet, kerro, olisi kiva kuulla, mitä siellä nyt on.

10 ajatusta artikkelista “Puente Genil – jouluvalojen keskus

 1. Karla

  Upean näköiset valot kyllä. Malagassa juu perjantaina olisi jouluvalojen sytytys mutta taidetaan mennä joku muu päivä katsomaan ettei ihan pahimpaan tungokseen jouduttaisi. Ehkä siis käydään vaan tänä viikonloppuna katsomassa oman kylämme jouluvalojen sytytya ja käydään siellä Malagassa vaikkapa ensiviikolla. 🙂

  Sevillassa käytiin pari vuotta sitten katsomassa jouluvaloja, hienot oli myös!

  Hyvää joulun odotusta!

  http://karlaespanjassa.blogspot.com

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Kiva, kun kävit kommentoimassa, kiitos! Ja kiitos linkistä blogiisi. Kävin saman tien lukemassa blogistasi muutaman jutun ja oli kiva tutustua siihen, mitä teet ja kuka olet. Olemme itse olleet Marbellassa kuukauden neljä vuotta sitten ja näin useita tuttuja juttuja. Nautimme siitä ajasta ja olemme käyneet siellä monta kertaa uudelleenkin. Rantareitti Marbellasta Puerto Banukseen on kiva myös. Juu, mekin skippaamme perjantain jouluvalojen sytyttämisen Malagassa. Ehkä käymme katsomassa ne vasta viikonlopun jälkeen. Tungos ei miellytä. Hyvää joulun odotusta ja näköjään muutakin!

   Tykkää

   Vastaa
 2. Anna | TÄMÄ MATKA

  Oi kuinka hienoja. Olen Espanjassa jouluvaloja nähnyt Barcelonassa ja Malagassa. Kuten sanoitkin, ne Malagan jouluvalot ovat kyllä todella kauniit.

  On se ihmeellistä, miten ei suljeta katuja autoilta edes muutamaksi tunniksi. Olisi niin paljon turvallisempaa ja mukavampaa, kun ei tarvitsisi autoja väistellä.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Minullekaan muiden Espanjan kaupunkien jouluvalot eivät ole vieraita. Varsinkin Malagan jouluvalot ovat niin näyttäviä vuodesta toiseen. Näin ne jo toissapäivänä. Myös Fuengirola parantaa näyttävyyttä koko ajan. Tuota autohommaa kyllä ihmettelimme kovasti. Ihan siinä päänäyttämön vieressä saivat autot kulkea. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
 3. Johanna V.

  Oi kuinka tunnelmallisia jouluvaloja ja kuvia! Kirkkoihin kurkistaminen ulkomailla (erityisesti tähän aikaan vuodesta) on yksi intohimoni, joten ilahdutti myös tuo yksi kuva kirkosta kauniissa jouluasussa 🙂

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Minäkin kurkistan aina lähes jokaiseen kirkkoon, joka vain on auki. Aika monet ovat. Niissä on huikeaa nähtävää lähes aina ja ne kertovat paikallisesta kulttuurista ja historiasta paljon. Osallistumme silloin tällöin myös messuihin ja jumalanpalveluksiin, niissäkin tulee paikallinen kulttuuri tutuksi ja paikalla on paikkakunnan väkeä, ei turisteja. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
 4. Terhi

  Puento Genil on minulle tuntematon paikka, mutta hienosti ovat panostaneet jouluvaloihin. Noiden takia nyt sata kilometriä ajeleekin.
  Aika outoa kuitenkin ettei noita katuja ole suljettu autoliikenteeltä.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Puente Gentil on siitä mielenkiintoinen paikka, että siellä tehdään yli 70 kaupungin jouluvalot mukaan lukien monen monet isot kansainväliset kaupungit. Tuo autoliikenne oli vähän häiritsevää, kun piti niin varoa koko ajan. Kyllä kannatti ajaa, olen samaa mieltä. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
 5. Periaatteen Nainen

  No vau, siinä on lamppu jos toinenkin. Niin sanotusti parempi överit kuin vajarit 🙂 La Líneassa Andalusian eteläpäässä oli ihan viehättävät pienet valot, mutta kyllä kalpenivat tämän rinnalla.

  Tykkää

  Vastaa
  1. espanjaan Kirjoittaja

   Nyt kun olen nähnyt muutamat muutkin tuon Ximenez-firman rakentamat jouluvalot tuo sanavalintasi ”överit” tuntuu ihan parhaalta kuvaamaan tätä koko touhua. Puente Genil oli taas tänäkin jouluna ensimmäinen valojen sytyttäjä. Sitten katselimme Fuengirolan valot, sen jälkeen Malagan ja juuri äsken tulimme Torremolinosin jouluvaloista. Överit tosiaankin! Kiitos kommentistasi.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s