Aurinkorannikon jouluvalot

Malaga, Malagan kasvitieteellinen puutarha, Fuengirola, Torremolinos ja Benalmadena olivat tänä vuonna jouluvalokierroksellamme ja tämän lisäksi myös Puente Genil, jossa Ximénez Group valmistaa suurimman osan valoista ja näiden jälkeen vielä Valencia, jossa sanotaan olevan yhdet Espanjan kauneimmista jouluvaloista. Aurinkorannikon kaupungeissa jouluvalot ovat joka vuosi näyttäviä ja niiden syttymistä keräännytään katsomaan sankoin joukoin. Oli kiva olla mukana.

Fuengirolan jouluvalot

Fuengirolan jouluvalot olivat ensimmäisiä tänä vuonna. Andalusian hallitus suositteli, että energiakriisin takia jouluvalot sytytettäisiin vasta 8.12.22, mutta Fuengirola aloitti jo pari viikkoa aikaisemmin. Osallistuimme avajaisiin, jotka alkoivat kaupungintalon aukiolla ensin kaupungin julkisen seimen avaamisella. Siellä oli puheita ja musiikkia ja hetkeä myöhemmin kuuntelimme joululauluja myös valojen syttymistä odotellessa.

Odottelemassa oli paljon väkeä ja aivan erityisesti lapsiperheitä.

Lapsille oli omaakin ohjelmaa. Porojen vetämät reet houkuttelivat lapsia ajelemaan kanssaan.

Näyttävin osa valaistusta oli tietysti se suuri valaistu pallo, jossa värit vaihtelivat musiikin tahdissa. Tähän kuvaan on koottu yhdeksän eri väriä.

Myös kaduilla oli valoja, koko kadun pituudelta.

Malagan jouluvalot

Malagan jouluvalot ovat tietysti Espanjan näyttävimmät valot. Calle Larios koristellaan joka vuosi ja vähintään muutamien vuosien välein valojen asetelmat uusiutuvat. Joka ilta kadulla järjestetään myös musiikin tahdissa valoshow, jossa valot vilkkuvat. Tänä vuonna koko katu oli valaistu neljämetrisillä enkeleillä. Kaunis osa valaistusta ovat myös kukin koristellut valolyhdyt.

Katedraalin seinään heijastettiin myös näyttävä ja värikäs valoshow, jossa värit ja kuviot vaihtuivat tosi nopeasti. Otin vartissa yli 50 kuvaa, joista valitsin tähän näytteeksi kolme.

Tietysti kadut ovat täälläkin valaistuja ja myös terassit ja rakennukset.

Tänä vuonna Malagassa uutuutena ovat myös dronenäytökset esimerkiksi satamassa ja Gibralfaron linnoituksella.

Torremolinosin jouluvalot

Torremolinosissakin valot sytytetään näyttävän shown ja musiikin mukana. Mukana on sekä muusikkoja että lapsia ja nuoria. Aiemmin olemme nähneet esimerkiksi lasten ja nuorten rullaluisteluesityksiä, mutta tänä vuonna näytös oli balettitanssi. Pikkuisen näimme tanssivien tyttöjen olevan vähän viluisia ennen näytöstä, mutta liikkuessa vilu varmasti katosi.

Muutakin showta kuului avajaisnäytökseen.

Valkoisiin pukeutuneet lapsetkin kävivät lavalla solistin kanssa laulamassa Feliz Navidad.

Iso valopallo oli täälläkin näyttävä.

Ja kadut, erityisesti Calle Miguel oli näyttävästi valaistu.

Meillä oli täällä pieni oma show. Olin kutonut Juhalle punaisen pipon, että hänet olisi helpompi tunnistaa. Ja kyllä moni tunnistikin. Aikuiset hymyilivät, lapset osoittivat sormellaan: ”Papá Noel” ja tulivat lähelle. Harmi, että meillä ei ollut mukana mitään lahjoja. Hauskaa oli, ja kaikkein hauskinta oli, kun pari teiniporukkaakin otti hihasta kiinni ja halusi joulupukin kanssa selfiet.

Benalmadenan jouluvalot

Benalmadenaa harvemmin mainitaan jouluvalojen yhteydessä, mutta kyllä sielläkin on paljon katuja, joissa on näyttävät valot.

Kaikkein näyttävimmät valorakennelmat ovat Avenida Blas Infanten kävelykadulla.

Malagan kasvitieteellisen puutarhan jouluvalot

Kaikkein hienoin jouluvalonäytös on mielestämme Malagan kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa puutarhaa ja sen käytäviä on valaistu näyttävästi.

Malagan jouluvaloista tein oman tekstin, lue se ja katsele lisää kuvia täältä:
Malagan kasvitieteellisen puutarhan jouluvalot

Puente Genilin jouluvalot

Puente Genil on aivan luku sinänsä. Sinne on matkaa Aurinkorannikon kaupungeista reilut 100km ja se on jouluvaloja valmistavan Ximénez Groupin kotipaikka. Siellä satsataan valaistukseeen joka vuosi kehittämällä jotain uutta ja näyttävää, jota sitten seuraavina vuosina sovelletaan muualla. Olemme käyneet siellä jo kolme kertaa ja kirjoitin näistä valoista ihan oman tekstin.

Puente Genil – jouluvalojen keskus

Poikkesimme kotimatkalla myös Valenciaan ja kiertelimme sen valoja katselemassa. Sitä ei turhaan ole mainittu yhtenä Espanjan kauneimmista jouluvalokaupungeista. Kirjoitan siitä pian oman jutun.

16 ajatusta artikkelista “Aurinkorannikon jouluvalot

 1. Matkalla lähelle tai kauas

  Tulimme Benalmadenasta viikko sitten. Täytyy sanoa, että oli paljon hienoja valoja nähtävänä. Harmitus oli nyt siinä, että pienen sateen vuoksi emme jääneet musiikkiesitystä Malagassa odottamaan vaan valojen syttymisen jälkeen lähdimme juna-asemalle….. No nyt sinun jutun kautta pääsin niitä tarkemmin katsomaan.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Olittekohan samana päivänä Malagassa kuin mekin? Silloin oli jonkin verran sadetta ja kuvien ottamista pikkuisen häiritsivät sateenvarjot, kun itse olen jonkin verran lyhyt kurkottelemaan niiden yli. Sade onneksi väheni niin, että sen katedraalin valoshown pystyimme katsomaan aika kuivina. Ovat kyllä upeita teoksia nuo kaikki! Mekin olimme Benalmadenassa kokonaiseen kuukauden ja siellähän olivat kadut valaistut ilman mitään kovin erityistä showta edes niiden syttyessä.

   Liked by 1 henkilö

   Vastaa
   1. Aila ja Juha Kirjoittaja

    Ei sen musiikkishown kuuntelu mikään kovin olennainen juttu meillekään koskaan ole. Valot vilkkuvat ja musiikki soi, ja sen loputtua junat ovat täpötäynnä. Mekin kiirehdimme junaan ennen kuin muut sinne lähtivät.

    Liked by 1 henkilö

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kyllähän niistä valoista aika paljon käsitystä saa jo päivänvalossakin. Mekin kiertelimme monessa paikassa niin. Iltaisin, kun on valot, on myös aikamoista tungosta monin paikoin. Erityisesti juuri Malagassa näistä meidän kohteista.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Ismo for Takeoff

  Malagan jouluvalot ovat tosiaan kuuluisat, mutta upeita ovat nuo muutkin. Kyllä tuolla joulua viettäisi. Me oltiin Fugea lukuunottamatta noissa paikoissa pääsiäisenä 2017 katsomassa kulkueita, jotka menivät näyttävyyden puolesta samassa suhteessa kuin jouluvalotkin. Tuo Juhan Joulupukki-look on aivan mainio!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Mekin olemme nähneet pääsiäiskulkueita monessakin paikassa. Ihan ensimmäinen oli Las Palmas, jossa emme silloin edes tienneet, mistä oli kysymys. Seuraavat ovatkin sitten olleet Andalusiassa, eli Marbellassa, Malagassa ja Granadassa ja jotain satunnaista pienemmilläkin paikkakunnilla. Aivan erityinen kokemus oli koko pääsiäisviikko Granadassa, jolloin saimme seurata niitä päivittäin. Kerran olimme pääsiäisviikon Tarragonassa, jossa kulkueet olivat siinä mielessä toisenlaisia, että niissä oli useissa mukana myös roomalaisia sotilaita. Tuo joulupukkilook on tosiaan tuonut hauskoja kokemuksia tänä jouluna monessakin paikassa. Jopa kotimatkallamme Saksan joulutoreilla. ”Weihnachtsmann!”

   Tykkää

   Vastaa
 3. Merja / Merjan matkassa

  Onhan ne upeita! Silti jouluvalot palmujen keskellä näyttävät aina vähän hassuilta. Sitä olen monesti Thaimaan joulureissuillakin katsellut, mutta eipä siinä mitään, samalla tavalla se joulu tulee sinne kuin tänne kylmään pohjoiseen. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Näyttäähän se tosiaankin vähän hassulta, enkä ainakaan itse kokenut, että palmujen ja kaktusten valaiseminen mitään joulumieltä olisi minulle tuonut. Paljon enemmän tuli joulutunnelmaa, kun eilen illalla kuljin Helsingin keskustassa kirkkaiden lämpimänkeltaisten jouluvalojen keskellä. Eivät vilkkuneet, eivät olleet turhan värikkäitä ja aiheetkin olivat enemmän suomalaiseen mieleen jouluisia. Mutta kyllä silti sinänsä se valaistu luontopolku kiva kokemus oli iltapimeässä.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Juuri nuo valoshowt olivat joka paikassa tosi näyttäviä. Sellaisia juttuja todella vähän harrastetaan Suomessa. Kiertelin eilen illalla Helsingin keskustan valoja katsomassa ja tunnelma oli kyllä tosi jouluinen. Tuomaan markkinoille en vielä ehtinyt.

   Tykkää

   Vastaa
 4. In Via

  Minä kun luulin, että täällä Maltalla on paljon jouluvaloja. Näköjään Aurinkorannikko voitti 6-0 😀. Minä tosin ymmärrän, että etelässäkin on tavallaan pimeämpi jakso, jolloin päivä on niin lyhyt, että moni ihminen ei kerkeä näkemään päivänvaloa kuin vilauksella. Jouluvalot tuovat sinnekin iloa ja piristystä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s