Kulosaari, Kivinokka ja Mustikkamaa

Kulosaari on täynnä kauniita rakennuksia, lähetystöjä, rantaa ja puistoja. Leposaaren kaunis hautausmaa, vaaleanpunainen Kulosaaren kartano puistoineen ja Kivinokan ulkoilualueen sekä Mustikkamaan läheisyys vielä lisäävät Kulosaaren houkuttelevuutta. Kivinokka ja Kulosaaren kartano löytyvät Herttoniemen puolelta kävelymatkan päästä.

Kulosaaren liikenneyhteydet

Kulosaareen on helppo tulla metrolla ja metroasema on myös helppo lähtöpaikka kävelyretken tai pyöräilyn alkamiseen. Kulosaareen pääsee helposti myös kaikilla idän suuntaan menevillä busseilla. Me olemme usein pyöräilleet Kulosaareen ja sieltä pois, esimerkiksi tulleet Viikin ja Herttoniemen kautta ja poistuneet Mustikkamaan ja Isoisän sillan kautta Kalasatamaan ja Hakaniemeen.

Leposaari

Metroaseman pohjoispuolella noin puolen kilometrin päässä on pieni Leposaari. Sen aikaisempi nimi oli Iso Pässi, mutta kun saaresta 1925 muodostettiin hautausmaa, oli luonnollista muuttaa myös saaren nimi. Leposaari on Helsingin pienin hautausmaa. Nämä kuvat sieltä on otettu auringon laskiessa.

Kulosaaren kartano

Kulosaaren kartano on Herttoniemen siirtolapuutarhan ja Kivinokan ulkoilualueen välissä.

Kartano on Helsingin kaupungin omistuksessa ja se on vuokrattu Julkisten ja hyvinvointialojen liitolle. Yläkerran saleissa on juhlatilat yli 100 henkilölle ja alakerran voi vuokrata pienempiin tilaisuuksiin. Kartanolla on historiaa jo 1500-luvulta ja Engelin suunnittelema nykyinen päärakennus on 1810-luvulta. Päätyyn loistava ilta-aurinko luo tunnelmaa sekä kartanoon että puistoon.

Kivinokan ulkoilualueelle voi kävellä kartanon ohi. Kivinokassa on luontopolku, lintutorni, kesämaja-alue, uimaranta, kesäkahvila ja usein tapahtumia, esimerkiksi juhannusjuhlat.

Herttoniemen siirtolapuutarha Kivinokan vieressä on Helsingin vanhin siirtolapuutarha.

Kansainvälinen Kulosaari

Kulosaaressa on useita eri maiden lähetystöjä. Oheisessa kartassa on merkitty punaisella tähdellä seitsemän suurlähetystöä, eli Iranin, Irakin, Ukrainan, Slovakian, Puolan, Kiinan ja Vietnami lähetystöt. Sinisellä tähdellä on merkitty toinen Kulosaaren kansainvälisyyttä osoittava paikka eli Kulosaaren yhteiskoulu.

Näyttävin lähetystörakennus on ilman muuta Irakin lähetystö.

Kaduilla kulkiessa näkee vieraitten maitten lippuja.

Yksityisessä Kulosaaren yhteiskoulussa on englanninkielistä opetusta sekä peruskoulussa että lukiossa. Englanninkieliseen opetukseen pääsee kielikokeen kautta. Kulosaaren yhteiskoulu on jatkuvasti ollut maan parhaitten koulujen joukossa, kun on verrattu ylioppilaskirjoitusten tuloksia.

Kuva koulusta näyttää sen sijainnin Puhoksen liikuntakeskuksen vieressä.

Kulosaari on puistojen, rantojen ja komeiden talojen kaupunginosa

Heti Kulosaarentiellä oli pakko pysähtyä tähän ihmettelemään, mikä tämä talo on.

Löysin tällaisen tiedon: Kulosaaren Domus, Kulosaarentien varrelle vuosina 1915–1916 rakennettu asuin- ja liikerakennus, joka oli 1960-luvun alkuun saakka Kulosaaren ainoa asuinkerrostalo.

Kulosaaren kirkko on Herttoniemen seurakunnan käytössä.

Ribbingshofin upeat rivitalot ovat hieno osa Kulosaaren arkkitehtuurihistoriaa. Kulosaaresta suunniteltiin 1900-luvun alussa keskiluokan ja varakkaamman väen huvilakaupunkia ja nämä ja jo mainitsemani Domus-asuintalo toteutuivat tuosta suunnitelmasta. Olisipa toteutunut enemmän, olivat nämä niin kauniita.

Kulosaaren entisen palokunnantalon tontilla on kolmen rakennuksen ryhmä.

Irakin suurlähetystön vastakkaisessa talossa on pihalla tämmöinen.

En tiedä, mikä on Ankkalinna, mutta talo on hieno.

Granfeltintietä pitkin Eugen Schaumanin puistoa kohti.

Eugen Schaumanin puisto näyttää keitaalta. Siellä on rantaa, penkkejä ja lasten leikkipaikka.

Puiston vieressä on Metsäpuutarha näkyy asukkaitten kädenjälki. Siellä on asukkaitten istuttamia puita ja asukkaiden mukaan nimettyjä penkkejä. Kun kävelimme puiston läpi, yksi mies oli niittämässä pusikkoa. Hän kertoi, että hoitaa puiston polkua, joka on umpeen kasvanut. Nähtävästi puiston ylläpitoon osallistutaan talkoilla.

Rannassa ovat Kulosaaren ehkä kuuluisimmat ja näyttävimmät rakennukset. Wihurin talo on alun perin rakennettu hotelliksi.

Kulosaaren Casino on toinen. Pääsimme Good Guide Helsingin kierroksellamme myös kurkistamaan sisälle.

Terassilta oli kauniit näkymät rannoille ja luodoille, joilla on ilmeisesti Helsingin laajin naurulokkien pesimäyhdyskunta.

Silta oli myös kaunis käveltävä.

Hopeasalmentie ja Marsalkankuja ovat hidasta käveltävää. Pysähdyksiä talojen päätyjen, aitojen ja pihan kukkien kanssa tulee kamera kädessä paljon.

Mustikkamaa

Marsalkantieltä on mukava jatkaa sillan yli Mustikkamaan suuntaan. Mustikkamaa tarjoaa Kulosaaren komeiden huviloiden jälkeen taas ihan erilaista nähtävää, onhan se ulkoilualue ja myös kätevä läpikulkupaikka Korkeasaareen.

Boatman’s Cafe vasemmalle sillan jälkeen terasseineen on mukava pistäytymispaikka. Kahvia tai ruokaa.

Katsoin tätä taloa ja melkein hyppäsin ihastuksesta – kerrankin ravintola, jolla on minun nimeni (Ravintola Aila), mutta ei se ollutkaan, vaan Ravintola Alia. Puurakennuksessa oleva ravintola on tällä hetkellä vain tilauskäytössä.

Yksi hauska paikka Mustikkamaalla on Seikkailupuisto Korkee. Muutama vuosi sitten vietimme siellä hauskan päivän syntymäpäiväänsä näin viettäneiden 6- ja 10-vuotiaitten lasten kanssa. Molemmat kiersivät kymmenkunta kertaa pienille lapsille tarkoitetun kantoradan. Korkeammalle radalle eivät noin pienet vielä pääse. Onneksi. Aikuisten pitää nimittäin siinä kantoradallakin vähän autella valjaista huolimatta.

Pienten lasten rata on ihan sopivan haasteellinen 6- ja 10-vuotiaille.

Kun kävelee rantapolkua Korkeasaaren sillan suuntaan, ohittaa Syötävä puiston. Se on erityisesti nuorten virikkeeksi tarkoitettu puisto, jossa saa tehdä puutarha- ja kasvimaahommia ja vähän kerätäkin kasvijuttuja mukaansa.

Siltaa kävellään Korkeasaareen. Näitä kuvia ottaessamme olimme sen verran myöhään liikkeelle, että kuulimme kuulutukset eläintarhan sulkemisesta ja näimme vain palaajia.

Rantakallioilta Korkeasaaren portin jälkeen on näkymät merelle ihan Katajanokalle ja Helsingin keskustaan asti.

Ja pienen kävelyn jälkeen onkin sitten jo toisen sillan päässä. Isoisän siltaa myöten pääsee Kalasatamaan.

Olemme muutaman kerran pyöräilleet tästä Kalasatamaan ja edelleen Hakaniemeen ja keskustaan. On paljon mukavaa nähtävää näinkin.

Kivinokka

Mustikkamaan ja Kulosaaren kävelyyn ja pyöräilyyn on helppo yhdistää Kivinokka, joka sijaitsee Kulosaaresta Herttoniemen suuntaan. Kivinokka on ulkoilualue, joka tarjoaa kävelyreittejä, luontopolun, lintutornin, kahvilan ja pari uimarantaa. Luettelo kuulostaa jo tavanomaiselta ja melkein tylsältä, mutta sitä Kivinokka ei tunnelmaltaan ole. Alue on täynnä pieniä mökkejä, joille kaupunkinlaiset vetäytyvät nauttimaan luonnosta. Omaa tonttia mökeillä ei ole, joten polkuja niiden ohi voi kulkea.

Hauska näitä oli katsella, mutta ei ehkä ihan meidän oma juttu. Kaipaisin sitä tonttia, pihaa ja yksityisyyttä. Kivinokan asukkaat ilmeisesti nauttivat yhteisöstään, koska siellä järjestetään myös paljon tapahtumia, kuten suuret juhannusjuhlat.

Tapahtumista ja tanssilavasta kertoo tämä nähtävyys: Dallape-kivi. Tanssiorkesteri Dallape soitti ensimmäisen keikkansa täällä 1920-luvulla.

Rannassa sijaitseva Maijan taiteellinen kesäkahvila näyttää houkuttelevalta. Siellä on joskus kesäisin eläimiäkin, mutta nyt paikalla olleet eläimet näyttivät aika jähmeiltä ja täytetyiltä. Sen sijaan läheisellä puutarhapalstalla näimme pari elävääkin. Harmi, olivat niin liikkuvaisia, että kuvan ottaminen ei oikein onnistunut.

Meidän iltakävelymme huippu ja tarkoitus olikin tämä. Kävelimme Kivinokan kärkeen, ihailemaan kallioilta auringonlaskua.

Emme olleet ihan ainoat. Tämänkin puun alla istui mies kameran kanssa. Otin kuvan, kun hän siirtyi rantakivelle.

Näin hänen heittelevän pieniä kiviä veteen ja ottavan kuvia rengasmaisista pikkuaalloista auringonlaskussa. Idea näytti niin hyvältä, että meidän pitää varmaan palata toteuttamaan jotain samanlaista. Ehkä otamme jonkun pikkupojistamme mukaan leikkimään näillä kultaisilla aalloilla.

Olimme mukana Good Guide Helsingin Kulosaaren kierroksella. He järjestävät parin tunnin opastettuja retkiä myös Kivinokkaan ja Herttoniemen siirtolapuutarhaan. Suosittelemme, tulee kivasti tietoa ja askeleita siinä sivussa.

Voit seurata meitä Facebook-sivumme kautta täältä: Ailajajuha

16 ajatusta artikkelista “Kulosaari, Kivinokka ja Mustikkamaa

 1. stacysiivonen

  Ehkä vähän liikaakin askeleita. Kulosaari on minulle sikäli tuttu, että siellä sijaitsi elokuvastudio aikoinaan ja vanhojen filmien kuuluisuuksia saattoi nähdä Kulosaaressa. Kulosaari oli siis todellinen Suomen Hollywood aikoinaan ja mikä ettei. No, se siinä oli, että ne rakennukset, tsaarin tallit ja tenniskentät, olivat päässeet niin huonoon kuntoon, että melkein romahtivat. Lopulta kelvottomat rakennukset purettiin ja kotimaisia elokuvia kuvataan muualla.

  Muistan olleeni siellä jossain Serbian lähetystöllä osoittamassa mieltä. Kulosaari on sellainen paikka, ettei geokätköpurkit saa olla kauaa rauhassa.

  Korkeesta en tiedä muuta kuin että se syrjii raskaita ihmisiä. Ehkä ensi kesänä olen tarpeeksi kevyt niiden laitteisiin. Mustikkamaa on muutenkin jäänyt vähän tuntemattomammaksi kuin Kulosaari.

  Kivinokassa olen viettänyt paljon aikaa, kun olen Viikissä ollut tipuretkellä. Kivinokan mökeillä tapahtui kuuluisa murha. Jossain vaiheessa talvella kyllästyin Helsingin pyöräteiden kunnossapitämättömyyteen ja fillaroin kaupunkiin meren jäätä pitkin ja muun muassa Kivinokan ohi.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi, sinullahan on sitten omakohtaisempia kokemuksia Kulosaaren värikkäästä historiasta. Nuo tämän tekstin askeleet olivat kyllä parilta eri kerralta 🙂 Fillarointi jäällä tuntuu niin eksoottiselta, että taitaisi jäädä meiltä tekemättä.

   Tykkää

   Vastaa
 2. FAMMO MATKALLA

  Hieno kohde tuo Kulosaari, ihan kuin olisi itse päässyt kierrokselle mukaan.
  Minäkään en ihan ymmärrä noiden Kivinokan pikkumökkien ideaa, talot kun ovat muutenkin pieniä niin täytyisi siinä se puutarha olla ympärillä.

  Tykkää

  Vastaa
 3. FAMMO MATKALLA

  Upea paikka tuo Kulosaari ja hauskaa oli seurata kävelyä alueella, ihan kuin olisi itse ollut mukana.
  Noitten Kivinokan pikkumökkien ideaa en minäkään ihan ymmärrä. Jos mökit ovat noin pikkuruisia niin kyllä siinä tontti olisi oltava ympärillä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos mukanaolosta! Helsingissä on pari muutakin aluetta Lauttasaaressa, jolla mökit ovat pikkuruisia ja aika vapaamuotoisesti lähekkäin. Minulle kelpaisi paremmin omalla tontilla oleva siirtolapuutarhamökki. Mutta on näillä valtava hintaerokin.

   Liked by 1 henkilö

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Minulle tuo Kalasatama ei oikein ole vielä auennut, kun siellä joutuu koko ajan vielä kulkemaan niin rakennustyömaitten keskellä, mutta kyllä siitä varmaan hyvä vielä tulee. Kulosaari tosiaankin on antoisa.

   Tykkää

   Vastaa
 4. INDIVUE

  Kiitos kivasta postauksesta – Heti teki mieli lähteä noille seuduille kävelylle!
  Kulosaaressa on ihan oma rauhallinen tunnelmansa. Seikkailupuisto Korkeessa vierähtää kyllä mukavasti pari-kolmetuntia, mutta käypi niskan päälle, jos on kuvaamassa kanssakulkijoita.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Minunkin tekee mieli, lähden kyllä uudelleenkin. Hyvä näkökulma tuokin, että käy niskan päälle. Onneksi meidän seuralaisemme eivät ole päässeet vielä noihin aikuisten korkeuksiin 🙂 Ei käynyt niskan päälle ihan yhtä paljon. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

   Vastaa
 5. Milla/Periaatteen Nainen

  Hauskaa lukea omista kotikulmista; asumme vain 10 minuutin kävelymatkan päässä Kivinokasta ja Kulosaaresta, ja juuri viikko sitten aamukävelyllä Itäväylän vierellä Herttoniemen siirtolapuutarhan kohdilla tielle hyppäsi kaksi peuraa – luonto on hyvin lähellä!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
 6. Paluuviite: En onnistunut tänäänkään! | Aila ja Juha

 7. Paluuviite: 70-vuotisjuhlat – pyöräilyä 70km | Aila ja Juha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s