Seurasaari

Seurasaaren monet kasvot

Seurasaari on ulkoilmamuseo, auringonlaskun fiilistelypaikka, lenkkipolku, uimaranta ja juhlapaikka. Se tarjoaa sekä historiaa ja tapahtumia että luontoa, maisemia ja liikuntaa. Ei mikään ihme, että se on suosittu ja hyvin harva Helsingin tunteva ei ole siellä koskaan käynytkään. Me nautimme siitä melko harvoin, mutta aina mielellämme. Tänä vuonnakin vasta kaksi kertaa, kun on ollut tarvetta etsiä vielä ruuhkattomampia paikkoja.

Urho Kekkosen lenkkipolku

Urho Kekkonen asui Seurasaaren vieressä Tamminiemessä kolmekymmentä vuotta. Lenkki Seurasaaren ympäri oli aamuinen rutiini ja myös tapa testata kuntoa. Siitä muistuttavat nämä portaat, joissa Kekkonen kokeili ponnistusvoimansa säilymistä yrittämällä hypätä portaat kerralla. Vielä 74-vuotiaana hän ylsi toiseksi ylimmälle askelmalle ja kerran jopa ylimmälle, mutta hylkäsi suorituksensa, koska joutui ottamaan kiinni kaiteesta. Näyttää siltä, että alle seitsemänkymppinen ottaa kaiteesta kiinni, mutta ei sentään yritä hypätä. Kaksi porrasta kerralla menee kuitenkin vielä kevyesti ja kaiteet ovat aina hyvä turvallisuustekijä.

Merta ja uimaranta

Seurasaaren ympäri kävellessä rannalta, kallioilta ja sillalta on kauniita näkymiä merelle, onhan paikka saari.

Seurasaaren kallioiden vieressä on myös hiekkaranta, jolta pääsee uimaan. Sen lisäksi siellä on aidattu naturistiuimala, jossa on eri osastot miehille ja naisille. Keskiviikkoisin ja sunnuntaisin uimala on yhteiskäytössä, jolloin uimapukua on käytettävä. Nämä tiedot luin tietysti kaupungin infosivuilta. Ei ole meidän juttu kumpikaan.

Ulkoilmamuseo

Museona Seurasaari on antoisa ja ainutlaatuinen. Museoalueella talojen välissä voi kulkea kuka tahansa ja ihmetellä sinne siirrettyjä rakennuksia.

Me ostimme sillan jälkeen olevalta lippukioskilta pääsylipun, jolla pääsee katsomaan rakennuksia myös sisältä. Vai onko ”ostimme” väärä ilmaisu, kun vain näytimme Museokorttia ja saimme tarrat ulkoilutakin rintaan? Saimme samalla kartan, jossa kohteet oli numeroitu ja tänään auki olevat merkitty vihreällä värillä. Samalla hinnalla olisi voinut osallistua klo 13 alkavaan opastettuun kierrokseen.

Talojen portailla seisoi aina opas, jolta voi kysyä asioita. Oli niin vähän yleisöä, että juttelimme hetken monenkin oppaan kanssa ihan vain me ja hän. Tämänkin päivän jälkeen median uutisointi ruuhkautuneesta ulkoilualueesta tuntui voimakkaasti liioitellulta.

Talojen sisällä vaeltelu oli niin antoisaa, että suosittelen kyllä kokeilemaan.

Kurssin talo on Kuortaneelta. Tässä talossa katsahdimme heti toisiimme. ”Ollaanko me jo museokamaa, näähän on tutun näköisiä?” Ei kai se nyt varsinaisesti mikään ihme ole, että olemme nähneet tuvassa olevia verhottuja sänkyjä, tuoleja, tekstiilejä ja tupaa kiertäviä penkkejä. Vaikka talo on jo 1700-luvulta, nämä käytännölliset ratkaisut tuvissa ovat varmasti olleet käytössä kauan vielä meidän lapsuudessamme taloissa, joita ei vielä oltu siirretty mihinkään.

Niemelän torppa pihapiireineen on ensimmäinen Seurasaareen siirretty rakennus. Se siirrettiin 1909.

Ivars oli mielenkiintoinen, hienompi talo, mitä Seurasaaresta odotimme. Hienous johtui siitä, että keisari Aleksanteri I poikkesi vaihtamaan hevosta majatalona toimivaan Ivarsiin ja häntä varten taloa koristeltiin ja yläkertaan rakennettiin vihreäksi sisustettu keisarinkamari.

Kahiluodon kartano oli vielä hienompi. Oli posliiniastioita, tyylihuonekaluja ja kauniita verhoja. Paikkaan oli kerätty sisustusta eri kartanoista. Heti sisään tullessa vaikutuksen teki hervottoman iso kahvipannu.

Sen pihan kulmassa on taas yksi Aleksis Kiven mökki.

Pertinotsan karjalaistalo Suojärveltä tarjosi myös karjalaista kulttuuria. Taitavasti tehtyjä käspaikkoja oli esillä seinällä roikkumassa. Kävelevän lapsen liikkumiseen tarkoitettu ”tuoli” näytti hauskalta ja osasinpa selittää, miten oikeanpuoleista puuesinettä käytetään lakanoiden kaulaamiseen sileiksi.

Tuvassa oli hylly, johon nykyaikainen mies lyö päänsä heti. Taitaa olo näyttää tältä saman tien.

Toisen kerroksen ikkunoista näkee toisesta kulmasta Suomen toiselta puolelta eli Varsinais-Suomesta siirrettyjä aittoja.

Florinin huvimaja on hyvin toisenlainen kuin muut Seurasaaren museorakennukset.

Sitä vastapäätä on puhelinkioski, jonka ohi Juha ei koskaan mene ilman selfietä. Muisto levyn kannesta on vuodelta 1980.

Karunan kirkko on ulkomuseon vanhin rakennus. Se on rakennettu vuosina 1685-86 ja siirretty museoon 1912. 

Pieni puinen kirkko on suosittu vihkikirkko kesäisin. Juhannusjuhliin valitaan vuosittain juhannushääpari, joka vihitään täällä ja sytyttää juhannusjuhlien kokon. Kirkossa on kesäisin myös Meilahden seurakunnan järjestämiä jumalanpalveluksia ja joitain kirkkokonsertteja. Tänä kesänä ei, mutta kuuntelin juuri Youtube-videon kantelekonsertista, jossa oli vähän yleisöäkin. Se on kuunneltavissa vielä 18.8. asti.

Iisalmen pappilasta on Seurasaaressa tehty museokauppa ja sen yhteydessä on kahvila.

Museokaupan valikoimista voi ostaa kannatuksen vuoksi mukavia matkamuistoja. Meidän matkaan lähti – niin kuin meidät tuntevat varman heti arvasivatkin, pari näkkäripakettia. Maistuivat!

Museoalueelle sinänsä ei tarvitse ostaa pääsylippua, sen tarvitsee vain, jos haluaa käydä kohteissa sisällä. Paljon on nähtävää muutenkin. Yksi kiinnostavimman näköisistä on tällainen nili. Lapset aina kysyvät saman kysymyksen: ”Miten tuonne pääsee?” Ja ideahan on juuri se, että ei pääse. Tavarat ovat petojen saavuttamattomissa tuolla.

Kävelyretkemme oli tältä erää ohi. Oli aika palata parkkipaikalle sillan pieleen ja purkaa pyörätelineestä kaikkien lukkojen sitomat pyörät. Seurasaareenhan ei saa pyöriä viedä. Autollakin tähän parkkipaikalle asti voi ajaa, vaikka parkkipaikka onkin vähän pieni ruuhka-aikoina. Myös bussilla 24 pääsee perille.

Palataan!

Facebook-sivullemme pääset alla olevaa linkkiä klikkaamalla. Käy sivulla tykkäämässä, niin olet kuulolla uusistakin retkistämme. Voit seurata meitä Facebook-sivumme kautta täältä: Ailajajuha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s