Júzcar – sininen smurffikylä

Andalusian valkoisten kylien joukossa on yksi sininen. Miksi? Aika uskomaton tarina on taustalla, nimittäin keväällä 2011 Sony Pictures tarvitsi uuden Smurffit-elokuvansa maailman ensi-illalle todellisen ympäristön. Siihen valikoitui Júzcar, pieni vuorten välissä laaksossa rinteellä oleva kylä. Sijainti on kuvauksellinen, ja rinteillä kasvaa sieniä, jotka myös yhdistävät smurffeihin. Koko kylän rakennukset maalattiin sinisiksi, seinille ilmestyi smurffien, sienten ja eläinten kuvia ja myös muutama smurffi.

Pieni kylä muuttui täysin. Noin 200 asukkaan kylässä alkoi käydä päivittäin vielä enemmän turisteja ja niinpä kyläläiset äänestivät pitävänsä kylänsä mieluummin sinisenä, vaikka elokuvayhtiö olisi maalannut sen takaisin valkoiseksi. Pitihän meidänkin siellä ilman muuta käydä.

Ajelimme Andalusiassa ja kävimme Rondassa. Júzcarissa käyminen oli helppo yhdistää siihen. Matkalla Rondasta etelään Parautan kylän kohdalla erkanee pienempi tie Júzcarin suuntaan, jonne ajetaan kymmenen viimeistä kilometriä kapeaa tietä vuoren rinteellä. Rondasta tulee matkaa 23km. Tie on mutkainen ja kapea, ja vastaantulijoiden väistäminen on tarkkaa, mutta ilmeisesti tien pinta ja piennar on viime aikoina kunnostettu, koska pinta oli tasainen, eikä pientareelle väistäminen vuorenseinämien puolella ollut ihan kamalaa. Jyrkänteen puolella piennarta ei ollut.

Kylään tullessa on vasemmalla alhaalla parkkipaikka ja sen vieressä smurffihenkinen leikkipuisto lapsille.

Näkymät kylän yli ovat houkuttelevan ja kuvauksellisen sinisiä.

Ainoa rakennus, joka on valkoinen, on kirkko ja sen vieressä oleva hautausmaa. Ne ovat ainakin nyt valkoisia.

Torrichelan näköalapaikalle voi istahtaa kahville ja rauhassa katselemaan kylää.

Los Pitufos on smurffit espanjaksi. Näitä Pitufos-hahmoja on kylässä myös muutamia, sekä isoja ihmisen kokoisia että pienempiä nukkeja parvekkeilla..

Monissa seinissä on kuvia smurffeista ja muuta aiheeseen liittyvää, esimerkiksi eläinten tai sienten kuvia. Näitä katselemassa oli kiva kierrellä kylää. Näihin ei ollut mitään viitoituksia, joten kuvia tuli esille vähän väliä yllättäenkin. Kiertelyyn meni reilu tunti. Olimme kylässä niin myöhään, että taisimme nähdä paikalla enää kaksi muuta turistia, eivätkä matkamuistomyymälä tai turisti-info enää olleet auki.

Siniset talot, vihreät pensaat ja puut ja jopa siniset portaat olivat mukavaa katseltavaa.

Júzcarin kylän nimi oli niin korkealla rinteellä, että sitä ei päässyt suorempaan kuvaamaan, mutta saahan tästä silti käsityksen siitä, millaisen kuvan vaikka dronella saisi.

Oli hienoa käydä tässä kylässä, se oli niin erityislaatuinen kylä kaikkien samanlaisten valkoisten kylien joukossa. Sinne voi olla kuitenkin melko hankala mennä, jos ei itse voi ajaa sinne autolla, joten siksi halusin julkaista näin kattavasti sieltä ottamani kuvat.

Tervetuloa ja kiitos käynnistä!

Joko seuraat meidän Ailajajuha-sivuamme Facebookissa? Olemme kirjoitelleet paljon automatkastamme Espanjaan ja takaisin ja retkistämme Espanjassa mutta myös muista matkoistamme. Koronavuodet menivät pääkaupunkiseudun lähialueilla retkeillessä, mikä oli myös hyvin antoisaa, mutta nyt olemme palanneet automatkailuun Euroopassa ja erityisesti Espanjassa.

14 ajatusta artikkelista “Júzcar – sininen smurffikylä

  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Me kuulimme tästä jo joitain vuosia sitten, mutta ei ole sattunut sopivasti matkan varrelle. Oli kyllä ihan kiva tuttavuus tämäkin. Erilainen kuin muut.

   Tykkää

   Vastaa
 1. In Via

  Onhan tuo sininen väri tosi hauskaa! Ja se istuu ympäristöön hienosti. Vuoret, taivas ja metsä ovat siellä kaikki sellaisia, että juuri tämä sinisen sävy imartelee Juzcaria todella paljon.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
 2. Mari/Kodinvaihtaja

  En ollut tästä kuullutkaan. Vaihtelu virkistää valkoisten kylien seassa. Toki ehkä maalausta tarvitaan useammin? Näkyikö eri sinisiä?

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kyllä siellä jonkin verran näkyi maalauksen tarpeessa olevia seiniä. Ja useissa seinämaalauksissa oli kohtia, joita olisi voinut siistiä.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   On tämä ihan kiva käyntikohde. En nyt sanoisi, että pitää varta vasten erikseen lähteä tätä katsomaan, mutta jos sattuu sopivasti matkan varrelle, kannattaa kyllä poiketa. Niin kuin meillä Rondan vierailun yhteydessä. Oli hauska erilaisuus Andalusiassa.

   Tykkää

   Vastaa
 3. Elina / elinanmatkalaukussa

  Voi että kuinka suloinen paikka! Tuo sinisyys on aika jännän näköistä, tai ainakin täällä ruudun takana joutui katsomaan, että onko nämä valkoisia vai sinisiä, tai siis eivät näyttäneet valkoisilta mutta silti se sinisyys oli hämmentävä ”optinen harha”, vaikka ovatkini sinisiä. Nyt kyllä en itsekään oikein osaa selitellä omia ajatuksia 😀 Joka tapauksessa vaikuttaa mielenkiintoiselta kylältä, missä itsekin voisin hyvin kuvitella käyväni.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Sinisyys on siinä mielessä ihan oikein mieleen tuleva ”optinen harha”, että missään muussa Andalusian kylässä seinät eivät ole sinisiä. Kyllä täällä käydä kannattaa. En ihan sanoisi, että varta vasten tänne pitää ajella, koska matkaa on melkein mistä tahansa paljon, mutta jos sattuu reitille, niin ilman muuta. Esimerkiksi yhdistää Rondan vierailuun, niin kuin me nyt.

   Tykkää

   Vastaa
 4. Anna | Muuttolintu.com

  Hassua, en ollut koskaan kuullutkaan tästä kylästä ja just tänä aamuna bongasin sen Instagramissa ensimmäistä kertaa. Näyttää tosi kuvaukselliselta sinisenä! Tulee vähän mieleen Marokon Chefchaouen joka on myös sininen.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Ei se niin hassua ole, sininen kylä on Andalusiassa niin harvinainen, siis tämä on ainoa. Marokon sininen kylä pitääkin katsoa jostain kuvista.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Mijas on hyvä, ja se on hyvin helposti saavutettavissa, eli lähellä niin monia muitakin suosittuja ja kivoja paikkoja. Juzcar on vähän kauempana kaikesta muusta, Rondan käyntiin sen kyllä helposti yhdistää, jos on autolla liikkeellä.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s