Rincón de la Victorian aarreluola –

Rincón de la Victorian aarreluola Cueva del Tesoro on harvinainen vedenalainen luolasto. Kannatti tutustua tähän harvinaisuuteen, joita Euroopassa ei ole muita, ja koko maailmassakin vastaavia merenalaisia luolia vain kaksi muuta, Aasiassa ja Keski-Amerikassa. Sekin oli oiva piirre, että tutustuminen oli eläkeläisystävällinen liikkumisen kannalta. Selkeitä portaita ja käytäviä.

Kalkkiluolat ovat peräisin jurakaudelta, joka oli geologinen kausi noin 206–144 miljoonaa vuotta sitten. Se oli dinosaurusten ensimmäinen kukoistuskausi. Eli näin kaukaa tämä nähtävyys on peräisin. Meri on muovannut luolaston vuosituhansien saatossa. Merivesi muodosti ensin kallioon vedenalaisia luolia ja myöhemmin, maanpinnan kohottua, makeanveden virtaukset muovasivat sinne tippukivipylväitä ja -puikkoja, jotka ovat tyypillisiä maaluolille.

Ja miksi paikan nimi on, ”Aarreluola”? Se perustuu legendaan, jonka mukaan Saharasta kotoisin olleet berberit piilottivat sinne viiden kuninkaan aarteen. Luolastosta on löytetty muun muassa kivillä raapustettuja piirustuksia, aikakaudelta peräisin olevaa keramiikkaa, piikivestä valmistettuja teräaseita sekä myöhemmältä arabiajalta peräisin oleva pieni sulatusuuni ja öljylamppu, jonka sisällä oli kuusi kultarahaa. On olemassa uskomus, että aarteita voisi löytyä vielä lisääkin. Luolassa on niin paljon koloja, joihin ei helpolla yllä, joten tuo ajatus on aika looginen.

Luola on tieteellisesti ja historiallisesti erittäin kiinnostava paikka, ja se julistettiin BIC-kulttuurikohteeksi (Bien de Interés Cultural) vuonna 2002.

Ulkoa päin ja sisäänkäynnillä ei vielä tajua kunnolla, mihin on menossa. Iha

Cueva del Tesorosta löytyy useita avonaisia tiloja, joiden nimet kertovat salien muodoista tai kätkevät taakseen tarinoita muun muassa niissä asuneista henkilöistä: Sala de Virgen, Sala de Marco Craso, Sala de pinturas rupestres, Sala del Águila, Sala de Noctiluna, Sala del Volcán sekä kaikkein suurimpana Sala de los Lagos, josta löytyy kolme luonnon muovaamaa vesiallasta. Opastetuilla kierroksilla voi näistä kuulla lisää. Me kiersimme luolia vain kahdestaan katsellen ja nuo nimet olivat seinillä.

Katsele kanssamme:

Luin Espanja.comin sivulta vuodelta 2018, että vuosittainen kävijämäärä Cueva del Tesorolla pyörii vain 30.000 kieppeillä, kun lähellä sijaitsevilla Nerjan tippukiviluolilla vierailee vuosittain puolisen miljoonaa ihmistä. Useat turistit eivät edes ole kuulleet tämän erittäin harvinaisen nähtävyyden olemassaolosta. Emme mekään aikaisemmin. Oletko käynyt?

Merkitsin tähän karttaan luolan sijainnin ja nuolen osoittamaan pysäkin, jolta voi kävellä sinne, jos menee bussilla Malagasta. Autolla pääsee ihan luolan viereen parkkiin.

Lähellä on myös toinen luolanähtävyys, Cueva de la Victoria. Höh, meiltä oli sinne pääsy kielletty. Eli alle kymmenvuotiaat tai yli 70-vuotiaat eivät pääse. Kai siihen joku syy on.

Luolan vieressä on myös arkeologinen puisto, josta on hienot näkymät kaupungin yli rantaan.

Luolista voi lukea paljon täältä (voit valita esim. englanninkielisen version sivulta) https://www.malaga.es/es/laprovincia/naturaleza/lis_cd-1694/cueva-del-tesoro

2 ajatusta artikkelista “Rincón de la Victorian aarreluola –

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Enpä ollut kyllä minäkään tästä luolasta kuullut. Kuitenkin sellainen kohde, jota en missään tapauksessa haluaisi jättää väliin tuolla suunnalla ollessa. Näyttää todella hienolta! Ja tuo on aina positiivista, että ihmisiä käy paikalla vain maltillinen määrä. Saa nähdä, nouseeko määrä tulevina vuosina.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Tuo maltillinen määrä oli aivan silmiinpistävä piirre. Meidän lisäksemme paikalla oli vain kaksi muuta miestä. He kysyivät pois tullessamme, puhunko englantia ja alkoivat kysellä, tunnenko myös Nerjan. Oli kyllä tässäkin mielessä yllättävä ja hauska käynti. Minusta siellä kannattaisi käydä vähän useamman. Ja viereisessä puistossakin näimme vain kaksi naista meidän lisäksemme. Eli jotenkin jo koen, että tästä paikasta kannattaa puhua.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s