Wien

Ihastumisia, yllätyksiä ja yksi paha pettymys sijoittuivat kolmen yön vierailuumme Wieniin. Ihastuksia olivat puistot, kirkot, patsaat ja kaikenlainen kaunis Wienissä sekä kaksi hienoa konserttia hienoissa kansainvälisesti kuuluisissa konserttisaleissa eli Musikvereinin salissa ja Schönbrunnin Orangerie-salissa.

Aloitetaanpa siitä ihastuspuolesta ja listataan myös niitä iloisia yllätyksiä ensin. Wien on meille tuttu paikka yhdeksän vuoden takaiselta kodinvaihtolomalta, jolloin vietimme siellä reilut pari viikkoa ja kiertelimme paljon sekä kaupunkia että ympäristön nähtävyyksiä. Siksi oli hyvin helppo lähteä liikkeelle ja valikoida parhaita paloja aurinkoiseen kävelypäivään.


Jäimme pois Karlsplatzin metroasemalla ja ajatuksemme oli heti kävellä Musikvereinin taloon ostamaan konserttilippua. Katsahdimme kuitenkin toiseen suuntaan ja näimme niin komean kirkon, että ylitimme ensin heti kadun ja saavuimme puistoon. Komea Karlskirche näytti aivan vastustamattomalta, joten menimme sisään.

Vielä ihastuttavampi sisältä, istahdimme katselemaan ympärillemme. Uskomattoman vaikuttava paikka täynnä koristeluja ja yksityiskohtia.

Kirkon sisällä oli outo rakennelma, joka ei oikein tuntunut oikeanlaiselta tähän juhlavaan kirkkoon. Oletimme, että sen sisällä oleva hissi veisi jonnekin näköalapaikoille, jolta näkisi korkealta myös ulos kirkon ympäristöön ja päätin jonottaa hissiin. Sinne sai jonottaa melko pitkään, koska hissiin menijöiden määrä oli rajoitettu kolmeen, eivätkä portaat olleet käytössä ollenkaan.

Ylös pääseminen oli kuitenkin pettymys tässä suhteessa. Ylhäällä oli tiukasti aidattuja lasiseinäisiä koppeja, joilta ei nähnyt kirkon sisällekään oikein mitään saati sitten ulos. Yksi ikkuna ulos oli, mutta ihan turha. Pieni ahdas näkymä pihalle. Ainoa, mitä ylhäältä näki paremmin kuin alhaalta olivat nämä kattoon maalatut taideteokset.

Kirkosta pois mennessämme huomasin aulassa portaat, joissa luki, että niitä pitkin pääsisi näköalaterassille ja urkuparvelle. Sinnepä siis! Ja oli huomattavasti antoisampi kiipeäminen kuin kirkon sisällä ollut hissi. Näköalaparveke ei ollut kovin korkealla, eli lähinnä pihanäkymiä katselin. Musikvereinin talo on kuvan oikeassa reunassa oleva punertava rakennus, eli konserttilippuostoksemme olivat lähellä.

Urkuparvella käynti olikin paras osa kiipeilyä. Oli kauniita yksityiskohtia ja hieno näkymä kirkkosaliin.

Hochstrahlbrunnen

Schwarzenbergin aukiolla on kaupungin komein Hochstrahlbrunnen suihkulähde ja sen takana on Venäläisten taistelijoiden muistomerkki, joka on pystytetty niiden Neuvostoliiton sotilaiden muistoksi, jotka kaatuivat puna-armeijan vapauttaessa Itävallan fasismista. Mutta mitäpä historiasta, suihkulähde on valtavan hieno näkymä.

Belvederen palatsi

Belvederen palatsi ja sen puisto ovat aivan ohittamattomia kauniita paikkoja Wienissä. Olemme kerran käyneet linnassa sisällä ja menisimme kyllä mielellämme uudelleenkin, mutta nyt se ei ollut edes auki. Belvedere valmistui vuosina 1716–1723 ja se muodostuu kahdesta rakennuksesta. Ylempi Belverede on pysyvä taidenäyttely, jonka salien omat maalaukset ja taiteilijoiden näyttelyt ovat hieno yhdistelmä. Aivan erityinen Belvederen tähti on Gustav Klimt. Tästä taiteilijasta meille jäi hieno muisto edellisellä käynnillämme. Hänen kuuluisin teoksensa Suudelma teki meihin silloin niin suuren vaikutuksen, että ostimme sitä kuvaavia postikortteja kasan ja jaoimme samana kesänä nuorimman poikamme häiden vieraille ja Juha piti puheen kuvan innoittamana.

Alemmassa Belvederessä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Myös sen salit on koristeltu kattomaalauksin ja freskoin.

Kiertelimme siis puiston. Belvedere tarkoittaakin kaunista näköalaa ja se toteutuu jo puistossa, vaikka ei näkymiä pääsisi linnan ikkunasta katselemaankaan.

Stadtpark Wien

Hienoon kaupungin puistoon kävellessä huomasimme vilkkaasta lasten laumasta, että ohitimme koulun. Etsiskelimme jo paikkaa istahtaa hetkeksi, mutta koulupojat olivat täyttäneet penkit. Otimme siis vain kuvan hienosta Beethovenin patsaasta koulun viereisessä puistossa. Tämä muistomerkki on saksalaisen kuvanveistäjän Kaspar von Zumbuschin teos ja se pystytettiin vuonna 1880. Se kuvaa Beethovenia sankarina ja vakavana yksilönä, jota ympäröivät ihailijahahmot Beethovenin alapuolella olevan suuren jalustan ympärillä

Sitten olimmekin jo Stadtparkissa, joka tarjosi viihtyisät puitteet pysähtymiselle. Lisää kauniita rakennuksia, puiston penkkejä ja kulttuuri-ihmisten patsaita. Wien on sekä taiteilijoiden että säveltäjien kaupunki. Patsaissa on sekä kunnioitusta että symboliikkaa.

Päiväkahvitkin tarjoutuivat turvavälein hyvässä seurassa. Strauss oli todella merkittävä päiväkahviseuralainen.

Stephansdom

Sitten tulimmekin jo kaikkein turistisimmille kaduille. Sen näkee aina näistä näkymistä.

Itse Stephansdomin kirkko ei ihan tyhjä ollut, mutta menimme maskien kanssa sisään kuitenkin. Ei yhtä Wienin päänähtävyyttä voi jättää väliin.

Kirkko jäi taakse ja jatkoimme Stephansplatzilta Kärntengassea myöten etelään muiden kävelijöiden joukossa, joita oli melko paljon, ja ennen pitkää seisoimme Oopperatalon vieressä. Seurasi päivän pikku pettymys. Viimeinen opastettu kierros oli jo ohi, emmekä päässeet sisälle katsomaan. Onneksi olimme jo vuosia sitten täälläkin käyneet. Olisi vain ollut kiva päästä uudelleenkin.

Burggarten ja Mozart

Lisää puistoja, lisää muistomerkkejä, Burggartenissa erityisesti Mozartin muistomerkki, jossa musiikinopettajan selfie oli pakollinen. Oli puisto todella muutenkin kaunis. Paikassa liikkuu tietysti myös paljon turisteja, mikä näkyi siinäkin, että täälläkin olivat paikalla konserttilippujen myyjät, jotka iloisesti hymyilivät meille ja peukuttivat, kun sanoimme, että meillä on jo kahdet konserttiliput hankittuna.

Puiston laidalla näimme ison kasvihuoneen näköisen rakennuksen, jonka sanottiin olevan Schmetterlinghaus, eli perhostalo. Voi kunpa olisimme olleet liikkeellä vähän aikaisemmin, olisi ollut kiva nähdä, mistä oli kysymys. Tosin Googlesta löytämäni arvostelut eivät olleet kovin myönteisiä. Pääsymaksua pidettiin korkeana (7€) ja valitettiin, että tarjonta oli odotettua niukempi.

Minulle riittäisi muutamakin kaunis perhonen, mutta on niitä kotipihallakin.

Tässä suunnilleen kartta ensimmäisen Wienin päivämme kävelyreitistä.

Schönbrunnin linna

Schönbrunnin linna on ehdottomasti Wienin ykkösnähtävyyksiä. Linnassa sisällä olemme käyneet aikaisemmin, eli nyt kiertelimme aamupäivällä puistossa ja aikaa siihenkin meni kolmisen tuntia.

Suihkulähteitä oli puistossa useampiakin ja niissä erilaisia yksityiskohtia valtavasti. Vesi, aurinko, veistokset ja alkava ruska olivat aivan ihastuttavia.

Puiston ylimmältä paviljongilta ja sen terassilta oli ihastuttavia näkymiä yli koko puiston alempana sijaitsevaan Schönbrunnin linnaan ja yli koko kaupungin.

Alaspäin kävellessä maisemia riitti ja kukkia tuli näkyviin lisää. Tässä kohtaa muistelimme Schönbrunnin linnan puistokonsertteja, joita olemme joskus televisiosta katselleet. Olisipa mielenkiintoista olla joskus livenä täällä kuuntelemassa.

Katse taaksepäin ylhäällä olevaa linnaa ja suihkulähdettä kohti.

Nurmikoille istutetuissa kukka-asetelmissa toistuivat useissa Itävallan lipun värit. En tiedä, onko tuolla pinkilläkin värillä joki merkitys, koska se on sama, jolla Mozartin muistomerkin eteen oli taiteiltu nuottiavain.

Musikvereinin konsertti

Iltapäiväksi olimme ostaneet lipun Musikvereinin konserttisaliin. Tarjolla ei tällä kertaa ollut Mozartia ja Straussia, niin kuin varsin yleisesti on, eikä orkesterikaan ollut Wienistä. Mutta Baselin sinfoniaorkesteri ja Haydnin musiikki olivat toki hyviä ja tärkeintähän meille oli päästä konserttisaliin, josta lähetettävää juhlavaa konserttia taas uudenvuoden päivänä katsomme. Silloin on kiva sanoa: ”Tuollahan me just syksyllä oltiin.”

Jo sisääntuloaulassa oli mahtavia näkymiä.

Schönbrunnin linnan Orangerien konsertti

Kun kerran olemme Wienissä, voi aivan yhtä hyvin nauttia kahdesta konsertista samana päivänä. Tulimme siis takaisin majapaikkaamme, söimme vähän ja kävelimme Schönbrunnin linnan Orangerie-siipeen, jossa on ravintolatiloja ja konserttisali.

Konserttisali oli upea ja täällä olivat Schönbrunnin linnan orkesteri ja laulajat, jotka soittivat ja lauloivat taitavasti ja tunnelmallisesti Mozartin ja Straussin tuttuja kappaleita. Tätä on Wien, aivan ihanaa tunnelmointia. Salissa vaihtuivat valot katossa koko ajan, sekin oli hienoa. Sama orkesteri tulee muuten jälleen kiertueelle Helsinkiin musiikkitaloon tammikuun 2. päivä 2022, Tampere-taloon 3.1., Turun konserttitaloon 4.1., Jyväskylän paviljonkiin 8.1. ja Oulun Madetojan-saliin 9.1.

Pois kävelimme linnan porttien ohi ja olimme tosi tyytyväisiä kahden päivämme antiin. Oli ollut kiva kävellä taas Wienin katuja ja puistoja sekä nauttia näistä konserteista.

Parkkipaikka on Wienissä vaikea

Tämä oli se pettymys, josta tekstin alussa vihjasin. Majapaikkamme oli todella hieno ja onnistunut, olin löytänyt sen AirBnb:stä. Ennen kuin varasimme sen, lähetin majoittajalle kysymyksen auton parkkipaikasta ja pyörien säilytyksestä. Kun sain vastauksen, että pyörät voi säilyttää heidän pyörävarastossaan ja maksullinen parkkihalli (vain 3,60€/vuorokausi) löytyy viiden minuutin päästä, teimme varauksen kolmeksi yöksi. Kadunvarsiparkki maksaisi monta euroa per tunti. Kuvittelin tietysti, että viisi minuuttia tarkoittaa kävelymatkaa ja että kadun varrellakin olisi paikkoja. Tämä oli mielestämme ihan kohtuullista, vaikka paikka ei ollut keskustassa.

Ajoimme siis paikalle ja ensimmäinen pettymys oli, että korttelissa eikä lähelläkään ei löytynyt yhtään vapaata parkkipaikkaa. Missä ihmeessä purkaisimme siis edes tarvittavat tavarat autosta ja nostaisimme pyörät varastoon? No, puolen kilometrin päästä löytyi. Kannoimme sitten kaiken ja talutimme pyörät kaksi kertaa autolla käyden. Voi jopa olla, että parkkeerasimme tämänkin hetken laittomasti, kun ei mitään parkkimittaria maksamiseen ollut.

Hissi huoneistoomme viidenteen kerrokseen ei oikein innostanut sekään. Toisen piti kävellä, muuten siihen ei olisi mahtunut tavaroita ollenkaan. Eikä pyörävarastokaan vastannut kuvitelmiamme. Jouduimme kantamaan pyörät kaksia portaita pitkin kellarikerrokseen.

Sitten syötimme navigaattoriin saamamme parkkitalon osoitteen, jonka kuvittelimme olevan ihan lähellä. Navigaattori ilmoitti kuitenkin ajomatkaksi melkein kuusi kilometriä ja 12 minuuttia. Ei ollut muuta mahdollisuutta, kuin ajaa auto Hütteldorfin P+R -parkkitaloon ja varmistaa, ettei autoon jäänyt mitään, mitä olisimme tarvinneet.

Google mapsin avulla osasimme tulla takaisin junalla ja kävellä kymmenen minuutin matkan asemalta taas kattohuoneistoomme. Jännitimme, miten selviäisimme lähtöaamustamme, mutta kun lauantaina Orangerien konserttiin lähtiessämme näimme lähistöllä kadun varrella muutamia vapaita paikkoja, päätimme, että haemme auton valmiiksi konsertin jälkeen, ettei sunnuntaiaamuna tarvitse ensimmäiseksi lähteä hakemaan autoa, vaan saamme aloittaa heti tavaroitten kantamisesta. Kohtuullisesti sujui strategiamme, vaikka parkkipaikkaa ei ihan talomme vierestä löytynytkään. Onneksi viikonloppuna se oli ilmainen.

Onneksi olimme muutenkin suunnitelleet Wienissä vierailumme kävelyksi, ja metrolla pääsi hyvin keskustaan. Lähin asema oli noin kymmenen minuutin päässä.

Ja kattohuoneisto oli hyvä, eikä edes laatuun verraten kallis, eli 61€/vrk. Siisti keittiö, kylppäri, olohuone ja mukava sänky makuuhuoneessa. Jos olisi ollut vähän lämpimämpää, olisimme nauttineet myös kattoterassista. Suositus niille, jotka eivät matkusta autolla. Paikka on vielä ihan lähellä Schönbrunnin linnaa, sekin on mainio asia.

Yritimme myös etsiä Sacherkakkua iltaherkuksi, mutta ei löytynyt. Ostimme sitten jotain keksejä, joissa luki Mozart. Kuohuviinipullo odotti jääkaapissa ja tyydyimme sen lisäksi meille tyypilliseen tapaan omiin eväisiin.

Toivottavasti pettymykseen lopettaminen ei luonut mielikuvaa, että visiittimme Wieniin olisi ollut pettymys. Ei suinkaan! Nautimme puistoista, rakennuksista, kävelystä ja konserteista ja ilman muuta palaamme Wieniin, kun se on mahdollista. Ja pyöräilystä haaveilemme silloin.

Olimme tulleet Wieniin Grazista. Se oli meille uusi tuttavuus ja oikein hieno. Sielläkin meitä kohtasi pieni pettymys, mutta sattuuhan niitä. Kohokohtia olivat Grazin kaupungin lisäksi erinomainen majapaikka, ystävän tapaaminen Feldbachissa, Riesenburgin linna ja ilta Grazin oopperassa. Teksti on täällä:

Graz – oopperaa, tunnelmia ja tunteita

Voit seurata retkiämme myös Facebookissa Aila ja Juha


12 ajatusta artikkelista “Wien

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Ei missään tapauksessa jäänyt sellainen mielikuva, että visiittinne Wieniin olisi ollut pettymys. Päinvastainen mielikuva tästä yhteenvedosta välittyi. Itselleni ei tosin jäänyt Wienistä mieleen, että parkkeeraus olisi ollut erityisen haasteellista, vaikka parkkipaikkaa välillä joutuikin hieman hakemaan.

  Wien on todella kaunis kaupunki. Siellä on yksittäisiä kohokohtia, mutta kaupunki ylipäätään on arkkitehtuuriltaan erittäin näyttävä.

  Itselleni pettymyksenä jäi mieleen, että useampi rakennus oli meidän vierailuaikaan remontissa. joten niitä ei voinut normaaliin tapaan ihailla.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Meille tuo parkkipaikan puute oli iso pettymys siksi, että kuvittelimme varmistaneemme majapaikkamme lähistöllä olevan mahdollisuus pitää myös autoa. Meidän autoreissuilla nimittäin auto on ihan täynnä kaikkea myös ”siltä varalta” -kamaa ja jos autolle on matkaa 6 kilometriä, silloin aika paljon enemmän pitää kantaa majapaikkaan sisälle. Esim ne ”siltä varalta” lääkkeet tai lämpimämpi takki. Wien on todella ihastuttava, lähtisin heti uudelleen, kun sopiva tilaisuus tulisi, ja pari uutta kodinvaihtomahdollisuutta on jo vireilläkin. Eli jatkoa seuraa/seurannee.

   Tykkää

   Vastaa
 2. Matkalla lähelle tai kauas

  Olipas kattava kuvaus eräistä tärkeistä kohteista Wienissä. Koska tuolla olittekaan?
  Meidän Wienin matka peruuntui puolitoistavuotta sitten koronasta johtuen. Ehkäpä vielä sinne pääsee maistelemaan Sacher kakkua ja juomaan viiniä wienissä🤣

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Me olimme nyt tänä syksynä lokakuun alussa. Teimme automatkan, ja meillä oli pyörät mukana. Valitsimme majapaikat aina niin, että kontakteja oli mahdollisimman vähän, eli useimmin jonkun huoneiston, jossa saimme itse olla keskenämme ja hoitaa ruokailumme. Kiertelimme kohteissa joko kävellen tai pyöräillen ja yritimme välttää kaikenlaisia kontakteja. Nuo Wienin konsertit olivat niin vastustamattomat, että niissä olimme tyytyväisiä vain siihen, että koronapassi oli käytössä ja maskit pakolliset. Silti valitsimme istumapaikkamme jostain parvelta tai takaosasta, jolloin pystyimme vielä vähän jopa siirtymään kauemmas muista. Eli tällainen eristäytyvä matka, varovasti koronan ehdoilla. Juuri nyt en enää lähtisi näinkään, mutta syyskuun alussa lähtiessämme tilanne ei ollut näin vaikea. Olimme 2012 Wienissä kodinvaihtolomalla, jolloin ehdimme käydä ihan hurjan paljon kaikkea muutakin. Muistot ovat niin kivoja, että tekisi mennä vielä uudelleen ja perusteellisemmin. Toivottavasti elämä jatkuu.

   Liked by 1 henkilö

   Vastaa
 3. Pirkko / Meriharakka

  Paikoitus kaupungeissa on usein haastava juttu, etenkin vanhojen kaupunkien keskustoissa, joissa sitten taas toisaalta muuten olisi kiva asua. Jossain, taisi olla Cadizissa, etukäteislupaukset eivät meitä pettäneet siltä osin, että talon alla oli kyllä parkkitilaa, mutta onneksi vuokra-automme oli kokoa pieni (tai vielä pienempi), sillä niin ahtaita pylväiden välissä olevat ruudut olivat!
  Wien on kyllä mukava – pari kertaa on tullut käytyä, toinen kerta joulumarkkinoiden aikaan ja toinen kerta vappuna. Joulumarkkinat paikkasivat kivasti joulukuun vähän hyisempää tunnelmaa ja vappuna taas kevät tekee kaupungin kuin kaupungin kauniiksi. Sacheritkin on kummallakin kerralla syöty oikeaoppisesti Hotel Sacherissa 🙂

  Tykkää

  Vastaa
 4. Tanja

  Olipas harmillinen tuo pysäköintiongelma. Hiukan huijauksen maku kyllä tulee, jos matka ilmoitetaan ajomatkana, eikä kävelymatkana, kun sieltä autolta on kuitenkin tultava asunnolle. Onneksi sentään oli junayhteys.
  Itse en ole oikein päässyt Wieniin ”sisään”. Olen kyllä päättänyt antaa sille vielä mahdollisuuden ja etsiä jotakin vähän erilaista kuin tuo kaikki mahtipontisuus, jota vähän vierastan.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Me vietimme Wienissä 2012 kolmisen viikkoa kodinvaihtolomalla ja silloin saimme rauhassa ja monipuolisesti tutustua sekä Wieniin että ympäristöön. Tuo jakso tutustutti Wieniin sillä tavalla, että ihastuimme siellä tosi moniin asioihin. Konsertit, muistomerkit ja puistot ovat meidän mieleen.

   Liked by 1 henkilö

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Kyllä, Wienissä on paljon hienoa nähtävää ja paljon sellaista, joka on hyvinkin kuuluisaa, ja sellaisena kiva kokea itsekin. Meille yksi näitä on Musikvereinin konserttisali ja sen muistelu uudenvuoden konserttia katsellessa. Musiikkiperheenä tietysti kaikki Mozartit, Straussit ja sen tyyppiset jutut myös. Aikaisemmin Wienissä käydessämme olemme kiertäneet hautausmailla myös heidän komeat muistomerkkinsä. Wienistä sanoisin vihjeenä myös sen, että kannattaa käyttää siellä useampi päivä, siellä helposti parin päivän vierailulla näkee vain pintaa ja moni sanoo pelkkien rakennusten jättäneen kylmäksi. Ymmärrän. Meillä on noin kolmen viikon jakso takana siellä vuonna 2012. Se oli huikean hyvä.

   Tykkää

   Vastaa
  1. Aila ja Juha Kirjoittaja

   Kiitos kommentistasi! Positiivinen kuva meillekin jäi kaikesta muusta paitsi tuosta väärin ymmärretyn parkkeeraamisen aiheutttamasta vaivasta. Meidän reissulla onneksi ei juuri muuta ärsyttävää tapahtunutkaan. Taisivat muutamat sateiset päivät olla ainut muu ärsyttävä tekijä, mutta niistä ei voi edes ketään syyttää.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s