Vantaa tutuksi pyöräillen – Kylmäoja ja Korso

Kylmäoja

Kylmäojan korpi kuulosti lähes eksoottiselta, kun katselimme Vantaan karttaa. Luvassa olisi 37 hehtaaria metsää ja ainutlaatuinen tervaleppäkorpi. Olimme lähdössä pyöräilemään, mutta Vantaan pyöräilysivuston mukaan pyörä kannatti tällä kohtaa jättää parkkiin ja kävellä metsään. Näin teimme, katsoimme ensin metsän ja sitten vasta otimme pyörät esille. Etsimme siis parkkipaikan. Tahtitien päästä sellainen löytyi. Liikennemerkin lupaamat 24 h riittäisivät hyvin. Pieni polun pää houkutteli metsään.

Käveltyämme hetken ruohikossa, tulimme kaunille hiekkatielle.

Esitteessä oli sanottu, että hiekkatieltä lähtisi polkuja metsään. Kyllä, siirryimme pienelle polulle ja aloimme tiirailla tervaleppiä. Ei se kyllä mikään kovin esiintunkeva laji ollut haapojen, pihlajien ja koivujen joukossa, mutta olipa kivaa metsää. Ja linnunlaulu ja tunnelmahan näissä kohdin ne tärkeimmät ovat.

Ja jos olisin juuri tänä keväänä erityisen innostunut hortoilusta, olisin varmaan muutamankin tovin nyppinyt mukaani käenkaaleja. Niitä oli valtavasti kauniina mattoina.

Aloin jo haaveilla uudesta retkestä tänne puolukka-aikaan.

Helteinen aamupäivä, kesäinen luonto, mieli lepäsi ja askel oli hidas, viipyilevä ja rento. Ojaa ylittävän sillan perusteella emme tainneet olla missään valmiissa, tunnetussa ja suositussa luontokohteessa. Oli tosi kiva löytää Vantaalta ihan vain metsää, kuunnella käen kukuntaa ja katsella koiranputkia ja leinikkejä.

Juhalle on aina suuri yllätys, kun osumme takaisin sinne, minne auto ja pyörät jäivät. Pienelle omakotitalojen ja pensaiden reunustamalle kadulle.

Korso

Sitten matkamme jatkui pyörällä. Olemme sähköpyöräfaneja, mutta toinen pyöristämme oli huollossa ja olimme liikkeellä tavallisilla akustisilla pyörillä. Niiden kanssa aina vähän harmittaa kun alamäen jälkeen huomaakin tulleensa väärään suuntaan ja pitää polkea takaisin se ylämäki. Näin kävi meille nytkin pari kertaa, mutta ennen pitkää olimme Korson Ankkapuistossa ja katoimme retkieväät varjoon rauhalliselle penkille.

Korson Ankkapuisto on Rekolanojan ympärille rakennettu nätti pieni vihreä alue, jota reunustavat kalliot ja jonka tunnusmerkki ovat Rekolanojan yli rakennetut pienet sillat ja lammet. Puisto on jo lähes 40 vuotta vanha, ja sen laajassa kunnostusurakassa hyödynnettiin kestävän ympäristörakentamisen menetelmiä, mistä hanke saikin Suomen kuntatekniikan yhdistyksen kunniamaininnan keväällä 2019. Puisto näytti rauhalliselta, vaikka se suosittu ilmeisesti onkin. Rannalla näkyi auringonottajia, pieniä pyöräilijöitä, koirien ulkoiluttajia ja lastenvaunujen työntelijöitä. Puistossa on myös vesiputous, jonka päällä sijaitsevalle näköalapaikalle voi kiivetä puuportaita pitkin katselemaan maisemia.

Pieni pyörähdys pyörillä aseman seutuville ja tulimme Korson kirkon pihaan.

Siinä katsellessamme karttaa suunnistaaksemme eteenpäin kuulimme jossain laulettavan Suvivirttä. Kurkistimme aidan raosta ja näimme sisäpihalla ihmisiä juomassa kahvia ja pitelemässä Suvilinnun lauluvihkosta käsissään. Me olemme laulaneet kotonamme ystävien kassa samaa vihkosta parikin kertaa ja uteliaisuus heräsi. Ajoimme portille ja meidät toivotettiin heti sydämellisesti tervetulleiksi. Makkaraa, kahvia ja juotavaa olisi ollut tarjolla, mutta sanoimme niille eväshetkemme jälkeen kiitos ei ja otimme vihkoset käteen. Monen kuukauden eristäytymisen jälkeen oli juhlaa laulaa yhdessä toisten kanssa. Kesäpäivä Kangasalla, Anna mulle tähtitaivas, Soi kunniaksi Luojan ja muut laulut saivat sekä sisäelimet että ihon kihelmöimään. Tää on niin meidän juttu! Suunnittelematon juhlahetki kesken pyöräretken.

Sitten muuttuivat suunnitelmat. Katsoimme kelloa ja totesimme, että jos meille on muutama lapsenlapsi tulossa illaksi leikkimään uima-altailla, on paras lähteä puhaltelemaan niitä, paistamaan perunarieskoja ja lättyjä. Ajoimme siis suorinta tietä autolle Asolanväylän ja Kulomäen puistotien kautta.

Tässä vielä kartta reiteistämme. Keltainen mutkaviiva on kävelyä Kylmäojankorvessa, sininen pyöräily sieltä Korsoon.

Ulkoilupäivämme päättyi pihalla ulkoiluun. Lätyt ja rieskat ehtivät valmiiksi ennen kuin neljä lasta juoksi pihaan ja kiireesti vaihtoi kesävaatteet uima-asuihin.

Suunnittelimme ottavamme jonkinlaiseksi projektiksi tutustua Vantaan pyöräreitteihin tänä keväänä. Vantaan sivuilta löytyy 12 ehdotusta. Tämä sisältyy reittiin 6.

Vantaan pyöräilyreitit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s